Zobacz pełną wersję : Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM
Witam,
Przeszukałem forum i ze zdziwieniem nie znalazłem wątku poświęconego Sigmie 85mm f/1.4. Zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do portretów. Skłaniam się ku niemu ze względu na bardzo dobry wynik w teście optyczne.pl Konkurenci: 85L jest za drogi, 85 f/1.8... no nie wiem, tańszy od Sigmy 2 czy 3 razy, ale jednak w teście optyczne.pl Sigma wypadła lepiej. Jest jeszcze Carl Zeiss Planar 85 mm f/1.4 T ZE, ale ja fotografuję często dzieci, więc ręczna ostrość odpada bo nie jestem tak szybki. Proszę o wypowiedź użytkowników, najlepiej jakby ktoś kto ma porównanie Sigmy i C85 1.8 :-)
Dziękuję i pozdrawiam.
kochinur
19-05-2015, 22:30
Jeśli możesz poczekać to poczekaj na sigmę 851.4A. Podobno ma być następna z serii A. Pewnie będzie lepsza, nie wiadomo tylko jak bardzo no i będzie możliwe zastosowanie docka.
GalaktycznyMuczaczo
19-05-2015, 23:51
Jeśli możesz poczekać to poczekaj na sigmę 851.4A. Podobno ma być następna z serii A. Pewnie będzie lepsza, nie wiadomo tylko jak bardzo no i będzie możliwe zastosowanie docka.
dokladnie tak, mam 85/1,8 super szkło za swoją cene, widzialem sigme, tez i dla mnie bomba, ale w sumie jest kasa na L , ale nie lubie wydawac kasy bo cos ma poprostu czerwony pasek z przodu, dlatego czekam na 85A i mam andzieje ze znajdzie miejsce w moim plecaku obok 35A
Niektórzy mówią, że to wcale nie takie pewne z tym 85 A, bo wszyscy odświeżają zoomy 24-70 i Sigma może też chcieć dotrzymać kroku. No nie wiem. Ale Sigmy 85mm nie polecacie?
dreamstorm
20-05-2015, 18:33
A co jest nie tak z Sigma 85, ze trzeba czekać na ART?
GalaktycznyMuczaczo
20-05-2015, 19:00
To nie tak ze cos z nią nie tak. Jednak czekam bo mam c85/1.8 i wciąż mnie zadowala a chętnie zobacze co zaoferuje nowe szkło i wtedy zdecyduje
A i wtedy cena zwyklej sigmy pewnie troche poleci :)
A i wtedy cena zwyklej sigmy pewnie troche poleci :)
Możliwe, że utrzyma cenę po premierze ~~ 3500 zł. Patrząc na ceny 24 i 35 mm :)
dreamstorm
20-05-2015, 21:23
Nie liczyłbym na 85 Art, chyba że macie jakiś cynk, że będzie:) Moim zdaniem tutaj nie ma za bardzo co poprawiać. Sigma raczej nie zrobi tak szybkiego i pewnego AF jak USM. HSM trochę jednak odstaje w słabych warunkach, ale przy normalnych jest bardzo przyzwoicie.
Obiektyw jest bardzo ostry od pełnej dziury, ma małą aberrację i fajny obrazek...no chyba, że zrobią art 85 1.2, to wtedy sam się zastanowię :D
Fotopstryczek
20-05-2015, 21:36
Choćby zmiana obudowy na tą z logiem "A" podniesie sprzedaż.
Wsparcie USB Dock'a też się przyda.
ma małą aberrację
Na pewno masz ten obiektyw? :lol:
To szkło daje konkretne fiolety i zielenie poza GO.
kochinur
20-05-2015, 22:06
Swego czasu Cichy robił test sigma 85 w porównaniu z 85l. Jeśli wierzyć Cichemu a raczej można to sigma nie ma się czego wstydzić. Nie pisał nic o AF w kontekście potrzeby kalibracji. Jeśli z każdą puszką trafia bez konieczności kalibracji jak to często choć nie zawsze ma miejsce w serii A(24,35 i 50) to nic tylko brać, Jeśli jednak trzeba kalibrować to zostaje tylko serwis (brak kompatybilności z dockiem), a to już według mnie jest kłopotliwe. I może dlatego warto poczekać na A - gdzieś czytałem, że ma wyjść jako następny po 24A.
dreamstorm
21-05-2015, 08:40
Choćby zmiana obudowy na tą z logiem "A" podniesie sprzedaż.
