Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 60d vs 650d - skad różnice w jakości

bgnot
17-06-2015, 20:16
Witam,
Jestem zapalonym, pół profesjonalnym fotografem i posiadaczem canona 60d. Fotografuję nim od kilku lat i nie mam zarzutów do jakości zdjęć. Znajomy poprosił mnie o poradę w zakupie lustrzanki entry-level i po porównaniu aktualnego sprzętu poleciłem 650d. Procesor Digic 5 (lepszy niz w 60d), matryca ta co w 60d, praktycznie wszystko to co w 60d ( który uważam za sprawdzony i pewny sprzęt) a niektóre funkcje nawet lepsze, bo i puszka nowsza.. Kupił. Przyszla. Testowaliśmy. Jakież było moje zdziwienie gdy po zrobieniu tego samego ujęcia na tych samych ustawieniach i tym samym obiektywem (18-135 f/8 1/125 iso:200 + 580ex II) okazało się że 60d jest dużo ostrzejszy niż 650d... Roznica taka jakby obiektyw masłem pomazać ( fotki wrzucę jutro, jak mi kolega dośle, pytam dziś bo aż mi głupio że taki szajs poleciłem). No i nie wiem czemu tak jest... Od razu dodam, że wszystkie opcje w ustawieniach toćka w toćkę to samo. Redukcje szumów idt. To samo. Jakoś robiąc zdjęcia 5d mk3 i porównując do mojego na L-kach różnica była albo i nie było. Moze trzeba by było oddac ten 650d do serwisu żeby sprawdzili ff/bf
, af i w ogole... Nie wiem. Jakieś porady?

salas
17-06-2015, 20:23
Zrobcie test przez LV, zapewne z 650d obiektyw nie trafia.

p0m
17-06-2015, 20:26
strzelaliście autofokusem czy ostrzyliście ręcznie? jeśli to pierwsze to spróbujcie ręcznie

bgnot
17-06-2015, 20:40
LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować

Tom77
17-06-2015, 20:52
LV czyli masz na myśli Live View, czy jakiś program? zdjęcia robione były z AF, ale próbowaliśmy nawet dwoma obiektywami - zwykłym 18-135 IS i 18-135 IS STM, bo z tym drugim 650d jest w zestawie. Na obu to samo. Myślisz że przy MF będzie różnica? Wtedy wchodzi w grę jeszcze czynnik ludzki, chociaż może warto spróbować

Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?

salas
17-06-2015, 21:08
Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
Wyniki powinny byc bardzo zblizone.

bgnot
17-06-2015, 21:12
Robiąc zdjęcia mk3 chyba jesteś w stanie zadać jakieś konkretniejsze pytania ?
Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...

--- Kolejny post ---

Af przez LV ze statywu wstepne podniesienie lustra plus opoznione wyzwolenie 2s albo wezyk spustowy.
Wyniki powinny byc bardzo zblizone.

Dzięki, takiej porady potrzebowałem.

Tom77
17-06-2015, 21:18
Nie rozumiem do czego kolega pije. Wspomniałem o mk3 tylko dlatego że miałem okazję porównać zdjęcia z 60d i 5d robione w tych samych warunkach studyjnych i tym samym obiektywem, a różnica nie urwała mi jajec.. Dodam że nie jestem posiadaczem owego 5d więc bardziej konkretny być nie mogę. Za to różnica między 60d a 650d zcięła mnie z nóg i zastanawiam się, czy tak to już jest...

Piję do tego, ze mi to na trollowanie wygląda. Jak już miałeś te 5d w ręce to chyba jesteś w stanie ogarnąć co nie tak jest z aparatem lub obiektywem. Dobrze że opcje są ustawione toćka w toczkę i co najważniejsze redukcja szumów ... A mając już jakieś doświadczenie z elkami chyba wiesz że Live View to nie program

bgnot
17-06-2015, 21:29
Chłopie, daj sobie luzu.. Koledzy pomagają a Ty się czepiasz. Jak korzystasz z live view to szacunek, bo mi tam jakoś nie wygodnie. A że nie używam, to wolę się upewnić że o jednym gadamy. Sęk w tym że już w opcjach grzebałem bo nie dawałem wiary że taka różnica jest .

