PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo 500, 568, 600...

ssik
27-05-2015, 20:33
Nigdy z lampami nie pracowałem, więc mam kilka pytań.
1.Czy te (albo inne podobne) lampy mogą być sterowane radiowo z poziomu aparatu? Mam 600D.
2.Jeśli tak, to nieważne czy mają tryb Master, czy nie?
3.Czy ktoś może używał ich odpowiedników, np. Triopo?
4.Czy warto dawać więcej kasy dla samej większej GN?

r_m
27-05-2015, 21:00
1.Czy te (albo inne podobne) lampy mogą być sterowane radiowo z poziomu aparatu? Mam 600D.
Czy Twój 600d ma wbudowany nadajnik radiowy?
Jeśli nie, to żadna lampa (łącznie z Canonami) nie może być sterowana radiowo z samego aparatu.

2.Jeśli tak, to nieważne czy mają tryb Master, czy nie?
Jeśli coś ma być sterowane przez inne urządzenie, to musi mieć "Slave", a sterownik musi mieć "Master". Tylko to dotyczy sterowania błyskami, a nie radiem.

4.Czy warto dawać więcej kasy dla samej większej GN?
Nie, jeśli nie potrzebujesz większej mocy.
Tak, jeśli większa moc jest Ci potrzebna.

Uzupełnienie: jeśli chcesz sterować lampy zdalnie radiowo, musisz mieć odpowiedni sterownik w sankach na aparacie, i odpowiednie odbiorniki pod każdą z lamp zgodnych z takim sterownikiem (np. Pixel Mago nie są zgodne z popularnymi YN-622c). Ze względów praktycznych wygodniej używać sterownika (np. YN-622c-tx, YN-e3-rt) na aparacie niż wchodzić w menu i tak zmieniać ustawienia (do sterownika-nadajnika są potrzebne odbiorniki, odpowiednio dla pierwszego YN-622c, dla drugiego YN-e3-rx albo lampa zgodna z Speedlite 600ex-rt)

ssik
27-05-2015, 21:06
Czy Twój 600d ma wbudowany nadajnik radiowy?
Jeśli nie, to żadna lampa (łącznie z Canonami) nie może być sterowana radiowo z samego aparatu.

Uzupełnienie: jeśli chcesz sterować lampy zdalnie radiowo, musisz mieć odpowiedni sterownik w sankach na aparacie, i odpowiednie odbiorniki pod każdą z lamp zgodnych z takim sterownikiem (np. Pixel Mago nie są zgodne z popularnymi YN-622c). Ze względów praktycznych wygodniej używać sterownika (np. YN-622c-tx, YN-e3-rt) na aparacie niż wchodzić w menu i tak zmieniać ustawienia (do sterownika-nadajnika są potrzebne odbiorniki, odpowiednio dla pierwszego YN-622c, dla drugiego YN-e3-rx albo lampa zgodna z Speedlite 600ex-rt)

600D steruje radiowo. A skoro tak, to czy naprawdę potrzebuje sterownika na sankach? Wg instrukcji chyba raczej nie...

r_m
27-05-2015, 22:53
600D steruje radiowo

To masz jakiś eksperymentalny model, bo żaden seryjny Canon nie ma wbudowanego sterownika radiowego, przynajmniej jak na razie.

salas
27-05-2015, 23:04
przecież można wyzwalać lampy zewnętrzne ale jako slave i wtedy wyzwalane są przez błysk lampy wbudowanej (kukułki)

r_m
27-05-2015, 23:57
Dokładnie, przez błysk wbudowanej, ale nie radiowo.

ssik
28-05-2015, 16:18
OK. W takim razie, lampa wbudowana robi jako Master? I jeśli robić będę z jedną tylko zewnętrzną lampą, nie musi mieć ona trybu Master?

tlustyx
28-05-2015, 17:37
...będę z jedną tylko zewnętrzną lampą, nie musi mieć ona trybu Master?
Nie.
Musi mieć wbudowaną fotocelę i nie może być zbyt jasno bo musi "dobrze widzieć" błysk lampy wbudowanej.

--- Kolejny post ---

To masz jakiś eksperymentalny model, bo żaden seryjny Canon nie ma wbudowanego sterownika radiowego, przynajmniej jak na razie.
Przecież 6D chyba wyzwala radiowo lampy Canon Speedlite 600EX-RT - a może się mylę.

r_m
28-05-2015, 17:48
Zewnętrzna musi mieć tryb "Slave", jeśli ma być sterowana przez wbudowaną. Jeśli tylko wyzwalana jako manualna, to wystarczy fotocela i wewnętrzna ustawiona na manual.

Nie.
Przecież 6D chyba wyzwala radiowo lampy Canon Speedlite 600EX-RT - a może się mylę.

Nie chciałbym się spierać bo nie mam 6d, ale opierając się na specyfikacji i choćby tym http://www.canon-board.info/lampy-blyskowe-54/jaka-lampa-do-6dz-94559/index2.html#post1207816 ...

ssik
28-05-2015, 17:58
A jeśli lampa ma wbudowany odbiornik radiowy, jak np. YN-600EX-RT, to już potrzebuję tylko nadajnika na sanki? Sorki, że się tak dopytuję, ale jestem w tym względzie ciemny jak tabaka w rogu, a to co czytałem tylko mi zamąciło w głowie, jak widać...

tlustyx
28-05-2015, 18:43
Nie chciałbym się spierać bo nie mam 6d, ale opierając się na specyfikacji i choćby tym...
Masz rację, mój błąd :oops:. To lampa ma radiowe wyzwalanie, a nie puszka. Trzeba mieć 2 lampy lub lampę i nadajnik.

r_m
28-05-2015, 19:06
A jeśli lampa ma wbudowany odbiornik radiowy, jak np. YN-600EX-RT, to już potrzebuję tylko nadajnika na sanki? Sorki, że się tak dopytuję, ale jestem w tym względzie ciemny jak tabaka w rogu, a to co czytałem tylko mi zamąciło w głowie, jak widać...

To "wina" rozwoju techniki, jak czytamy "bezprzewodowo" to automatycznie zakładamy, że chodzi o drogę radiową. System sterowania Canona pochodzi z epoki, w której "telefon" to było coś na biurku, z kablem do gniazdka, a nie coś w kieszeni, robiące fotki i wysyłające je od razu do setek "znajomych" ;)

Zdalne sterowanie lampami z aparatu (jak na razie) odbywa się odpowiednimi "sekwencjami błysków" z lampy wbudowanej, lub innego urządzenia mającego "tryb Master" (zewnętrzna lampa lub specjalny sterownik).
Canon jako pierwszy poszedł krok dalej i wypuścił lampy 600ex-rt, które mają wbudowane radio (pracujące zarówno jako nadajnik jak i odbiornik) oraz sterownik st-e3-rt. Zakładając na aparat taką lampę możesz za jej pośrednictwem radiowo sterować innymi lampami 600ex-rt. Zakładając na aparat sterownik st-e3-rt możesz za jego pośrednictwem radiowo sterować innymi lampami 600ex-rt.
Chińczycy nie "odpuścili tematu", i powstały lampy zgodne z radiowym systemem Canona, np. wspomniana przez Ciebie Yongnuo (jest też sterownik-odpowiednik Canonowskiego). Chińczycy byli jeszcze bardziej zmyślni, zrobili sam odbiornik zgodny z tym systemem Canona; dzięki czemu mając już jakieś starsze lampy można ich używać z radiowym systemem Canona.

System oparty na 600ex-rt i sterowniku nie jest jedynym rozwiązaniem na zdanie sterowane i wyzwalane lampy.
Jeśli wystarczy Ci manualna zdalna regulacja mocy, poczytaj o YN 560 IV i 560-tx.
Jeśli ma być TTL, poczytaj o (najpopularniejszy) YN-622c i 622c-tx.

ssik
28-05-2015, 20:31
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, mając YN 600ex-rt na aparacie, mogę już radiowo sterować taką samą? I tylko taką?

r_m
28-05-2015, 20:41
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałem, mając YN 600ex-rt na aparacie, mogę już radiowo sterować taką samą? I tylko taką?

Oraz takimi, które są z nią zgodne, powinny też działać lampy na odbiornikach Yongnuo E3-RX

ssik
04-06-2015, 10:47
W opisie jednej z aukcji na ebay'u znalazłem taką oto informację:
Hightlight:

High-speed Synchronous
The max. sync speed is 1/8000s, but some camera is just 1/4000s, and for those cameras and flashes who don't suport HSS, the sync. speed is just 1/250s or less, different cameras have different Sync speed.

Czy to znaczy, że skoro mój 600D najkrótszy czas migawki ma 1/4000s, system hss nie będzie działał? Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

fido70
11-12-2015, 12:45
Z tego co pamiętam, HSS oznacza dowolnie krótszy czas synchronizacji od 1/250s. Funkcja musi być obsługiwana zarówno przez lampę jak i korpus. Jeśli nie masz pewności, weź puszkę pod pachę, idź do dowolnego sklepu i sprawdź z dowolną lampą obsługującą HSS