Zobacz pełną wersję : cyfrówka canona ze stałoogniskowym szkłem
cześć... mam pytanko - czy canon zrobił moze jakiś dobrą kompaktową cyfrę ze stałoogniskowym obiektywem o szerokości ok 28 lub 35 lub 38 mm ???
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/
Jak widać zrobił sporo, np. SD10, SD20, A300, A310.
Ale czy dobre? Nie wiem, bo raczej w lustrach siedzę :-)
Wiem natomiast, ze dobry kompakt, to jest Oly mju II, no ale to ani nie Canon, ani nie cyfrówka :-)
dzięki - wiesz lustro jest ok - ale gdy zabraknie odwagi do wyciągnięcia sprzęta o "drogich rozmiarach" a trzeba zrobić fotkę takie małe co nie co może być zbawieniem...
Rozumiem Cię świetnie! ja w takich sytuacjach robię zdjęcie olkiem mju2 z swietnym obiektywem 2,8/35..
Niestety, to analog.. :-(
pozdr
al
ps.myślałem o małej cyfrze, ale obawiam się, ze cena.......
no dobra - rozszerzam ogniskową - powiedzmy niech będzie od 28 (35) - 100(105). namierzyłem takiego Canona s70, który to robi RAW a na dodatek zapisuje go na CF ale na allegro nie znalazłem :( może ktos ma o nim wiecej info?
stdanielo
10-04-2006, 12:15
ten jest genialny Ricoh GR Digital (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3357)
dzięki stdanielo - takich perełek właśnie szukam... !!!
jeszcze! jeszcze! moze ktoś zna inne kultowe kompaktowe cyfraki!!!???
jeszcze! jeszcze! moze ktoś zna inne kultowe kompaktowe cyfraki!!!???
Zdaje sie ze szukasz czegos podrecznego, czego nie bedziesz sie obawial wyciagnac? Zarowno S70 jak i "kultowe" cyfraki (popatrz np na Leica D-LUX 2) maja taka wade ze... sa drogie.
wiem Vitez, wiem... zauważyłem. s70 podoba mi się ze względu na możliwość zapisania RAW na naszych kochanych kartach CF.... a te zalety zaoszczędziły by mi kilku niepotrzebnie wydanych stów, Leica zapewne jest kultowa ale jest już troszkę większa od Canona.... zależy mi na zmieszczeniu tegoż maleństwa w kieszeni i posiadania wszędzie tam gdzie duze lustro się po prostu takze nie zmieści (rower, zakupy na mieście ;), itp)....
ostatnio odechciało mi sie wyciagac lustra na rzecz małpy seri A canona, takiej dość fajnej IMO :), oczywiście jak jest dobre światło,
coprawda stałej ogniskowej toto niema tylko zoom do ekwiwalentu coś koło 200mm no i RAW'a nie robi :( a Ricoh fajny
pozdrawiam