Zobacz pełną wersję : Jaka kartę pamięci wybrać? Canon EOS 100D
Wiem, że aparat wymaga Speed Class 6 więc wezmę klasę prędkości 10.
W instrukcji było napisane SDHC*, SDXC* *UHS-I, więc chyba muszę wziąć kartę z UHS-I
Chyba wezmę kartę 32GB, bo raczej nie jest warto mieć dwie 16 dla zabezpieczenia danych.
I nie wiem jaką wziąć maksymalną prędkość?
Zastanawiam się nad Samsung Evo microSDHC 32GB | cena, raty - sklep Komputronik.pl (http://www.komputronik.pl/product/230086/Elektronika/Akcesoria/Samsung_Evo_microSDHC_32GB.html) dosyć tania i spełnia kryteria. Nada się? Jest dobra? Czy polecacie coś innego? :confused:
W instrukcji było napisane SDHC*...
...Zastanawiam się nad Samsung Evo microSDHC 32GB...
"micro" robi różnicę ;)
Tak z ciekawości, po co Ci karta 32 GB skoro szukasz czegoś taniego - 16 GB będzie tańsze, a z reguły w zupełności wystarcza.
słowiczek
16-06-2015, 19:39
Micro SD z adapterem? Może wywalać Ci błąd z powodu niskiej przepustowości sygnału, nie pamiętam numeru błędu. Normalna, szybka SD.
W instrukcji było napisane SDHC*, SDXC* *UHS-I, więc chyba muszę wziąć kartę z UHS-I
Chyba wezmę kartę 32GB, bo raczej nie jest warto mieć dwie 16 dla zabezpieczenia danych.
Zastanawiam się nad Samsung Evo microSDHC 32GB | cena, raty - sklep Komputronik.pl (http://www.komputronik.pl/product/230086/Elektronika/Akcesoria/Samsung_Evo_microSDHC_32GB.html) dosyć tania i spełnia kryteria. Nada się? Jest dobra? Czy polecacie coś innego? :confused:
Po co tak kombinujesz, kup SD. Cokolwiek tam włożysz klasy 10 będzie działać dobrze
"micro" robi różnicę ;)
Tak z ciekawości, po co Ci karta 32 GB skoro szukasz czegoś taniego - 16 GB będzie tańsze, a z reguły w zupełności wystarcza.
Bo na 32GB zmieści się więcej filmu. Słyszałem i Canon potwierdził, że micro+adapter też działa.
Po co tak kombinujesz, kup SD. Cokolwiek tam włożysz klasy 10 będzie działać dobrze
A wiecie może jaką aparat ma maksymalną prędkość zapisu? Wybrałem tę kartę bo była jednym z tańszych i szybszych modeli na komputroniku.
Więc dacie link do jakiegoś taniego, dobrego, szybkiego modelu?
Więc dacie link do jakiegoś taniego, dobrego, szybkiego modelu?
Nie wiem, czy jest dobra i tania, ale używam z 6D i nie sprawia żadnych problemów: Karta 32GB SDA10 SD SDHC Kingston UHS-I 90Mb/s (5314890256) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-32gb-sda10-sd-sdhc-kingston-uhs-i-90mb-s-i5314890256.html)
GalaktycznyMuczaczo
16-06-2015, 22:19
dobra karta bierz, tylko z adapterem, spokojnie starczy zarowno do zdjec jak i filmow, nie musisz brac nic szybszego uwierz mi :) jezeli chcesz to bierz ale nie odczujesz roznicy, ale jezeli ma ci to poprawic komfort w głowie to weś najszybszą jaka możliwa bo inaczej tylko będziesz myslal ze zainwestowałeś w półśrodki :)
Przemek_PC
16-06-2015, 23:35
Niedawno w Biedronce byly Sandiski microSD 32GB w cenie 49zl. Jak masz blisko Biedronke to sprawdz, moze jeszcze sa.
Micro SD z adapterem? Może wywalać Ci błąd z powodu niskiej przepustowości sygnału, nie pamiętam numeru błędu. Normalna, szybka SD.