Tom77
17-06-2015, 22:02
Nie czepiam się, stwierdzam fakty

pan.kolega
17-06-2015, 22:16
Nie powinno być żadnej różnicy. Jeśli jest, to AF w 650d nie trafia z jakiegoś powodu w tym hardwarowego typu ustawienia martrycy badź lustra. Chyba zrobiliście więcej niż jedno zdjęcie, więc jak wszystkie sa małoostre, nawet z STM, to jest problem. Nowy ten sprzęt czy używany?

Tom77
17-06-2015, 22:19
Chłopie, daj sobie luzu.. Koledzy pomagają a Ty się czepiasz. Jak korzystasz z live view to szacunek, bo mi tam jakoś nie wygodnie. A że nie używam, to wolę się upewnić że o jednym gadamy. Sęk w tym że już w opcjach grzebałem bo nie dawałem wiary że taka różnica jest .

Wrzuć zdjęcia z 650d

poszukiwacz2006
17-06-2015, 22:50
Bez zdjęć to se możemy gadać, pisać, dyskutować...

Tom77
18-06-2015, 18:48
Bez zdjęć to se możemy gadać, pisać, dyskutować...

No i to by było na tyle ....

bgnot
18-06-2015, 19:22
Spokojnie kolego Tom77 :) niektórzy chodzą do pracy..

No więc tak, pojawiły się nowe fakty, mianowicie okazało się że obiektyw 50 1.8 u kolegi działa równie ostro co u mnie. W takim wypadku chyba nie gra coś na linii obiektyw aparat.. Ale do rzeczy, oto zdjęcia:

60D vs 650D:
http://imagizer.imageshack.us/a/img911/5896/tupEjX.jpg

650D łapiący ostrość na Live View:
http://imageshack.com/a/img540/4143/rrnigv.jpg

650D z wstępnie uniesionym lustrem:
http://imageshack.com/a/img633/1681/YWNBAT.jpg

No i to co mnie zaskoczyło, z plastikową 50'tką:
http://imageshack.com/a/img537/3801/gd8ZmT.jpg

--- Kolejny post ---

Nowy ten sprzęt czy używany?

Używany.. To też może dawać do myślenia.. Ale śladów upadku nie posiada. Paczka przyszła z oryginalnym pudełkiem i wszystkimi kartonami, więc zabezpieczony w transporcie był OK. chyba że kurier gapa i upuścił.. :)

Tom77
18-06-2015, 20:15
Kupiliście samo body czy z 18-135 ?

bgnot
18-06-2015, 20:24
Z 18-135. Było w zestawie od nowości

Tom77
18-06-2015, 20:33
Z 18-135. Było w zestawie od nowości

W jakim zestawie ? Z 60D czy 650 D ?

bgnot
18-06-2015, 20:37
w zestawie z 650D był obiektyw 18-135 IS STM. Od nowości, w pudełku i na obrazku :)

--- Kolejny post ---

Swoją drogą z 60D też dostałem 18-135 tyle że bez STM. Oba na moim body działają bez zarzutu, ten STM może nawet lepiej. Ale też oba na 650D dają nie ostry obraz...

Bechamot
18-06-2015, 20:41
panowie , ze sie wam chce tak dyskutowac.
przeciez odpowiedz jest natychmiastowa.

te konkretne obiektywy sa niedostrojone do tej konkretnej puszki 650 , albo mozna powiedziec i odwrotnie ta konkretna puszka nie jest dostrojona do tych obiektywow.

kazdy konkretny obiektyw wymaga dostrojenia do konkretnej puszki.
w nowszych aparatach , w ktorych istenieje mozliwosc dostrojenia aparat rozroznia numer obiektywu aby w przypadku stosowania podobnych obiektywow rozrozniac pomiedzy konkretnymi egzemplarzami.

niestety kazdy kto kupuje cxxx musi sie liczyc z tym ze moze miec :

a) szczescie i blad ostrzebnia bedzie na tyle maly , ze bedzie zyl w blogiej nieswiadomosci , ze jest ostro , nie zdajac sobie sprawy , ze mogloby byc lepiej.

