Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor s 1.4/50 z 5d mk1

Bonkard
08-07-2015, 03:55
Cześć! Mam pytanie. W tym tygodniu kupuję 5D a w domu mam 3 standardy: Nikkora S 1.4/50, olympusa om zuiko auto-s 1.8/50 oraz canona FD 1.8/50. Krótko mówiąc stać mnie tylko na puszkę i chcę wykorzystać to co mam pod ręką. Krótko i na temat - czy użycie tych obiektywów jest bezpieczne dla 5D mk1? Chodzi mi głównie o uszkodzenie lustra. Czy ktoś używał/używa tych szkieł w 5D1? Znalazłem tabelę kompatybilnych m42 i coś o zuiko ( nie jestem leniem) ale o nikkorze i o FD nic w lupce nie znalazłem. Którego obiektywu byście użyli? Nadmienię że jest to mój pierwszy aparat cyfrowy. Nie chciałbym go zepsuć :) Będę wdzięczny za każdą uwagę i wskazówkę.

RobertON
08-07-2015, 05:21
canona FD 1.8/50

Bagnet FD nie będzie "pasował" do EOS-a, niestety. Można używać przejściówki z soczewką, ale to już strata optyczna.

Wszystko przez odległość Flange focal distance, czyli odległość do lustra.

https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance

Element7th
08-07-2015, 10:21
IMHO, sprzedaj wszystkie i kup za to "normalny" obiektyw.

Bonkard
08-07-2015, 13:24
OM i FD mogę sprzedać. Ale nikkora mi szkoda. W analogu dawał piękne efekty. Poszukam jakiegoś adaptera.

--- Kolejny post ---

Dzięki za tabelke!

PawelB
08-07-2015, 13:32
Nikkor ma większą wartość flange, czyli przejściówka nie wymaga soczewki. Powinien też być bezpieczny dla lustra jako że jest bardziej odsunięty od korpusu. Przejściówki można znaleźć.

Bonkard
08-07-2015, 18:44
Nikkor ma większą wartość flange, czyli przejściówka nie wymaga soczewki. Powinien też być bezpieczny dla lustra jako że jest bardziej odsunięty od korpusu. Przejściówki można znaleźć.

dzięki! już znalazłem przejściówkę :)