PDA

Zobacz pełną wersję : Tyle sprzętu, ale co wybrać? Pomożecie ;)

Ewcia
03-06-2015, 14:16
Wiem, znów pojawia się na forum wątek pt. „Jaki sprzęt wybrać, proszę doradźcie”.
Jednak proszę o wyrozumiałość :) Nie zakładam go specjalnie po to, aby ktoś za mnie odwalał czarną robotę, po to aby dać mi gotową odpowiedz, podaną pięknie na tacy. Uwierzcie mi, dużo czasu zajęło mi szukanie odpowiedzi na moje pytania, których było na początku bardzo dużo. Teraz jedynie zostały małe wątpliwości.
Jednak zacznę od początku;)
Głownie chciałabym skupić się na zdjęciach zwierząt, w szczególności konie, psy. Drobne sesje, przede wszystkim w terenie i na hali sportowej. Jeździectwo to moja pasja, jednak nie mogę jej kontynuować z pewnych przyczyn. Postanowiłam zatem realizować ją poprzez drugą pasję, jaką jest fotografia.
Doświadczenie: bardzo szybko się uczę, do tej pory korzystałam ze sprzętu szkolnego: Canon 550D, Nikon D40. Zdjęcia kryminalistyczne (cóż taki kierunek studiów XD), imprezy szkolne i sportowe.
Na sprzęt chcę przeznaczyć max 4 400 zł. Pieniążki ciężko, oj ciężko zarobione. Wiele wyrzeczeń i mega oszczędzanie. Dlatego, muszę być pewna, że sprzęt jaki wybiorę spełni moje oczekiwania i będzie wart tych pieniędzy.

Wybrałam:
- Body: po analizie wszystkich wątków, opinii i testów. Wybór padł na Canona 70D. Kupię za 3, 700 zł (obecna promocja Canona przy zakupie tego body dostajesz tablet graficzny - Wacom Intuos Pro Tablet Small o wartości na allegro 800-900 zł. Będę próbowała go sprzedać za 600-700 zł)
- obiektywy: Canon 50 mm f/1.8 II ( bez STM) Tak wiem, większość uważa, że obiektyw szybko się rozwali chyba, że kupię pierwszą wersję. Albo, że lepiej dopłacić i wziąć f/1.4. Ale zdecydowałam, że szkiełko kosztuje niewiele, bez STM jeszcze mniej. Przekonała mnie jakość do ceny :)
No i jakiś tele i tu pojawia się problem zostaje jakieś 700 zł i jedyny wybór jaki mam to Canon 75-300 f/4-5.6 USM. Oczywiście do zwierząt bajką było by jasne tele...ale cena takiego cacka mnie najnormalniej w świecie przeraża.
PS: Interesuje mnie sprzęt nowy ( na używkach się przejechałam) oraz obiektywy wyłącznie Canona.
Moje wątpliwości:
- waham się, czy nie lepiej kupić lepszy tele. Mianowicie Canon EF 70-200 mm f/4 L USM albo coś ze stabilizacją (np. 24-105 mm f/4 L IS USM). I pytanie czy faktycznie warto dopłacić za stabilizację w obiektywie, czy jest to element zbędny, będący tylko sztuczką producenta. Jednak wtedy muszę zrezygnować z 70D na coś tańszego za ok 2000 zł. Większość z was z tego co zauważyłam doradza, że lepiej inwestować w szkła niż w body. Canon 70d ma nową matrycę, nowszą niż 7d, którego też brałam pod uwagę. Ale spotkałam się też z opinią na forach, że wszystkie „cropy” Canona od jakiś ostatnich 3 lat to jedno i to samo. Tak więc sama już nie wiem XD Jeśli to prawda i każdy „crop” ma te same możliwości, to lepiej kupić jak najtańsze body i jak najlepsze szkła. Ale czy to idzie w parze ?

Zatem co wy o tym sądzicie ?
Wiem może wam się wydawać, że dysponując śmieszną kwotą oczekuje super mega sprzętu. Ale to nie sprzęt decyduje o zdjęciach. Jedyne czego oczekuje to zestawu, który przy odpowiednich umiejętnościach zamrozi ruch biegnącego zwierzęcia. Po prostu uwielbiam dynamikę na zdjęciach i tutaj mała podpowiedz dla Was moim priorytetem jest szybkość , ostrość... nie znoszę mydła, jak AF nie trafia, jak jest super ujęcia a zdjęcie wychodzi nieostre.

Pomóżcie :)

becekpl
03-06-2015, 14:24
canon 750d z kitem +70-200 f4l+ewentualnie 50

jotes25
03-06-2015, 15:20
Do ujęć dynamicznych może być ten 70-200/4, ale raczej tylko na zewnątrz. W hali przy tym budżecie jedyne rozsądne szkło to 85/1.8.

Tom77
03-06-2015, 16:08
Wiem, znów pojawia się na forum wątek pt. „Jaki sprzęt wybrać, proszę doradźcie”.
Jednak proszę o wyrozumiałość :) Nie zakładam go specjalnie po to, aby ktoś za mnie odwalał czarną robotę, po to aby dać mi gotową odpowiedz, podaną pięknie na tacy. Uwierzcie mi, dużo czasu zajęło mi szukanie odpowiedzi na moje pytania, których było na początku bardzo dużo. Teraz jedynie zostały małe wątpliwości.
Jednak zacznę od początku;)
Głownie chciałabym skupić się na zdjęciach zwierząt, w szczególności konie, psy. Drobne sesje, przede wszystkim w terenie i na hali sportowej. Jeździectwo to moja pasja, jednak nie mogę jej kontynuować z pewnych przyczyn. Postanowiłam zatem realizować ją poprzez drugą pasję, jaką jest fotografia.
Doświadczenie: bardzo szybko się uczę, do tej pory korzystałam ze sprzętu szkolnego: Canon 550D, Nikon D40. Zdjęcia kryminalistyczne (cóż taki kierunek studiów XD), imprezy szkolne i sportowe.
Na sprzęt chcę przeznaczyć max 4 400 zł. Pieniążki ciężko, oj ciężko zarobione. Wiele wyrzeczeń i mega oszczędzanie. Dlatego, muszę być pewna, że sprzęt jaki wybiorę spełni moje oczekiwania i będzie wart tych pieniędzy.

Wybrałam:
- Body: po analizie wszystkich wątków, opinii i testów. Wybór padł na Canona 70D. Kupię za 3, 700 zł (obecna promocja Canona przy zakupie tego body dostajesz tablet graficzny - Wacom Intuos Pro Tablet Small o wartości na allegro 800-900 zł. Będę próbowała go sprzedać za 600-700 zł)
- obiektywy: Canon 50 mm f/1.8 II ( bez STM) Tak wiem, większość uważa, że obiektyw szybko się rozwali chyba, że kupię pierwszą wersję. Albo, że lepiej dopłacić i wziąć f/1.4. Ale zdecydowałam, że szkiełko kosztuje niewiele, bez STM jeszcze mniej. Przekonała mnie jakość do ceny :)
No i jakiś tele i tu pojawia się problem zostaje jakieś 700 zł i jedyny wybór jaki mam to Canon 75-300 f/4-5.6 USM. Oczywiście do zwierząt bajką było by jasne tele...ale cena takiego cacka mnie najnormalniej w świecie przeraża.
PS: Interesuje mnie sprzęt nowy ( na używkach się przejechałam) oraz obiektywy wyłącznie Canona.
Moje wątpliwości:
- waham się, czy nie lepiej kupić lepszy tele. Mianowicie Canon EF 70-200 mm f/4 L USM albo coś ze stabilizacją (np. 24-105 mm f/4 L IS USM). I pytanie czy faktycznie warto dopłacić za stabilizację w obiektywie, czy jest to element zbędny, będący tylko sztuczką producenta. Jednak wtedy muszę zrezygnować z 70D na coś tańszego za ok 2000 zł. Większość z was z tego co zauważyłam doradza, że lepiej inwestować w szkła niż w body. Canon 70d ma nową matrycę, nowszą niż 7d, którego też brałam pod uwagę. Ale spotkałam się też z opinią na forach, że wszystkie „cropy” Canona od jakiś ostatnich 3 lat to jedno i to samo. Tak więc sama już nie wiem XD Jeśli to prawda i każdy „crop” ma te same możliwości, to lepiej kupić jak najtańsze body i jak najlepsze szkła. Ale czy to idzie w parze ?