b) moze byz zwyklym przypadkiem losowym swiadomym i rozpozna , ze obiektyw nie jest dopasowayny, ze trzeba skalibrowac z konkretna puszka i to co kilkanascie tysiecy wyzwolen . co zaoszczedzil przy cenie zakupu wyda co jakis czas na rekalibracje.

c) moze byc zwyklym przypadkiem losowym nieswiadomym i pogodzic sie z losem w przekonanmiu , ze tak ma byc - wowczas sa dwie mozliwosci:
ca) kombinuje sie ze sprzedaza aparatu jak to zrobil poprzedni wlasciciel
cb) udaje sie wobec siebie samego , ze jest niezle.

zwyczajnie trzeba uklad dostroic - tak bylo, jest i jeszcze jakis czas bedzie - taka jest detekcja fazy.

co do roznic w matrycach - nie sa one istotne ale matryce w cxx maja nieco inne mikrosoczewki na powierzchni , dzieki czemu zbieraja nieco wiecej swiatla , tym samym teoretycznie winen byc nieco lepszy obraz - ale tego to raczej nie da sie zauwazyc , moze w jakis trudnych warunkach oswietleniowych.

i tyle w temacie , dziekuje za uwage.

Tom77
18-06-2015, 20:45
panowie , ze sie wam chce tak dyskutowac.
przeciez odpowiedz jest natychmiastowa.

Ciach

To dlaczego 50 1,8 dziala poprawnie ?

bgnot
18-06-2015, 20:51
Brawo. Dziękuję za konkretną odpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy kiedy dostroi się body do tego 18-135, to automatycznie przestanie dobrze ostrzyć na 50'tce, z którą teraz współpracuje poprawnie?

--- Kolejny post ---

tak w ogóle to ten 1.8 z kolei na moim body działał powiedzmy "tak sobie" czasem trafiał, częściej chybiał. Kiedyś nawet upadł, rozmienił się na drobne, ale udało się go wskrzesić ponownie.

Bechamot
18-06-2015, 20:55
To dlaczego 50 1,8 dziala poprawnie ?

bo akurat ta para jest dostrojona
nakladaja sie czynniki calkowicie przypadkowe jak i pewne powtarzalne cechy obiektywu i puszki.

Tom77
18-06-2015, 20:57
bo akurat ta para jest dostrojona
nakladaja sie czynniki calkowicie przypadkowe jak i pewne powtarzalne cechy obiektywu i puszki.

Widziałeś te zdjęcia ? Zakładając że twoja teoria jest słuszna 3 jakikolwiek inny obiektyw nie będzie trafiał na żadnym z tych korpusów

bgnot
18-06-2015, 20:58
Więc ponawiam pytanie: Czy kiedy dostroi się do do 18-135 to przestanie sie dogadywać z 50'tką? z tego co piszesz rozumiem że tak..

Tom77
18-06-2015, 21:07
Więc ponawiam pytanie: Czy kiedy dostroi się do do 18-135 to przestanie sie dogadywać z 50'tką? z tego co piszesz rozumiem że tak..

Co ty chcesz dostrajać ? 18-135 działa dobrze, 50 1,8 działa dobrze, 60D i 650 D tez działa dobrze.
Sprawdź te korpusy na 3 obiektywie
Wrzuć oryginalne zdjęcie 650D+18-135

Bechamot
18-06-2015, 21:12

nie.

puszki mozna nie ruszac.
dostraja sie obiektyw.
akurat 60d i 650 takiej mozliwosci nie maja aby zrobic to samemu , z tym ze jak wynika z moich obserwacji i doswiadczen cxx sa lepiej montowane/kontrolowane na produkcji niz cxxx.
Stad rzadziej problemy z cxx niz cxxx - to kwestia lutu szczescia.

do konkretnej puszki dostaraja sie kazdy obiektyw indywidualnie.

dwa tygodnie temu odebralem moj obiektyw ze strojenia - mial paskudna przypadlosc , zoom ze zmiana ogniskowej ostrzyl inaczej.
wyslalem tylko obiektyw , do wspanialego zakladu. Zadzwonili do mnie , a jakze - do jakiej puszki dostroic - mowie do jakiej i dostroili wg specyfikacji.