Wsparcie USB Dock'a też się przyda.
Na pewno masz ten obiektyw? :lol:
To szkło daje konkretne fiolety i zielenie poza GO.
Chyba muszę się temu przyjrzeć bliżej, bo ze 2 lata użytkowania i nic takiego nie zwróciło mojej uwagi :D, Widziałem jak aberruje c85 1.8 i tam jest nieciekawie na 1.8 w słońcu.
Chyba piszesz o jakichś ekstremalnych warunkach. Sprawdzę jak będę w domu :)
Co do USB Docka to nie jestem fanem tego rozwiązania. Obiektyw powinno się kupić i powinien działać dobrze. U mnie Sigma 85 trafiała na 1Ds mk II, 5d mkII, 6d, 5d mk3 bez korekty w puszce...co nie zmienia faktu, że 2 pozostałe modele, które sprawdzałem w sklepie miały BF.
Swego czasu Cichy robił test sigma 85 w porównaniu z 85l. Jeśli wierzyć Cichemu a raczej można to sigma nie ma się czego wstydzić. Nie pisał nic o AF w kontekście potrzeby kalibracji. Jeśli z każdą puszką trafia bez konieczności kalibracji jak to często choć nie zawsze ma miejsce w serii A(24,35 i 50) to nic tylko brać, Jeśli jednak trzeba kalibrować to zostaje tylko serwis (brak kompatybilności z dockiem), a to już według mnie jest kłopotliwe. I może dlatego warto poczekać na A - gdzieś czytałem, że ma wyjść jako następny po 24A.
Z 85 faktycznie nie było większych problemów jeśli chodzi o AF. Ale przydałaby się możliwość współpracy z Dockiem.
Ernest_DLRS
21-05-2015, 12:49
Sam temat aberracji w 85/1.4 to już byłby znaczący powód do wypuszczenia 85ART.
Sam temat aberracji w 85/1.4 to już byłby znaczący powód do wypuszczenia 85ART.
Nie miałem w ręku wielu Sigm 85, ale mój egzemplarz zdecydowanie aberruje mniej niż 85L który miałem.
Na tym płotku m.in. robię codziennie zdjęcia różnymi obiektywami i aberracje wyłażą na krawędziach, cyknąłem właśnie Sigmą i jest super:
http://www.kubacichocki.pl/kosz/sigma_8514.jpg
Fotopstryczek
21-05-2015, 13:37
Na tym płotku m.in. robię codziennie zdjęcia różnymi obiektywami i aberracje wyłażą na krawędziach, cyknąłem właśnie Sigmą i jest super:
Płotek jest w GO więc jak masz to widzieć? :p
Fiolet widać nieco na bliższej części płotka, zieleni nie ma bo nie miała się czego złapać.
Test Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - Aberracja chromatyczna - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/206.5-Test_obiektywu-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Aberracja_chromatyczna .html)
dreamstorm
21-05-2015, 14:07
Płotek jest w GO więc jak masz to widzieć? :p
Fiolet widać nieco na bliższej części płotka, zieleni nie ma bo nie miała się czego złapać.
Test Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - Aberracja chromatyczna - Test obiektywu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/206.5-Test_obiektywu-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Aberracja_chromatyczna .html)
WOW...chyba mieli jakiś zwalony egzemplarz! Tak to na pewno nie jest, bo bym zauważył
Fotopstryczek
21-05-2015, 14:30
WOW...chyba mieli jakiś zwalony egzemplarz! Tak to na pewno nie jest, bo bym zauważył
Więc mój egzemplarz też był zwalony :o
dreamstorm
21-05-2015, 18:29
No dobra. Będę tego żałował ale macie : http://dreamstorm.home.pl/pub/85_1.jpg
Fota full screen bez obróbki, więc proszę nie komentować zdjęcia , tylko zrobiony JPG w LR.
