Zobacz pełną wersję : Czas trwania X-Sync
Panowie (lub Panie), być może ktoś wie, bo doszukanie się tej informacji w internecie coś bardzo mi nie idzie.
Czy w dSLRach Canona sygnał XSync na gorącej stopce (i gnieździe PC) jest "odłączany" przed czy po zamknięciu drugiej kurtyny? Innymi słowy, czy da się tylko używając tegoż, zsynchronizować lampę błyskowa z drugą kurtyną? Czy do tego trzeba się pobawić w obsługę protokołu komunikacji z lampą?
Pushing flash X-sync to the limit (http://dancarrphotography.com/blog/2010/10/06/pushing-flash-x-sync-to-the-limit/)
http://www.canon-board.info/analogowy-sprzet-canona-20/synchronizacja-na-2-kurtyne-12604/
Pierwszy link jest kompletnie nie na temat. Bo jest o tym jak w mniejszym czasie otwarcia migawki upchnąć jeszcze błysk, a nie o to pytałem.
A drugi w sumie też, bo raz że mowa o lampach z ETTL, a dwa, że na przykład 6D opcji synchronizacji na 2 kurtynę to nie ma wcale.
Pytanie zatem pozostaje, czy sygnał synchronizacji kończy się przed czy po zamknięciu drugiej kurtyny?
6D musi miec sync na 2 kurtyne, nie ma bata.
Jak 6d nie ma jak ma?
mam z 430 ex ii i działa.
To mówisz... gdzie znajdę taką opcję? Znaczy poza menu zewnętrznej lampy błyskowej. Bo jak tak patrzę to 5D mk 2 i 3 też jej nie mają.
--- Kolejny post ---
Jak 6d nie ma jak ma?
mam z 430 ex ii i działa.
Zdejmij lampę, wsadź kostkę synchro w sanki. Podłącz lampę studyjną kablem. Gdzie mogę zmienić synchronizację na 2 kurtynę w takim wypadku?
Jesli nie ma, blysk leci na 1'sza proste.
Jesli jest zapieta lampa blyskowa, synchro na 1 i 2 kurtyne jest aktywne.
Z reszta... masz tyle sprzetu i nadal nie wiesz jak sprawdzic kiedy lampa blyska?
Jesli nie ma, blysk leci na 1'sza proste.
No właśnie, nie. Sygnał zwierany jest do masy po otwarciu całkowitym pierwszej kurtyny.
Już sobie znalazłem to www.ltu.se/~joborg/ettl/]The (http://staff.[url) "E-TTL" protocol, as spoken by Powershot G3 and EOS 50, and a speedlite 550EX[/url], ale to (i inne) mówią tylko:
"The X signal is not shown in this figure, but should almost coincide with CLK going to ground." + "When using 1st curtain sync X remains low while the shutter is open."
I moje pytanie dotyczy tego "almost". Czy rozwarcie jest przed czy po zamknięciu 2 kurtyny.
--- Kolejny post ---
Z reszta... masz tyle sprzetu i nadal nie wiesz jak sprawdzic kiedy lampa blyska?
Mam 6D, ale umiem na tyle używać internetów, żeby ustalić ilu jeszcze ludzi (i mających jakie aparaty) zdziwiło się tym, że z body usunięto funkcję synchronizacji na drugą kurtynę.
A informacja o która pytałem jest mi potrzebna aby zrobić sobie pewien sprzęt. Jeśli mogę zrobić to czego pragnę bez implementacji ETTL to byłoby super, bo ten protokół mi się po prostu nie podoba (szczególnie poziomy pośrednie) i bardzo komplikuje sprawę. A chciałbym wiedzieć co muszę zaimplementować zanim go zrobię żeby nie tworzyć iluś wersji. I tu nie chodzi o to aby sprawdzić "kiedy lampa błyska", bo lampa błyska kiedy się jej sync zewrze do masy. A to następuje przy otwarciu pirwszej kurtyny, a ja chcę wiedzieć czy samym sync'iem da się to zrobić na drugą bez pomocy body.