Mam dwie karty microSD SanDiska 32GB z przejściówką i pracują w 6D jak marzenie :)
dobra karta bierz, tylko z adapterem, spokojnie starczy zarowno do zdjec jak i filmow, nie musisz brac nic szybszego uwierz mi :) jezeli chcesz to bierz ale nie odczujesz roznicy, ale jezeli ma ci to poprawic komfort w głowie to weś najszybszą jaka możliwa bo inaczej tylko będziesz myslal ze zainwestowałeś w półśrodki :)
Wolę zaoszczędzić, a kupić wystarczająco dobrą.
Niedawno w Biedronce byly Sandiski microSD 32GB w cenie 49zl. Jak masz blisko Biedronke to sprawdz, moze jeszcze sa.
Słyszałem, ale nie miałem okazji sprawdzić. Miały klasę 10?
Mam dwie karty microSD SanDiska 32GB z przejściówką i pracują w 6D jak marzenie :)
Dzięki.
Wszyscy piszą o Sandisk, a ja wybrałem Samsung :/
Jak będzie OK, to kupię lub czegoś jeszcze poszukam.
GalaktycznyMuczaczo
17-06-2015, 15:34
tak bez jaj teraz, kup byle co i uwierz mi nie zobaczysz różnicy
tak bez jaj teraz, kup byle co i uwierz mi nie zobaczysz różnicy
Może i masz rację, tylko dlaczego co jakiś czas pojawiają się wątki: "Dlaczego przerywa nagrywanie..." :D
Inną sprawą jest późniejsze zgrywanie materiału na komputer. Pożyczyłem kiedyś od znajomego MicroSD Kingstona 32GB nie pamiętam dokładnie ile, ale zdjęcia zgrywały się kilkakrotnie dłużej niż z obecnej karty.
Może i masz rację, tylko dlaczego co jakiś czas pojawiają się wątki: "Dlaczego przerywa nagrywanie..." :D
Inną sprawą jest późniejsze zgrywanie materiału na komputer. Pożyczyłem kiedyś od znajomego MicroSD Kingstona 32GB nie pamiętam dokładnie ile, ale zdjęcia zgrywały się kilkakrotnie dłużej niż z obecnej karty.
Bo Kingstonów już się nie kupuje. Dają ciała z pamięciami flash, dyski, karty itd. Spokojnie można kupić firmy Lexar, albo SanDisk. Nigdy nie miałem z nimi kłopotu, a przy Kingstonie SD czasami po zrzuceniu RAW na PC zdarzały się poszatkowane zdjęcia kolorowymi poziomymi paskami. Albo zawiesił się na jednym pliku i spokojnie kopiował go 45min.
GalaktycznyMuczaczo
17-06-2015, 17:04
nie zebym cos mial do tego bo uwazam ze dążenie do najlepszej mozliwej jakosci jest spoko i wogole w takim wypadku ja bym machnął ręką i kupił kartę jakąkolwiek zebym sam sie z tym czuł dobrze, jak zgrywam reportaż z calego dnia z kilku kart to zamiast patrzec sie w monitor ide robic cos innego, i czy to 10 min roznicy czy 20 min , swiat sie nie zawali, cmon, dodatkowo nie są to na tyle drogie rzeczy ze mozna zawsze kupic lepsza jak bedziemy sie czućz zle z tą wolniejszą.
Co do przerywania nagrywania, mam jakies stare CF'y wolne i wogole i jakos nigdy nic sie nie bylo z nimi problemu, moze mam szczescie poprostu.
Bo Kingstonów już się nie kupuje.
Koledzy, ja chcę kupić Samsunga? Dobry?
GalaktycznyMuczaczo
17-06-2015, 18:35
tak dobry
tak dobry
Dzięki, słyszałem jeszcze o promocji w Biedronce na Sandiska więc może to zobaczę. Jak nie to zamawiam tę kartę z komputronika lub innego sklepu.
