PDA

Zobacz pełną wersję : Canon ef extender 2x III i przysłona - pytanie do użytkowników

bebesky
26-05-2015, 20:28
Canon na stronie pisze:
"Konwerter EF 2x III współpracuje z większością teleobiektywów i teleobiektywów zmiennoogniskowych należących do flagowej serii L firmy Canon, zwiększając dwukrotnie długość ogniskowej przy jednoczesnej redukcji efektywnej przysłony jedynie o jeden stopień"
Czy to prawda?
Czy dobrze rozumiem: obiektyw np. ef 300/4 po podpięciu entendera przeistacza się w 600/5.6??

Bardzo proszę właścicieli o potwierdzenie tej informacji.

jaś
26-05-2015, 20:46
Canon na stronie pisze:
"Konwerter EF 2x III współpracuje z większością teleobiektywów i teleobiektywów zmiennoogniskowych należących do flagowej serii L firmy Canon, zwiększając dwukrotnie długość ogniskowej przy jednoczesnej redukcji efektywnej przysłony jedynie o jeden stopień"
Czy to prawda?
Czy dobrze rozumiem: obiektyw np. ef 300/4 po podpięciu entendera przeistacza się w 600/5.6??

to oczywista nieprawda :mrgreen: ale ja nie mam takiego obiektywu ani takiego ekstendera więc nie będę się dalej rozpisywał :mrgreen: skoro tylko właściciele mogą to potwierdzić to tyle musi wystarczyć

koraf
26-05-2015, 21:01
Canon na stronie pisze:
Czy to prawda?

A były właściciel może być ;), będzie 600/8.0. Nie jeden stopień (tyle ma ext.1.4) a o dwa stopnie przy ext.2.0.

bebesky
26-05-2015, 21:14
Dzięki.
Ściągnąłem manual z canon usa. Tam piszą o 2 stopniach. Czyli strona Canon Polska po prostu kłamie ;)