Czegos pewnie nie rozumiem ale jak lampa ma wiedziec kiedy konczy sie expozycja, jesli aparat o tym nie powiadamia?
No najwyraźniej czegoś nie rozumiesz. Ale generalnie rozumieć nie musisz, ja bym tylko chciał rzeczowej odpowiedzi na pytanie czy sync jest uwolniony od masy przed druga kurtyną czy po. Bo to, że trwa mniej-więcej tyle ile czas otwarcia migawki to już wiem, pytam kiedy się kończy dokładnie.
A jeśli już koniecznie chcesz wiedzieć jak to ma działać: Lampa nie ma wiedzieć, wystarczy że wyzwoli się na zwarcie synca do masy (bo robi to tylko przy zwarciu). Układ między lampą a body ma wiedzieć kiedy wyzwolić lampę. Ten układ potrzebuje informacji o tym kiedy jest ten czas w którym powinien dokonać tego cudu, czyli na moment przed drugą kurtyną. Na mój mózg informacja o tym kiedy jest właściwy czas może być brana z 2 źródeł. W obu wypadkach lampa dostaje info "druga kurtyna" po ETTL. W pierwszym tą informacje zestawia z czasem otwarcia migawki, i sygnałem "zapłon" (czyli kiedy sync opada) samodzielnie obliczając potrzebne opóźnienie. Ten przypadek wymaga wsparcia protokołu ETTL i wolałbym go uniknąć. W drugim wypadku błysk następuje w momencie kiedy sygnał sync zostanie uwolniony (czyli idzie w górę). I ten przypadek nie wymaga obsługi ETTL jak chcę skorzystać z drugiej kurtyny. Także chciałbym wiedzieć, jak to działa aby odpowiednio zaimplementować to czego potrzebuję.
Edit: To może pytanie dodatkowe. Czy spotkał się ktoś może z wyzwalaczami radiowymi do lamp studyjnych (lub samymi lampami studyjnymi), nie posiadających ETTL i opcją wyzwolenia na drugą kurtynę?
Fotopstryczek
17-07-2015, 17:07
Synchro na drugą kurtynę działa tylko i wyłącznie z lampą systemową lub wyzwalaczem (który ją udaje).
YN-622C powinien dać rade (nie pamiętam czy na gnieździe PC błyska na drugą kurtynę, skoro działa super sync to też powinno).
pan.kolega
17-07-2015, 17:54
Nie wiem ile czasu sygnał jest zwarty.
Gdzieś widziałem, że Magic Lantern to chciał zrobić, w tych bodziach co nie maja, ale chyba nie zrobili.
Gdybym chciał wyzwalać lampy studyjne na druga kurtynę to bym użył optycznego wyzwalania. Oczywiście nie zawsze jest to wygodne.
Poza tym ludzie kombinuja z wyzwalaczami radiowymi i też im coś wychodzi.
jaroslaw.majcher
19-07-2015, 00:20
Edit: To może pytanie dodatkowe. Czy spotkał się ktoś może z wyzwalaczami radiowymi do lamp studyjnych (lub samymi lampami studyjnymi), nie posiadających ETTL i opcją wyzwolenia na drugą kurtynę?
Pocket wizard multimax to obsługuje ale w zakresie od 1/60s do 1s. Instrukcja strona 32: http://www.pocketwizard.com/products/images/PW-MULTI.pdf
Skąd pomysł, ze "rozwarcie" musi być precyzyjnie wywołane? Równie dobrze może się rozłączyć w połowie przebiegu 2 kurtyny. Natomiast jeśli czas zwarcia jest zależny od czasu otwarcia migawki i proporcje pomiędzy nimi są stałe to jedyne co pozostaje to zrobić układ który wyzwoli lampę po rozwarciu i sprawdzić na zdjęciu czy widać i ewentualnie która cześć drugiej kurtyny.
Skąd pomysł, ze "rozwarcie" musi być precyzyjnie wywołane?No właśnie, z uwagi na brak danych, to jest sensem pytania. Bo nie wiem (i nie mogę się doszukać) czy końcówka ma jakieś znaczenie, czy nie.
