Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw wybrać: Sigma 50mm vs.Canon 85mm ?
dziabaducha
02-06-2015, 16:03
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)
Tak jak można wyczytać w tytułu posta borykam się co do wyboru obiektywu portretowego 50mm i 85mm do Canona.
Oto upatrzone przeze mnie szkła:
- SIGMA 50mm F1.4 EX DG HSM
- Canon EF 85mm f/1.8 USM
Przepraszam za moje banalne pytania ale zaczynam stawiać pierwsze kroki w Fotografii i chciałbym poznać opinię bardziej doświadczonych osób. :)
Powyższych obiektywów używałbym głównie do zdjęć portretowych podczas wyjść z przyjaciółmi ale chciałbym też się zająć fotografią zjawisk astronomicznych itd. głównie fotografią gwiazd :)
I tutaj moje pytanie który z tych szkieł byłby najlepszą opcją? Czy może polecacie inne obiektywy które spisywałby się równie dobrze jak powyższe?
Czy są jakieś różnice pomiędzy samymi szkłami 50mm obiektywem a 85mm i czy są one aż tak bardzo widoczne? :)
Mój sprzęt którym operuje: Canon 700D + 18-135mm IS STM.
Zanim koledzy zaczną komentarze, zaproponuję Ci mały test: piszesz o portretach, masz 18-135, więc ustaw ogniskową na "85" i spróbuj w domu zrobić "ogólny portret", tzn. taki, na którym będzie coś więcej niż twarz i ramiona portretowanej osoby. Potem przestaw obiektyw na "50" i ponownie zrób tą próbę.
Ogniskowa 85 jest uznawana za "portretową", jednak jeśli nie chcesz się ograniczać tylko do zdjęć w plenerze, to 85 może mieć zbyt wąski kąt widzenia.
Co do różnic między obiektywami to są, i są widoczne, inna średnica, długość, waga ;)
Poszukaj też w internecie "symulator głębi ostrości", zrób kilka prób wpisując ogniskowe 50 i 85, oraz różne wartości przysłon, także maksymalną jasność obiektywów, może to trochę pomoże w wyborze.
dziabaducha
02-06-2015, 16:51
Dobry pomysł z tym symulatorem głębi ostrości ;) Teraz widzę znaczne różnice pomiędzy tymi obiektywami. Im mniejszy obiektyw tym szerszy kąt widzenia a czym większy tym mniejszy kąt :P Teraz szczerze mówiąc jestem przekonany że 50mm powinna spełnić moje oczekiwania :)Dziękuję r_m :)
Ale jak myślicie, czy ta 50 od Sigmy podoła zadaniu w fotografowaniu nieba o zmierzchu ?
Do astrofotografii 50 może być albo trochę za długi, albo zdecydowanie za krótki, ale ogólnie to się nadaje
GalaktycznyMuczaczo
02-06-2015, 17:55
kup 50mm
Bechamot
02-06-2015, 19:54
Dobry pomysł z tym symulatorem głębi ostrości ;) Teraz widzę znaczne różnice pomiędzy tymi obiektywami. Im mniejszy obiektyw tym szerszy kąt widzenia a czym większy tym mniejszy kąt :P Teraz szczerze mówiąc jestem przekonany że 50mm powinna spełnić moje oczekiwania :)Dziękuję r_m :)
Ale jak myślicie, czy ta 50 od Sigmy podoła zadaniu w fotografowaniu nieba o zmierzchu ?
obiektyw to martwy przedmiot i nie jest w stanie czemukolwiek podolac.
to fotograf moze podolac sfotografowac niebo , lub tez nie.
obiektywowi to wisi co jest nim fotografowane.
co do glebi ostrosci to na odleglosciach mniejszych od polowy hiperfocalnejn obiektywu o krotszej ogniskowe glebia ostrosci zalezy od skali odwzorowania.
dla przylsony 1,8 50 mm hiperfokalna wynosi ok 90m
oznacza to, ze fotografujac na odleglosciach mniejszych od ok 45 metrow glebia ostrosci na przyslonie 1,8 bedzie taka sama przy takim samym kadrze dla obiektywu 50 mm jak i 85 mm.
dla takiego samego kadru i 85 mm nalezy odpowiednio zwiekszyc odleglosc w stosunku 85/50 - czyli wykonac pare krokow wstecz.
jednym i drugim obiektywem mozna zrobic wspaniale ´zdjecia jak i nieskonczone knoty.