Zatem co wy o tym sądzicie ?
Wiem może wam się wydawać, że dysponując śmieszną kwotą oczekuje super mega sprzętu. Ale to nie sprzęt decyduje o zdjęciach. Jedyne czego oczekuje to zestawu, który przy odpowiednich umiejętnościach zamrozi ruch biegnącego zwierzęcia. Po prostu uwielbiam dynamikę na zdjęciach i tutaj mała podpowiedz dla Was moim priorytetem jest szybkość , ostrość... nie znoszę mydła, jak AF nie trafia, jak jest super ujęcia a zdjęcie wychodzi nieostre.

Pomóżcie :)

Warto zainwestować więcej w szkła. Tak jak radzi kolega jotes 85 1,8 to dobry wybór do hali. 70-200 F4 będzie często za ciemne . Może 60D i lepsze szkła ? Może zastanowić się nad używanym korpusem.
Co do różnic w body to na pewno odczujesz różnicę między 550D a XXD w AF. Idealny byłby 7D jezeli zwierzeta będa w ruchu.

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 16:41
70d nie jest specjalnie tutaj potrzebny , ale jezeli uda ci sie sprzedac ten tablet (zycze ci tego z calego serca ale raczej nie pójdzie on od ręki) to będzie fajna sprawa bo dostaniejsz 70d za jakies 3000zł no i zostaje ci 1400zł, mozna powiedzieć że "tylko" gdyż za tą kase dobrego szkła canona niestety nie dostaniesz. Oczywiscie możesz kupic 50/1,8 , sam mam i uzywam do dzis od lat, więc nie zepsuje się ono od tak bo jest plastikowe czy słabo wykonane. jak bedizesz dbac to bedzie działać proste. cena do jakosci naprawde fajna ale... AF 50 jest poprostu wolny, jest słaby, przykro mi że tak mowie ale jest to tani obiektyw i gdzies muszą ciąć koszta. AF nie nadązy za biegnacym koniem lub psem, na chali czy miejscach gdzie światło jest tylko z żarówek tez bym nie ufał mu za bardzo.
Rozwiazań jest kilka, twoje to jedno z nich i ma swoje plusy i minusy o ktorych juz pewnie wiesz. Co ja bym ci polecił to dokladnie tem sam zestaw co becek, 750d+18-55 stm (na to dostniesz cashback 200zł) +70-200/4 fajny zestaw ktorym pofocisz w domu i na podwórku oraz jest to fajna jakosc z 70-200

Pytasz o stabilizacje czy warto. tak warto , nie jest to sztuczka producenta, nie jest to cos zbednego, moim zdaniem bardzo potrafi pomoc zwłaszcza przy długich szkłach. Jednakże nie jest to rzecz niezbędna, nie jest to tak ze bez IS juz sobie nie damy rady, wiec jezeli cie nie stac na szkło ze stablizacją , spokojnie nie masie czym martwic

Trochę uproszczona jest wypowiedz ze kazdy crop canona to to samo... bo jak mozna powiedziec ze 3-4kl/s to to samo co 7-8kl/s , obrazek tak tutaj duzych roznic nie bedzie ,zwalszcza podczas zdjec za dnia, matryce są te same, procesory w modelach z tego samego roku tez czesto te same więc nie ma co sie spodziewac ze bedzie jakas rewolucja na zdjęciach wzgledem danych puszek. Ale , jak ktoś moze mi powiedzieć że odchylany wyswietlacz to to samo co wyświetlacz stały :D ... tutaj to brednie, obrazek powiedzmy z aparatów z jednego roku praktycznie ten sam, reszta juz nie ;) .

Warto miec duze oczekiwania, jednakże trzeba mieć też dużą wiedze i nie robić sobie samemu pod góre z myślą że kupując sprzet za 400zł (50/1,8) oszukamy system i bedziemy miec super foty bo przeciez to "stałka jeden osiem" . Nie sprzęt decyduje o zdjęciach ale już o jakości technicznej tak :) , własnie o tym poprzednie zdanie, lepszy AF, lepsze uzywalne iso etc etc da ci lepsza jakosc zdjęć i nie ma co sie tutaj oszukiwać i wmawiać sobie że to tylko, podkreślam tylko, fotograf odpowiada za zdjęcie.

Mowisz ze nie znosisz mydła, kazdy aparat na 1/4000 zamrozi ruch idealnie , uwierz mi, to ze szkło nie wyrobi i aparat z jakością to juz inna sprawa. Widzisz tutaj oczekujesz jakości która da ci porządny sprzęt, typu 70d+70-200/4 (tak budzetowo zeby nie bylo ze wyskakuje odrazu z 7d2 i 70-200/2,8 II) , to juz ponad 6k, a pamietaj ze nie masz szkła zeby zrobić zdjęcie w domu od tako poprostu... do tego dochodzi zakpu kart torba itp wiec budzet coraz wiekszy... ale wracajac do tematu. Kasa która masz to fajna kasa na początkujący rozwojowy zestaw, niestety ten zestaw nie bedzie niezawodny do fotografii którąchcesz się pałać. Nie mowie ze bedzie do niczego, poprostu nie mozesz od niego wymagać za dużo.
Jeszcze szybko odnosnie zmiany xxxD na xxD ostatnio kolega tutaj zmienił 550d na 70d i potem płakał że sprzet zbedny i sie zawiodł więc moze cos w tym jest i warto pomyslec nad tym 750d z nowszym procesorem niz 70d :) .

RobertON
03-06-2015, 16:51
Wybrałam:
- obiektywy: Canon 50 mm f/1.8 II ( bez STM) Tak wiem, większość uważa, że obiektyw szybko się rozwali chyba, że kupię pierwszą wersję. Albo, że lepiej dopłacić i wziąć f/1.4. Ale zdecydowałam, że szkiełko kosztuje niewiele, bez STM jeszcze mniej. Przekonała mnie jakość do ceny

70D to dobry wybór i starujesz z dobrym korpusem, ale zastanów się nad zoomem Sigma AF 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM.
Ten aparat ma świetny tryb LV, a obiektyw szybki AF i stabilizację. Mieścisz się w budżecie.

Dopiero później zdecyduj czy tele jest potrzebne i jakie. Może wówczas wystarczy jasna stałka 90 mm, 100 mm.
Tokina AT-X 100 f/2.8 AF Pro D FC Macro czy Tamron AF SP 90 f/2.8 Di Macro. Nie canony, ale optycznie bardzo dobre.

70-200/4 jest stanowczo zbyt ciemne szkło do hali, próbowałem do judo i nawet w jasnej hali bardzo słabo to wychodziło.
Fociłem konie i do tego używałem 100-ki canona i 300-tki, bo na pokazach nie można zbyt blisko podchodzić, ale nie wiem jakie Ty masz oczekiwania w tym względzie.
Do piesków można z bliska i wówczas zoom się znakomicie sprawdzi, a uniwersalność będzie przydatna przy innych okazjach.

Ewcia
03-06-2015, 18:34
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i mądre rady ;)
Wiadomo najlepiej jest kupić i przetestować, ale mój portfel nie pozwala mi na taką wygodę i jedynie mogę sugerować się waszym doświadczeniem.
Dlatego podsumowując wasze wypowiedzi:
Widzę, że większość jest za 70-200 L i fakt też cały czas o nim myślę. Jedyne co mnie martwi to brak stabilizacji. Dlatego czy nie bezpieczniejszym wariantem będzie 24-105 f/4 L IS USM. Ta sama cena. Czy naprawdę białe obiektywy Canona to gwarant efektywnego zamrożenia ruchu i dobrej jakości obrazu? Niektórzy uważają, że brak stabilizacji to poważny minus w fotografii obiektów znajdujących się w ruchu. Zwłaszcza, że nie potrzebuję jakiegoś nie wiadomo jak dużego tele. Koni się nie boję, także nie będę im robić zdjęć z nie wiadomo jak dużej odległości. Myślałam nawet, że wystarczy te 50 f/1.8 jednak z Waszych odpowiedzi wnioskuję, iż słabo z AF u niego i nie da rady.
Fakt hala wymaga lepszego sprzętu i większych pieniędzy. W sumie można ją sobie podarować i skupić się póki co na terenie. Oczywiście Waszą propozycję do hali, czyli 85 1,8 zapamiętam.
Jeśli chodzi o taniutkie i jaśniutkie 50 mm f/1.8 to chciałam je przeznaczyć do „portretów” zwierząt. Nie wiem czy to szkiełko nadaje się do robienia zdjęć „na czarnym tle” ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi) jednak chciałam je kupić również m.in. w tym celu. Aby nawet na jakieś imprezie w zamkniętym pomieszczeniu porobić kilka fajnych zdjęć. Po prostu coś jasnego mieć w swojej torbie :) Bo jasny teleobiektyw, póki co będzie odległym marzeniem.
Jeśli chodzi o body. Dla mnie najważniejsze jest zdjęcie i jego jakość. Nie zależy mi na odchylanym wyświetlaczu, czy Wi-Fi, albo na filmach ( jestem z tych co uważają, że do filmów jest kamera ;P). To są dodatki dla mnie mało istotne.
W pełni zgadzam się z GalaktycznyMuczaczo. Fotograf jedno, sprzęt drugie. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i już. Dlatego szukam tego ideału bez ograniczeń ;) Niestety jest to dość trudna sprawa jak ma się ograniczony budżet. Bo trzeba z czegoś zrezygnować na poczet czegoś innego. W szczególności dla kogoś kto nie miał do czynienia ze wszystkim co Canon oferuje, dlatego wielkie dzięki, że powstają wątki pt. „Co wybrać?” i że ktoś poświęca swój czas i stara się doradzić jak najlepiej.
Co do body 750d, czy 60d w sumie mnie nie ratuje. 2.800 i tak i tak. Więc wolę dołożyć i będzie canon 70D.
Jedynie 700D ( na valuebasket za 1 650 zł). Zostaje mi 2 600 w sam raz na białą L i moje jaśniutkie szkiełko ;) Ale czy to body da radę z moimi wymogami ? :)

