Całkiem dobrze poradziłeś sobie z wyciągnięciem nieba na 1.
2 mi się podoba ale lekko bym ściągną saturację pomarańczową.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
tryton
Tak z ciekawości zapytam jakim narzędziem ujmujesz nasycenie z jednego koloru? replace color (zastąp kolor)?
Ja to robię w Camera RAW. Jest opcja korygowania danego koloru. Ja np często lekko przyciemniam niebieski gdy mam jasne niebo. Ale jeśli nie robisz rawów to w PS też spokojnie to zrobisz. Jedną z opcji jest "Ctrl + U" i tam możesz korygować różne kolory. Ale możliwości jest więcej.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
na 1 bardzo ciekawe niebo - reszta zdjęć taka sobie.
Pierwsze i ostatnie - bardzo ciekawe. Takie malarskie, z rozmachem, szyszkinowskie (patrz Iwan Szyszkin).
Pewnie bym trochę krzywą spuścił na dół na niebie na ostatnim zdjęciu w celu podkręcenia, ale i tak jest ładnie.
Bym nawet powiedział że ostatnie najbardziej mi się podoba. Nawet bardzo.
Ja tam się na krajobrazach nie znam ale 1 i 4 żądzą
5 - to tak naprawdę odwrócona 4, i raczej wolę pierwszą wersję,
EOS 550D / T17-50 2.8 VC / C50 1.8 / C18-55 3,5-5,6 / C430EX
Często powtarzam, że jedyna rzecz, która się bogu w tym kraju udała, to właśnie niebo - rzadko można spotkać tak ciekawe kompozycje chmur, które u nas są na porządku dziennym=)
Co do zdjęć:
1. Bardzo przyjemna
2. Chyba trochę niedoceniona przez przedmówców, mi się podoba
3. Podobna do 2, tyle że - w mojej ocenie - w słabszych kolorach
4. Na pierwszy rzut oka nieciekawa, ale po dłuższej chwili staje się fajna
5. Najsłabsza
6. Ciekawe niebo. Osobiście nie mam nic do kadrów,w których niebo zajmuje ich znaczną część, lecz tylko w przypadku poziomych. Ciekawe pionowe zdjęcie z taką ilością nieba jest moim zdaniem bardzo trudne do wykonania.
Pozdrawiam!
ładnie panujesz nad kolorem
ostatnie przyciąłbym do kwadratu