GalaktycznyMuczaczo
17-06-2015, 19:17
Dzięki, słyszałem jeszcze o promocji w Biedronce na Sandiska więc może to zobaczę. Jak nie to zamawiam tę kartę z komputronika lub innego sklepu.
słuszny wybór
Ja używam tylko Lexar.
Każda karta może nawalić. Używam sandiska, kingstona, lexara, emteca, sony, integrę, goodrama i jeszcze kilku innych. Na goodramie robię kopie zapasowe od kilku lat i nie mogę tej karty zajechać. Kingstony w ilości 10 sztuk, wszystkie dobrze działają od 2 lat. Sandisk16gb padł po miesiącu, wymieniony na drugą w ramach gwarancji i znowu po miesiącu pad, połowa zdjęć do kosza, podejrzewam, że to podróbka, bo transfery miała o 1/3 niższe od deklarowanych. Co do chwalenia Sandiska, mój ssd Sandiska wytrzymał 4 miesiące zanim błędami zaczął sypać, teraz mam "polskiego" Cruciala 2 lata i działa bez problemów. CF Hitachi microdrive ma 10 lat, działa wyśmienicie do dziś, seagate microdrive padł po 2 latach. Większość kart i tak jest w 1 fabryce tłuczona więc to nie ma znaczenia co się kupi ważne żeby był to zakup z zaufanego źródła.
Sandisk16gb padł po miesiącu, wymieniony na drugą w ramach gwarancji i znowu po miesiącu pad, połowa zdjęć do kosza, podejrzewam, że to podróbka, bo transfery miała o 1/3 niższe od deklarowanych. Co do chwalenia Sandiska, mój ssd Sandiska wytrzymał 4 miesiące zanim błędami zaczął sypać
Pierwsza krytyka SanDiska
W 7D używam kilku kart sandiska i bardzo sobie je chwalę. To jedne z najlepszych kart na rynku
pan.kolega
17-06-2015, 22:38
Na pewno nie pierwsza; już kiedyś krytykowałem tutaj Sandiska ultra 64gb, który nie współpracował z 6d (zdjęcia znikały i trzeba było odzyskiwać). Drugi egzemplarz tak samo. Prawdopodobieńswo podróbki praktycznie zerowe. Z kart pamięci tylko najdroższe karty Extreme pro wyróżniaja się czymkolwiek od >tuzina innych firm.
Tak samo inne produkty tej firmy były z mojego doświadczenia na poziomie mniej niż przeciętnym.
Bardzo zły.
Czytałeś instrukcję obsługi aparatu?
"Secure Digital (SD/SDHC/SDXC)
Kompatybilne z UHS-I i Eye-Fi"
Masz tu jakieś mikroSDHC z przejściówką? Jak chcesz sobie zrobić krzywdę to Twoja spraw. Daj sobie spokój z tym wynalazkiem to karta dobra do odtwarzania mp3 z telefonu nie do foto.
Kup sobie: 32GB SANDISK SD SDHC EXTREME 60MB/S CLASS 10 (5437361065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/32gb-sandisk-sd-sdhc-extreme-60mb-s-class-10-i5437361065.html)
Wolniejszych aparatow Canon juz nie produkuje, wiec wszystko co wyladuje w przelyku tego potwora bedzie dzialalo.
Skup sie lepiej na dobrym obiektywie a nie karcie.
BTW to kolejne pytanie typu "na jakim paliwie jezdzic malczanem".
Kup normalna sd class 10 lub uhs1.
Bardzo zły.
Czytałeś instrukcję obsługi aparatu?
"Secure Digital (SD/SDHC/SDXC)
Kompatybilne z UHS-I i Eye-Fi"
Masz tu jakieś mikroSDHC z przejściówką? Jak chcesz sobie zrobić krzywdę to Twoja spraw. Daj sobie spokój z tym wynalazkiem to karta dobra do odtwarzania mp3 z telefonu nie do foto.
