Zobacz pełną wersję : Radzieckie obiektywy
Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem obiektywu starszej generacji - typu np. Helios 40-2.
Chciałabym przeznaczyć takie szkło do portretów (mam już canonowską stałkę EF 50 mm f/1.8 z portretówek, ale nadal mi mało :twisted: )
Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakieś obiektywy z mocowaniem M42 warte uwagi?
(Helios to tylko przykład, jestem otwarta na inne propozycje, po prostu nie siedzę jeszcze tak głęboko w temacie, żeby wiedzieć co jest godne uwagi, a co nie z tych starszych obiektywów, a Heliosów jest teraz wszędzie pełno).
Pozdrawiam,
Ola :)
A ćwiczyłaś już ręczne ustawianie ostrości w wizjerze 500D?
Żeby się nie okazało, że Cię to po prostu nie bawi.
Pytam, bo ja po prostu wykluczam ostrzenie ręczne.
Tak, ćwiczyłam właśnie na 50 mm f/1.8 - nie przeszkadzało mi to zbytnio - wiadomo ten obiektyw nie byłby moim głównym obiektywem - bo nadal zostaje nim kitowy 18-135, ale czasem jako odskocznia chciałabym móc porobić "inne zdjęcia" ;)
Jeśli uważasz,że 40 letnie radzieckie obiektywy są lepsze od obecnych chińskich=jesteś w blędzie.
Nie warto. i po drugie nie waarto.Chyba,ze chcesz się pobawić .
Takie obiektywy to są dobre raczej do makro.
jupiter 9 - 85mm f/2
helios 40-2 85 f/1.5
zeiss sonnar 200mm f/2.8
zenitar 50 1.7
i mnóstwo innych, ale na dłuższą metę to zostawiłem tylko heliosa 40-2 :p a resztę kupowałem sprawdzałem i zazwyczaj szły dalej ;)
/jeszcze pentacon 135 2.8 wersja z 15listkowa przysłoną
tair 135 2.8
GalaktycznyMuczaczo
25-06-2015, 01:33
helios 40-2 85 f/1.5
o tak :) piekne szklo piekny bokeh... tylko za tą cene mozesz miec 85/1,8 canona z af :D
Ernest_DLRS
25-06-2015, 02:11
Ale Canon 85/1.8 nie da takiego obrazka.
A moim zdaniem warto. Można uzyskać bardzo fajne efekty, a jakoś obrazka jest (pod kątem portretu) bardzo dobra.
Helios 40-2 faktycznie jest drogi i bardzo charakterystyczny... Na dłuższą metę może się znudzić.
Przygodę z m42 spokojnie można zacząć od Heliosa 44M-4 lub 44-2 (najpopularniejsze). Grosze kosztują, a rezultaty spokojnie można drukować na A3. Dość fajny jest też Zenitar 50/1.7 - w przeciwieństwie do innych radzieckich wynalazków, ma bardzo spokojny i łagodny bokeh. Polecam również Pancolara (wersja MC lekko kręci bokehem, jak heliosy) i Biotara - ładnie oddają kolory. No i oczywiście Takumary 50/1.4 (obojętnie jaka wersja), ale te już są droższe. Te obiektywy mają najwięcej charakteru i dają najciekawsze rezultaty jeśli chodzi o 50-tki.
A mając możliwość używania Live View, ostrzenie to juz w ogóle bajka.
Można jeszcze się pokusić o obiektywy z systemu Contax/Yashica (Zeiss Planar 50/1.7) oraz Pentax (Pentax-M SMC 50/1.4) - również ich używam i chwalę sobie. Tyle, że trzeba mieć do nich osobne adaptery.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, za chwilę sobie posprawdzam sample + zobaczę czy są w ogóle do zdobycia.
Bo kusi mnie bardzo MC Zenitar-ME1 50 mm f/1.7, ale z tego co widzę jest raczej nieosiągalny.
Bechamot
25-06-2015, 09:20
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, za chwilę sobie posprawdzam sample + zobaczę czy są w ogóle do zdobycia.
Bo kusi mnie bardzo MC Zenitar-ME1 50 mm f/1.7, ale z tego co widzę jest raczej nieosiągalny.
jest masa na ebay.
ma 4 listkowa przyslone i daje kwadratowy , paskudny bokeh po przymknieciu.
ME1 ma wartość stricte kolekcjonerską, jeśli naprawdę potrzebujesz kwadratowego bokehu, można to załatwić we własnym zakresie (wyciąć maskownicę z kartonika). Same właściwości optyczne załatwi zwykły Zenitar 50/1.7 - od czasu do czasu pojawia się na allegro w cenie koło 200zł.
ale zenitar 50 1.7 bardzo słabo pracuje pod swiatło :p w moim lata coś w środku, a i tak rysuje mega ostro i to od f/1.7 ;) czytałem gdzieś, że był rozrzut jakościowy w nich, a mi się trafiła super sztuka :mrgreen:
https://canon-board.info/imgimported/2015/06/IMG_2848-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-gLiF9ipkiII/VS5An5KxRUI/AAAAAAAABOg/_SU-PWA7HC0/w872-h541-no/IMG_2848.jpg) to na f 1.7 z zenka
Witam,
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem obiektywu starszej generacji - typu np. Helios 40-2.
Chciałabym przeznaczyć takie szkło do portretów (mam już canonowską stałkę EF 50 mm f/1.8 z portretówek, ale nadal mi mało :twisted: )
(Helios to tylko przykład, jestem otwarta na inne propozycje, po prostu nie siedzę jeszcze tak głęboko w temacie, żeby wiedzieć co jest godne uwagi, a co nie z tych starszych obiektywów, a Heliosów jest teraz wszędzie pełno).
Pozdrawiam,
Ola :)
http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/m42.pdf
Dzięki wielkie! Biorę się za czytanie :mrgreen: