Zobacz pełną wersję : Czy warto kupić ten zestaw? Pilnie proszę o pomoc.
Cześć wszystkim forumowiczom. Potrzebuję od Was pomocy, mianowicie mam do kupienia taki zestaw za 1600 zł:
Canon 550D + 50mm 1.8 + Sigma 70-300 + canon 35-80 ultra + kit 18-55
https://canon-board.info/imgimported/2015/06/DSC05576m_zpsucujey17-2.jpg
źródło (http://s1295.photobucket.com/user/przewlocki/media/DSC05576m_zpsucujey17.jpg.html)
Warto? Aktualnie mam dużo wydatków i żeby wydać taką kasę na aparat muszę się mocno spiąć ;).
Bechamot
23-06-2015, 10:34
czy masz mozliwosc zrobienia probnych zdjec?
jesli wszystko bedzie ok, to cena wydaje sie fair.
jesli cos nie dzalaloby jak nalezy to po co ?
calosc to w sumie dolna polka cenowa , pytanie jest o stan techniczny - a tego nie znamy.
Sprzedaż wysyłkowa więc brak możliwości sprawdzenia. Stan podobno idealny. Czyli szału nie ma za tą kasę? ;)
jaki przebieg aparatu?
te obiektywy to słabizna zaraz będziesz chciał wymieniać a sprzedać je może być trudno
Bechamot
23-06-2015, 11:52
Sprzedaż wysyłkowa więc brak możliwości sprawdzenia. Stan podobno idealny. Czyli szału nie ma za tą kasę? ;)
no nie ma , dlatego ze ktos kompletowal w zasadzie najtanszy sprzet , wyraznie widac ze liczyl sie z wydatkami i pytanie jest czy chcesz sobie za 1600 zl zafundowac rozczarowanie , czy tez moze bedziesz zadowolony?
wolalbym kupic jeden przyzwoitszy aparat z jednym dobrym obiektywem i robic mniej zdjec za to lepsze tzn "ostrzejsze" .
nie przesadzajcie,sporo ludzi robi takim sprzętem i nie narzeka
nie każdy powiększa zdjęcie do rozmiaru ściany i doszukuje sie Bóg wie czego
Bechamot
23-06-2015, 12:20
nie przesadzajcie,sporo ludzi robi takim sprzętem i nie narzeka
sporo to nic nie znaczy w tym przypadku.
wiekszosc jednak nie uzywa takiego sprzetu.
gdyby brac pod uwage kryterium liczby uzytkownikow , to uzytkownicy czegos takiego sa w zdecydowanej mniejszosci.
jesli chcesz sie wiec powolac na liczbe uzytkownikow , to bedzie to argument przeciwko, gdyz wiekszosc jednak nie uzywa czegos takiego.
sens mialoby pokazanie przez wlasciciela dobrych przykladow zdjeciowych z tego aparatu i tych obiektywow .
GalaktycznyMuczaczo
23-06-2015, 12:34
550d- 1100zł
50/1,8-250zł
sigma 70-300 (to jest z tego co widze wersja bez APO , yzli ta tansza) - z apo najtaniej na allegor 440zł bez apo do innych systemów po 300zł
35-80 - na allegro ktos sprzedaje korpus z tym szkłem za 90 zł ,
18-55 - niech bedzie 100zł
korzystajac z prostego narzedzia jakim są google i allegro cena za ten zestaw to to 1840 zł a wiec wystawiony wyzej zestaw za cene 1600zł to dobra cena. Jednak to tylko cena, drugim pytaniem jestczy warto... hmm jezeli myslisz o jakości na dosc wysokim poziomie to niestety te szkła ci tego nie uświadczą. Jednakże jak to napisł kolega wyzej, ze wiele osob robi takimi szkłami zdjecia i zyja, wiec spoko :) Wszystko zalezy od twojego wyobrażenia i umiejętnosci fotograficznych. Prawda jest taka ze "zawsze mozesz sprzedać" ale niestety na te szkła co widzisz nie ma duzego zbytu, z prostego powodu, są dosc słabe , 18-55 ma 90% początkujących a niepoczątkujacy nie kupi tego szkła, 50/1,8 jest w zasadzie pierwszym obiektywem ktory kupuje się jeako drugi , bo to stałka i stale swiatlo, to samo z sigmą, pamiętam ze sprzedałem tego więcej niz innch szkieł tele, a ten 35-80 to nic ciekawego i tyle, zakres z nikąd, do FF spoko do APSC... niebardzo bo masz 70-300 jako pokrycie a po srodku masz 50/1,8.
Ja mysle ze bym sie zdecydowal na twoim miejscu, fajny zestaw, masz szkła i dobry korpus i mozeszzaczynac i focic co chcesz, a nie mysleco tym co dokupic.
Bechamot
23-06-2015, 13:13
ja bym w ogole nie wchodzi w stary zlom niezaleznie od ceny.
w cenie ok 1000 - 1200 zl (ok 250- 300 eu) sa oferowane na ebay c50d o przebiegu ok 32000 wyzwolen.
jednak aparat z wyzszej polki aps-c.
do tego trzeba wybrac swiadomie odpowiedni obiektyw , a nie akurat to co przypadkowo sie znajduje w ofercie.
Ernest_DLRS
23-06-2015, 13:26
Za Bechamotem...
Przemek_PC
23-06-2015, 13:48
A czytacie do konca co napisal zalozyciel watku? Nie ma kasy na lepsze obiektywy. Z tego zestawu bedzie uzywal najczesciej 18-55, czasem zalozy 70-300 a 50-tka bedzie lezala odlogiem bo to nie zoom a na plytka glebie ostrosci i operowanie nia przyjdzie czas. 35-80 to jedynie dodatkowa waga w paczce. Tak naprawce wiec w uzyciu bedzie body plus 18-55 i teraz pytanie czy warto dac za to 1600zl.
Widziałem gdzieś to ogłoszenie... chyba na knives-ach :D
Widziałem gdzieś to ogłoszenie... chyba na knives-ach :D
Zgadza się :D. Dzięki chłopaki za wyczerpujące wypowiedzi. Wychodzi na to, że lepiej kupić body plus jeden dobry obiektyw niż nosić tyle zbędnego balastu. Polecicie coś w tym budżecie? Z powodu ograniczonych finansów zaczynam się zastanawiać nad body od Sony i szukać szkieł minolty.
jak filmy niepotrzebne to 40d + 18-55 stm + 55-250 stm powinno kasy starczyć idealnie
jak potrzebne filmy to 500d zamiast 40d
Przemek_PC
23-06-2015, 16:03
500D ma slabe mozliwosci filmowe. 1000D tez robi zdjecia. Do tego Tamron 18-200 i po klopocie.
słowiczek
23-06-2015, 19:56
jak filmy niepotrzebne to 40d + 18-55 stm + 55-250 stm powinno kasy starczyć idealnie
jak potrzebne filmy to 500d zamiast 40d
Zgadzam się z salasem. Jeżeli założyciel wątku jest początkujący ( o czym nie napisał) i to byłby jego pierwszy aparat i w naszym systemie (również nie napisał), ale ma ambicje, 40d to bardzo dobry wybór.
Zestaw, o który pytasz również nadaje się do nauki, a szkła z tego zestawu nie są wcale takie złe. S70-300 potrafi dać ładny obrazek, podobnie zresztą kit 18-55(patrz w galeriach " najlepsze zdjęcia" z poszczególnych obiektywów). Na pewno 40d+18-55STM wyjdzie taniej i do nauki wystarczy. Po drodze sam określisz, jakie szkła są Ci potrzebne i co chcesz focić. Lektura obowiązkowa do poduszki: instrukcja obsługi aparatu, jaki byś nie kupił.
Cześć wszystkim forumowiczom. Potrzebuję od Was pomocy, mianowicie mam do kupienia taki zestaw za 1600 zł:
Canon 550D + 50mm 1.8 + Sigma 70-300 + canon 35-80 ultra + kit 18-55
http://i1295.photobucket.com/albums/b635/przewlocki/DSC05576m_zpsucujey17.jpg (http://s1295.photobucket.com/user/przewlocki/media/DSC05576m_zpsucujey17.jpg.html)
Warto? Aktualnie mam dużo wydatków i żeby wydać taką kasę na aparat muszę się mocno spiąć ;).
Zestaw może być jeżeli ci potrzeba tyle obiektywów. 35-80 i 70-300 to słabe obiektywy. Jeżeli zadowolisz się 1 obiektywem to proponuję Tamrona 17-50 i za resztę pieniędzy korpus. Może być tez dodatkowo 50 1,8 i za resztę korpus. Możesz kupić lepszy korpus i zostac przy 18-55 IS, to dobre szkło, zamiast sigmy brałbym Canona 55-250
Początkujący nie jestem, przez pare lat fociłem nikonem d3100. Teraz mam małe dziecko i potrzebuję czegoś taniego do fotografowania córy. D40 będzie ok? Nie lepiej coś nowszego ale z niskiej półki? Co do szkieł to jakiś tele na pewno muszę mieć ;)
Początkujący nie jestem, przez pare lat fociłem nikonem d3100. Teraz mam małe dziecko i potrzebuję czegoś taniego do fotografowania córy. D40 będzie ok? Nie lepiej coś nowszego ale z niskiej półki? Co do szkieł to jakiś tele na pewno muszę mieć ;)
D80/D90 + 50 1,8 albo 35 1.8, fajny zestaw. Canon 450D+50 1,8. Możesz o jakiejś taniej lampie pomysleć jak w domu chcesz robić. Tele Nikon 70-300 albo Canon 18-135, 55-250
słowiczek
23-06-2015, 23:33
D40 będzie ok?
Jeżeli nie walnąłeś literówki, to pisałem m. in. ja o 40D
Za ok 1400-1500 mozna kupic nowego 1200D + 18-55 IS STM....
Pozdr
Jeżeli nie walnąłeś literówki, to pisałem m. in. ja o 40D
Stare przyzwyczajenie z nikona ;).
Za ok 1400-1500 mozna kupic nowego 1200D + 18-55 IS STM...
No tak, ale z kitem to raczej nie poszaleje ;).
Wracając do 40d, znalazłem taką ofertę:
http://olx.pl/oferta/canon-40d-ef-28-135mm-3-5-5-6-is-usm-CID99-IDaqxXR.html#d2b9e7bbf0
Canon 40D + EF 28-135MM 3.5-5.6 IS USM Tarnobrzeg ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-40d-ef-28-135mm-3-5-5-6-is-usm-CID99-IDaqxXR.html#d2b9e7bbf0)
A tamte co znalazł to niby lepsze?
Za ten dostępny budżet w ogóle nie poszaleje więc niech ma coś nowego i nowoczesnego zamiast kupować sprzęt z niewiadomą liczbą klapnięć (np. 50-60.000)....
A poza tym kity robią coraz lepsze...
Pozdr
Bechamot
24-06-2015, 14:33
ja sugerowalbym zobaczyc canon 100d
aparat z charakterem , normalny aps-c tyle , ze specjalnie maly.
byc moze akurat ta cecha okaze sie zaleta.
jakosc obrazowania , jak wszystkich nowych wspolczesnych aps.
nowy kosztuje cos ok 300 eu tzn nowy w granicach 1200- 1400 pln
a nastepnie dobrac obiektyw.
uzywane kitowe 18-55 sa taniutkie , ewentualnie uzywany Tamron 17-50/2,8.
sa tez nowe stosunkowo niedrogie z napedem stm.
jesli uzywane aparaty to nie schodzilbym ponizej c50d.
c40d jest b . dobry , ale ze wzgledu na mozliwosc kalibracji AF jednak bralbym c50.
kupujesz uzywany obiektyw i najczesciej nie ma potrzeby kalibracji w warsztacie , gdyz mozna to zrobic samemu.
Tej cechy nie mozna przecenic.
ja sugerowalbym zobaczyc canon 100d
A jaka jest różnica 100D a 1200D ?
Pytam bo na stronie Canona są w tej samej grupie a nie mam teraz możliwości sprawdzić...
Pozdr
Bechamot
24-06-2015, 14:57
100 jest mniejszy.
jest koncypowany jako szczegolnie maly , lekki aparat - cos jak bezlustro , ale do posiadanych obiektywow ef/ef-s.
w sam raz na wycieczki , do plecaczka itd itp.
w zakresie mozliwosci pewnie sa zblizone, nie za bardzo jest sens studiowania roznic w specyfikacji - pewnie cos sie tam znajdzie na korzysc 100.
słowiczek
24-06-2015, 22:12
http://olx.pl/oferta/canon-40d-ef-28-135mm-3-5-5-6-is-usm-CID99-IDaqxXR.html#d2b9e7bbf0
Masz komplet, który pracował razem, więc powinno być dobrze. Zaproponuj 1100 zł, w tym koszta wysyłki.
Jeżeli chodzi o kit 18-55, mógłbyś być zaskoczony tym, co można z niego uzyskać.
Canon 40D + EF 28-135MM 3.5-5.6 IS USM Tarnobrzeg ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/canon-40d-ef-28-135mm-3-5-5-6-is-usm-CID99-IDaqxXR.html#d2b9e7bbf0)
Na silę pchasz się w starocie. Jest sporo nowszych, ciekawych korpusów. Przekonaj się na początek do kita 18-55 IS II, to na prawdę dobry obiektyw, jakościowo lepszy od 28-135
Jakieś zboczenie mam do kitowych obiektywów. Zaszłości młodzieńczych lat. Ale skoro mówicie, że warto to chyba znalazłem optymalną ofertę:
Lustrzanka Canon EOS 1200D Rzeszów ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl) (http://olx.pl/oferta/lustrzanka-canon-eos-1200d-CID99-ID9gsol.html)
słowiczek
25-06-2015, 20:26
Na silę pchasz się w starocie. Jest sporo nowszych, ciekawych korpusów. Przekonaj się na początek do kita 18-55 IS II, to na prawdę dobry obiektyw, jakościowo lepszy od 28-135
40d może i ma swoje lata, ale nie wpływa to na efekty pracy z tym korpusem. Owszem, jest wiele nowszych, ale co oferujących? Zgadzam się co do 50d, jest nowszy, ma mikro regulację dla obiektywów, oraz matrycę, na której między elementami światłoczułymi nie ma przerw. Dosyć ciekawy pod względem redukcji szumu bez odszumiania z poziomu puszki jest tryb mRaw. Również lepszy wyświetlacz, który daje bardziej użyteczny obrazek w trybie lv. Ale w ten sposób można dojść do 1dx, który ma wszystko. Miałem 40d i mogę polecić go każdemu, kto już jakieś pojęcie ma.
40d może i ma swoje lata, ale nie wpływa to na efekty pracy z tym korpusem. Owszem, jest wiele nowszych, ale co oferujących? Zgadzam się co do 50d, jest nowszy, ma mikro regulację dla obiektywów, oraz matrycę, na której między elementami światłoczułymi nie ma przerw. Dosyć ciekawy pod względem redukcji szumu bez odszumiania z poziomu puszki jest tryb mRaw. Również lepszy wyświetlacz, który daje bardziej użyteczny obrazek w trybie lv. Ale w ten sposób można dojść do 1dx, który ma wszystko. Miałem 40d i mogę polecić go każdemu, kto już jakieś pojęcie ma.
Co innego mieć ten aparat kilka lat a co innego w 2015 podejmować decyzję o jego zakupie. Zostaje chyba chęć posiadania XXD i mały budżet.
A ja tam popieram Słowiczka.
EOS 40d + Tamron 17-50 2.8 i w tym budżecie mamy zestaw, który pod względem technicznym zdjęć (ostrość, kontrast, winieta, aberracje, dystorsje, itd) rozkłada tego nowego 1200d z kitem na łopatki i zjada na śniadanie.
No i oczywiście do tego dochodzi ergonomia serii xxd (większe wymiary, drugie koło nastaw, wyświetlacz na górze).
słowiczek
26-06-2015, 10:27
Najwięcej zależy od preferencji kupującego, jeżeli wystarczy mu - strzelę - 650d+18-55stm żeby po prostu robić zdjęcia, ok, nic mi do tego. Druga sprawa,że ktoś, kto już miał dłuższy kontakt z lustrzanką powinien wiedzieć, czy chce coś na posiadanym poziomie, czy coś bardziej zaawansowanego.
Przemek_PC
26-06-2015, 10:49
Duze korpusy juz wyszly z mody. Nie dodaja juz punktow do lansu. Wrecz przeciwnie. Ergonomia serii xxxD nie jest zla a korpus mniejszy i lzejszy. Jesli ktos nie korzysta przy kazdym zdjeciu z korekty AV na tylnym kolku lub nie robi wylacznie w manualu gdzie to kolko rzeczywiscie sie przydaje to doceni inne zalety nowszych modeli z nizszych serii. Spogladanie na wyswietlacz 40D bedzie wkurzac po kazdym zrobionym zdjeciu bardziej niz brak tylnego kolka w serii trzy czy czterocyfrowej. Live view tez przydatna funkcja a 40D jej nie ma.
Duze korpusy juz wyszly z mody. Nie dodaja juz punktow do lansu. Wrecz przeciwnie. Ergonomia serii xxxD nie jest zla a korpus mniejszy i lzejszy. Jesli ktos nie korzysta przy kazdym zdjeciu z korekty AV na tylnym kolku lub nie robi wylacznie w manualu gdzie to kolko rzeczywiscie sie przydaje to doceni inne zalety nowszych modeli z nizszych serii. Spogladanie na wyswietlacz 40D bedzie wkurzac po kazdym zrobionym zdjeciu bardziej niz brak tylnego kolka w serii trzy czy czterocyfrowej. Live view tez przydatna funkcja a 40D jej nie ma.
No i tutaj dochodzimy do tego co kto lubi i jakie kto ma preferencje.
Ja np. mam łapy jak bochny chleba i seria xxxd jest dla mnie za mała i niewygodna.
Zanim kupiłem swoja 40d przymierzałem się do 600d i 650d, ale po prostu nie leżały mi w ręku.
Ale jak wziąłem 40d (które dosłownie przykleiło mi się do ręki) to stwierdziłem że TO JEST TO!!!
Później jeszcze dołożyłem gripa do niego - i od tamtej pory jestem już w siódmym niebie :o
Co to tylnego kółka - to znowu mamy co kto lubi.
Ja używam go bardzo często i na pewno bardziej bym się denerwował jego brakiem niż tym strasznie niewyraźnym wyświetlaczem
Bo nie oszukujmy się, ale patrząc na niego można stwierdzić tylko tyle, że się zrobiło zdjęcie.
Co do LV - to i owszem 40d ma coś takiego, tylko że ze względu na rozdzielczość wyświetlacza jego funkcjonalność jest bardzo mocno ograniczona.
Tak więc autor wątku dostał kilka propozycji, a co z tego wybierze - to my już nie mamy na to wpływu.
Najlepiej jakby wziął do ręki kilka modeli i wybrał ten co mu się najbardziej podoba.
słowiczek
26-06-2015, 12:08
40d ma lv i często z niego korzystałem. Ciekawe kiedy duże obiektywy wyjdą z mody...sorry kolego, ale rozpatrywanie wielkości korpusów w tej kategorii to nieporozumienie. Bo jak wytłumaczyć niemodnego 7dmkll, 5dmklll, że o potworach z serii 1d już nie wspomnę. W zeszłym roku na zlocie słyszałem, że mój wtedy 400d wraz z 70-200/2.8 wygląda komicznie. Oczywiście było to bez złośliwości, ale tak faktycznie to wyglądało;)