PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie obiektywu - gdzie?

Paweł Y
09-04-2006, 18:06
Witajcie!

Mam obiektyw 50mm/1.8. Ma już kilka lat i używane było czasem w ciężkich warunkach - w środku obiektywu między soczewkami zebrały się paprochy. Pewnie przez szparę przy tylnej soczewce... Ktoś wie gdzie to można oddac do czyszczenia, coby mi obiektywu nie spaprali? (okolice Katowic). Wiem, że można słać na Żytnią, ale wolałbym zaoszczędzić na przesyłce i znaleźć fachowca gdzieś w rejonie Katowic...

Dzięki za pomoc,
Paweł

Robson01
09-04-2006, 18:17
A czy te paprochy są widoczne na zdjęciach, bo jak nie to może sobię daruj?

Paweł Y
09-04-2006, 18:43
Hm... biorąc pod uwagę moją ekonomiczną "stajnię", to szkło daje mi najlepszą jakość (oprócz niego dwa tanie zoomy...). Stąd chciałbym go dopieścić - tzn. dużych paprochów nie widać, ale ogólnie na ostrość pewnie wpływa... Choć nie mam jak tego sprawdzić, bo nie ma z czym porównać.

Przesiadłem się właśnie z analogowej 500N na 350D i boję się, że te syfy wypadną z obiektywu i do matrycy mi dolecą...
Paweł

Krzychu
09-04-2006, 18:52
Na luzie można to zrobić samemu, jak się odkręci śrubkę to obiektyw się rozkłada na dwie części i to wszystko...

Paweł Y
09-04-2006, 20:13
Mam stracha, że cuś rozreguluję przy okazji - do złotych rączek nie należę... ;-)
Paweł

mattnick
09-04-2006, 22:57
to kupisz sobie nowy wtedy...:) po co masz placić komuś za coś co doskonale możesz zrobić sam ?