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 19:06
Jedyne co mnie martwi to brak stabilizacji. Dlatego czy nie bezpieczniejszym wariantem będzie 24-105 f/4 L IS USM.
te dwa obiektywy to rozne ogniskowe, jedne to uniwersalny spacerzoom do aparatów FF ze względu na krótszy koniec ktory w apsc bedzie wynosił około 35mm czyli w miare ok ale nic szerokiego z tego nie będzie, z drugiej to fajny zoom ktory po podpięciu pod apsc jest jeszcze dłuższy i da fajne odcięcie od tła.

Czy naprawdę białe obiektywy Canona to gwarant efektywnego zamrożenia ruchu i dobrej jakości obrazu? nie , oba szkla to L jeden ma białą farbę inny czarną, 85 oraz 50 (obie 1,2) to swietne L'ki , a są czarne :) , biały kolor to tylko znak rozpoznawalny podczas imprez sportowych.

Niektórzy uważają, że brak stabilizacji to poważny minus w fotografii obiektów znajdujących się w ruchu.
ci ludzi są w potężnym błędzie stabilizacja nie zamrozi ci biegnącego psa kota konia czy słonia ;) stabilizacja zredukuje ruch twojej ręki i tyle, nie ma wpływu kompletnie (0%) na to czy obiekt w kadrze sie porusza czy nie.

Zwłaszcza, że nie potrzebuję jakiegoś nie wiadomo jak dużego tele.
To jak dlugie tele potrzebujesz wiesz juz tylko ty, tutaj tez nie chodzi o to ze nie boisz sie podejsc do konia, powtarzam to juz poraz enty w tematach tutaj, głowa konia zrobiona na 17mm bedzie wyglądac inaczej niz z 200mm, dlatego tez wiele osob uzywa tele do portretow, ze względu na fajną perspektywę, oraz GO

Koni się nie boję, także nie będę im robić zdjęć z nie wiadomo jak dużej odległości. Myślałam nawet, że wystarczy te 50 f/1.8 jednak z Waszych odpowiedzi wnioskuję, iż słabo z AF u niego i nie da rady. To nie tak ze nie da rady, tylko tak że nie mozesz za duzo wymagac od szkła, zresztą ja wiem i ty wiesz że kupisz te szkło (nie musisz sie zgadzać, powiedz tak po cichu w sobie tylke ze to prawda bo to tanie szkło i wiele osob sie na nie napala, a potem widzi ze to niezle wydana kasa, jednak też nie ma co na nim polegać :) )

Jeśli chodzi o taniutkie i jaśniutkie 50 mm f/1.8 to chciałam je przeznaczyć do „portretów” zwierząt. Nie wiem czy to szkiełko nadaje się do robienia zdjęć „na czarnym tle” ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi) jednak chciałam je kupić również m.in. w tym celu.
Jeżeli masz wystarczająco duze pomieszczenie to nawet 400mm mozesz robic foty na czarnym tle :)

Aby nawet na jakieś imprezie w zamkniętym pomieszczeniu porobić kilka fajnych zdjęć. Po prostu coś jasnego mieć w swojej torbie :) Bo jasny teleobiektyw, póki co będzie odległym marzeniem.
W pomieszczeniach (chyba ze w wiekszych pokojach) to 50 bedzie dosc ciasnym szkłem, zwlaszcza na apsc, jezeli jest dobrze oswietlone to ok, jezeli nie to 1,8 duzo ci nie da tymbardzije ze bedzie trzeba przymknacto szkło, do jakis 2,2 moze 2,8 zeby bylo ostro , a zeby bylo pewne ze nawet nie trafiajac w punkt ostrosc jest tam gdzie chcemy to nawet i do f4 . Nie daj się tym magicznym liczbom F, one nie ratują życia, to tylko możliwości ale jezeli zaczniesz cykać w domu foty na f1,8 i zobaczysz ze ostrosc jest na nosie zamiast na oczach albo jest na reku gdzies badz ramieniu z przodu bla bla , to wkoncu dojdziesz do wniosku ze trzba przymykac i wtedy konczy się magia taniej 50'ki.

Jeśli chodzi o body. Dla mnie najważniejsze jest zdjęcie i jego jakość. Nie zależy mi na odchylanym wyświetlaczu, czy Wi-Fi, albo na filmach ( jestem z tych co uważają, że do filmów jest kamera ;P). To są dodatki dla mnie mało istotne.
No to polecam FF :) a tak serio to w tym wypadku kup 750D, ma nowszy procesor i fotki powinny byc nieco lepsze, ale raczej nie spodziewalbym się też fajerwerków w stosunku do 70d.
To co piszesz ze jakosc jest wazna to bardzo mądra rzecz, ale ... w fotografiigdzie jest cos w ruchu dobrze miec fajny af oraz troche wiecej zdjec w serii zeby zlapac dobre ujęcie, specjalnie dla ciebie obejrzalem porównanie 70d vs 7d i szczerze to 70d ma ten sam system af co w 7d tyle ze jest to nowszy korpus, wiec mysle ze warto pomyslec co jest dla ciebie wazniejsze, wydac wiecej na szkła i miec tanszy korpus czy miec wiecej fps i fajny af z 7d i miec mniej siana na szkła, sama wiesz ile zbieralas obecna kasa i jakimi wyrzeczeniami wiec jak dlugo bedizes zbierac na nowe lub dodatkowe szkło to juz tez zalezy od ciebie i twoich chęci.

W pełni zgadzam się z GalaktycznyMuczaczo. Fotograf jedno, sprzęt drugie. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i już. Dlatego szukam tego ideału bez ograniczeń ;)
jest jedno ograniczenie 4400zł :)

Co do body 750d, czy 60d w sumie mnie nie ratuje. 2.800 i tak i tak. Więc wolę dołożyć i będzie canon 70D.
Jedynie 700D ( na valuebasket za 1 650 zł). Zostaje mi 2 600 w sam raz na białą L i moje jaśniutkie szkiełko ;) Ale czy to body da radę z moimi wymogami ? :)
Nie znam sklepu wie sie nie wypowiem, ale tutaj ludzie raczej nie chętnie chyba do tego podchodzili, chociaz moze warto kupic bodziaka z chin :) bedzie taniej, a ze amatorskosie tym bawisz to nie ma problemu z czasem pozniej naprawy , ale tylko w wypadku 750d, w wypadku 70d jezli sprzedaż tablet to najfajniejsze rozwiązanie (zobacz tylko regulamin dokladnie co mowi o tym tablecie zeby nie bylo jakiegos wałka ze dostajesz go z gwarancją canona czy cos...)
Podsumowując body, jezeli nie potrzebujesz wiecej fps i liczysz sie ze slabyszm AF w 750d to wez to body ,bedzie naprawde fajnie. Jednak jeżeli myslisz o fotografii obiektów w ruchu , zamrazaniu kadru itp to wes 70d i licz nato ze sprzedasz ten tablet czego ci zycze :)

Ewcia
03-06-2015, 19:53
Czyli ze szkieł najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku będzie 70-200 L i tylko to. Szczerze przyznam, nie wiedziałam o niby magii jasności 50. Wielkie dzięki za oświecenie i wyprowadzenie z błędu. Także nie ma sensu szukania na siłę jakieś jasnej stałki w moim przypadku. 70-200 spokojnie wystarczy oraz nada się też do tych moich niby portretów ?
Co do body nie wiem czemu ale po prostu 70D mnie przekonuje. Niektórzy mówią, że niczym nie odbiega od innych body, że jest napchany bajerami i nie wiadomo czym jeszcze. Ale w moim przekonaniu (nie wiem czy dobrze myślę) jest to takie nowsze 7d. Boję się tylko, że się wkopię z tym tabletem. Kasę wydam, potem nie sprzedam tableta i będzie kicha.
Ale podsumujmy
1. Canon 70d + Sigma AF 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM ( 4 500 zł)
2. Canon 750d + Canon 70-200 L ( 4 400 zł)
3. Canon 60d + Canon 70-200 L (4 500 zł)
4. Canon 70d + Canon 75-300 f/4-5.6 USM (3 700 zł)
Chyba takie warianty jedynie są możliwe. Teraz pytanie, który sprawdzi się najlepiej. Czy 70 d z dobrym AF ale słabszymi szkłami. Czy body z gorszym AF ale lepszym jaśniejszym nieco szkłem.
Jeśli miedzy 750d a 70d jeśli chodzi o AF nie ma mego przepaści...to chyba wariant 2 mnie przekonuje. Chyba, że naprawdę 70d albo 7d są właśnie tym wymarzonym body do tzw. zamrażania ruchu.

