Zobacz pełną wersję : 135l macro do zwykłego użytku?
Hej,
czy ktoś z Was może mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytanie?
Zastanawiam się nad szkłem do macro. Czytając wątki o 135L pomyślałem, że fajnie by było upiec dwie pieczenie na jednym ruszcie.
Czy 135L macro będzie się nadawał do zwykłego focenia (oprócz macro)? Chodzi mi głównie o zdjęcia ludzi, portrety?
Szkło będzie podpięte do 60D
135 f2 L to nie jest szklo macro a typowy obiektyw do portretow.
Oczywiscie pod ff a 60d to crop, ale nadal to nie jest obiektyw macro.
Masz rację, ale wtopa :/.
Rozumiem, że w przypadku C100 macro będę mógł używać tego też do porterów normalnie i odwzorowanie 1:1 nie będzie przeszkadzać? W przypadku cropa będę miał 160mm.
135 L nie nada się w żaden sposób do fotografii makro.Nie uzyskasz wymaganego powiększenia.
100 L nada Ci się do obu rodzaju zdjęć,możesz zamiast L użyć 100 macro Canona bez stabilizacji.
Masz rację, ale wtopa :/.
Rozumiem, że w przypadku C100 macro będę mógł używać tego też do porterów normalnie i odwzorowanie 1:1 nie będzie przeszkadzać? W przypadku cropa będę miał 160mm.
Dobierz obiektyw do swojego aparatu Canon - skorzystaj z interaktywnej wyszukiwarki obiektywów - Obiektywy EF - Canon Polska (http://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/ef_lenses/lens-selector/)
Obiektyw makro do portretu to średnie rozwiązanie. Jest wolny, modelka nie ucieka ale czasem jest to irytujące jak obiektyw trrrrrryt, trrrrrrryyyyyyyyyyyt, trrrrrrrryyyyyyyyttttttt i nie ustawił ostrości:D dodatkowo makrówki są ostre i pięknie pokazują wszelkie niedoskonałości na cerze/skórze osoby fotografowanej co też nie jest pożądane na zdjęciach. Oczywiście można, ale lepiej mieć do portretu szkło nie makro. Tyle ode mnie.
Jak piszesz ze obiektyw macro jest wolny to znaczy ze nigdy canona 100mm f2.8 usm ani usm L IS w reku nie miales. Oba sa tak szybkie, ze mozna spokojnie sport robic.
To ze sa ostre to dla wiekszosci uzytkownikow zaleta. Lepiej z ostrego zmniejszac ostrosc niz z mydla probowac wyciagac co sie da
To ze sa ostre to dla wiekszosci uzytkownikow zaleta. Lepiej z ostrego zmniejszac ostrosc niz z mydla probowac wyciagac co sie da
Ludziskom to nie dogodzi :)z pośród nawet kilkunastu obiektywów wybierają ten naj naj,potem godzinami robią cropy żeby sprawdzić jak ostrzy w rogach,a tu koledze potrzebny mydlany :mrgreen:
Zawsze można soczewkę z przodu smalcem ubabrać, żeby mydliło. Nigdy nie słyszałem, żeby ktoś mydłem smarował - skąd to "mydlenie"?
Dzięki za rady i uwagi. Jeszcze poczytam w sieci o za i przeciw. Mam jakiś punkt zaczepienia.
pozdr,
canofbeer
19-05-2015, 07:05
100mm podpięte pod cropa to już dość wąsko jest i będziesz miał problemy z kadrowaniem portretów i utrzymaniem tego nieruchomo bez statywu. Jeśli portrety mają być robione w różnych warunkach niezbędne będą statyw i lampa. Chcąc kadrować trochę szerzej zdarzy Ci się pewnie wleźć plecami w ścianę lub żywopłot ;)
100mm podpięte pod cropa to już dość wąsko jest i będziesz miał problemy z kadrowaniem portretów i utrzymaniem tego nieruchomo bez statywu. Jeśli portrety mają być robione w różnych warunkach niezbędne będą statyw i lampa. Chcąc kadrować trochę szerzej zdarzy Ci się pewnie wleźć plecami w ścianę lub żywopłot ;)
Takiej głupoty jeszcze nie czytałem... Nie ma żadnego problemu z kadrowaniem, utrzymaniem nieruchomo itd. Wystarczy umieć trzymać aparat i ustawić odpowiedni czas otwarcia migawki. Jaki statyw, jaka lampa? Genialne portrety wychodzą z Canona 200mm f/2 i to jest gigantyczne szkło, a da się nim robić "z rąsi" nie ze statywu.
Bechamot
19-05-2015, 10:39
Genialne portrety wychodzą z Canona 200mm f/2 i to jest gigantyczne szkło,.
same wychodza takie genialne?
szukalem w specyfikacji , ale canon na ten temat milczy , ani slowa ze "wychodza genialne" - czyzby nie wiedzieli co skonstruowali?
ciekawe jaki jest udzial ceny za genialnosc w calkowitej cenie obiektywu.
ale widac genialnosc nie jest wiele warta, skoro razem z soczewkami , obudowa kosztuje cos ok 4000 zl.
nie ma wiec specjalnie powodu by zazdroscic genialnosci innym, skoro to takie tanie.
same wychodza takie genialne?
szukalem w specyfikacji , ale canon na ten temat milczy , ani slowa ze "wychodza genialne" - czyzby nie wiedzieli co skonstruowali?
ciekawe jaki jest udzial ceny za genialnosc w calkowitej cenie obiektywu.
ale widac genialnosc nie jest wiele warta, skoro razem z soczewkami , obudowa kosztuje cos ok 4000 zl.
nie ma wiec specjalnie powodu by zazdroscic genialnosci innym, skoro to takie tanie.
albo nie zrozumiałem żartu, albo coś pokręciłes z cenami:mrgreen:
Bechamot
19-05-2015, 11:30
to tak jakby i zachwalac pendzel , ze obrazy wychodza spod tego pendzla genialne.
P.Scriptum
ceny raczej sie zgadzaja.
200 L kosztuje ok 1000 eu lekko ponizej czyli ok 4000 pln
jesli za tyle mozna kujpic genialnosc - to nie jest ona w cenie.
to tak jakby i zachwalac pendzel , ze obrazy wychodza spod tego pendzla genialne.
PS ceny raczej sie zgadzaja.
200 L 2.8 kosztuje 1000eu
a canon 200 L 2.0 o którym tu mowa to: Canon EF 200mm f/2L IS USM Lens 2297B002 B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/product/542292-REG/Canon_2297B002_Telephoto_EF_200mm_f_2L.html)
Bechamot
19-05-2015, 11:36
a canon 200 L 2.0 o którym tu mowa to: Canon EF 200mm f/2L IS USM Lens 2297B002 B&H Photo Video (http://www.bhphotovideo.com/c/product/542292-REG/Canon_2297B002_Telephoto_EF_200mm_f_2L.html)
ach to co innego , mialem na mysli 200/2,8
200/2.0 jest drozszy.
tez nic nie ma wspecyfikacji ze portety" wychodza genialnie".
Na zytniej u Canona 2769zł - to dużo mniej niż 1000eu
Canon EF 200mm f/2.8L II USM - Obiektywy - Proclub (http://proclub.pl/pl/canon_ef_200mm_f_2_8l_ii_usm.html)
Bechamot
19-05-2015, 12:24
Na zytniej u Canona 2769zł - to dużo mniej niż 1000eu
Canon EF 200mm f/2.8L II USM - Obiektywy - Proclub (http://proclub.pl/pl/canon_ef_200mm_f_2_8l_ii_usm.html)
widac potanialy - i dobrze.
na amazonie tez po 650 euro.
genialnosc coraz tansza.
Eberloth
19-05-2015, 15:00
A ja zamówiłem (200/2.8L), będę nim robił GENIALNE foty i żaden Bechamot swoim zrzędzeniem mi mojej radości nie zmąci :D
Piotrus117
19-05-2015, 15:58
Alleluja!!!
2 osoby trzymając ten sam pędzel namalują zupełnie inny obraz. 2 osoby mające do dyspozycji ten sam obiektyw w tym samym miejscu wykonają praktycznie takie same fotografie.
Mój 135 L też robi genialne fotki :)
Mój 135 L też robi genialne fotki :)
Mój 135 L tez robi genialne fotki :)
Mój 200 L tez robi genialne fotki :)
... żebym tylko jeszcze ja potrafił robić genialne fotki...
A ja mam garnki które super gotują!
Dobrze, że i ty widzisz różnicę między kiepskimi garnkami i genialnymi garnkami
Już przestańcie trolować ;).
trothlik
26-05-2015, 14:12
To jeszcze nic. Ja jak chodzę to mi się nogi w kolanach uginają...