Zobacz pełną wersję : zoom uniwersalny do EF-S canon , co wybrać?
Witam mam dylemat z wyborem , moze ktos doradzi pod mała klatkę
Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM ?
pozdrawiam
Janek
18-135 STM jest naprawdę niewiele gorszy optycznie od 15=85. Af w 18-135 nawet bez STM już działał bardzo dobrze. Jakość wykonania 18-135 z pewnością ustępuje 15-85. Zależnie jak zamierzasz go wykorzystywac: amatorsko czy profi. Może zrób tak że jeśli profi to 15-85 a jeśli amatorsko to 18-135.
Co do jakości optycznej to zarówno jednym jak i drugim jeśli umiesz to zrobisz zdjecia, które powiekszysz do 40x60 cm z bardzo dobrą szczegółowością.
Pamietaj też,ze ktoś powiedział iż nie ma ostrzejszego szkła nad dobry statyw.
Witam mam dylemat z wyborem , moze ktos doradzi pod mała klatkę
Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM czy Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM ?
pozdrawiam
Janek
Do małej klatkę może być kos lub kanarek :).
Ale moim zdaniem jak masz ochotę dłużej pobawić się APS-c to coś ze światłem f/2,8.
Nie idź w kierunku uniwersalnych ogniskowych typu 18-200, albo tak jak Tamron 18-270 tylko patrz na właściwości optyczne obiektywu.
Canon 17-55/2,8 lub Sigma 17-50/2,8. A Tamrona 17-50/2,8 (VC) osobiście odradzam.
Tego typu pytań jest kilka kilogramów w necie i na tym forum również.
masz sporo racji , i przyznam że rozmyślałem troche nad jasnymi obiektywami ale kończą sie one na 55 mm a to właśnie tam troche brakuje. Zwłaszcza przy wyjazdach, zwiedzaniu miast , łażeniu po górach chciałbym ograniczyć ilośc kg do minimum i mieć komfort nie tracenia czasu na zmiany obiektywów.
witam
Jakby Canon zrobił super jasne uniwersalne szkło toby nie zarobił . Musiałoby by być bardzo drogie i wtedy sprzedaż by kulała . Lepiej podzielić optykę na segmenty i zarabiać krocie .
Niestety trzeba trochę nagiąć kręgosłup i i dźwigać szkła.
Ja aby wyrównać brak światła przy 50mm zbieram na canona 35/2.0 IS USM . Mam nadzieję że taki zestaw zadowoli moje potrzeby .
Swoja drogą to czasem cena odstrasza i zostaje to co w stopce .
pozdrawiam Wojtek
słowiczek
16-06-2015, 20:05
15-85 polecam w ciemno. Domyślam się że szukasz szkła do fotografii krajoznawczej?
W cenie jednego 15-85 można mieć komplecik 10-18 i 18-135. Co prawda już trzeba będzie zmieniać obiektywy ale za to mamy kapitalny zakres ogniskowych. 10mm w krajobrazie naprawdę się przydaje. Optycznie będzie tak samo jak w 15-85 (światło, ostrość, aberracje itp.). Do tego w obu tych obiektywach mozna używać tych samych filtrów 67mm a nawet tej samej osłony przeciwsłonecznej.
15-85 miałem i jest ok solidny, lepiej zbudowany od 17-50, ale jak ktoś szuka np czegoś taniego i dobrego co zwykle jest nie możliwe to polecam kit 18-55 stm i to bez jaj, miałem bezpośrednie porównanie po miedzy 15-85 i były praktycznie równie ostre a nawet stm czasami wypadał lepiej, tyle że zakres 15-85 jest wręcz doskonały no i to wykonanie lepsze