Jak dla mnie to nie ma za wiele aberracji. Pojawiają się jak się mocno prześwietli na 1.4, ale moim zdaniem jest to na bardzo rozsądnym poziomie.
No właśnie o tym mówię. Na analogicznych zdjęciach z 85L miałem fiolety w miejscu gdzie jest ostrość, więc nie mówię o aberracji w nieostrościach, bo tam ich to nie ma chyba tylko Otus :)
Fotopstryczek
21-05-2015, 19:02
Nowe sigmy lepiej sobie z tym radzą.
Może ten temat aktualnie oleją i zajmą się 135mm F1.8 OS :D
A i tak wszystko może załatwić jednym klikiem w LR. :-) wiec argument abberacji juz dawno przestał mnie interesować w optyce
Ernest_DLRS
24-05-2015, 15:07
Niby masz rację, ale jeśli da się coś poprawić, to trzeba poprawiać! :)
A i tak wszystko może załatwić jednym klikiem w LR. :-) wiec argument abberacji juz dawno przestał mnie interesować w optyce
i tak i nie - w obszarach ostrych to działa, obwódki zlikwiduje ale ostrości zrypanej przez te aberracje już nie przywróci, w obszarach nawet delikatnie nieostrych już tak różowo nie jest - wolę mieć jednak do czynienia z obiektywem bez aberracji, gdyby rzeczywiście było tak wspaniale jak piszesz to nikt nie poprawiałby optyki.
Masz racje jednak ja juz dawno temu przestałem patrzeć na to co Was tutaj kręci i jara a po prostu robię zdjęcia bez rozkładania ich na czynniki pierwsze. Klientów mam wymagających ale nikt nie powie mi ze zdjęcie jest złe bo zauważył abberacje, nie dajmy się zwariować. Czerpie z fotografowania niezwykła radość może właśnie dlatego ze nie zaprzatam sobie głowy takimi *******ami.
Martinez69
01-06-2015, 20:50
był gdzieś wątek chyba w porównaniu 85L vs Sigma 85 i generalnie, ostrość była po stronie Sigmy, sam ją posiadam od 1,5 roku jestem bardzo zadowolony, ale nie obyło się bez kalibracji w serwisie, po tym zabiegu nawet nie myślę, zmieniać tego szkła, nawet jak wyjdzie ART ma wszystko co potrzebuje i zawsze jest celna, a ostrość wymiata
Ostrość wymiata, ale w centrum.
Po bokach jest mydło, dopiero od f/2.8 ostrość poprawia się jako tako.
Do 135L w kwestii ostrości nie ma porównania.
O abberacjach w Sigma 85/1.4 nawet nie wspomnę :D
Pod względem korekcji wad optycznych 135L jest o wiele lepiej zaprojektowany niż Sigma 85/1.4
Wiem co mówię, bo pracowałem przez rok wpierw na 135L, później rok na Sigma 85/1.4 i wróciłem obecnie do 135L.
Nie bez powodu ;)
Sigma 85/1.4 ma tylko jedną wyraźną przewagę nad 135L - praca pod światło.
Jest bezdyskusyjne lepsza (w Sigme)
Natomiast w każdej innej kategorii jest słabiej od 135L :)
Oba obiektywy kosztują podobnie, i patrząc przez pryzmat wad i zalet, to 135L jest zdecydowanie lepszym wyborem.
No chyba, że ktoś ma parcie na 85mm..
Martinez69
08-06-2015, 11:09
ja pisałem Sigma vs Canon 85 L, a to że 135L jest bdb obiektywem to tutaj chyba nikt nie ma wątpliwości
Ostrość wymiata, ale w centrum.
Po bokach jest mydło, dopiero od f/2.8 ostrość poprawia się jako tako.
Do 135L w kwestii ostrości nie ma porównania.
O abberacjach w Sigma 85/1.4 nawet nie wspomnę :D
Pod względem korekcji wad optycznych 135L jest o wiele lepiej zaprojektowany niż Sigma 85/1.4
Wiem co mówię, bo pracowałem przez rok wpierw na 135L, później rok na Sigma 85/1.4 i wróciłem obecnie do 135L.
Nie bez powodu ;)
Sigma 85/1.4 ma tylko jedną wyraźną przewagę nad 135L - praca pod światło.
Jest bezdyskusyjne lepsza (w Sigme)
Natomiast w każdej innej kategorii jest słabiej od 135L :)
Oba obiektywy kosztują podobnie, i patrząc przez pryzmat wad i zalet, to 135L jest zdecydowanie lepszym wyborem.
No chyba, że ktoś ma parcie na 85mm..
Wg mnie Sigma oferuje dobry obiektyw biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości produktu. Ostatnio robiłem nim kilka zleceń i sprawował się bardzo przyzwoicie. Zdecydowanie lepiej radził sobie w dobrych warunkach oświetleniowych, ale to truizm. W cenie używanego dostajemy bardzo przyzwoitą jakość za niewygórowaną sumę.
sebcio80
22-12-2015, 13:39
może ktoś z Wrocławia posiada ten obiektyw?
nie specjalnie jestem przekonany do Sigmy ale korci mnie światło,
chciałbym w praktyce zobaczyć jak to działa,
A bardzo daleko masz od siebie do tego miejsca?
Sieć Salonów | Sigma ProCentrum (http://sigma-procentrum.pl/siec-salonow/#tab-1440749905533-1-8)
Może mają na stanie ten obiektyw? Zadzwoń i dowiedz się, podjedź, poudawaj zainteresowanego klienta i potestuj, może zrobisz sobie prezent.
---
Przy okazji, szukając w tym roku wszelakich informacji na temat obiektywów z serii Milvus marki Zeiss natrafiłem na taki link:
Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM vs Zeiss 85mm f1.4 Milvus (http://www.thephoblographer.com/2015/09/19/lens-comparison-sigma-85mm-f1-4-ex-dg-hsm-vs-zeiss-85mm-f1-4-milvus/#.VnmmBzZrhxh)
Sigma 85mm f1.4 EX DG HSM, waga 725g, autofokus - 3690 PLN
Zeiss 85mm f1.4 Milvus, waga 1280g, ostrzenie ręczne - 7093 PLN
sebcio80
22-12-2015, 23:00
A bardzo daleko masz od siebie do tego miejsca?
Sieć Salonów | Sigma ProCentrum (http://sigma-procentrum.pl/siec-salonow/#tab-1440749905533-1-8)
Może mają na stanie ten obiektyw? Zadzwoń i dowiedz się, podjedź, poudawaj zainteresowanego klienta i potestuj, może zrobisz sobie prezent.
takie pstrykanie w salonie nic mi nie da, raczej chciałbym jakiegoś posiadacza tego szkła zaprosić na jakiś meczyk w styczniu i tam się tą Sigmą pobawić
GalaktycznyMuczaczo
22-12-2015, 23:11
takie pstrykanie w salonie nic mi nie da, raczej chciałbym jakiegoś posiadacza tego szkła zaprosić na jakiś meczyk w styczniu i tam się tą Sigmą pobawić
w przypadku salonów sigma pro centrum obiektyw mozesz wypożyczyć do testów , jezeli po testach sie zdecydujesz to z tego co kojarze odejmują koszt wypożyczenia od kosztu zakupu.
destro_thai
20-02-2016, 04:25
Powiedzcie mi, czy jest jeszcze szansa że wyjdzie Sigma 85 1.4 ART?
Planuje w niedalekiej przyszłości przytulić to szkło i nie wiem czy warto czekać...
Szansa jest zawsze, ale skąd my to mamy wiedzieć? Poczekaj chwilę, zobacz co Tami majstruje, zostało kilka dni do ogłoszenia :)
rafal1980
24-08-2016, 20:06
Chodzą słuchy, że na Photokinie za miesiąc ma pojawić się 85 art - ciekawe...