PDA

Zobacz pełną wersję : Speedlite 430EX II + Yongnuo RF603C II + EOS 6D- Wyzwalanie 2 slave

mattvott
19-07-2015, 21:34
Cześć :)

Na samym początku witam wszystkich bardzo serdecznie, to mój pierwszy post na tym forum :) Do tej pory nikoniarz, teraz z dumą loguję się na canon-board.info :)

Mam problem z ustawieniem w/w lamp do wyzwalania poprzez fotocelę, nawet pomijając aparat i nadajnik radiowy... Przeczytałem instrukcję ,obejrzałem filmy na yt odnośnie ustawiania tych lamp, przeczytałem parę tematów na forum i dodatkowo sam kombinowałem z najróżniejszymi ustawieniami na obydwóch lampach. Czy mógłby ktoś pomóc mi z rozwiązaniem tego problemu? Niedługo dojdzie jeszcze 3, taka sama, lampa i docelowo setup ma wyglądać tak: 6D przez nadajnik wyzwala jedną z lamp, która poprzez fotocele wyzwala dwie pozostałe. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe?

W linkach poniżej przesyłam zdjęcie zestawu i ustawień na których wydaje mi się, lampy powinny się wyzwalać przez fotocelę (pomijając lampę master).

https://www.dropbox.com/s/3hoh7gyqutm6q1x/2015-07-19%2021.18.36.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/xczp3c3x8milioe/2015-07-19%2021.18.51.jpg?dl=0

edit:
Właśnie doczytałem, o ile to prawda, że 430exII nie może zostać wyzwolona poprzez błysk innej lampy...

r_m
20-07-2015, 03:03
Dobrze doczytałeś, lampy Canona nie mają "trybu fotoceli" (odpowiednika SU 4 w Nikonie).
Ustawienia ze zdjęć zadziałają, jeśli lampy będą wyzwalane przez urządzenie pracujące w trybie "Master" (np. odpowiednia lampa albo sterownik - tylko "Master" nie może być na prostych wyzwalaczach takich jak 603).
Co możesz zrobić: dokupić odbiornik (odbiorniki).
Zastanów się, czy na pewno ma dojść kolejna taka sama lampa - jeśli będziesz jej używał tylko zdalnie, i tylko z manualną regulacją mocy błysku, to może wystarczy YN 560IV (z wbudowanym odbiornikiem sygnału z Twojego RF603c)?

mattvott
20-07-2015, 16:08
Dziękuję za odpowiedź :)

Lampy kupowane z dofinansowania, także już nie zmienię. Zamówiłem dodatkowe odbiorniki i na razie będę latał na manualu, a w przyszłości dokupię 1 lampę Master i stworzy się z tego bardzo fajny zestaw :)

r_m
20-07-2015, 18:45
Lampy kupowane z dofinansowania, także już nie zmienię. Zamówiłem dodatkowe odbiorniki i na razie będę latał na manualu, a w przyszłości dokupię 1 lampę Master i stworzy się z tego bardzo fajny zestaw :)
Miałeś napisać od razu, że z dofinansowania, pewnie nie byłoby żadnej odpowiedzi ;)
Jak dokupisz "Mastera" to niby będziesz miał możliwość sterowania, ale tylko w określonych warunkach, tzn. takich, w których "Slave" zobaczy błyski sterujące "Mastera" (duże pomieszczenie-problem, otwarta przestrzeń-problem, to na początek, Canon wpakował radia do lamp nie dla szpanu, ale dlatego, że to pewniejsze i wygodniejsze).