Eberloth
03-06-2015, 09:23
Kupując Sigmę fundujesz sobie większe prawdopodobieństwo problemów z AF niż w przypadku Canona. Szczególnie ta sigma (miałem), nawet skalibrowana na konkretną odległość, może już mieć problemy z innymi dystansami.
dziabaducha
03-06-2015, 09:44
Kupując Sigmę fundujesz sobie większe prawdopodobieństwo problemów z AF niż w przypadku Canona.
Skoro posiadałeś ten obiektyw to czy spotkałeś się z problemami związanymi z AF? I skąd te podejrzenia ? :)
Eberloth
03-06-2015, 09:58
To nie podejrzenia tylko właśnie doświadczenie. Problemy z AF były powodem mojego rozstania z tym obiektywem. Z optyki i wykonania byłem bardzo zadowolony.
słowiczek
03-06-2015, 12:06
Do astro przydadzą Ci się krótkie i długie ogniskowe. Również w tym przypadku możesz sprawdzić posiadanym 18-135 jakie ogniskowe dają jakie efekty.
robson999
03-06-2015, 12:18
Jeśli to ma być obiektyw do astrofotografii, a lustrzanka nie będzie prowadzona na montażu, to tylko coś szerokiego i jasnego na statywie.
dziabaducha
03-06-2015, 13:44
To nie podejrzenia tylko właśnie doświadczenie. Problemy z AF były powodem mojego rozstania z tym obiektywem. Z optyki i wykonania byłem bardzo zadowolony.
Nie spodziewałem się że z tym szkłem mogą być jakieś problemy. A tak dobrze się zapowiadało. Muszę poszukać jakiegoś innego szkła równie dobrego lecz z dobrym AF. A może znasz jakieś w miarę dobre szkoło za około 1500-1600zł ?
Bardzo by mi to pomogło :)
Eberloth
03-06-2015, 14:00
Nie spodziewałem się że z tym szkłem mogą być jakieś problemy. A tak dobrze się zapowiadało. Muszę poszukać jakiegoś innego szkła równie dobrego lecz z dobrym AF. A może znasz jakieś w miarę dobre szkoło za około 1500-1600zł ?
Bardzo by mi to pomogło :)
Z podanych przez Ciebie ogniskowych? 50 mm to albo C50/1.4 albo nowe 50/1.8 STM (choć tego drugiego w ręku nie miałem). Od Sigmy na pewno odstają jakością obrazu.
Na podane przez Ciebie 85/1.8 też ludzie nie narzekają. Osobiście mam 100/2.0 (nie mylić z 2.8) i jestem bardzo zadowolony i z AF i z ostrości na pełnej dziurze.
Jak chcesz jeszcze szerzej to problemów z AF raczej nie spotkasz w nowym 35/2.0 IS
Z każdym szkłem mogą być problemy z AF. Przy czym jest mniejsze prawdopodobieństwo, że problem wystapi ze szkłem C niż z S.
Jak chcesz celna i wspolpracujaca z twoim aparatem Sigme ( Rozumiem, ze chodzi o uzywke) to musisz jej szukac z aparatem w dloni i sprawdzic baaaaaaaardzo dokladnie przy zakupie. Mozna trafic perelki takie, ze Canon nie dorasta. Jak chcesz miec super-hiper szklo, to kup Sigme z nowych serii (A;C S) i docka - skutek nieprawdopodobny - to lepszy zestaw od szkiel Canonowskich, a jak chcesz miec dobry, celny obiektyw bez specjalnego sprawdzania ( ale, oczywiscie nie calkowicie bez sprawdzania - albo chcociaz z zapewnieniem i ewentualna mozliwoscia zwrotu), to kup jakiegos Canona - one powinny dawac sobie rade. A w koncu i tak, co kupisz, to bedziesz sie wkurzal, ze to nie to.
adam1004a
04-06-2015, 19:44
mam tę sigmę 50 1.4 ex i smigała z 350d, 40d, 70d i 5Dc bez problemu i śmiga nadal
Jak chcesz celna i wspolpracujaca z twoim aparatem Sigme ( Rozumiem, ze chodzi o uzywke) to musisz jej szukac z aparatem w dloni i sprawdzic baaaaaaaardzo dokladnie przy zakupie. Mozna trafic perelki takie, ze Canon nie dorasta. Jak chcesz miec super-hiper szklo, to kup Sigme z nowych serii (A;C S) i docka - skutek nieprawdopodobny - to lepszy zestaw od szkiel Canonowskich, a jak chcesz miec dobry, celny obiektyw bez specjalnego sprawdzania ( ale, oczywiscie nie calkowicie bez sprawdzania - albo chcociaz z zapewnieniem i ewentualna mozliwoscia zwrotu), to kup jakiegos Canona - one powinny dawac sobie rade. A w koncu i tak, co kupisz, to bedziesz sie wkurzal, ze to nie to.
