Zobacz pełną wersję : Yongnuo 685
Zapowiedz nowej lampy która współpracuje z yn 622
YONGNUO – YN685 – Speedlite Announced! | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yn685-speedlite-announced/)
Spoko lampa. Fajnie, że nie trzeba dodatkowego wyzwalacza... a więc i ładowania dodatkowych baterii :)
Otóż to, dlatego do dziś nie kupiłem 600tki
krajes28
26-07-2015, 22:11
Ciekawe kiedy będzie dostępna chociażby na ebay'u i w jakiej cenie...
martanci
09-10-2015, 11:36
Jest już dostępna w wielu sklepach poza POLSKĄ !!!
Ja posiadam ja już od 2 tygodni - wrażenia bardzo dobre
jak na chińszczyznę solidnie zrobiona,bardzo szybko ładuje i błyska super
cena też dobra 99$ na aliexpress - elegancko :p
martanci
09-10-2015, 16:32
kolega kupował bezpośrednio z Chin przez internet , dostawa po 3 tygodniach i cena całkowita w przeliczeniu na złotówki ok. 410 zł !!!!
tak więc jak u nas będzie powyżej 600 zł to będzie zdzierstwo...:!:
Ona może pracować jako odbiornik takich urządzeń jak YN RF603/605 czy 622 lub lampy YN560IV.
Niestety (chyba) nie może ona pracować jako nadajnik dla w/w odbiorników.
Czyli taki YN 560IV z ETTL.
Jest już dostępna w wielu sklepach poza POLSKĄ !!!
...
W Polsce też: Yongnuo YN685 Speedlite do Canon - Lampy błyskowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-yongnuo-yn685-speedlite-do-canon.html)
velblady
09-10-2015, 22:57
Mam starszy model YN-568EX II, nówka sztuka ze sklepu. Nie wiem czy to przypadłość tego modelu ale niemiłosiernie się grzeje. Do tego chyba walnieta jest możliwość zmiany siły błysku bo czy w trybie manual ustawie 1/1 czy 1/128 zawsze tak samo błyska. Przy TTL każde zdjęcie jest czarne.
Mam starszy model YN-568EX II, nówka sztuka ze sklepu. Nie wiem czy to przypadłość tego modelu ale niemiłosiernie się grzeje. Do tego chyba walnieta jest możliwość zmiany siły błysku bo czy w trybie manual ustawie 1/1 czy 1/128 zawsze tak samo błyska. Przy TTL każde zdjęcie jest czarne.
Zwrot do sklepu, uszkodzona lampa. Opis podobny do pewnego uszkodzenia w lampach Canona - przebity tranzystor regulujący czas błysku, przy pracy TTL cała energia jest zużywana na błysk pomiarowy, a przy M brak możliwości wyłączenia przepływu prądu przez palnik, czyli w TTL na błysk właściwy nie ma już energii, a przy M nie ma możliwości regulacji mocy.
Miałem tak z 2 nowymi lampami yn, dopiero po wizycie w serwisie działa. Dlatego nie brałbym z chin, bo nawet jak przyślą nową to odesłanie trwa...
Po kilku tygodniach używania - fajna lampa, przyzwoicie błyska, szybko ładuje, dobrze działa z wyzwalaczem YN622C-TX. Z wad... dość kiepski wyświetlacz, nieprecyzyjny wskaźnik baterii - dla nowych akumulatorków pokazuje tylko 3 kreski, szybko spada do 2. Biorąc pod uwagę oszczędność ok 190zł na zakupie wyzwalacza YN622C oraz gwarancję w PL bez odsyłania do Chin, warto wydać 580zł i mieć spokój.
Z wad... dość kiepski wyświetlacz
Kiepski, bo... ? Za mały ?
nieprecyzyjny wskaźnik baterii - dla nowych akumulatorków pokazuje tylko 3 kreski, szybko spada do 2.
Wskaźnik poziomu baterii przy korzystaniu z ogniw NiMH nie ma racji bytu.
@Cichy
Nie, kiepski bo jakiś taki blady... może to kwestia podświetlenia. Po prostu bardziej podoba mi się styl z YN-500EX.
Wskaźnik baterii - wiem. Ale jeśli się wprowadza taką opcję, to należy uwzględnić, (np w opcjach Fn) ustawienia Ni-MH/Alkaline
pan.kolega
14-12-2015, 19:41
Chodzi o to, że nie da się dla baterii NiMH określić stanu naładowania na podstawie pomiaru napięcia. Zmiana napięcia jest za mała w stosunku do zmian spowodowanych np, przez temperaturę czy sposób rozładowania. Jedyny sposób tak naprawdę to pomiar ładunku przy ładowaniu i rozładowaniu albo przynajmniej przy rozładowaniu, co wymaga identyfikacji baterii i jest raczej niemożliwe w takich urzadzeniach. A w dodatku trzeba uwzględnić samorozładowanie.
Na poparcie tekst ze strony producenta (Energizer):
State-of-Charge Measurement
A major question for users of portable electronics is the run time left before they need to recharge theirbatteries. Users want some form of "fuel gauge" to help them determine when they need to charge again. Avariety of schemes for measuring state-of-charge have been suggested. The flatness of the voltage plateauunder normal discharge rates, and due to dependence on cycles and time parameters, voltage sensing cannotbe used to accurately determine state-of-charge.
To date, the only form of state-of-charge sensing found to consistently give reasonable results is coulometryâcomparing the electrical flows during charge and discharge with self discharge compensation to indicate thecapacity remaining.
Zgadzam się. Akumulatory AA/AAA Ni-MH to nie ogniwa Li-Ion posiadające precyzyjną elektronikę. A wskaźnik w YN685 jest skalibrowany ewidentnie dla zestawu ogniw alkalicznych 4x1,55V. Może dlatego większość lamp nie posiada tego bajeru, jednak z tego co pamiętam - jeden model Pixel Mago posiada takowy. Ciekawe czy tam działa. Pozwolę sobie jednak wciąż traktować to jako wadę... Może lekką przesada będzie takie porównanie (sorry za OT), ale tankując do baku benzynę "super" lub "normal" - wskaźnik paliwa nie pokazuje w 2 przypadku o 1/10 mniej tylko dlatego, że ta sama objętość ma potencjalnie gorszą wartość opałową...
Przemek_PC
15-12-2015, 21:52
Ogniwa LiIon maja inna niz NiMH charakterystyke rozladowania a nie precyzyjna elektronike. Precyzyjna elektronika to wynalazek producentow aparatow aby utrudnic zycie uzytkownikom korzystajacym z nieoryginalnych akumulatorow. Napiecie NiMH podczas rozladowania niewiele spada by gwaltownie spasc gdy akumulator jest juz pusty. Ogniwa LiIon maja bardziej proporcjonalna charakterystyke dzieki czemu mierzac napiecie mozna dokladniej okreslic stan naladowania.
Jakiś czas ten jedna z moich YN 685 zaliczyła lekką glebę, urwały się zaczepy w klapce baterii, jeżeli ktoś będzie miał taki przypadek to polecam zakup na Aliexpress klapki baterii od YN600EX-RT są identyczne, wczoraj dotarły do mnie, założenie zajmuje jakieś 2 minuty, koszt to kilkanaście złotych z wysyłką, kupiłem dwie na wszelki wypadek.