Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka powinna być jasność obiektywu?

wojtek_j
09-04-2006, 22:35
Chyba dziwne pytanie ale chciałbym uzyskać odpowiedż.Jaka powinna być jasność obiektywu by był dobry i czy jest to ważne i co wogóle oznacza tak na chłopski rozum.Znalazłem że oznacza to jaka może być max przysłona a jak wezmę większą?Chyba coś pokręciłem.Powiedzcie mi jak to jest.

wojtek_j
09-04-2006, 22:36
A pewnie zaraz się zapytacie do czego ma być użyty-OGÓLNIE do wszystkiego.

Robson01
09-04-2006, 22:42
Im jaśniejszy tym lepszy i niestety droższy. Dla stałek jest to 1.8 a nawet 1.2, natomiast dla zmiennoogniskowych 2.8.
Owszem jasność obiektywu ma b. duże znaczenie - pozwala robić zdjęcia w trudniejszych warunkach oświetleniowych i powiązany jest z głębią ostrości, co ma wpływ na ostateczny wygląd zdjęcia np. portretu.

filip71
09-04-2006, 22:44
generalnie im jaśniej tym lepiej i niestety drożej.

Robson01
09-04-2006, 22:45
A pewnie zaraz się zapytacie do czego ma być użyty-OGÓLNIE do wszystkiego.
Nie ma obiektywu do wszystkiego. Inny będzie do portretu, inny do krajobrazu, jeszcze inny do ptaków, a zupełnie inny do makro. Odpowiedź mało precyzyjna - podobnie jak pytanie :-)

McKane
09-04-2006, 22:59
Nie ma obiektywu do wszystkiego. Inny będzie do portretu, inny do krajobrazu, jeszcze inny do ptaków, a zupełnie inny do makro. Odpowiedź mało precyzyjna - podobnie jak pytanie :-)

Nie no bez przesady ... Tamron czy Sigma 18-200 mm nada sie do wiekszosci rodzajow zdjec. Oczywiscie jakosc nie bedzie powalajaca ale sprzet jest mocno uniwersalny.

Co do pytania autora watku polecam na start jakas ksiazke dla poczatkujacych

wojtek_j
09-04-2006, 23:01
Chodziło mi o to że nie pytam dokładnie o jakiś obiektyw tylko o każdy.Jasność obiektywu dotyczy przecierz każdego obiektywu.
Więc jak na obiektywie jest jasność np od 3,8-5,6 to znaczy że powinno się trzymać tych przysłon?A jak weżmie się inną to zdjęcie jest wtedy byle jakie?

Robson01
09-04-2006, 23:03
Nie no bez przesady ... Tamron czy Sigma 18-200 mm nada sie do wiekszosci rodzajow zdjec. Oczywiscie jakosc nie bedzie powalajaca ale sprzet jest mocno uniwersalny.

Tamron i Sigma to takie spacerzoomy o przeciętnej jakości i jasności, ale oczywiście można nimi robić większość zdjęć. Oczywiście makro i płochliwa zwierzyna odpada.

Qbexus
09-04-2006, 23:04
Jak sie kupuje jasby obiektyw to warto sie dowiedziec czy przy max dziurze jakosc zdjec jest dobra bo co z tego ze obiektyw ma np. 2.8 jak zdjecie ok wychodza dopiero przy 5,6.

wojtek_j
09-04-2006, 23:04

książkę mam nawet kilka chciałem odpowiedż na szybko.A po za tym w książce napisano to co w moim pytaniu-oznacza to jaka może być max przysłona

arturs
09-04-2006, 23:09
Chodziło mi o to że nie pytam dokładnie o jakiś obiektyw tylko o każdy.Jasność obiektywu dotyczy przecierz każdego obiektywu.
Więc jak na obiektywie jest jasność np od 3,8-5,6 to znaczy że powinno się trzymać tych przysłon?A jak weżmie się inną to zdjęcie jest wtedy byle jakie?

Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
Artur Starz

wojtek_j
09-04-2006, 23:13
Ok dzięki to już wystarczająca odpowiedż.Teraz praktyka.Dzięki wam za odpowiedż.A co do książki to mam Mroczka

McKane
09-04-2006, 23:14
książkę mam nawet kilka chciałem odpowiedż na szybko.A po za tym w książce napisano to co w moim pytaniu-oznacza to jaka może być max przysłona

Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.

wojtek_j
09-04-2006, 23:18
Sorry ale ja nic nie rozumiem z tego co piszesz. Zbuduj zdanie zgodnie z zasadami gramatyki polskiej i moze wtedy ktos bedzie w stanie Ci pomoc.
zacytowałem z mojego pytania po myślniku.A po za tym już dostałem odpowiedż

swaligora
10-04-2006, 17:40
Witam..

Te parametry to przesłony maksymalne jakie możesz ustawić na obiektywie tzn. nie jesteś w stanie ustawić przesłony większej niż te parametry. Najczęściej jest tak że obiektyw najlepiej "rysuje" (czyli jest np. najostrzejszy) o 2-3 działki od maksymalnej wartości czyli np. dla obiektywu F4 będzie to np. F8. Polecam jakąś książkę o fotografii (najlepiej bez "cyfrowa" w tytule - Szkoła fotografii NG jest OK) lub kurs internetowy(bodajże AGFA miała fajne coś na stronie) gdzie będą opisane podstawy typu ogniskowe, przesłona, zależności pomiędzy czasem a przesłoną, głębia ostrości itp.

Pozdr
Artur Starz

Witam,
Czyli zakładając, że posiada się obiektyw /2.8 to optimum jego ostrości będzie w przedziale ok ~4.8 - 5.8 ? Czy dobrze rozumuję? Idąc dalej, czy jest to zależne od obiektywu (znaczy samego w sobie tj. budowy) czy od jego rozpiętości (ta sama zadasa aplikuje do 50/1.4 i 28-300/4.8 - 5.6) ?

piast9
10-04-2006, 17:47
Czyli zakładając, że posiada się obiektyw /2.8 to optimum jego ostrości będzie w przedziale ok ~4.8 - 5.8 ? Czy dobrze rozumuję?
Nie. Są dobre obiektywy, ostre już od pełnej dziury. Gorsze trzeba przymykać. Cała sztuka wybrania obiektywu polega na znalezieniu swojego optimum między ceną a jakością, jaką się dostaje.

Idąc dalej, czy jest to zależne od obiektywu (znaczy samego w sobie tj. budowy) czy od jego rozpiętości (ta sama zadasa aplikuje do 50/1.4 i 28-300/4.8 - 5.6) ?
Im większa rozpiętość ogniskowych tym trudniej zrobić dobry obiektyw. Im większa jasność tym trudniej zrobić obiektyw. Zwykle tę trudność producenci rekompensują sobie ceną.

swaligora
10-04-2006, 18:03
Dzięki za odpowiedź,

Jeszcze jedna sprawa w tym temacie :

Czy chcąc kupić obiektyw keirować się informacjami od producenta w tej materii (znaczy czy udostępnone są takowe) czy trzeba się zdać na , często subiektywne, oceny użytkowników?

p.s. Gdzie mogę znaleźć takei informacje odnośnie mojego cacuszka(70-200/2.8):mrgreen: . Google już pytałem, ale przedstawia tylko ogólne charakterystyki + oceny użytkowników przeważnie ew. testy, lecz na żadnym nie znalazłem informacji odnośnie jakości ostrości w stosunku do ustawienia przesłony :(

piast9
10-04-2006, 18:15
Czy chcąc kupić obiektyw keirować się informacjami od producenta w tej materii (znaczy czy udostępnone są takowe) czy trzeba się zdać na , często subiektywne, oceny użytkowników?
IMHO jedno i drugie.

p.s. Gdzie mogę znaleźć takei informacje odnośnie mojego cacuszka ( 70-200/2.8 )
- na podforum "obiektywy i lampy błyskowe" zaglądałeś?
- photozone.de (http://www.photozone.de/8Reviews/index.html)