z moja oczywiscie nie dzialalo prawidlowo bo 200 000 wyzwolen , ale nie bylo problemu przestroic calosc stosujac spora poprawke do mojej konkretnej puszki.

za jakies pol roku znowu dokonam rekalibracji , ale problemu nie bedzie , gdyz rekalibrujac sam przesune o tyle samo pomiar odleglosci na kazdej ogniskowej.

niestety to glupota , ale tak jest .
kupujac cos takiego jak cxxx trzeba sie liczyc, ze z nowymi obiektywami trzeba udac sie zaraz do warsztatu.
po czasie jesli kupisz dodatkowo jakies inne , tansze i fajne jak np , tamrona , sigme itp - to samo - do warsztatu - paranoja ale tak jest i tak bylo w tych tanich puszkach.
nie ma sie co oszukiwac - cxxx to dolna polka.

masz mozliwosc ca lub cb lub b.

bgnot
18-06-2015, 21:31
Moim zdaniem wcale nie działa dobrze. Kolega ma tylko jeden obiektyw do 650D więc chcę żeby było tak ostro jak tylko się da. Generalnie na 3 obiektywach już został sprawdzony. 18-135 IS i 18-135 IS STM to wbrew pozorom całkiem inne konstrukcje, różnią się chociażby ilością listków przysłony i zastosowaniem innych soczewek. Oba wypadły negatywnie. Test na 50'tce pokazał że można lepiej, więc nie ma chyba co się zastanawiać, body jedzie do serwisu.

a tutaj fotka
http://imageshack.com/a/img661/2746/z5DXP9.jpg

--- Kolejny post ---

masz mozliwosc ca lub cb lub brozwiń proszę skróty..
BTW. Jest sens wysyłać do W-wy czy "do wspanialego zakladu" u Pana Mietka za rogiem też to zrobią, tyle że taniej

pan.kolega
18-06-2015, 23:54
Ale co Ci pokazały testy z LV? Powinno być perfekcyjnie ostro z każdym obiektywem, czyli co najmniej tak jak na Twoim 60d.
Jeżeli nie jest, to żadne dostrajanie AF fazowego nic nie pomoże.

Ja z zasady nic nie dostrajam w serwisach. Może to być jednak konieczne z używanym sprzętem. Obiektywy oczywiście nie maja możliwości zapisania w nich nic o konkretnym korpusie. Jeżeli "dostroisz" sam obiektyw, który działał prawidłowo z jakimś korpusem, to już nie będzie z nim działał prawidłowo.

Tylko raz wysłałem sam obiektyw do kalibracji, który miał FF czy BF nie pamiętam, z każda puszka. Jedynym doświadczalnie wykrywalnym efektem rzekomo dwukrotnego wykonania tej operacji przez serwis Canona było zmniejszenie się stanu mojego konta o jakieś $140.

Powinieneś jednak ustalić czy na konkretnej ogniskowej obiektyw ma FF, BF czy raz jedo raz drugie. W tym ostatnim przypadku również sama kalibracja elektroniczna nie pomoże. A to, co wykracza poza elektroniczna kalibrację lub czyszczenie, już może być wielkim problemem dla większości techników serwisu.

bgnot
19-06-2015, 05:36
testy Live View pokazały że też jest do bani. Ostrzyłem na "zoomie cyfrowym" na wyświetlaczu, więc małe prawdopodobieństwo żeby aż tak chybić i to przy f/8. Zadzwonię/napiszę dziś do Canona, bo generalnie aparat chyba jest jeszcze na gwarancji, zakupiony był w 2014 i przypuszczam że miał 24m-c

cobalt
19-06-2015, 07:19
... albo mozna powiedziec i odwrotnie ta konkretna puszka nie jest dostrojona do tych obiektywow...
Po takim wpisie jeszcze ktoś pomyśli, że należy dostrajać aparat do obiektywu :). No to jak ktoś ma 12 obiektywów, to z serwisu nie wychodzi.

Proponuję sprawdzić w aparacie ustawienie AF do wzorca. Dla 650D na gwarancji taka usługa jest za free.
A dopiero później dostrajać konkretne obiektywy do puchy. Ze stałkami jest to prosta sprawa. Gorzej już z krótkimi i średnimi zoomami.

