PDA

Zobacz pełną wersję : Prawa Autorskie i zdjęcia z programów bez licencji a zyski?

malineczka
26-05-2015, 19:16
Czy to prawda, że jeśli stworzymy zdjęcie obrobione lub grafikę za pomocą programu bez licencji np. Nielegalny Photoshop czy odszumianie zdjęć w Neat Image są naszymi Prawami Autorskimi? Czy wtedy możemy swoje prace udzielić licencji za opłatą na stronach Royalty Free? Tak do tej pory zarabiałam z Praw Autorskich.

Czytałam na internecie, że dowodem na nielegalny zysk z oprogramowania jest Exif lub ukryte informacje, Stenografia czy znaczniki i twórca zdjęć czy grafik nie ma szans pod tym względem lub IP mogą producenci wykryć po wpisaniu numeru seryjnego czy portable. Aktualnie nie mam zainstalowanych nielegalnych programów. Czy to wystarczy by nie mieć problemów? Czy moje prace mogą być wystarczającym dowodem na grzywnę z zysków oprogramowania bez licencji?

GalaktycznyMuczaczo
26-05-2015, 20:51
Czy to prawda, że jeśli stworzymy zdjęcie obrobione lub grafikę za pomocą programu bez licencji np. Nielegalny Photoshop czy odszumianie zdjęć w Neat Image są naszymi Prawami Autorskimi? Czy wtedy możemy swoje prace udzielić licencji za opłatą na stronach Royalty Free? Tak do tej pory zarabiałam z Praw Autorskich.

Czytałam na internecie, że dowodem na nielegalny zysk z oprogramowania jest Exif lub ukryte informacje, Stenografia czy znaczniki i twórca zdjęć czy grafik nie ma szans pod tym względem lub IP mogą producenci wykryć po wpisaniu numeru seryjnego czy portable. Aktualnie nie mam zainstalowanych nielegalnych programów. Czy to wystarczy by nie mieć problemów? Czy moje prace mogą być wystarczającym dowodem na grzywnę z zysków oprogramowania bez licencji?

Koleżanko, rozumiem że oprogramowanie jest drogie od Adobe, ale są darmowe programy dzieki którym mozesz obrabiac zdjęcia i to własnie polecam . Regulamin na stronie ze stockowymi zdjęciami to podstawa do przeczytania dla ciebie. Bardziej niż praw autorskich bałbym się że w wypadku zgłoszenia ze twoje zdjeci zostało obrobione programem "pirackim" i dowiedzenie ze tak wlasnie jest zapłącisz znacznie większą karę niz myślisz.
Moja rada, taka na przyszłość, jeżeli pytasz o rzeczy nielegalne (bo nie oszukujmy się tak własnie jest z piractwem chociaz nie specjalnie taka osoba czuje się winna) to może warto to robić miedzy ludzmi, ostatnio tutaj ktoś był kto pytał jak oszukać zus albo robić na czarno... Ja rozumiem jak jest, ale w dobie dzisiejszej technologii naprawde jest tak dużo darmowych i dobrych programów dzięki którym obrobisz foty że nie musisz pakować się w PS i sama sobie sprawiać problemy. Tymbardziej jeżeli chcesz na tym zarabiać, to się fachowo nazywa... INWESTYCJA

słowiczek
26-05-2015, 21:29
Z płatnych programów: jeżeli nie musisz mieć cs6, to starsze wersje kupisz z oryginalnym kluczem na allegro. Niezły i niedrogi jest corel( chyba draw paint pro, jak dobrze pamiętam, licencja 250zł, full trial do pobrania ze strony "komputer świat"), z darmowych najbardziej popularny jest gimp. Robisz w sofcie zdjęcia, czy grafikę ze zdjęć?

piast9
26-05-2015, 22:25
Czy to prawda, że jeśli stworzymy zdjęcie obrobione lub grafikę za pomocą programu bez licencji np. Nielegalny Photoshop czy odszumianie zdjęć w Neat Image są naszymi Prawami Autorskimi?
Nie rozumiem. Jak programy mogą być prawami autorskimi?

(...)Stenografia
Chyba steganografia.

Aktualnie nie mam zainstalowanych nielegalnych programów. Czy to wystarczy by nie mieć problemów? Czy moje prace mogą być wystarczającym dowodem na grzywnę z zysków oprogramowania bez licencji?
Jakich problemów? Nie masz nielegali to z czego te problemy? Jakie zyski oprogramowania? Strasznie niejasno piszesz.

r_m
26-05-2015, 23:19
Jakich problemów? Nie masz nielegali to z czego te problemy? Jakie zyski oprogramowania? Strasznie niejasno piszesz.

Zupełnie jasno. Koleżanka robiła zdjęcia, opracowywała je w spiraconych programach graficznych, a potem wystawiała efekt pracy do sprzedaży na stocku.
Tak, niektóre programy dodają do zdjęć kupę ciekawych informacji.
Tak, są tam informacje dotyczące programu.

Bechamot
27-05-2015, 07:01

lamie sobie glowe co autor mial na mysli?
tak nieskladnie napisanego postu tutaj nie bylo chyba jeszcze. o co chodzi ?
-moge sie tylko domyslac.

mnie to wyglada na automatyczne tlumaczenie przez google-translator

czy chodzi o to :

"Czy to prawda, że do zdjęc lub grafiki obrobionych za pomocą programow bez licencji np. nielegalnego Photoshop, czy do odszumiania zdjęć - Neat Image - posiadamy Prawa Autorskie? Czy wtedy możemy na swoje prace udzielić licencji za opłatą na stronach Royalty Free? Tak do tej pory zarabiałam na Prawach Autorskich.
"

?

Jesli tak, to :
prawa autorskie posiadasz. Korzystanie z nielegalnych programow moze kosztowac niewyobrazalnie duzo.

becekpl
27-05-2015, 09:16
masz racje jakby post przetłumaczony z jakiegoś języka przez translator googla
ale byly juz podobne...:evil:

namoamo
27-05-2015, 09:24
Nie lepiej przeczytac (ze zrozumieniem)nikoniarzy, miast rozlewać sztuczny problem po innych forach?