PDA

Zobacz pełną wersję : Pilne-POMOC W DOBORZE SPRZĘTU DO PRZENOŚNEGO STUDIA- FOTOGRAFIA DZIECIĘCA NP.PLENER

patrynia775
27-05-2015, 13:36
Witam, jestem początkująca na forum , więc przepraszam , jeżeli jest już podobny wątek do mojego- nie mogłam znależc. Potrzebuję pilnej pomocy ,co potrzebuje do przenosnego studia , do fotografowania dzieci, w domu i w plenerze, sprzęt nie musi byc najtanszy, ma być prosty i w miare dobry.Zrobiłam swoją listę , prosze o sugestie , co dodac, do odjąc.Posiadam Marka II , czy zakupienie obiektywu 50/1.4 lub 50/1.8 będzie dobry do fotografii dziecięcej i portretowej , czy 35/1.4 będzie najlepszy ? Dziękuję z góry za porady Patrycja
moja lista- 2 lampy np. quantuum r 300 , 2 statywy , 2 uchwyty do mocowania parasolek, 2 parasolki ok. 1m srednicy,zestaw wyzwalaczy radiowych , 2 parasolki odbijające swiatło o powierzchni srebrnej , zestw do tłą ......Co jeszcze? lub co odjąc....:confused::confused::confused:

bajker83
27-05-2015, 13:51
osobiście wybrał bym 85mm, Ale ja dzieci nie fotografuje ;)

becekpl
27-05-2015, 14:36
kup ,przetestuj i będziesz wiedziała co ci potrzebne
obiektyw można odsprzedać np. na allegro,tablicy

zdebik
27-05-2015, 17:22
Mozesz wypozyczyc szkla i zobaczyc z ktorymi dobrze Ci sie pracuje.

50 1.4 (jesli 1.8 to tylko nowa stm) , 85 1.8 i moze 70-200. To obstawialbym na poczatek.

r_m
27-05-2015, 18:00
Potrzebuję pilnej pomocy ,co potrzebuje do przenosnego studia , do fotografowania dzieci, w domu i w plenerze
Może kurs fotografii dziecięcej? W programie na pewno będą informacje o możliwościach i ograniczeniach różnych obiektywów.

Jeśli pytasz czy 50 czy 35 to myślę, że nie miałaś okazji robienia wielu takich zdjęć, stąd podpowiedź: na pewno do swojego "Marka II" masz jakiś zoom. Ustaw go na "35", zrób kilka zdjęć, i takich całej sylwetki, i zbliżeń twarzy najmniejszego dziecka, jakie chcesz fotografować. Przestaw zoom na "50" i ponownie zrób takie zdjęcia. Przestaw na "85" i znowu zrób, i całą sylwetkę i zbliżenia twarzy.
Porównaj wyniki, porównaj, jak wygląda cała sylwetka na zdjęciach z różną ogniskową, jak wygląda twarz, czy nie jest (jak dla Ciebie) zniekształcona, zwracaj uwage na to, ile tła "załapało się" na zdjęciach przy różnej ogniskowej (typowe tła foto to 275cm i 160cm, ale tła "dziecięce" mogą mieć 100cm szerokości). Po takim prostym teście będziesz wiedzieć, jakie ogniskowe Ci "pasują" a jakie Ci "nie leżą".
Koledzy podpowiadają czego używają albo co oni by kupili, jednak Ty możesz mieć inne spojrzenie i inne oczekiwania, i Twoi klienci mogą mieć pokoje o innej wielkości, niż klienci kolegów.

moja lista- 2 lampy np. quantuum r 300 , 2 statywy , 2 uchwyty do mocowania parasolek, 2 parasolki ok. 1m srednicy,zestaw wyzwalaczy radiowych , 2 parasolki odbijające swiatło o powierzchni srebrnej , zestw do tłą ......Co jeszcze? lub co odjąc....:confused::confused::confused:
Dodać kurs fotografii z oświetleniem studyjnym, bo taki zestaw jest całkiem ok (może poza "uchwytami do parasolek", i poza typem lamp - chyba są już nowsze) do zdjęć produktów "po taniości"; nawet do zdjęć identyfikacyjnych (do dokumentów) zrobiłbym zmiany (np. na parasolki białe-odbijające lub oktę 120 + strip, wszystko z gridami).