--- Kolejny post ---

Tak na marginesie GalaktycznyMuczaczo, za pomoc jestem Ci winna jakieś piwko :)

--- Kolejny post ---

A właśnie 750d ma mikroregulację ? Szukam ale nic nie ma o tym, pewnie Canon tak samo jak w 60d zapomniał o tej jakże przydatnej funkcji ;/

Tom77
03-06-2015, 19:58
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i mądre rady ;)
Wiadomo najlepiej jest kupić i przetestować, ale mój portfel nie pozwala mi na taką wygodę i jedynie mogę sugerować się waszym doświadczeniem.
Dlatego podsumowując wasze wypowiedzi:
Widzę, że większość jest za 70-200 L i fakt też cały czas o nim myślę. Jedyne co mnie martwi to brak stabilizacji. Dlatego czy nie bezpieczniejszym wariantem będzie 24-105 f/4 L IS USM. Ta sama cena. Czy naprawdę białe obiektywy Canona to gwarant efektywnego zamrożenia ruchu i dobrej jakości obrazu? Niektórzy uważają, że brak stabilizacji to poważny minus w fotografii obiektów znajdujących się w ruchu. Zwłaszcza, że nie potrzebuję jakiegoś nie wiadomo jak dużego tele. Koni się nie boję, także nie będę im robić zdjęć z nie wiadomo jak dużej odległości. Myślałam nawet, że wystarczy te 50 f/1.8 jednak z Waszych odpowiedzi wnioskuję, iż słabo z AF u niego i nie da rady.
Fakt hala wymaga lepszego sprzętu i większych pieniędzy. W sumie można ją sobie podarować i skupić się póki co na terenie. Oczywiście Waszą propozycję do hali, czyli 85 1,8 zapamiętam.
Jeśli chodzi o taniutkie i jaśniutkie 50 mm f/1.8 to chciałam je przeznaczyć do „portretów” zwierząt. Nie wiem czy to szkiełko nadaje się do robienia zdjęć „na czarnym tle” ( mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi) jednak chciałam je kupić również m.in. w tym celu. Aby nawet na jakieś imprezie w zamkniętym pomieszczeniu porobić kilka fajnych zdjęć. Po prostu coś jasnego mieć w swojej torbie :) Bo jasny teleobiektyw, póki co będzie odległym marzeniem.
W pełni zgadzam się z GalaktycznyMuczaczo. Fotograf jedno, sprzęt drugie. Pewnych rzeczy się nie przeskoczy i już. Dlatego szukam tego ideału bez ograniczeń ;) Niestety jest to dość trudna sprawa jak ma się ograniczony budżet. Bo trzeba z czegoś zrezygnować na poczet czegoś innego. W szczególności dla kogoś kto nie miał do czynienia ze wszystkim co Canon oferuje, dlatego wielkie dzięki, że powstają wątki pt. „Co wybrać?” i że ktoś poświęca swój czas i stara się doradzić jak najlepiej.

24-105 i sport to wg mnie nie najlepsze połączenie. Stabilizacja nie będzie ci aż tak potrzebna przy twoich zdjęciach. 70-200 jest za ciemny i chcesz kupić 24-105 tez ze światłem 4 ? To że 70-200 jest biały nie ma żadnego znaczenia, to świetne, tanie tele z genialnym AF. Chcesz jakości to kup FF. 50 1,8 jest fajna ale jak obiekt się nie rusza. Jezeli chodzi o body i 70-200, to u mnie elka męczyła się na 400D, na 60D jest już całkiem całkiem ale pokazała pazur dopiero na 7D. Nic powyżej 550D nie miałem w rękach ale nie sądzę żeby coś lepiej było.

Ewcia
03-06-2015, 20:06
Tu jest właśnie problem, do poruszających się zdjęć niby większość pisze, że najlepsze tele. Ale w granicy do 2000 jest tylko L ze światłem 4 ( jeśli chodzi o Canona). Myślę, że na teren nie będzie za ciemny. Bo o halę i ciemne pomieszczenia wybiłam już sobie z głowy :)

becekpl
03-06-2015, 20:06
ktory sprawdzi sie najlepiej?
najlepiej to poczytaj o podstawach fotografii, bo bez tego z tym zamrażaniem może byc rożnie
no chyba ze będziesz robić zdjęcia w zimie albo w lodowce

Tom77
03-06-2015, 20:22
Tu jest właśnie problem, do poruszających się zdjęć niby większość pisze, że najlepsze tele. Ale w granicy do 2000 jest tylko L ze światłem 4 ( jeśli chodzi o Canona). Myślę, że na teren nie będzie za ciemny. Bo o halę i ciemne pomieszczenia wybiłam już sobie z głowy :)

Jak Becek tez cię odeślę do poczytania forum i książek o podstawach fotografii.
Odłóż zakup na miesiąc i podejmiesz lepszą decyzję. Nie martw się o światło, F4 to jasny obiektyw.

Ewcia
03-06-2015, 20:27
podstawy fotografii nie powiedzą mi który sprzęt sprawuje się lepiej na tym polu. Co mi po tym, że wiem jak robi się tego typu zdjęcia, jak sprzęt zawodzi, bo obiektyw kit i często zawodzi. Ograniczenia techniczne niestety i to chcę zmienić u siebie. A testy, opinie ? W połowie to marketingowy bełkot. Czy to źle, że chcę się dowiedzieć czegoś więcej od osób które miały ten sprzęt w ręku?

becekpl
03-06-2015, 20:30
w fotografii ogranicza cie jedynie umysł

Ewcia
03-06-2015, 20:49
Powoli zaczynam żałować, że w ogóle zaczęłam ten wątek. Bo nie ma to jak pojazd doświadczonych kolegów ;/ Zamiast doradzić - to odsyłam do poczytania, ciekawe na jakiej podstawie. Bo raz piszecie, że f4 za ciemne, a raz że jasne. I tak też jest na wszystkich forach ile użytkowników tyle opinii. Także odesłanie do forum jest nieco bez sensu. Podstawy fotografii..hmm myślę, że nie powiedzą mi czy lepiej wybrać to czy to. Chyba, że znajdę wypowiedz kogoś kto miał do czynienia z jednym jak i drugim...w podręcznikach ciężko by było o coś takiego.

salas
03-06-2015, 21:04
odsyłają Cie do podstaw, bo piszesz bzdury, jak byś coś poczytała to byś tak nie pisała.
Kup sobie nowy podrecznik fotografii john hedgecoe albo coś w tym stylu, przestudiuj to i wróć na forum.
Rozmowa będzie prosta i przyjemna.

Ewcia
03-06-2015, 21:08
Zatem jakie są te bzdury ? Wyjaśnijcie, będę wiedzieć przynajmniej na co zwracać uwagę przy dalszej edukacji.

Tom77
03-06-2015, 21:25
Powoli zaczynam żałować, że w ogóle zaczęłam ten wątek. Bo nie ma to jak pojazd doświadczonych kolegów ;/ Zamiast doradzić - to odsyłam do poczytania, ciekawe na jakiej podstawie. Bo raz piszecie, że f4 za ciemne, a raz że jasne. I tak też jest na wszystkich forach ile użytkowników tyle opinii. Także odesłanie do forum jest nieco bez sensu. Podstawy fotografii..hmm myślę, że nie powiedzą mi czy lepiej wybrać to czy to. Chyba, że znajdę wypowiedz kogoś kto miał do czynienia z jednym jak i drugim...w podręcznikach ciężko by było o coś takiego.

Nie odsyłamy cię do książek dlatego że nie chce nam się tobie pomóc. Chcesz wydać 4 tys zł to poświęć kilka dni na poczytanie literatury i forum. Jeżeli nie chcesz to kup 70D i 70-200, będziesz zadowolona.
Dla jednego F 2,8 to ciemnica, dla mnie 400 5,6 to bardzo jasne szkło.

Ewcia
03-06-2015, 21:37
Właśnie o to chodzi, że bardzo dużo wątków w szczególności na Canon-board przeczytałam. To o tym na co zwracać uwagę przy kupnie, aż potem po kolei o każdym modelu, obiektywie itd. Uwierzcie przez rok śledziłam w wolnych chwilach różne wątki, opinie, testy itd. Jedni krytykowali, a drudzy chwalili. Jedni pisali, że bez mikroregulacji nie kupuj, inni że to nie potrzebne i tak ze wszystkim. A ja ? Mega brak doświadczenia, więc nie mam zdania. Co w szkole z wielką łaską dali nam 550 z kitem i to wszystko...doświadczenie sie kończy. Nie wiem jak to wygląda z jasnymi szkłami, z tele. Ale z książek się chyba nie dowiem. Praktyka, ale żeby ona była to trzeba mieć coś na czym się będzie ćwiczyć. A nie chcę kupować typowo amatorskiego sprzętu by potem go sprzedawać. Dlatego pytam się Was. Co do tych podręczników, no nie wiem jeśli naprawdę piszę takie bzdury i nie mam pojęcia. To może fakt po co kupować sobie aparat, może lepiej zainwestować w książki. Tylko jakie polecacie ? Ostatnio przypadła mi do gustu seria "Lustrzanki cyfrowe" national geographic. Małe podręczne, dużo zdjęć i ciekawe rady. Ale to na pewno za mało.

Tom77
03-06-2015, 21:46
Właśnie o to chodzi, że bardzo dużo wątków w szczególności na Canon-board przeczytałam. To o tym na co zwracać uwagę przy kupnie, aż potem po kolei o każdym modelu, obiektywie itd. Uwierzcie przez rok śledziłam w wolnych chwilach różne wątki, opinie, testy itd. Jedni krytykowali, a drudzy chwalili. Jedni pisali, że bez mikroregulacji nie kupuj, inni że to nie potrzebne i tak ze wszystkim. A ja ? Mega brak doświadczenia, więc nie mam zdania. Co w szkole z wielką łaską dali nam 550 z kitem i to wszystko...doświadczenie sie kończy. Nie wiem jak to wygląda z jasnymi szkłami, z tele. Ale z książek się chyba nie dowiem. Praktyka, ale żeby ona była to trzeba mieć coś na czym się będzie ćwiczyć. A nie chcę kupować typowo amatorskiego sprzętu by potem go sprzedawać. Dlatego pytam się Was. Co do tych podręczników, no nie wiem jeśli naprawdę piszę takie bzdury i nie mam pojęcia. To może fakt po co kupować sobie aparat, może lepiej zainwestować w książki. Tylko jakie polecacie ? Ostatnio przypadła mi do gustu seria "Lustrzanki cyfrowe" national geographic. Małe podręczne, dużo zdjęć i ciekawe rady. Ale to na pewno za mało.

A skorzystasz z rady i kupisz 350D i 18-55 ? Za kilka miesięcy bez pytań na forum będziesz wiedziała czego chcesz. Wydasz 400zł i nabierzesz doświadczenia.
Zakup przez ciebie 70D i 70-200 to jak wsadzenie kierowcy po zdanym egzaminie na prawo jazdy do Porsche.

Ewcia
03-06-2015, 22:01
Tylko, że ja wiem czego chcę. Wiem, że 70D i 70-200 to najlepsza opcja. Ale uparcie szukam tańszej alternatywy. Może to fakt, że trochę przesadzam, tak od razu z górnej póki...ale może ma to swoje plusy? Nie robię w końcu jakiś masakrycznych zdjęć, myślę, że 550d czegoś mnie już nauczyło.
Ale wracając do tych bzdur, co konkretnie macie na myśli ?

poszukiwacz2006
03-06-2015, 22:04
Właśnie o to chodzi, że bardzo dużo wątków w szczególności na Canon-board przeczytałam. To o tym na co zwracać uwagę przy kupnie, aż potem po kolei o każdym modelu, obiektywie itd. Uwierzcie przez rok śledziłam w wolnych chwilach różne wątki, opinie, testy itd. Jedni krytykowali, a drudzy chwalili. Jedni pisali, że bez mikroregulacji nie kupuj, inni że to nie potrzebne i tak ze wszystkim. .....

I myślisz, że akurat ten wątek będzie wyjątkowy i wszystko Tobie wyjaśni? ABSOLUTNIE NIE!!!!!! Tu każdy będzie pisał swoje rady poparte w mniejszym lub większym stopniu przetestowaniem sprzętu.
Nie obrażaj się na słowa krytyki, bo faktycznie, sama chyba nie wiesz czego chcesz. Po pierwsze to Ty i tylko Ty wiesz, jakie zamierzasz robić zdjęcia. Mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję. Jeżeli wiesz, to powinnaś też wiedzieć jakiego na cropie użyć szkła, aby osiągnąć zamierzony efekt. A skoro "miotasz się" pomiędzy 24-105, 70-200, 85 to wybacz, ale nie za bardzo rozumiesz to o czym piszesz. Wygląda na to, że należysz do tej grupy fotografów, którzy pstrykają co popadnie, z nadzieją, że coś z tego wyjdzie. Nadmieniasz, że możesz podjeść do konia, bo się go nie boisz. Ale czy akurat zdjęcia z bliska chcesz robić? Jak z bliska, to nawet pięćdziesiątka będzie za wąska ( koń to raczej duże zwierzę :-). Moim zdaniem musisz "nauczyć się i zrozumieć" daną ogniskową. Dopiero jak już to "ogarniesz", będziemy mogli z Tobą porozmawiać na temat aspektów technicznych poszczególnych modeli obiektywów ( czy np. af w 50 1.4 jest szybszy i dokładniejszy od tego w 50 1.8?, czy 85 1.8 jest w pełni używalne od maksymalnego otworu? czy 70-200 2.8 jest dobry pod światło itp, itd ).
Pozdrawiam

Ewcia
03-06-2015, 22:17
[QUOTE=poszukiwacz2006;1284041]I myślisz, że akurat ten wątek będzie wyjątkowy i wszystko Tobie wyjaśni? ABSOLUTNIE NIE!!!!!! Tu każdy będzie pisał swoje rady poparte w mniejszym lub większym stopniu przetestowaniem sprzętu.
Nie obrażaj się na słowa krytyki, bo faktycznie, sama chyba nie wiesz czego chcesz. Po pierwsze to Ty i tylko Ty wiesz, jakie zamierzasz robić zdjęcia. Mam tu na myśli przede wszystkim kompozycję. Jeżeli wiesz, to powinnaś też wiedzieć jakiego na cropie użyć szkła, aby osiągnąć zamierzony efekt. A skoro "miotasz się" pomiędzy 24-105, 70-200, 85 to wybacz, ale nie za bardzo rozumiesz to o czym piszesz. Wygląda na to, że należysz do tej grupy fotografów, którzy pstrykają co popadnie, z nadzieją, że coś z tego wyjdzie. Nadmieniasz, że możesz podjeść do konia, bo się go nie boisz. Ale czy akurat zdjęcia z bliska chcesz robić? Jak z bliska, to nawet pięćdziesiątka będzie za wąska ( koń to raczej duże zwierzę :-). Moim zdaniem musisz "nauczyć się i zrozumieć" daną ogniskową. Dopiero jak już to "ogarniesz", będziemy mogli z Tobą porozmawiać na temat aspektów technicznych poszczególnych modeli obiektywów ( czy np. af w 50 1.4 jest szybszy i dokładniejszy od tego w 50 1.8?, czy 85 1.8 jest w pełni używalne od maksymalnego otworu? czy 70-200 2.8 jest dobry pod światło itp, itd ).
Pozdrawiam[/QUOTE

To fakt pokusa kupna jest duża, chce się już kupić i jak najprędzej zacząć ogarniać jakąś sesję. No i oczywiście wybrać to co jest najlepsze w proponowanym przedziale cenowym. Skorzystam z waszej rady i cały ten tydzień poświęcę na lekturę. Może otworzy mi oczy...tylko co polecacie. Wcześniej czytałam jakieś książki dla początkujących. Dużo informacji, same podstawy , powierzchownie o wszystkim. Znacie może jakieś godne polecenia pozycje ?

Tom77
03-06-2015, 22:18
Tylko, że ja wiem czego chcę. Wiem, że 70D i 70-200 to najlepsza opcja. Ale uparcie szukam tańszej alternatywy. Może to fakt, że trochę przesadzam, tak od razu z górnej póki...ale może ma to swoje plusy? Nie robię w końcu jakiś masakrycznych zdjęć, myślę, że 550d czegoś mnie już nauczyło.
Ale wracając do tych bzdur, co konkretnie macie na myśli ?

Tańsza alternatywa to 400D i 18-55 IS, trochę lepiej 500D i Canon 18-135.
Nie wiesz co to światło, pewnie i przesłona, czułość itd. Nie znasz zależności pomiędzy tymi wartościami. Nie wiesz jakiego światła potrzebujesz, czy potrzebna ci stabilizacja czy może body z dobrym iso.
Nie wiesz jakiej ogniskowej potrzebujesz i nie wiesz jakiego korpusu ci potrzeba.
Najgorsze w tym wszystkim nie jest to, że tego nie wiesz ale to, że tego nauczyłaby cię książka za 30 zł i aparat za 400zł.
Co wiesz? Wiesz, że masz do wydania 4tys. Nie irytuj się, czytaj i zadawaj następne pytania.
Moim zdaniem jesteś na etapie aparatu za 400zł i nic więcej ci nie potrzeba

becekpl
03-06-2015, 22:25
ale sama piszesz"Jedni krytykowali, a drudzy chwalili"
i tak będzie teraz

nihil novi

[QUOTE=poszukiwacz2006;1284041]

To fakt pokusa kupna jest duża, chce się już kupić i jak najprędzej zacząć ogarniać jakąś sesję.
o, proszę
już sesje będziemy robili?
widzę kolosalny progres u koleżanki fotografki

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 22:30
Co do body nie wiem czemu ale po prostu 70D mnie przekonuje. Niektórzy mówią, że niczym nie odbiega od innych body, że jest napchany bajerami i nie wiadomo czym jeszcze. Ale w moim przekonaniu (nie wiem czy dobrze myślę) jest to takie nowsze 7d. Boję się tylko, że się wkopię z tym tabletem. Kasę wydam, potem nie sprzedam tableta i będzie kicha.

nowsze 7d to 7dII , 70d to inna półka sprzętowa . Z tabletem moze byc roznie, niewiem jak inni ale ja i moi znajomi jakos nie specjalnie interesujemy sie zakupem tebletu graficznego, tymbardziej za 700zł :)

Ale podsumujmy
1. Canon 70d + Sigma AF 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM ( 4 500 zł)
2. Canon 750d + Canon 70-200 L ( 4 400 zł)
3. Canon 60d + Canon 70-200 L (4 500 zł)
4. Canon 70d + Canon 75-300 f/4-5.6 USM (3 700 zł)
Chyba takie warianty jedynie są możliwe. Teraz pytanie, który sprawdzi się najlepiej. Czy 70 d z dobrym AF ale słabszymi szkłami. Czy body z gorszym AF ale lepszym jaśniejszym nieco szkłem.
Jeśli miedzy 750d a 70d jeśli chodzi o AF nie ma mego przepaści...to chyba wariant 2 mnie przekonuje. Chyba, że naprawdę 70d albo 7d są właśnie tym wymarzonym body do tzw. zamrażania ruchu.

Tu i tu będą braki to proste, albo kupujesz lepsze body i gorsze szkło albo gorsze body i lepsze szkło, a czemu np nie kupisz body na raty, w saturnie na www masz 50rat 0% i body za 3699zł plus te dodatki o ktorych piszą na canonie, a kupisz sobie dobre szkło odrazu :)

--- Kolejny post ---

Tak na marginesie GalaktycznyMuczaczo, za pomoc jestem Ci winna jakieś piwko :)

wystarczy jak klikniesz lajka na fejsbuniu :D

Tom77
03-06-2015, 22:32
nowsze 7d to 7dII , 70d to inna półka sprzętowa . Z tabletem moze byc roznie, niewiem jak inni ale ja i moi znajomi jakos nie specjalnie interesujemy sie zakupem tebletu graficznego, tymbardziej za 700zł :)

Tu i tu będą braki to proste, albo kupujesz lepsze body i gorsze szkło albo gorsze body i lepsze szkło, a czemu np nie kupisz body na raty, w saturnie na www masz 50rat 0% i body za 3699zł plus te dodatki o ktorych piszą na canonie, a kupisz sobie dobre szkło odrazu :)

--- Kolejny post ---

Do czego to doszło, że ludzie wolą lajki od piwa :(

Ewcia
03-06-2015, 22:36
Nie zgodzę się z tym za bardzo. Gdybym nie wiedziała co to ISO, przesłona, ekspozycja itd. Nie myślałabym o kupnie lustrzanki za takie pieniądze. Kupiłabym kompakta. Fakt faktem nie potrafię się określić jakie zdjęcia chcę robić. Szukam czegoś uniwersalnego do wszystkiego, choć sama wiem, że nie ma czegoś takiego. To bzdura i to jest moja wada. Wiem tylko tyle, że chcę robić zdjęcia zwierzętom, ale jakie...to muszę sprecyzować. Więcej o tym poczytać i tu są moje braki, które zauważyłam dzięki Wam. Ale tak od razu, że nie wiem nic. Hmm trochę nie fajnie, nie uważacie. Nie widzieliście moich zdjęć, nie wiecie co ze sobą prezentuję. Co do książek, to jak ? Podacie jakieś ciekawe propozycje, może książki które sami przeczytaliście i wiecie, że są godne przeczytania.

Piotrus117
03-06-2015, 22:40

Wyjścia są dwa: albo świat zwariował, albo na wyspach g....... piwo podają;)

Ewcia
03-06-2015, 22:40

--- Kolejny post ---

Właśnie powoli podejmuje ostateczną decyzję. Na pewno 70-200 i albo 70d albo 7d. Ale chyba 7d z tym tabletem będzie cięzko, chyba, że znajdę kupca ;) Chociaż teraz nie wiem, czy taki sprzęt powinien trafić w moje ręce. Wychodzi na to, że wpierw trzeba uzupełnić braki w wiedzy.

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 22:41
Ewa, odczytalem reszte wątku i dodam swoje 5gr. Koledzy nie jadą cie, kompletnie nie, tylko że ty chciała byś aby ktoś wyjaśnił ci jak prostemu chłopu w 3 zdaniach. Niestety fotografia to taka dziedzina w której jak już jeden z kolegów napisał ogranicza cię tylko umsył, bo jak chcesz focic 70-200/4 na hali to będziesz focic nim na hali, jakie bedą efekty to sie okaze, czy lepsze cyz gorsze, wtedy uczysz się ze ty nie jestes w stanie tak pracowac , a z kolei inny juz fotograf da rade bez problemu . Zdan będzie tyle ilu jest uzytkowników, koledzy odsyłaja cie do ksiazek gdyż one posiadają podstawową wiedze na temat fotografii i nie po to abys uczyla sie kompozycji ale po to aby swiadomie podejść do wyboru sprzętu a nie na ślepo ufać temu co radzą uzytkownicy w internecie, co jezeli na forum byśmy się skrzykneli i powiedzieli ze psokojnie dasz rade z 18-55 i np 550d, kupiła byś bo my tak powiedzielismy? no nie bardzo chyba. Forum pomoże , podpowie, ale nie da ci wszystkich odpowiedzi gdyz sądze ze znaczna większość osób tutaj to osoby które swoją wiedze nabyli poprzez długie godziny spędzone z nosem w książce, poprzez poranki, zachody, desz, snieg i piasek na sesjach gdzie ryzykuje sie ze sprzet moze ulec uszkodzeniu, no i jeszcze dochodzą czesto szkolenia z zakresu samej fotografii ale tez sprzętu, a takie szkolenia nie są tanie. Nie dziw się więc ze nikt od tak chetnie nie przelewa swojej wieloletniej wiedzy na forum bo przyszła nowa dziewczyna i pyta co i jak. Każdy tutaj jest otwarty na nowych ludzi ale pewne informacje będą znacznie ograniczone i musisz sie z tym liczyć, przykro mi . Koledzy dają ci dobre rady uwierz mi , moze nie takie jakich oczekujesz bo ty chcesz JUZ TERAZ , strach pomyslec co będzie jak kupisz ten sprzęt i okaze się że jednak te zdjęcia nie są takie jak w twoich wyobrazeniach...4400zł w błoto... moze więc warto poczytać ?

Ewcia
03-06-2015, 22:42
lajk zamiast piwa ? :shock: Na prawdę świat zwariował, chyba, że jesteś abstynentem XD

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 22:44

lubie piwo ale niestety kolezanka raczej do paczki nie zapakuje mi buteleczki nie wysle do uk, a jezeli ktos z was jest tutaj zapraszam :)

Ewcia
03-06-2015, 22:52
Zatem co mi teraz radzicie? Wpierw edukacja, potem myślenie o kupnie?