To może złe pytanie zadałem, bardziej właściwe byłoby "jak wykonana jest synchronizacja na 2 kurtynę?". Użycie po prostu timera na systemowym zegarze urządzenia wydaje mi się zbyt mało precyzyjne kiedy w grę wchodzą dwa osobne zegary.
to jedyne co pozostaje to zrobić układ który wyzwoli lampę po rozwarciu i sprawdzić na zdjęciu czy widać i ewentualnie która cześć drugiej kurtyny.I pewnie na tym się skończy, bo tak w sumie do testu to jeden N-MOSFET starczy i rezystor. No tyle, że z czasem słabo ostatnio to wolałem zapytać niż się bawić.
Niezrozumienie w tym wątku wynika z tego, że pytanie zadaje elektronik a odpowiadają fotografowie. Ja jestem elektronikiem ale nie wiem jak to jest z końcem sygnału na złączu lampy.
Możesz to jednak prosto sprawdzić eksperymentalnie. Zmajstruj układ wyzwalający lampę w chwili rozwarcia złącza synchronizacji i pooglądaj sobie efekty. Jeśli światło lampy będzie widoczne na całej klatce to znaczy, że to będzie miało miejsce przed rozpoczęciem ruchu drugiej kurtyny.
Inny pomysł to układ, który po rozwarciu zaczyna po kolei zapalać linijkę ledów. Umieszczając tę linijkę w kadrze wyżej i niżej będziesz widział kiedy światło tych ledów przesłoni kurtyna migawki.
Z tego co pamiętam, w przypadku wyzwalania na drugą kurtynę triggerem nie jest zwarcie/rozwarcie głównego pinu ale polecenie z protokołu komunikacyjnego lampa<->body. Transfer idzie po tych czterech dodatkowych pinach.
Z tego co pamiętam, w przypadku wyzwalania na drugą kurtynę triggerem nie jest zwarcie/rozwarcie głównego pinu ale polecenie z protokołu komunikacyjnego lampa<->body. Transfer idzie po tych czterech dodatkowych pinach.
Mogę potwierdzić. Zapiąłem przed chwilą przy kawie 540EZ i 420EZ ustawione na sync z drugą lamelką do 7D. Synchronizują się z drugą lamelką bez żadnych dodatkowych nastaw w korpusie. Po zaklejeniu 4 pinów na stopce synchronizują się na pierwszą lamelkę, niestety, choc to lampy nie działające w ETTL, tylko jeszcze ATTL.
Czytam i własnym oczom nie wierzę. Skąd takie absurdalne pomysły na działanie synchronizacji?.
- Nie ma absolutnie żadnego znaczenia czas zwarcia styków na pracę lampy. Zwarcie jest sygnałem tylko inicjującym błysk, dalej błysk trwa do wyczerpania energii kondensatora(w manualu) lub zostaje wcześniej skrócony przez elektronikę pomiarową(w lampach lub korpusie typu TTL).
-Synchronizacja na pierwszą lub drugą kurtynę jest powszechnie dostępna w prawie wszystkich aparatach nawet kompaktach. Inna sprawa że nie w każdej sytuacji sprzęt pozwala użyć tej "na drugą" co jest chyba oczywiste.
-Nie ma innej możliwości synchronizacji błysku niż sygnał z korpusu. Niezsynchronizowane z migawką błyski są po prostu przypadkowe.
-Moment wyzwolenia błysku na drugą kurtynę jest różny i zależny m.inn od czasu naświetlania jaki musi upłynąć do zadziałania drugiej kurtyny i nic nie wykombinujesz mierząc czas od "pierwszej kurtyny"
Chyba że chodzi ci o błysk HSS, często błędnie nazywany drugą kurtyną ale to inna para kaloszy.
-Synchronizacja na pierwszą lub drugą kurtynę jest powszechnie dostępna w prawie wszystkich aparatach nawet kompaktach. Inna sprawa że nie w każdej sytuacji sprzęt pozwala użyć tej "na drugą" co jest chyba oczywiste.
No właśnie. A kolega zakładający wątek kombinuje, jak zrobić, żeby się dało synchronizować na drugą kurtynę w sytuacji, kiedy wszyscy mówią, że się nie da. Vide, mamy lampę niesystemową lub podłączoną do gniazda PC.
Tu nie ma co czytać i oczom nie wierzyć, tylko przeczytać ze zrozumieniem :)
Akurat rodzaj lampy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Każda będzie działać tak samo na 1 jak i na 2 kurtynę. To może być nawet lampa na żarówki spaleniowe a poprzez PC to i ruskie działają na 2 kurtynę.
Akurat rodzaj lampy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Każda będzie działać tak samo na 1 jak i na 2 kurtynę. To może być nawet lampa na żarówki spaleniowe a poprzez PC to i ruskie działają na 2 kurtynę.
To ją skromnie poproszę o przepis, jak to zrobić. Kombinuję z ciekawości, ale jakoś mi nie wychodzi. Sytuacja: lampa niesystemowa Cullmann, eos 50e analogowy (tylko stopką, nie ma PC) ustawiony w CF na synchro z drugą kurtyną i nie działa.
adam.dorozinski
31-07-2015, 09:50
Akurat rodzaj lampy nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Każda będzie działać tak samo na 1 jak i na 2 kurtynę.
Tak.
W Nikonie :-)
Gdyby się autorowi udało wyprodukować urządzenie błyskające na drugą kurtynę w cenie wyraźnie niższej niż komplet wyzwalaczy z TTL, to ja jestem zainteresowany zakupem :D
To ją skromnie poproszę o przepis, jak to zrobić. Kombinuję z ciekawości, ale jakoś mi nie wychodzi. Sytuacja: lampa niesystemowa Cullmann, eos 50e analogowy (tylko stopką, nie ma PC) ustawiony w CF na synchro z drugą kurtyną i nie działa.
Ale co "nie działa"? nie -błyska czy wali na pierwszą kurtynę.
Ale co "nie działa"? nie -błyska czy wali na pierwszą kurtynę.
Błyska z pierwszą, oczywiście. Czas 2 sekundy, więc o pomyłce mowy nie ma.
Ciekaw jestem, jak było to rozwiązywane w jeszcze starszych urządzeniach, np. mechanicznych lustrzankach, o ile było w ogóle. W sumie w Zorki 4 jest regulator wyprzedzenia zapłonu do lamp spaleniowych, żeby się "rozpaliły" do otwarcia migawki, ale nic na drugą kurtynę nie pamiętam w żadnym z posiadanych kiedykolwiek.
Błyska z pierwszą, oczywiście. Czas 2 sekundy, więc o pomyłce mowy nie ma.
Ciekaw jestem, jak było to rozwiązywane w jeszcze starszych urządzeniach, np. mechanicznych lustrzankach, o ile było w ogóle. W sumie w Zorki 4 jest regulator wyprzedzenia zapłonu do lamp spaleniowych, żeby się "rozpaliły" do otwarcia migawki, ale nic na drugą kurtynę nie pamiętam w żadnym z posiadanych kiedykolwiek.
Jest jeszcze kilka możliwości ustawień i kombinacji z tymi w lampie , więc w ciemno nie widząc sprzętu tak ogólnie:
-Pozostałe ustawienia w body na początek to tryb manualny,ręczne sterowanie błyskiem czyli wyłączony E-TTL.
-W lampie tryb manualny, zwykły błysk.
-połączenie najlepiej przez PC lub stopkę w lampie z jednym tylko stykiem środkowym(i szyną ocz.). W przypadku niezgodnych systemów pozostałe styki najlepiej odizolować poprzez np. podłożenie kawałeczka papieru.
Podłączając pamiętaj o możliwości przedbłysku który można mylnie wziąć za błysk na 1kurtynę, dlatego należy zaczynać od wyłączenia wszelkiej automatyki. Działanie innych funkcji automatyki jest też możliwe w tym trybie, np.TTL własny lampy.
Piszę bo kiedyś często tego używałem w okresie przejściowym ze sprzętu analogowego na cyfrowy.
