PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowe? err99 w 400d

Sensenmann
12-07-2015, 15:14
Witam wszystkich. Err99 to znany problem związany z migawką szczególnie w starszych i wysłużonych konstrukcjach Canona. Jestem posiadaczem 400D od jakiegoś tygodnia. W zestawie naturalnie jest oryginalny akumulator który jakoś trzyma po naładowaniu (ale doskonały to on już nie jest). Wszystko było by ok tylko mam pewien problem ze zdjęciami seryjnymi. Po wykonaniu serii, po 3 zdjęciu migawka się blokuje i wyrzuca komunikat err99... aparat nie może wykonać zdjęcia i tak dalej i tak dalej. Jest to dość dziwne bo z pojedynczymi zdjęciami nie ma problemu. Oczywiście oczyściłem styki, naładowałem znowu akumulator ale problem nadal się pojawia podczas robienia serii. Myślę że jest to wina akumulatora i po prostu akumulator siada w czasie serii, która wymaga pewnie większego nakładu energii. Jeszcze jest jedna ciekawostka ponieważ err99 znika po ok 5-8 sekundach od pojawienia się i normalnie po zniknięciu komunikatu można robić nadal zdjęcia. Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem???

italy
12-07-2015, 15:37
Kup nowy akumulator. Ten na pewno już nie ma na tyle w sobie mocy by szybko podawać napięcie przy zdjęciach seryjnych.

becekpl
12-07-2015, 15:52
spotkał się na pewno z takim przypadkiem, przypadkiem pan z serwisu ,który z odwzajemniona przyjemnością zapozna się z twoim 400d

Sensenmann
12-07-2015, 16:00
Jak bym tak wszystko oddawał do serwisu to bym się nigdy niczego nie nauczył.
Wolę sam na początku postawić diagnozę (też z pomocą użytkowników z forum) i podjąć próbę naprawy niż bulić w serwisie.

becekpl
12-07-2015, 16:16
niczego się nie nauczysz zadając tego typu pytania na forum
trzymam kciuki za twoje "diagnozy":lol:
i za podejmowane próby naprawy tez;)

GalaktycznyMuczaczo
12-07-2015, 16:23
Jak bym tak wszystko oddawał do serwisu to bym się nigdy niczego nie nauczył.
Wolę sam na początku postawić diagnozę (też z pomocą użytkowników z forum) i podjąć próbę naprawy niż bulić w serwisie.

już było tu takich kilka którzy sami zabierali się za naprawy , czyszczenie sprzętu itp rzeczy opierając swoją wiedzę z informacji na forum, następnie zakładali temat z pytaniem o wycene naprawy :D , tobie polecam oszczędzić czasu i udać się do serwisu :)

Sensenmann
12-07-2015, 16:45
Dzięki. Wszyscy macie racje, jednak zanim zawiozę body do serwisu to spróbuję z wymianą aku.
Oczywiście na pewno są rzeczy których nie zrobię sam i jestem tego świadomy.
Cieszę się jednak że ktoś szybko zareagował na mój problem.

Tom77
12-07-2015, 18:55
Sprawdź czy błąd wywala jak zrobisz zdjęcie z lampą. Sprawdź czy wywala jak obiektyw jest na otwartej przesłonie.

Sensenmann
12-07-2015, 19:45
Działa normalnie jak robię zdjęcia z lampą.
Z otwartą przysłoną też nie ma kłopotów.

Znowu naładowałem aku.
Po pierwszych 5 minutach wszystko szło dobrze. Później seria zaczęła się coraz częściej blokować.
W tygodniu kupię aku nowy i mam nadzieję że 400D jeszcze pożyje.

Tom77
12-07-2015, 20:51
Sprawdź jeszcze z przymkniętą przesłoną

--- Kolejny post ---

F8 i kilka zdjęć, nie musi byc seria

Sensenmann
13-07-2015, 13:16
Zippyshare.com - canon.rar (http://www58.zippyshare.com/v/oFSgzFFb/file.html)
3 fotki, f/8
wyglądają normalnie