GalaktycznyMuczaczo to może jednak ten lajk?

Tom77
03-06-2015, 22:53
lubie piwo ale niestety kolezanka raczej do paczki nie zapakuje mi buteleczki nie wysle do uk, a jezeli ktos z was jest tutaj zapraszam :)

Nie wiemy skąd jest koleżanka. Piwo wysłane pocztą dalej smakuje jak piwo :)

Ewcia
03-06-2015, 22:57
Zobaczę zatem co da się zrobić z tym piwem XD Regionalne wam wyślę, może być ? Za to, że ze mną wytrzymujecie tu jeszcze.

Tom77
03-06-2015, 23:00
Właśnie powoli podejmuje ostateczną decyzję. Na pewno 70-200 i albo 70d albo 7d. Ale chyba 7d z tym tabletem będzie cięzko, chyba, że znajdę kupca ;) Chociaż teraz nie wiem, czy taki sprzęt powinien trafić w moje ręce. Wychodzi na to, że wpierw trzeba uzupełnić braki w wiedzy.

Nie ma to znaczenia jaki sprzęt trafi w twoje ręce, albo go wykorzystasz albo nie. Ważne aby cię nie ograniczał.
7D to świetny aparat i zakładam, że wystarczy ci na wiele lat z 70-200.
Ja 7D kupiłem po ponad 25 latach od kiedy nacisnąłem pierwszy raz spust migawki

--- Kolejny post ---

Zobaczę zatem co da się zrobić z tym piwem XD Regionalne wam wyślę, może być ? Za to, że ze mną wytrzymujecie tu jeszcze.

A jaki region jeżeli można wiedzieć, bo ja nie piję byle czego

Ewcia
03-06-2015, 23:11
Też na samym początku byłam za 7d / 70d i za 70-200, ale cena... i tu zaczęło się kombinowanie, czarowanie, że ktoś jakimś cudem na forum znajdzie mi godną i tanią alternatywę. Ehh nie fajnie wyszło.
Wyszło, że nie mam pojęcia o czym piszę, choć nie ukrywam, że to po części prawda. Dlatego cały czas czekam na ciekawe propozycje książek :)Co do tego, że ogranicza nas tylko umysł. Fakt, jak się człowiek uprze to i kompaktem cuda stworzy. Parę takich mam XD Ale sprzęt no czasami potrafi ograniczyć, niestety.

Co do piwa hmm na pomorzu są najlepsze alkohole :) Jak jakimś cudem kupie sprzęt to możemy to opić XD

Tom77
03-06-2015, 23:13
Też na samym początku byłam za 7d / 70d i za 70-200, ale cena... i tu zaczęło się kombinowanie, czarowanie, że ktoś jakimś cudem na forum znajdzie mi godną i tanią alternatywę. Ehh nie fajnie wyszło.
Wyszło, że nie mam pojęcia o czym piszę, choć nie ukrywam, że to po części prawda. Dlatego cały czas czekam na ciekawe propozycje książek :)Co do tego, że ogranicza nas tylko umysł. Fakt, jak się człowiek uprze to i kompaktem cuda stworzy. Parę takich mam XD Ale sprzęt no czasami potrafi ograniczyć, niestety.

Co do piwa hmm na pomorzu są najlepsze alkohole :) Jak jakimś cudem kupie sprzęt to możemy to opić XD

Hmm pomorze. to ja mogę użyczyć jakiegoś apartu do testów

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 23:21
Nie wiemy skąd jest koleżanka. Piwo wysłane pocztą dalej smakuje jak piwo :)

to co buteleczka z gdańska...oj zawsze chętnie tem przylatuje,

--- Kolejny post ---

ja chętnie przyjme

Ewcia
03-06-2015, 23:27
Czemu nie ;) Jednak i tak od jutra zaczynam ostrą edukację. I chyba jednak kupię te 7d. Górna półka, ale przynajmniej jak nie będzie wychodzić nie będę zwalać winy na sprzęt, a na własne umiejętności, tylko i wyłącznie. Do skutku będzie się kombinować, aż wyjdzie i chyba to dobry pomysł ? W szczególności, że jestem osobą która tak łatwo się nie poddaje.

Tom77
03-06-2015, 23:28
Czemu nie ;) Jednak i tak od jutra zaczynam ostrą edukację. I chyba jednak kupię te 7d. Górna półka, ale przynajmniej jak nie będzie wychodzić nie będę zwalać winy na sprzęt, a na własne umiejętności, tylko i wyłącznie. Do skutku będzie się kombinować, aż wyjdzie i chyba to dobry pomysł ? W szczególności, że jestem osobą która tak łatwo się nie poddaje.

Zaczekaj do jutra, 1D też jest fajne

Daniel_Daniel
03-06-2015, 23:30
Ja zachęcam do jak najlepszego obiektywu z Twojego zestawu. Robi znaczną różnicę. Moim zdaniem nawet na słabszym body. I nawet dla amatorów (którym ja jestem).

Ewcia
03-06-2015, 23:31
Fajne jest, ale 7d bardziej mi przypadło do gustu, w szczególności mojemu portfelowi.

--- Kolejny post ---

Zaczekaj do jutra, 1D też jest fajne

Fajne jest, ale 7d bardziej mi przypadło do gustu, w szczególności mojemu portfelowi.

Tom77
03-06-2015, 23:35

--- Kolejny post ---

Dobra pora na zakup 7D, jak na taką puszkę to kosztuje niewiele.

Ewcia
03-06-2015, 23:41
Także decyzja podjęta 7d + 70-200 :) Sprzęt jest, teraz tylko czy fotograf się nadaje XD W sumie dużo daliście mi do myślenia. I na prawdę mam wątpliwości, czy czasem nie odłożyć zakupu.

GalaktycznyMuczaczo
03-06-2015, 23:52
https://www.youtube.com/watch?v=WHhvvN4_RTk

7d to 2009r. 70d to 2013, ten sam af, bierz 70d, po co ci magnezowy korpus ciezszy o 200g?

Ewcia
03-06-2015, 23:58
Jak znajdę nabywcę na tableta to bez zastanowienia 70d. W sumie koleżanka jest grafikiem i zainteresowała ją ta oferta, więc jest dobrze :) Jedynie zostanie przywyknąć do gabarytów 70d, ale myślę, że to kwestia przyzwyczajenia. 7 d cały czas biorę pod uwagę. Jednak jak będę mieć do wyboru 70d za 3000 zł, to wybór jest wiadomy ;)

GalaktycznyMuczaczo
04-06-2015, 00:36
odstaw 7d na bok

Ewcia
04-06-2015, 00:52
Ok, ale dla czego?

GalaktycznyMuczaczo
04-06-2015, 01:15
obejrzyj link ktory ci wyslalem wyzej, w sumie to lap https://www.youtube.com/watch?v=WHhvvN4_RTk

Ewcia
04-06-2015, 01:39
Obejrzane :) oglądałam kiedyś inne ich testy, mają tego sporo. W sumie zaciekawili mnie z tym ISO. Sprawdziłam sobie nawet na pixelpeeper przykładowe zdjęcia z 12800. I na przykładzie umieszczonych tam zdjęć, Canon 70d wychodzi lepiej niż 7d.

słowiczek
04-06-2015, 03:50
Canon 7D+ sigma 50-150/2.8 OS HSM. W budżecie powinnaś się zmieścić.

Bechamot
04-06-2015, 08:23

masz racje.
z punktu widzenia srednio interligentnego czlowieka zadalas pytanie bez sesnu.

wyobraz sobie ze w duzym sklepie spozywczym ktos pyta Ciebie jaka ma musztarde kupic , zeby mu najlepiej smakowaly kielbaski , ktore chce grylowac.
Zwariowal - pomyslisz .

a teraz wyobraz sobie, ze ktos w slelpie fotograficznym pyta jaki ma obiektyw kupic , gdyz chce fotografowac konie?- To samo - odpowiedz jest jedna i oczywista.

Na takie pytania na forach jest zawsze najbardziej ozywiona dyskusja , gdyz wszelkiego autoramentu dyletanctwo ma okazje sie popisac swoja pseudwiedza.

konie , zwierzeta itd itp fotografujesz dokladnie tymi samymi obiektywami co mozna sfotrografowac np slub , chrzest itd itp.

dobor zalezy od konktretnej sceny , od Twojej wizji plastycznej , zamierzenia - a tego nikt nie zna.

cokolwiek kupisz mozna tym zrobic doskonale zdjecia ale i knoty tez. wynik bedzie zalezal nie od obiektywu i aparatu a od tego w jaki sposob sie nimi posluzysz .

jesli chcesz miec uniwesralana optyke na prawie kazda okazje to potrzebujesz 17-50 i 70 -200.( 70-300)

promil69
04-09-2015, 09:56
Witam Wszystkich - ponieważ potrzebuje rady, pomocy, informacji podepną się pod ten wątek.
Podjąłem nie łatwą decyzję zmiany systemu (nie będę się rozpisywał, ale w skrócie ogranicza mnie system i spadek dostępności szkieł).

