Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

  1. #1
    Coś już napisał
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    89

    Domyślnie Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Mam taką kwestię: w moim Adobe Lightroom 5 zawieszają się pędzle i gradienty. Przez kilka miesięcy wszystko chodziło bardzo dobrze, teraz po obróbce paru zdjęć praktycznie nie można używać pędzli, zawieszają się, trzeba czekać kilka lub kilkadziesiąt sekund aż się odwieszą - ale póki się to stanie lepiej wyłączyć i włączyć na nowo program.
    System jest na dysku SSD, procesor i7, 8 Gb Ramu, mam trochę starawą kartę graficzną, ale LR 5 z karty w ogóle przecież nie korzysta. O co tu chodzi ? tym bardziej, że dotąd wszystko śmigało aż miło ...

  2. #2

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Odinstaluj LR, restart komputera, zainstaluj LR.
    Na Win8 takie cuda są możliwe.

    Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
    Canon 6d + jakieś L

  3. #3

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Mam od jakiegoś czasu podobnie i to na Win 7. Pomaga restart Lightrooma i wyłączenie wszystkim programów w tle więc obwiniam swój hardware...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

    Paweł Postaleniec fotoBLOG

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar zysk
    Dołączył
    Aug 2013
    Posty
    1 142

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Windozę trzeba odpluszczać.
    Co najmniej:
    YAC ,oraz jakimiś anty malware
    a najlepiej PC Cleaner
    Sprwdza się z win7 i dziesiątkami zainstalowanego software na laptopie z 12 GB RAM
    Cena poniżej 100 pln.
    http://kamerom.pl - galeria na CB
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

  5. #5
    Coś już napisał
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    89

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Dziękuję bardzo za odpowiedzi !

    Dla uściślenia mam Win 7.

    Z początku myślałem, że to wina karty graficznej, bo to karta za 100 zł sprzed 5 lat, ale do tej pory na i7 LR5 działał super szybko.

    Trochę szkoda reinstalować mi LR, bo mam na nim kilkanaście tysięcy RAW - ów, do których zawsze mogę wrócić.

    Na razie przejechałem system PC Cleanerem wersją trail na 30 dni, znalazł trochę wirusów i malware, trochę to dziwne, bo szczegółowo skanowałem cały system Nortonem, Kasperskym , AVG, Malwarebytes i nic nie wykazywały, a PC Cleaner jednak coś znalazł.

    Ogólnie jestem jednak za reinstalacją, choć z bólem ...

  6. #6

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za odpowiedzi !

    Dla uściślenia mam Win 7.

    Z początku myślałem, że to wina karty graficznej, bo to karta za 100 zł sprzed 5 lat, ale do tej pory na i7 LR5 działał super szybko.

    Trochę szkoda reinstalować mi LR, bo mam na nim kilkanaście tysięcy RAW - ów, do których zawsze mogę wrócić.

    Na razie przejechałem system PC Cleanerem wersją trail na 30 dni, znalazł trochę wirusów i malware, trochę to dziwne, bo szczegółowo skanowałem cały system Nortonem, Kasperskym , AVG, Malwarebytes i nic nie wykazywały, a PC Cleaner jednak coś znalazł.

    Ogólnie jestem jednak za reinstalacją, choć z bólem ...
    Karta graficzna jest bez znaczenia. LR póki co nie wykorzystuje jej w jakiś szczególny sposób. Po co Ci kilkanaście tysięcy RAWów zaimportowanych do biblioteki? Korzystasz z nich na co dzień? Wystarczy zapisać zmiany w plikach xmp i można je spokojnie usunąć z LR i wrócić w razie potrzeby...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

    Paweł Postaleniec fotoBLOG

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar zysk
    Dołączył
    Aug 2013
    Posty
    1 142

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Cytat Zamieszczone przez Pelson Zobacz posta
    Po co Ci kilkanaście tysięcy RAWów zaimportowanych do biblioteki? Korzystasz z nich na co dzień
    To tak można ? , .
    http://kamerom.pl - galeria na CB
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

  8. #8
    Coś już napisał
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    89

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Po akcji czyszczenia PC Cleanerem wydaje się, że problem zniknał - choć dla upewnienia się wymagało by to dłuższej pracy na LR.

    Co do RAW-ów jak na razie mój LR nie zapisuje zmian na bieżąco w postaci plików xmp w folderze w którym ma RAW-y, więc zostaje wyexportowania jako DNG co wyraźnie pogarsza jakość zdjęcia.

  9. #9

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Cytat Zamieszczone przez wakeford Zobacz posta
    Co do RAW-ów jak na razie mój LR nie zapisuje zmian na bieżąco w postaci plików xmp
    Mój również, robię to ręcznie jak skończę robotę przy danym zleceniu...
    6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
    past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

    Paweł Postaleniec fotoBLOG

  10. #10
    Coś już napisał
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    89

    Domyślnie Odp: Adobe Lightroom 5 - zawiesza się.

    Jak to robisz ? Chętnie skorzystam.

    Kiedyś miałem starą wersję 2.0, która na bieżąco dopisywała plik xmp do RAW-a nad którym się pracowało, może w LR5 też da się tak zrobić ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •