Zobacz pełną wersję : 500d, Tamron 18-270 f/3.5-6.3, zmiana sprzętu
adamlass
18-05-2015, 09:28
Cześć, moja przygoda z fotografią trwa już od dłuższego czasu i czas najwyższy zmienić sprzęt. Aktualnie posiadam Canona 500d (Rebel T1i) z obiektywem Tamrona 18-270 czyli ultrazoom + 430 EX II. Rozwiązanie to początkowo mi odpowiadało jednak aktualnie chyba nie do końca mnie zadowala. Fotografuję przeróżne okazje, ostatnio skupiłem się na tematyce rajdowej i tutaj sprzęt ewidentnie nie wyrabia (autofocus). Bardzo często świetne kadry są nieostre i zdjęcie wędruje do kosza. Z drugiej strony chcę też fotografować swoją córkę i tutaj przydałoby się coś jaśniejszego niż 3.5-6.3. Do rajdów mam dostęp to pożyczonego 70-200 L 2.8 i większość zdjęć jest udana lecz często body się poddaje przy ustawieniu ostrości i szybkości klatek na sekundę (RAW+JPG).
Pytań więc jest kilka. Zmienić body czy obiektyw? Jeżeli body to na co? Używane 60d, 50d? Budżet raczej oscylujący w kwocie po sprzedaży aktualnego sprzętu z jakąś oczywiście dopłatą z mojej strony.
Z góry dzięki za pomoc.
słowiczek
22-05-2015, 20:23
Cześć, moja przygoda z fotografią trwa już od dłuższego czasu i czas najwyższy zmienić sprzęt. Aktualnie posiadam Canona 500d (Rebel T1i) z obiektywem Tamrona 18-270 czyli ultrazoom + 430 EX II. Rozwiązanie to początkowo mi odpowiadało jednak aktualnie chyba nie do końca mnie zadowala. Fotografuję przeróżne okazje, ostatnio skupiłem się na tematyce rajdowej i tutaj sprzęt ewidentnie nie wyrabia (autofocus). Bardzo często świetne kadry są nieostre i zdjęcie wędruje do kosza. Z drugiej strony chcę też fotografować swoją córkę i tutaj przydałoby się coś jaśniejszego niż 3.5-6.3. Do rajdów mam dostęp to pożyczonego 70-200 L 2.8 i większość zdjęć jest udana lecz często body się poddaje przy ustawieniu ostrości i szybkości klatek na sekundę (RAW+JPG).
Pytań więc jest kilka. Zmienić body czy obiektyw? Jeżeli body to na co? Używane 60d, 50d? Budżet raczej oscylujący w kwocie po sprzedaży aktualnego sprzętu z jakąś oczywiście dopłatą z mojej strony.
Z góry dzięki za pomoc.
Ciasno z kasą będzie. 50d na rajdach da radę, 7d byłby lepszy. Generalnie 50d+70-200 lub 50-150(sigma) na początek by zdał egzamin. Ale bez dopłaty się nie obędzie.
często świetne kadry są nieostre i zdjęcie wędruje do kosza.
Za mało informacji, nieostre bo obiektyw nie trafił z ostrością czy nieostre, bo poruszone albo obiekt zdjęcia się poruszył?
Zmienić body czy obiektyw? Jeżeli body to na co? Używane 60d, 50d? Budżet raczej oscylujący w kwocie po sprzedaży aktualnego sprzętu z jakąś oczywiście dopłatą z mojej strony.
Niestety, chyba jedno i drugie.
Jeśli z obecnym body 70-200 nie daje rady, to sygnał, że potrzebujesz lepszego AF -> lepsze body.
Z drugiej strony, jak do lepszego body założysz 18-270, to poprawy możesz nie odczuć.
Stawiałbym na 50d, pomimo tego, że 60d jest nowszy.
Aha, RAW+JPG? Jeśli szybkość aparatu jest wąskim gardłem, to chyba możesz przeznaczyć chwilę na konwersję RAWów do JPG na komputerze (bez korekt), a to oszczędzi pracy przy zapisie.
Z góry dzięki za pomoc.
60D jak najbardziej, af dobry, kilka klatek/s. Idealny byłby 7D, to już maszynka do robienia zdjęć :)
adamlass
28-06-2015, 11:59
Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi (wyjazd).
Powracam do tematu zakupu sprzętu i w dalszym ciągu zastanawiam się nad 50d, 60d i 7d. Sprzęt będzie używany. Chcę sprzedać cały swój zestaw i przesiąść się na coś zupełnie innego. Potrzebuję krótkiego obiektywu (głównie) do robienia zdjęć córce plus trochę krajobrazu i generalnie wydarzeń rodzinnych. Teleobiektyw dokupię z czasem ewentualnie pożyczę. Plan jest taki:
- body jak pisałem 50d, 60d lub 7d (przeczytałem cały Internet i nie doszedłem do żadnego wniosku) Może lepiej kupić opcję najtańszą czyli 50d i dobrać do tego droższe szkło?
- szkło Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8, (ponoć lepszy od Sigmy) ale Sigmę 17-50 F2.8 EX też biorę pod uwagę, Canon EF 17-40 L USM f/ 4,0 (nie za ciemny?)
skoro nie doszedłeś do żadnego wniosku to kup sobie kompakt z serii G i będziesz zadowolony
po co ci lustro? drogie,ciezkie i trzeba uprawiac zonglerke szklami
adamlass
28-06-2015, 12:17
Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem. Każdy z tych body ma swoje wady i zalety. Natomiast chcę wykorzystać budżet optymalnie i widzę jakie są różnice w cenie. Znam doskonale zasadę, że obiektyw powinien być lepszy niż body (chociaż przy sporcie bywa z tym różnie). Skłaniam się jednak do odpuszczenia 7d, a środki przeznaczyć na lepsze szkło. O 60d są skrajne opinie w dwie strony i stąd raczej obranie kierunku na 50d. Ponoć to nadal dobry sprzęt w rozsądnej cenie. Wtedy do tego podpiąć obiektywy, o których wspominałem (ewentualnie 17-55 2.8 Canona) i powinno być w miarę ok ;)
Z góry dzięki za pomoc.
Nie rób RAW+JPG, bo to nie ma sensu. Wystarczy sam RAW.
Kup sobie używanego 7D i korzystaj z pożyczonego Canona 70-200/2,8 do momentu zakupu zooma. Canon 50D może i będzie tańszy, ale na 100% słabszy w motosporcie.
Jak wolisz 9 p-któw AF, a nie 19 to Twoja sprawa.
Moim zdaniem obecnie do sportu nie ma sensu kupować puchy gorszej niż C 7D. Jednak 2 procesory robią różnicę.
Spokojnie rozglądaj się za zoomem, bo może okazać się, że 24-70/2,8 jest lepszym rozwiązaniem niż 17-55. Canon 17-55/2,8 to dobre szkło tylko drogie jak na EF-S.
Osobiście wolę Sigmę 17-50/2,8 pod względem ostrości i AF nie ustępuje Canonowi. A że trzeba czasami wybierać z 5 sztuk tę jedną. Prawdę mówiąc, to każdy obiektyw przed zakupem trzeba sprawdzić.
Tylko na Canona trafimy przy drugim oglądanym słoiku, a przy kundlach za 5, czy 7. Ale jest prawie 2x tańszy. Inna sprawa, że dużo ludzi narzeka na Sigmę z puchami xx i xxxD, a z 7D tych źle działających jest już znacznie mniej.
Przypadek. Nie sądzę :).
adamlass
24-07-2015, 09:46
Pytanie za 100 punktów. Znajomy sprzedaje 5d mkII z przebiegiem 200000 klatek. Cena okazyjna, nawet bardzo. Sprzęt używany na weselach ale zadbany, wymieniona migawka, stan ogólny dobry. Pakować się w to?
Stafford
02-08-2015, 21:17
Migawka wymieniona przed czy po 200.000? Jeżeli druga migawka ma prawie ćwierć tysiąca to odpuść. Jeżeli nie to od znajomego warto.
FF robi różnicę...
Pytanie za 100 punktów. Znajomy sprzedaje 5d mkII z przebiegiem 200000 klatek. Cena okazyjna, nawet bardzo. Sprzęt używany na weselach ale zadbany, wymieniona migawka, stan ogólny dobry. Pakować się w to?
Jeżeli to znajomy to sam ci ten zakup odradzi
adamlass
04-08-2015, 09:25
Migawka jest druga. Przebieg body to 200000 klatek, przebieg "nowej" migawki to 100000.
BTW, robię przebiegi rzędu 7 tyś. klatek rocznie, więc może warto się zastanowić...
Nie jestem pewien, czy będziesz zadowolony ze sprawności AF przy sporcie.
Nie musisz podawać namiarów na znajomego, ale podaj tą "bardzo okazyjną cenę" - może nie być aż tak okazyjna (oprócz migawki pracuje też "mirrorbox", a jego wymiana jest nieco bardziej kosztowna, z drugiej strony są mk II robiące po 300tys bez żadnego serwisu).
adamlass
04-08-2015, 12:20
Tego właśnie się obawiam, że w szybkich (czasami bardzo) scenach AF nie nadąży. Cena to nieco ponad 2 tyś. zł.
Tego właśnie się obawiam, że w szybkich (czasami bardzo) scenach AF nie nadąży. Cena to nieco ponad 2 tyś. zł.
Cena nie jest taka zła. Wymiana migawki to z 800zł, często trzeba wymienić cały mirror box, wtedy koszt wzrośnie do 1300zł pewnie. Pytanie w jakim stanie są inne elementy, przy tym przebiegu może i spust będzie do wymiany więc pewnie ze 200-300 zł pójdzie. Ceny na 5DII sobie wymyśliłem, ale za wymianę mirror boxa w 5d i spustu na żytniej chcieli około 1300zł. Za 2tys jeżeli jest w dobrej kondycji, to mógłbym zaryzykować
adamlass
11-08-2015, 23:47
Jednak jest trochę inaczej, niż to opisałem. Body ma przebiegu ok 400000, druga migawka ma 210000. Używałem tego aparatu i działa dobrze, nie zawiesza się. Był wymieniany spust migawki. Co najważniejsze - ma piękny obrazek. Jestem zachwycony FF i 5d i nie wiem co robić ;)
chester_jds
11-08-2015, 23:57
Nie da się ukryć, że cena adekwatna do przebiegu. Wypieszczone egzemplarze latają po 3,5-4,5 kPLN. Ta różnica w dół nie bierze się z przypadku. Zważ, że migawka była już wymieniona po przebiegu, który właśnie osiągnęła druga. Słyszałem o piątkach z przebiegami ponad 300 tysięcy, ale czy chce Ci się sprawdzać, czy Twój do tego dociągnie?
Jeśli koszt wymiany całego modułu to 1,3 kPLN, to razem masz już koszt używki z przebiegiem poniżej 100 tysięcy - zawsze to mniej zużyta migawka, mniej "wypalona" matryca, mniej odklejające sie gumy, mniejsze ryzyko braku kontaktu na przyciskach i tak dalej...
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Jednak jest trochę inaczej, niż to opisałem. Body ma przebiegu ok 400000, druga migawka ma 210000. Używałem tego aparatu i działa dobrze, nie zawiesza się. Był wymieniany spust migawki. Co najważniejsze - ma piękny obrazek. Jestem zachwycony FF i 5d i nie wiem co robić ;)
Jestem ciekaw twojej decyzji. Kupiłeś ?
adamlass
17-08-2015, 22:29
Nie kupiłem. Sprzedawcy generalnie nie zależy na sprzedaży, także czas jest. W międzyczasie rozglądam się za 7D, który w tym budżecie będzie jednak świeższy i mniej "zajechany". Może jednak pozostać przy cropie. 7D i 17-55 2.8 stworzą zgrany duet. Taki mam teraz plan.