Jeżeli chcesz miec celny obiektyw kup Sigmę. W canonach trzeba przebierać
Proponuję zakup 50 1.8 stm. Celny,ostry i niedrogi.Jeśli masz body z cropem to będzie 80mm. A więc 85mm będzie zdecydowanie za długie.Sigma 50 1.4 za droga i różnie bywa z egzemplarzami.No chyba,że mówimy o najnowszym wypuście z dopiskiem Art.
Ernest_DLRS
05-06-2015, 02:20
Na cropa, do portretu, sensowniejszym wyborem będzie 50mm.
Jeżeli chcesz kupić tę Sigmę, to jest to bardzo fajny obiektyw, jednak przejdź się do sklepu ze swoim aparatem - podepnij obiektyw i sprawdź czy ostrzy w punkt. Te Sigmy rysują świetnie, ale lubią nie trafiać. Jak jeden egz. nie trafia, sprawdź kolejne.
PS. Przez neta nie ma sensu kupować - loteria i na 99% trafi Ci się felerny egzemplarz. Ja tak miałem, kupiłem 50/1.4EX do mojego 550D. Leciał z Japonii ;) Nie trafiał. Robiłem zdjęcia na manualu. Teraz kupiłem 6D i trafia w punkt po mikrokalibracji +3.
dziabaducha
05-06-2015, 13:41
Te Sigmy rysują świetnie, ale lubią nie trafiać. Jak jeden egz. nie trafia, sprawdź kolejne.
PS. Przez neta nie ma sensu kupować - loteria i na 99% trafi Ci się felerny egzemplarz.
Widziałem jakie fotografie wychodzą za pomocą tego obiektywu :) I to fakt świetnie rysuje i bardzo mnie zachęca aby zakupić tą Sigme. Tylko boli mnie jedynie że ta 50 potrafi czasami pudłować :/ Ale to nie zmienia faktu że jest to świetne szkło :) Postaram się wybrać do jakiegoś sklepu fotograficznego w Łodzi i popytam o ten obiektyw.
Tak jak można wyczytać w tytułu posta borykam się co do wyboru obiektywu portretowego 50mm i 85mm do Canona.
Powyższych obiektywów używałbym głównie do zdjęć portretowych podczas wyjść z przyjaciółmi ale chciałbym też się zająć fotografią zjawisk astronomicznych itd. głównie fotografią gwiazd :)
Mój sprzęt którym operuje: Canon 700D + 18-135mm IS STM.
A może znasz jakieś w miarę dobre szkoło za około 1500-1600zł ?
fotografią zjawisk astronomicznych itd. głównie fotografią gwiazd -> A Beginner Astrophotography Kit â Lonely Speck (http://www.lonelyspeck.com/beginner-astrophotography-kit/)
"Beginner on a Budget: Canon T5i" T5i to właśnie 700D czyli aparat masz dobry, pozostaje tylko kwestia wyboru obiektywu. " On APS-C cameras, stick with a lens with a focal length of 24mm or shorter." W aparatach z matrycą APS-C trzymaj się obiektywu o ogniskowej 24mm lub krótszej. "The shorter the focal length, the wider the field of view." Im krótsza ogniskowa tym szersze pole widzenia.
Z takim budżetem to zostań przy tym co masz, dokup Canon EF 50mm f/1.8 STM - Obiektyw Stałoogniskowy - Canon Polska (http://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/ef_lenses/fixed_focal_length/ef_50mm_f1.8_stm/) a resztę przeznacz na jakiś fajny wakacyjny wypad. Gdyby ktoś ciebie kusił Canon EF 50mm f/1.4 USM - Standardowe i średnie teleobiektywy - Canon Polska (http://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/ef_lenses/standard_and_medium_telephoto/ef_50mm_f1.4_usm/) to się dobrze zastanów czy warto https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
dziabaducha
06-06-2015, 23:37
Dzięki mkamelg za twoją pomoc :) Naprawdę to doceniam. Zorientowałem się wcześniej zanim przeczytałem twoje rady że do zdjęć tego typu bardziej się nada obiektyw o znacznie krótszej ogniskowej. Jak na razie będę się trzymał upatrzonej Sigmy 50mm którą jak na chwile obecną powinna mi w zupełności wystarczyć :) Tylko trzeba się wybrać do sklepu fotograficznego :D