Zobacz pełną wersję : 50d - siatka punktów AF nie wyświetla się na panelu LCD
Marcel_Duchamp
11-07-2015, 16:18
Kupiłem Canona 50d z bardzo niskim przebiegiem (poniżej 4000 klatek, więc niemal nowy), ale wydaje się mieć ten jeden mankament: siatka punktów AF nie wyświetla się na panelu LCD. Teoretycznie i wg instrukcji po naciśnięciu przycisku wyboru punktów AF, na panelu powinna wyświetlić się siatka, ale się nie wyświetla. AF działa, zmiana punktów AF też działa, przycisk działa (mogę powiększać nim zdjęcia na ekranie), panel też działa bez zarzutu, ale siatki nie wyświetla. Resetowałem ustawienia, wracając do ustawień fabrycznych, szukałem dość intensywnie różnych ustawień w menu, czytałem instrukcję, próbowałem na obiektywie Tamrona i na obiektywach Canona, prosiłem o pomoc znajomego, który zajmuje się fotografią zawodowo, ale nic nie udało nam się wskórać. Czy to jakiś problem z oprogramowaniem? Co z tym można zrobić?
A jaki tryb AF używasz? Ta siatka jest widoczna tylko w Quick Mode.
A jakiego trybu używasz bo może to jest klucz do zagadki
sorki za dubel ,ale pytanie bardzo istotne.......
Marcel_Duchamp
11-07-2015, 17:18
A, przepraszam, ale jak się włącza tryb Quick Mode? Wcześniej próbowałem w znanych mi trybach: One Shot, AI Focus, AI Servo.
Kłania się instrukcja obsługi .......jeśli brak proszę podać adres to prześlę w pdf ...:shock:
RobertON
11-07-2015, 17:30
Czy to jakiś problem z oprogramowaniem? Co z tym można zrobić?
Miałem 50D i nie widziałem tam żadnej "siatki" punktów AF tylko punkty.
Siatka jest przy podświetlaniu punktów AF lampą, ale nie na panelu LCD. Chyba, że chodzi o coś zupełnie innego.
Marcel_Duchamp
11-07-2015, 18:34
Instrukcję w zakresie pracy z autofocusem czytałem, teraz raz jeszcze i sprawdziłem w skorowidzu, ale o trybie Quick Mode nie widzę absolutnie nic. Odnośnie do pytania o "siatkę" - mam na myśli to:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/z571/5710448/big/1.jpg)
To Ci się wyświetla w górnym panelu, jeśli chcesz na głównym LCD to dwa razy przycisk INFO. i następnie przycisk wyboru AF.
Marcel_Duchamp
11-07-2015, 19:04
Tak, wiem, że to ma się wyświetlać na górnym panelu i w tym właśnie problem, że tam się nie wyświetla. To jak wyświetlić siatkę na monitorze (głównym panelu), to wiem.
U mnie na górnym wyświetlaczu punkty wyświetlają się tylko w trybie C1 i C2 i mozna je zmieniac
Marcel_Duchamp
11-07-2015, 23:42
Dziękuję za odpowiedź. Byłem przekonany i jasno wynika to z instrukcji, a tak też jest w innych modelach Canona (350d, 5d m III), że ta punkty AF wyświetlają się na panelu przy wszystkich, a przynajmniej przy trybach - jak je nazywa instrukcja - twórczych. Widać więc - nie.
Nie wiem jak u was ale u mnie działa na C1, C2 oraz M, Av, Tv i P.
Witam
Jak dziś na szybko sprawdzałem to właśnie działało tylko na C1 C2 a na M,AV.TV i P, nic się nie wyświetlało.
Teraz nie mam pod ręką aparatu ale jutro dokładniej sprawdzę.
Ciekawe czy instalacja oprogramowania ML mogła cos zmienić .... zobaczymy jutro.
Witam
U mnie sprawa rozwiązana
Tak jak w instrukcji punkty się wyświetlają i można je zmieniać we wszystkich trybach twórczych .
Powodem innego działania było inne ustawienie w Menu aparatu punkt C.FnIII: Autofocus/Migawka.
Jest taki punkt... wybór metody wybierania punku AF i jeśli ustawimy na 0: Normalna wszystko wraca do tego jak w instrukcji .
Ja jednak wolę wybrać 1:Bezpośrednia,sterownikiem czyli jak kto woli , wtedy jednak punkty na górnym wyświetlaczu się pokazują tylko w trybach C1 C2 i tyle w temacie ....myślę że pomogłem
pozdrawiam Wojtek
Marcel_Duchamp
13-07-2015, 13:55
Wojtku, dzięki! Faktycznie zmiana ustawień w podanym zakresie pomogła i mam to, o co mi chodziło.