Obecnie używam a77 do tego minolta 50mm f1,4, Sigma 17-50mm f2,8, Sigma 70-200mm f2,8, Tamron 90mm f2,8

Szukam puszki Canona - koniecznie FF do 4-5k, ze szkłami sobie poradzę, bo chciałbym mieć w/w są dla mnie w zupełności wystarczające.
Noszę się z zamiarem kupienia czegoś dłuższego 150-600 lub jasne 400
Głównie przeznaczenie praca w studio (aukcję), jednak weekendami jest różnie - taki "misz-masz" ptaszki, krajobrazy, pokazy lotnicze itd...

Nie zależy mi w ogóle na filmach (najlepiej jak by w ogóle ich nie było) ;) Podstawa to FF, w miarę sprawny AF, no i przede-wszystkim ładny obrazek. (szukam używanego sprzętu - wole doinwestować szkła)

Jako, że moja żona zaczęła swoją przygodę, to wraz ze zmiana systemu poszukuje dodatkowo puszki dla niej do 1,5k - jej z kolei zależy na filmach HD (ale nie jest to konieczność) i to tyle, bo dopiero uczy się pojęć :P ;)
Ale lepiej się "ubezpieczyć" w razie pogłębienia jej chęci foto - nie chcę zaraz zmieniać jej puszki.
Poza tym, w razie potrzeby mógłbym korzystać z dwóch puszek co znacząco ułatwią np. śmiganie w plenerze (na jednej 70-200, na drugiej 150-600).

Jak bym się zmieścił z dwoma puchami do 6K to będę szczęśliwy :) - nie wykluczam tymczasowego odpuszczenia długiego tele na rzecz lepszej puchy,
ale wolałbym nie przekraczać budżetu w/w puszek do 6K

salas
04-09-2015, 10:36
używane 6d + 650d/700d/60d będzie wszystko co potrzeba i jak dobrze poszukasz to do 6k kupisz obie razem.
Na pewno za te cropy nie dawaj więcej niż 1500zł, chyba że 60d z małym przebiegiem to można gdzieś do 1700zł max.
6d za 4500k powinieneś kupić.

--- Kolejny post ---

używane 6d + 650d/700d/60d będzie wszystko co potrzeba i jak dobrze poszukasz to do 6k kupisz obie razem.
Na pewno za te cropy nie dawaj więcej niż 1500zł, chyba że 60d z małym przebiegiem to można gdzieś do 1700zł max.
6d za 4500k powinieneś kupić.

promil69
04-09-2015, 10:57
tak też celowałem i się potwierdza 6d jednak nad o drugim myślałem 40d, ale różnica cenowa jest niewielka w porównaniu do 60d więc "przestudiuję" go,

Dzięki za podpowiedź - zaczynam poszukiwania, obecnie znalazłem 6d nowy promocji za 4799 więc raczej się nie będę zastanawiał.
(ale opinie o sklepie strasznie) więc odpuszczę i szukam z rzetelnych źródeł.

Nie zaśmiecam dalej wątku.

Pozdrawiam

tombas
04-09-2015, 11:07
obecnie znalazłem 6d nowy promocji za 4799 więc raczej się nie będę zastanawiał.
jesli w valuebasket to 2 razy sie zastanów (absolutnie nie chce straszyc, tylko proszę o zastanowienie):p

promil69
04-09-2015, 11:15
valuebasket dokładnie - poszukam po promocjach znanych sklepów, a jak nie to używką też się zadowolę :)

andrew84
04-09-2015, 11:50
nad o drugim myślałem 40d,

40d nie kreci filmów

Adam71
04-09-2015, 11:57
A ja bym nie kupował używanego 6D . Jego cena jest tak atrakcyjna że za 1000 zł więcej lepiej mieć nowy . Co jakiś czas są atrakcyjne cashbacki. Do tego 100D dla żony . Jakbym kupować miał używany to raczej 5D MK II bo to jest "pancerna" konstrukcja.
Mój nowiutki 6D od razu prosto z pudła był uszkodzony - nie działał LCD. I czytałem na forach że kilka osób tez już miało awarie 6D.
Może mam lekki uraz przez to ale pierwszy raz coś takiego mnie spotkało przy kupnie nowego sprzętu - jakiejkolwiek firmy.

promil69
04-09-2015, 12:15
40d nie kreci filmów
wiem, wiem - nie jest to konieczność aczkolwiek miły dodatek dla żony, dlatego coraz bardziej dla niej przekonuje mnie 60d.

Jego cena jest tak atrakcyjna że za 1000 zł więcej lepiej mieć nowy
też moje myśli skierowałem w tą stronę - ponieważ różnica rzeczywiście nie jest duża, a jest pewność, że nie był użytkowany do filmów i inne oczywiste korzyści z kupna nowego.
Zostaje przy tym, że 6D szukam nowego, a 60D będzie używka...

A promocji jest naprawdę dużo, więc warto poszukać i pogłówkować.

Mój nowiutki 6D od razu prosto z pudła był uszkodzony
zaczynasz mnie przerażać - wydając "bądź co bądź" duże pieniądze na nową puszkę - takie rzeczy.... :/

andrew84
04-09-2015, 12:58
Jak kupowałem 6d to jeszcze nie bylo używek a różnica miedzy używanym 5d mkII byla na tyle mala że wolałem jednak dołożyć do nowego 6d. Czytałem tu kiedyś historię jak to ktoś kupił używane 5d II w super stanie które po miesiącu padlo i serwis kosztował tyle że w sumie wychodzilo więcej niż nowe 5d mkII. Przy tych kwotach za duże ryzyko moim zdaniem. Co innego tańsze cropy.

chester_jds
04-09-2015, 14:01
Czytałem tu kiedyś historię jak to ktoś kupił używane 5d II w super stanie które po miesiącu padlo i serwis kosztował tyle że w sumie wychodzilo więcej niż nowe 5d mkII.

Takich legend są tysiące. I dotyczą każdego modelu (w ogóle czegokolwiek).
W dodatku możesz kupić nowiutki sprzęt, który rozleci się dzień po utracie prawa do gwarancji czy rekojmi, a możesz kupić używkę, która przeżyje niejeden sklepowy egzemplarz. Nie ma co siać paniki.

andrew84
04-09-2015, 14:05
W sumie masz rację. Lepiej kupić i zacząć robić zdjęcia ;)

Adam71
04-09-2015, 15:00
A jednak jest 600 zł cashbacku znów na 6D:

Stare na nowe - Canon Polska (http://www.canon.pl/starenanowe/#Question_13)

Azalka
18-09-2015, 15:13
Miałam bardzo podobny dylemat jak autorka wątku i bardzo podobny sprzęt brałam pod uwagę.
Fotografowanie psów i filmowanie zwierząt - przede wszystkim moich własnych psów - życie codzienne, portrety i wystawy na zewnątrz i sporadycznie w hali. Do tego ptaszki, żabki, ważki i inne robaczki.
Z czasem marzy mi się makro (amatorskie makro - pszczółki i robaki w oczku wodnym ;))
Postawiłam na Canona 70D (przeważył AF przy kręceniu filmów) i obiektyw 70-200 ze światełkiem 2,8 bez stabilizacji. Z powodu ograniczeń finansowych zdecydowałam się na używkę, ale kupowaną po obejrzeniu (oczywiście przekroczyłam budżet...).
Z czasem planuję jakieś jasne krótkie szkło "do domu", prawdopodobnie właśnie 50ke 1,8, a może jakiś krótki, dobry zoom (to w zależności od kasy, na razie się spłukałam do gołego :) )
A teraz proszę mnie pochwalić, ze wspaniale wybrałam, bom bardzo z siebie dumna, chociaż ciężki ten obiektyw jak jasny gwint :D

salas
18-09-2015, 15:49
Twój przykład pokazuję, że jak się chce to się da samemu wybrać, czytając informacje w necie.
Gratuluję!

AndrzejXM
21-09-2015, 10:38
Bo wszystkie aparaty sa dla ludzi... I czesto miedzy dwoma modelami, nad ktorymi sie zastanawiamy, roznice sa bardzo male... Wiec zadawanie setki pytan w nowych watkach moze nie miec sensu... A wiec mielgo focenia 70D :)