Bechamot
19-06-2015, 07:47
Po takim wpisie jeszcze ktoś pomyśli, że należy dostrajać aparat do obiektywu :). No to jak ktoś ma 12 obiektywów, to z serwisu nie wychodzi.

.

wpis jest prawidlowy.
tyle razy to juz walkowalem , ze nie chce mi sie po raz enty dokladniej i detalicznie opisywac.

tak, co jakis czas dostraja sie puszke.

w aparacie z microtning AF masz dwie mozliwosci - dostrojenie obiektywow i dostrojenie puszki.

jesli masz wspomniane 12 obiektywow i je zmieniasz , to kazdy z nich jest powiedzmy iles tam razy mniej exploatowany od puszki.

co jakis czas wprowadza sie stala korekte AF dla puszki - tzn zostanie ona wprowadzona o tyle samo dla wszystkich obiektywowo dodatkowo dla istniejacych juz indywidualnych korekt poszczegolnych obiektywow.

w miare eksploatacji puszki uklad af znajdujacy sie w puszce zaczyna nieco inaczej pracowac, wymaga rekalibracji.
w ten sposob oszczedzamy sobie rekalibracji kazdego z 12 obietywow do nieco inaczej pracujacej w miare eksploatacji puszki.

jesli sie uzywa 2 , 3 obiektywy to chyba wygodniej jest ponownie kazdy indywidaulnie zrekalibrowac a puszki nie ruszac.

jaś
19-06-2015, 07:54
bo generalnie aparat chyba jest jeszcze na gwarancji, zakupiony był w 2014 i przypuszczam że miał 24m-c no to się zdziwisz, bo nigdy nie słyszałem żeby w naszym pięknym kraju canon dawał dwa lata gwarancji :) - taki klimat

cobalt
19-06-2015, 08:03
wpis jest prawidlowy.
tyle razy to juz walkowalem , ze nie chce mi sie po raz enty dokladniej i detalicznie opisywac.

tak, co jakis czas dostraja sie puszke.

w aparacie z microtning AF masz dwie mozliwosci - dostrojenie obiektywow i dostrojenie puszki.

jesli masz wspomniane 12 obiektywow i je zmieniasz , to kazdy z nich jest powiedzmy iles tam razy mniej exploatowany od puszki.

co jakis czas wprowadza sie stala korekte AF dla puszki - tzn zostanie ona wprowadzona o tyle samo dla wszystkich obiektywowo dodatkowo dla istniejacych juz indywidualnych korekt poszczegolnych obiektywow.

w miare eksploatacji puszki uklad af znajdujacy sie w puszce zaczyna nieco inaczej pracowac, wymaga rekalibracji.
w ten sposob oszczedzamy sobie rekalibracji kazdego z 12 obietywow do nieco inaczej pracujacej w miare eksploatacji puszki.

jesli sie uzywa 2 , 3 obiektywy to chyba wygodniej jest ponownie kazdy indywidaulnie zrekalibrowac a puszki nie ruszac.
Widzę, że nie czytasz tylko namiętnie piszesz.
W serwisie tak jak pisałem jest to sprawdzenie i ewentualnie dostrojenie AF do wzorca.
I od tego zaczynamy.
Autor ma kłopot z 650D i tu mikroregulacji nie ma.

Bechamot
19-06-2015, 08:03
Moim zdaniem wcale nie działa dobrze. Kolega ma tylko jeden obiektyw do 650D więc chcę żeby było tak ostro jak tylko się da. Generalnie na 3 obiektywach już został sprawdzony. 18-135 IS i 18-135 IS STM to wbrew pozorom całkiem inne konstrukcje, różnią się chociażby ilością listków przysłony i zastosowaniem innych soczewek. Oba wypadły negatywnie. Test na 50'tce pokazał że można lepiej, więc nie ma chyba co się zastanawiać, body jedzie do serwisu.

a tutaj fotka
http://imageshack.com/a/img661/2746/z5DXP9.jpg

na przykladzie tego zdjecia nie znajduje podstaw zeby powiedziec ze cokolwiek pracuje wadliwie.

odleglosc jest nastawiona prawidlowo , gdzies w okolicach oczu , nie da sie stwierdzic dokladnie gdzie , ale bledu nie ma .
wystarczy nieco podciagnac kontrast i wyostrzyc obraz a bedzie robil warzenie brzytwy.

zoom 18-135 z natury rzeczy pracuje mniej rozdzielczos niz stalka 50 mm i to wyraznie mniej rozdzielczo.

w dodatku zdjecie jest w duzej kompresji.

po podostrzeniu bedzie tak:

http://spherapan.vot.pl/ddd.jpg

fragment

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://spherapan.vot.pl/eee.jpg)

- bardzo dobra ostrosc.

zawsze powtarzam

podstawa do prawidlowych wnioskow jest prawidlowo przeprowadzony test.
jesli test przeprowadzi sie nieprawidlowo , to wynik wnioskowania jest przypadkowy - moze byc prawidlowy lub bledny.

zeby ocenic czy af pracuje prawidlowo to trzeba to zrobic przyzwoicie - na plaska kontrastowa tablice z umieszczona w glab sceny miarka , by okreslic gdzie przypada maksimum ostrosci.

AF nie odpowiada za calkowita maksymalna ostrosc , a jedynie za to gdzie ona przypadnie.

im szerszy zoom, tym gorscza jakosc ostrzenia i gorsza jakosc obrazu , no niestety za uniwersalnosc placi sie jakoscia.
18-135 nigdy nie dorowna jakoscia ostrzenia i obrazowania stalce 50 mm.

na podstawie tego zdjecia nie znajduje powodu zeby odeslac aparat do warsztatau.
byc moze to jest konieczne - ale nie na podstawie tego zdjecia.

zrob przyzwoitty test AF .
poszukaj moje posty , nie tak dawno napisalem jak to mozesz zrobic.

cobalt
19-06-2015, 08:37
Nie zachęcam do robienia testów w sztucznym oświetleniu jak w przedstawiony zdjęciu, bo wtedy AF może już inaczej pracować. A z lampą jeszcze gorzej.

salas
19-06-2015, 08:54
testy Live View pokazały że też jest do bani. Ostrzyłem na "zoomie cyfrowym" na wyświetlaczu, więc małe prawdopodobieństwo żeby aż tak chybić i to przy f/8. Zadzwonię/napiszę dziś do Canona, bo generalnie aparat chyba jest jeszcze na gwarancji, zakupiony był w 2014 i przypuszczam że miał 24m-c
chyba nie zrozumiałeś co napisałem. Więc napiszę jaśniej:
1 postaw aparat na statyw, obiektyw ma WŁĄCZONY AF - NIE OSTRZ RĘCZNIE
2 ustaw wstępne podnoszenie lustra
3 włącz samowyzwalacz opóźnienie 2s
4 włącz tryb LIVEVIEW i wyostrz zdjęcie
5 zrób zdjęcie
6 Powtórz z drugim aparatem i tym samym obiektywem

Jak będzie mydło, nietrafione albo coś to 650d jest jakiś walnięty.

A i dla porównania (chociaż już wiesz, że bez LV jest słabo) zrób to samo przeostrzając obiektyw (przekręć pierścień od ustawiania ostrości) zrób zdjęcie normalnie ze statywu ale bez użycia LV normalnie.

Bechamot
19-06-2015, 08:55
Nie zachęcam do robienia testów w sztucznym oświetleniu jak w przedstawiony zdjęciu, bo wtedy AF może już inaczej pracować. A z lampą jeszcze gorzej.

przeciwnie - najlepiej sie robi przy swietle sztucznym , ze wzgledu na stabilnosc , ale o temperaturze ok 5500K - czyli to winny byc np lampy fotograficzne , lub jakies zblizona.

w swietle zarowym w tanich aparatch AF czyli z obnizeniem temp barwowoej AF ma tendencje to skracania pomiaru odleglosci.

ledy o temp 4000 - 6000 K moze nie sa idealne , ale lepsze od swiatla zarowego , najlepiej zeby byly zasilane bateryjnie.
pulsujace tanie ledy moga spowoadowac w AF zjawisko tzw dudnienia.

ja uzywam specjalnychj lamp jarzeniowych stosowanych w biologii imitujacych swiatlo dzienne - spektrum zblizone do dziennego , tyle ze cholery sa strasznie drogie .

blysk nie ma znaczenia dla pomiaru , gdyz pomiar odbywa sie wczesniej w jakims swietle ciaglym , natomiast jest wskazany ze wzgledu na bardzo krotki czas i ograniczenie mozliwosci poruszenia.

cobalt
19-06-2015, 09:12
przeciwnie - najlepiej sie robi przy swietle sztucznym , ze wzgledu na stabilnosc , ale o temperaturze ok 5500K - czyli to winny byc np lampy fotograficzne , lub jakies zblizona.

w swietle zarowym w tanich aparatch AF czyli z obnizeniem temp barwowoej AF ma tendencje to skracania pomiaru odleglosci.

ledy o temp 4000 - 6000 K moze nie sa idealne , ale lepsze od swiatla zarowego , najlepiej zeby byly zasilane bateryjnie.
pulsujace tanie ledy moga spowoadowac w AF zjawisko tzw dudnienia.

ja uzywam specjalnychj lamp jarzeniowych stosowanych w biologii imitujacych swiatlo dzienne - spektrum zblizone do dziennego , tyle ze cholery sa strasznie drogie .

blysk nie ma znaczenia dla pomiaru , gdyz pomiar odbywa sie wczesniej w jakims swietle ciaglym , natomiast jest wskazany ze wzgledu na bardzo krotki czas i ograniczenie mozliwosci poruszenia.
Widziałeś w jakim świetle autor wykonuj test. O jakich lampach tu mówimy.
Gdzie napisałem o błysku? Nie czytasz ze zrozumieniem kolejny raz. Napisałem z lampą błyskową. Jak masz włączone wspomaganie AF, to czerwone światełko lampy daje zajefajne wspomaganie dla układu AF. Wiele aparatów, a może bardziej obiektywów na tym się wykłada.

Bechamot
19-06-2015, 09:35
Widziałeś w jakim świetle autor wykonuj test. O jakich lampach tu mówimy.
Gdzie napisałem o błysku? Nie czytasz ze zrozumieniem kolejny raz. Napisałem z lampą błyskową. Jak masz włączone wspomaganie AF, to czerwone światełko lampy daje zajefajne wspomaganie dla układu AF. Wiele aparatów, a może bardziej obiektywów na tym się wykłada.

jak bedziesz cos konkretnie wiedzial do konca to napisz.

najgorsze sa podpowiedzi dyletantow - cos slyszenli ale nie do konca gdzie , co i jak.

pierwsze pomiary wykazujace zaleznosc pomiaru odleglosci od temp barwowej swiatla jakie ukazaly sie w sieci przed ok 7 - 8 laty byly spod mojego piora.
nikt nie za bardzo chcial wierzyc. nawet przeslalem odpowiednie wyniki do canona.
dzisiaj w niektorych lepszych aparatach masz uklady kompensujace barwe swiatla.
ale 650 jej nie ma.
autor zrobil zdjecia / pomiary w swietle sztucznym o temp barwowej ok 2800 - 3200 k.
nie wiemy czy podswietlnie pilotem lampy sie nalozylo i w jakim stopniu , w kazdym razie nie bylo to jedyne zrodlo swiatla
I takie zdjecia sie w takich warunkach robi i to jest ok.
uklady af sa kalibrowane w temp 5500 K

jesli robilby zawsze np w swietle 3200 to trzebaby przeprowadzic kalibracje w swietle 3200 K i srednio wyniki beda lepsze niz uzaskalby dla kalibracji 5500 K.