Jeszcze raz: lampa do moich eksperymentów to lampa niestystemowa, korzysta tylko ze środkowego pinu, innych nie ma. Tylko po to, żeby wyeliminować jakąkolwiek automatykę. Do strobingu super, o jakiejkolwiek współpracy w ETTL nie ma mowy. Nie ma jakiegokolwiek menu, żadnych ustawień, ot jak rosyjska elektronika tylko z 5V na środkowym pinie. Kropka.
Tryb w body manual, czas ustawiony na 2 sekundy.
Wynik: skoro lampa nie ETTL, to o jakim przedbłysku może być mowa? Nie ma czegoś takiego jak przedbłysk na samym środkowym pinie, kiedy system nie działa w protokole ETTL. Lampa musi być ETTL, żeby przedbłyskała, nawet ATTL (540EZ) nie przedbłyska, bo to nie ETTL. A nawet jeśli byłby, to błysk zasadniczy powinien być po 2 sekundach, tuż przed zamknięciem migawki.
Na marginesie: nie ma czegoś takiego, jak TTL własny lampy. TTL (Through The Lens) jest funkcją systemu lampa-korpus. Lampa co najwyżej może mieć automatykę tyrystorową, ale to nie ma nic wspólnego z TTLem i żadnych dodatkowych pinów nie potrzebuje prócz wyzwolenia. Automat lampy decyduje tylko ile ma świecić, synchronizacja z kurtynami jest tu bez znaczenia, bo nawet wyzwolona poza body zaświeci tyle, ile uważa za stosowne.
No ale robi się OT. Problem, jaki chce rozwiązać kolega Kaworu jest ciekawy, i nie taki oczywisty do rozwiązania, jak się okazuje.
@Nozanu, jeśli już mamy dyskutować i chcesz coś doradzić, to ja poproszę o konkretne, rzeczowe informacje, a nie gdybanie " w ciemno nie widząc sprzętu". Nie wiem, jakiego sprzętu używasz, ale skoro wiesz, jak to zrobić i u Ciebie to działa, to poproszę o przepis. Tylko tyle. Gdybać to ja też potrafię, ale Kaworu ma ciekawy koncept, który na tyle wydawał mi się błahy, że sam rozpocząłem eksperyment, żeby się przekonać, że to nie takie proste. Amen.
@Kaworu, przetrenowałeś może pomysł z odwróceniem stanu środkowego pinu? Nie mam za wiele czasu usiąść do tematu, ale ciekaw jestem, w którym momencie stan niski środkowego pinu zmienia się z powrotem na wysoki. Na pierwszy rzut oka (multimetru) trzyma się nisko tak długo, jak długo migawka jest otwarta, ale zależności czasowe mogą być różne dla różnego sprzętu. Na pewno próba warta przeprowadzenia.
PS. Polecam przeczytać 2nd Curtain Sync on 5D II/III Bodies - Solved !: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/forums/thread/3291697). Jak widać, nie tylko u nas takie problemy, a tytułowy fix to po mojemu nie-fix, bo żadna sztuka podokładać pocket wizardów itp.
Nie miałem zamiaru sprowadzać Was do trywialnej rzeczywistości -sory...
Sprawa jest zbyt banalna aby stwarzać problemy dla "chodzących po ziemi",życzę miłego bujania w obłokach.
PS:
Lampa systemowa jak najbardziej może w trybie manualnym i z włączoną "automatyką tyrystorową", komunikować się z korpusem uwzględniając jego nastawy.
Nie miałem zamiaru sprowadzać Was do trywialnej rzeczywistości -sory...
Sprawa jest zbyt banalna aby stwarzać problemy dla "chodzących po ziemi",życzę miłego bujania w obłokach.
PS:
Lampa systemowa jak najbardziej może w trybie manualnym i z włączoną "automatyką tyrystorową", komunikować się z korpusem uwzględniając jego nastawy.
Dziękuję, bujam dalej. Nie będę kopał się z koniem.
A co do PS., to przecież nikt nie twierdzi, że jest inaczej.
Przeczytaj wątek z linku, dowiesz się, że w Canonie nie działa sync na drugą kurtynę z lampami niesystemowymi, bo tak to wymyślili. To nie Nikon.