Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klapka baterii 7D

chaos
16-07-2015, 21:23
Rypnął sprzęt o kamienie w górach i trochę się poobijał, generalnie ok ale uszkodziła się klapka baterii. Zmajstrowałem coś na szybko ale wypadało by zakupić nową (wyłamany kawałek plastiku uruchamiający czujkę zamknięcia).

Gdzie kupić oryginał ? a może wystarczy zamiennik z allegro czy innego aliexpress ?

Na zdjęciach widać, że zamienniki nieco odbiegają jakością od oryginału (choćby trzpień jest plastikowy, a nie metalowy).

Ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie ?

Dzięki za info.

Tom77
16-07-2015, 21:39
Rypnął sprzęt o kamienie w górach i trochę się poobijał, generalnie ok ale uszkodziła się klapka baterii. Zmajstrowałem coś na szybko ale wypadało by zakupić nową (wyłamany kawałek plastiku uruchamiający czujkę zamknięcia).

Gdzie kupić oryginał ? a może wystarczy zamiennik z allegro czy innego aliexpress ?

Na zdjęciach widać, że zamienniki nieco odbiegają jakością od oryginału (choćby trzpień jest plastikowy, a nie metalowy).

Ma ktoś jakieś doświadczenia w temacie ?

Dzięki za info.

W oryginale jest metalowy ?

chaos
16-07-2015, 21:46
w sumie nie ;) przepraszam za błąd, a jak reszta ?

Tom77
16-07-2015, 21:52
Nie wiem jak reszta, nie rzucam aparatem o kamienie :)
A tak na poważnie to wszystko zalezy od ceny, przebiegu/stanu aparatu itd
Nie sądzę żebyś znalazł kogoś kto wymieniał tą klapkę, to się raczej nie psuje

Fotopstryczek
16-07-2015, 22:11
Na ebayu do wyboru do koloru zaczynają się od 10zł :
Elektronika, Odzież, Samochody, Przedmioty kolekcjonerskie i jeszcze więcej | eBay (http://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=Canon+7D+part&LH_PrefLoc=2&_sop=2)

chaos
17-07-2015, 05:42
http://m.ebay.pl/itm/Canon-7D-Bottom-Base-Cover-With-battery-Door-Replacement-Repair-Part-DH4064-/331577606844?nav=SEARCH

W sumie to nawet takie by się przydało. Kupię jakiąś z ebay lub ali i dam znać za killa miesięcy jak dojdzie :)

jelcyk
17-07-2015, 06:03
To do was poczta jeszcze mulami dojezdza? , bo sprzet ci wysla na drugi dzien po wplacie...

chaos
17-07-2015, 21:58
Chyba tak :) ostatnio jak kupiłem lampkę rowerową we wrześniu to dorltarla w maju.

Michlax
18-07-2015, 09:38
Ja ostatnio zamawiałem na ebay z Chin kilka pierdół, między innymi muszlę oczną do 40D bo mi się ząbek ułamał i trzy paczki mi przyszły po 9 dniach roboczych.

chaos
07-08-2015, 12:22
nie wiem jak oni to robią, dotarła w 7 dni, wygląda gorzej niż oryginał

nie ma też naklejonej gąbki, robić przeszczep czy nie ma sensu ? co radzicie ?

https://canon-board.info/imgimported/2015/08/Q0WKUve-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/Q0WKUve.jpg)

jelcyk
10-08-2015, 13:25
"wygląda gorzej niż oryginał nie ma też naklejonej gąbki, robić przeszczep czy nie ma sensu ?" O rany!... Nie chcialbym, abys cokolwiek ode mnie kupowal :shock: - Nie wiem, o jakiej gabce mowisz, bo w oryginale zadnej tez nie ma - moze miales swoja przyklejona, zeby ci sie bateria nie poobijala :lol: . Akurat ostatnio tez kupowalem u Chinczykow klapke (do 5-tki co prawda, ale tez podroba) i bylem zachwycony jakoscia, jaka mozna wyprodukowac za 2 dolary i wyslac za te 2 dolary 15000 km dalej. Musisz po prostu kupowac klapki oryginalne. Zawsze co oryginal to oryginal, a ze kosztuje 100 pln- ow? No cos za cos. Dzialac pewnie tez bedzie super - na pewno lepiej niz to badziewie... No i oczywiscie - nie montuj tej klapki , szkoda aparatu, jeszcze cos sie zepsuje, albo calosc nie bedzie wygladac odpowiednio powaznie?...:roll:

chaos
13-08-2015, 15:47
nie dramatyzuj

gąbki to uszczelnienia, może w twojej nie ma, w 7d jest
udało się je przekleić bez problemu, musiałem też trochę poprzycinać plastik bo klapka nie była dobrze spasowana, ciężko się otwierała

Bolek02
13-08-2015, 21:17
To przecież tylko klapka - jeśli pasuje i spełnia swoje zadanie, to po co robić cokolwiek :)Te uszczelnienia to tylko się przydają dla poprawy samopoczucia.

jelcyk
14-08-2015, 07:22
Wlasnie wzialem z magazynu 7d, zeby sprawdzic i ... rzeczywiscie jest !!! Takie male g... ,wklejone po to, zeby klapka ie klekotala - nie widzialem tego nigdy wczesniej, ale fakt jest faktem - zwracam honor. Niemniej dalej uwazam, ze nie powinienes tego montowac :lol: ! Skundlisz aparat :cry: :lol:

chaos
14-08-2015, 12:41
już został skundlony ;)

uszczelniania są po to żeby ograniczyć dostęp wilgoci i kurzu do środka, ale jak robisz foty tylko w chałupie to faktycznie nie widzę potrzeby robienia przeszczepu

Bolek02
14-08-2015, 14:33
Faktycznie uszczelnienia po to są, ale nie sądzę aby ten kawałek gąbki powstrzymał wilgoć.

pan.kolega
14-08-2015, 20:36
Faktycznie uszczelnienia po to są, ale nie sądzę aby ten kawałek gąbki powstrzymał wilgoć.

Proszę nie trywializować zaawansowanej technologii Canona.:roll:

To nie jest "kawałek gabki" tylko High-Performance Closed-Cell Elastomer Gasket. :idea: Taki jak w sondach kosmicznych NASA co przelatuja koło Plutona, a nie jakiś chiński wyrób.:lol:

zdebik
14-08-2015, 20:41
A tam klapka, mogles grip kupic i po bolu :) (orginalny ofc.).

chester_jds
15-08-2015, 00:24
Kurcze, mam 7D, jako jedną z puszek i żadnej gąbki u mnie nie ma na (pod) klapce baterii... Podróbka jakaś? Czarnych kropek też nie widzę... ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

chaos
15-08-2015, 11:23
pisałem ograniczać a nie blokować, zawsze to mnie kurzu, piachu, itp

jelcyk
17-08-2015, 13:11
Ta gabka nie jest uszczelka.