Twoja rada zeby nie robic testow w swietle sztucznym nie jest dobra.
najlepiej sie robi w swietle sztucznym o temp ok 5500 K - powiedzmy w praktyce od 4000 - 6000 K czyli dla swiatla tzw bialego neutralnego - do bialego zimnego.

swiatlo dzienne naturalne jest niestabilne do pomiarow.
wystarczy ze slonce zajdzie za chmure i masz anomalia - tak zreszta wpadlem na zaleznosc pracy af od temp barwowej , przez anomalia wynikow pomiarow , ktore skojarzylem z zachodzacym sloncem.
na on czas informacji na temat pracy af nie bylo w sieci zadnej.

ale mniejsza o to , nie chce mi sie enty ryz pisac o tym samym , te pytania beda wracac ciagle .

podany przyklad zdjeciowy nie wykazuje jakichkolwiek nieprawidlowosci.
a ze nie jest to test a jedynie normalne zdjecie , wynik tez moze byc przypadkowy - tzn przypadkowo dobrze , a moze zawsze tak jest.

tak z 90% pytan o problemy z AF wynikaja ze zle wykoananych testow - tzn uzywaniem AF w warunkach wychodzacych poza jego mozliwosci techniczne .

TZn problemy wystepuja , oczywiscie , ale ich ujecie przez pytajacych jest czesto niewlasciwe.

cobalt
19-06-2015, 09:52
jak bedziesz cos konkretnie wiedzial do konca to napisz.

najgorsze sa podpowiedzi dyletantow - cos slyszenli ale nie do konca gdzie , co i jak.

pierwsze pomiary wykazujace zaleznosc pomiaru odleglosci od temp barwowej swiatla jakie ukazaly sie w sieci przed ok 7 - 8 laty byly spod mojego piora.
nikt nie za bardzo chcial wierzyc. nawet przeslalem odpowiednie wyniki do canona.
dzisiaj w niektorych lepszych aparatach masz uklady kompensujace barwe swiatla.
ale 650 jej nie ma.
autor zrobil zdjecia / pomiary w swietle sztucznym o temp barwowej ok 2800 - 3200 k.
nie wiemy czy podswietlnie pilotem lampy sie nalozylo i w jakim stopniu , w kazdym razie nie bylo to jedyne zrodlo swiatla
I takie zdjecia sie w takich warunkach robi i to jest ok.
uklady af sa kalibrowane w temp 5500 K

jesli robilby zawsze np w swietle 3200 to trzebaby przeprowadzic kalibracje w swietle 3200 K i srednio wyniki beda lepsze niz uzaskalby dla kalibracji 5500 K.

Twoja rada zeby nie robic testow w swietle sztucznym nie jest dobra.
najlepiej sie robi w swietle sztucznym o temp ok 5500 K - powiedzmy w praktyce od 4000 - 6000 K czyli dla swiatla tzw bialego neutralnego - do bialego zimnego.

swiatlo dzienne naturalne jest niestabilne do pomiarow.
wystarczy ze slonce zajdzie za chmure i masz anomalia - tak zreszta wpadlem na zaleznosc pracy af od temp barwowej , przez anomalia wynikow pomiarow , ktore skojarzylem z zachodzacym sloncem.
na on czas informacji na temat pracy af nie bylo w sieci zadnej.

ale mniejsza o to , nie chce mi sie enty ryz pisac o tym samym , te pytania beda wracac ciagle .

podany przyklad zdjeciowy nie wykazuje jakichkolwiek nieprawidlowosci.
a ze nie jest to test a jedynie normalne zdjecie , wynik tez moze byc przypadkowy - tzn przypadkowo dobrze , a moze zawsze tak jest.

tak z 90% pytan o problemy z AF wynikaja ze zle wykoananych testow - tzn uzywaniem AF w warunkach wychodzacych poza jego mozliwosci techniczne .

TZn problemy wystepuja , oczywiscie , ale ich ujecie przez pytajacych jest czesto niewlasciwe.
A mnie np Sigma 17-50 na One Shot gubi się z lampą i włączonym wspomaganiem AF. A na Al Servo jest OK. Dlatego chyba czerwone światło nie służy AF obiektywu (czy raczej aparatu). Nie wiem sam.

Co do barwy światła, to idealnie 5500K może idealnie nie trafimy, ale pewnie 90% zdjęć właśnie w świetle dziennym będzie robione.
I teraz pytanko. robimy pomiary jako sztuka dla sztuki, czy po to żeby mieć trafione zdjęcia :).

Lutek
21-06-2015, 21:52
Witam!
Proszę sprawdzić jakie są w tym 650d ustawienia wyostrzania?

Pozdrawiam