Kup sobie: 32GB SANDISK SD SDHC EXTREME 60MB/S CLASS 10 (5437361065) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/32gb-sandisk-sd-sdhc-extreme-60mb-s-class-10-i5437361065.html)
Canon mi napisał, że karty takie też są dobre
Tak, aparat obsługuje karty Micro z adapterami.
Więc wziąłem te z adapterami też pod uwagę.
Wolniejszych aparatow Canon juz nie produkuje, wiec wszystko co wyladuje w przelyku tego potwora bedzie dzialalo.
Skup sie lepiej na dobrym obiektywie a nie karcie.
BTW to kolejne pytanie typu "na jakim paliwie jezdzic malczanem".
Kup normalna sd class 10 lub uhs1.
Ten aparat był jakby prezentem i ma jakiś obiektyw, a ja jestem amatorem fotografii i jeszcze się dobrze nie znam.
Canon mi napisał, że karty takie też są dobre ...
Najlepiej wszystko testować na własnej skórze. Niektórzy maja jakieś dziwne zamiłowanie do oszczędzania (dziadostwa). Jesteś przekonany do tego zakupu i nie pytaj na forum tylko kupuj. Zawsze możesz założyć za miesiąc temat "kłopoty z karta" :).
a potem "sprzedam prawie nowa..."
Przemek_PC
18-06-2015, 22:24
Jesli adapter jest dobrej jakosci a styki czyste to problemow nie bedzie a karte taka mozna rownolegle wykorzystywac np. w GoPro.
Jesli adapter jest dobrej jakosci a styki czyste to problemow nie bedzie a karte taka mozna rownolegle wykorzystywac np. w GoPro.
A Samsung ma dobry adapter? I kartę?
Więc pytania:
Na pewno nie może być z adapterem? (błędy)
Skoro odradzacie tę z adapterem to taka będzie dobra? Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery (http://www.ceneo.pl/33313592#tab=spec)
Czy to zależy od firmy? Najlepiej Sandisk, czy obojętnie, czy wszystkie firmy oprócz kilku?
Budżet do 65zł, 32GB, Class Speed 10, UHS-I, i przydała by się maks. prędkość z minimum 25-30MB/s
Jak możecie to coś poszukajcie.
pan.kolega
19-06-2015, 16:52
Śmiało kupuj kartę microSD z adapterem jeżeli jest tańsza. Karty micro tego samego typu sa czasem tańsze i zwykle nieznacznie szybsze od kart SD.
Adapter nie zawiera żadnej elektroniki tylko same styki więc działać musi bez łaski Canona. Tylko jeżeli fotografujesz na wojnie albo w ciężkich terenach albo przy jakiejś mokrej robocie :o zalecałbym unikać adaptera.
Śmiało kupuj kartę microSD z adapterem jeżeli jest tańsza. Karty micro tego samego typu sa czasem tańsze i zwykle nieznacznie szybsze od kart SD.
Adapter nie zawiera żadnej elektroniki tylko same styki więc działać musi bez łaski Canona. Tylko jeżeli fotografujesz na wojnie albo w ciężkich terenach albo przy jakiejś mokrej robocie :o zalecałbym unikać adaptera.
Wojny narazie nie ma, jedyne cięższe warunki to na polu może będę. Jest jednym z najpopularniejszych i tańszych modeli.
GalaktycznyMuczaczo
19-06-2015, 18:43
A Samsung ma dobry adapter? I kartę?
tak ma :)
Więc pytania:
Na pewno nie może być z adapterem? (błędy)
Skoro odradzacie tę z adapterem to taka będzie dobra? Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery (http://www.ceneo.pl/33313592#tab=spec)
Czy to zależy od firmy? Najlepiej Sandisk, czy obojętnie, czy wszystkie firmy oprócz kilku?
Budżet do 65zł, 32GB, Class Speed 10, UHS-I, i przydała by się maks. prędkość z minimum 25-30MB/s
Jak możecie to coś poszukajcie.
Człowieku kup jakąkolwiek kartę i rób zdjęcia
Dziś te Sandiski widziałem w Biedronce przecenione na 29zł - bardzo dobra cena :p