Zobacz pełną wersję : Pozwolenie/wejście na bazę firmy transportowej w celu wykonania małej sesji
Maciek23.
08-06-2015, 14:43
Witajcie. Na samym początku chciałbym powitać wszystkich użytkowników forum. Przejdę do swojego pytania. Moją pasją jest fotografia pojazdów ciężarowych. Zajmuję się już tym od prawie trzech lat. Niedługo chce wykonać sesję zdjęciowa na bazie lokalnej firmy. Myślałem, że wystarczy pozwolenie telefoniczne, ale okazało sie, że muszę złożyć pozwolenie na piśmie. I teraz pytanie do Was. Czy Ktoś może mi powiedzieć, co mam w takim dokumencie zawrzeć ? I czy warto zrobić sobie, swój własny identyfikator ?
Pozdrawiam, Maciej. :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
dane osobowe, powód,zgoda na ewentualne wykorzystanie tych zdjęć w przyszłości
Maciek23.
08-06-2015, 17:14
Dziękuje bardzo. A warto robić sobie jakiś identyfikator ze swoimi danymi, czy nie bardzo ?
słowiczek
08-06-2015, 18:01
Jeżeli ze strony firmy byłoby na tak, dostałbyś tzw. wejściówkę gościa. Natomiast będziesz musiał się nagimnastykować, jeżeli chodzi o przekonanie o Twoich intencjach. Dzisiaj nawet kawy w kawiarni napić się nie można nie będąc pewnym czy nikt nie podsłuchuje, a co dopiero zdjęcia w zakładzie pracy robić:D. A na poważnie: próbuj. Albo mega bajer, albo szczera prawda.
betonowy_puchacz
08-06-2015, 18:03
Duże firmy zazwyczaj mają identyfikatory dla gości. Polecam założyć kamizelkę odblaskową.
Maciek23.
08-06-2015, 18:19
Mam nadzieję, że mi się uda. Byłem już na bazach paru firm, ale żadna nie wymagała pozwolenia na piśmie. Na chwilę obecną staram sobie zrobić coś na wzór identyfikatora, bo nie sądzę, żeby wręczyli mi coś takiego z firmy. Kamizelka odblaskowa - rozważę ten pomysł. ;)
Każda firma ma prawo wymagać czego chce, to w końcu prywatna własność Kogoś ;)
Ponadto nie wiem czy dobrym pomysłem nie byłoby też, byś w takim piśmie pisał, że np. w zamian za wejście udostępnisz im zdjęcia do wykorzystania np. na ich stronie internetowej.
Maciek23.
09-06-2015, 10:37
To też uwzględnię. ;)
Jeśli masz własną działalność gospodarczą (jakąkolwiek) to zrób sobie wizytówki (i ewentualnie plakietki) jako firma zajmująca się fotografią i powiedz że robisz reportaż do jakiegoś serwisu na temat ciężkich czasów w transporcie.
Ja zajmuję się na co dzień hurtową sprzedażą paliw właśnie takim firmom i wiem że wszyscy narzekają np. na to że co jakiś czas obniżają im stawki, że wydłużają im terminy płatności, że konkurencja jeździ poniżej kosztów żeby tylko cokolwiek zarobić (jak ma ratę leasingową np. 4 tys zł to lepiej pojechać za psie pieniądze i dołożyć np. 2 tys. do raty niż nie pojechać wcale i dołożyć 4 tys.)
Spróbuj porozmawiać pod takim właśnie kątem, że robisz reportaż o złych czasach dla transportu. Sporo firm może z chęcią pozwolić Ci na zdjęcia.
Tylko weź od razu pozwolenie na publikację zdjęć żeby nie było tak że faktycznie gdzieś je umieścisz a później będą problemy.
Jeśli wybierzesz szczera prawdę i powiesz że takie fotki to Twoje hobby, to tak jak koledzy pisali, powiedz że udostępnisz im te zdjęcia.
Nagranie na CD będzie Cię kosztowało 1PLN za samą płytę a jak to jest duża firma i im się spodoba to może polecą Cię innej firmie transportowej.
jak dostaniesz odmowę to się nic nie przejmuj. Nie ta firma to inna.
Ja tak zrobiłem kilka zdjęć na kopalni. Ale że nie miałem żadnego pozwolenia tylko jak odjeżdżałem to wpadło mi kilka kadrów w oko a miałem ze sobą aparat, to nigdzie nie mogę ich zamieścić (choć na dobrą sprawę są to same pojazdy i nie widać która to kopalnia).
Zaopatrzeniowca dość dobrze znam i jak się go zapytałem czy mogę pocykać trochę zdjęć i pokazałem mu tamte to się dziwnie popatrzył i powiedział że sprawdzi czy można.
Już rok mija bez odpowiedzi.
Pozdrawiam
adamm