Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 183

Wątek: CHDK Motion Detection

  1. #31
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie kilka skryptów w 1

    popełniłem następny skrypt
    docelowo chciałem połączyć kilka skryptów w 1 ale niestety na razie jest ograniczenie do definiowanych parametrów na ekranie LCD od "a" do "j" tylko

    w skrypcie można ustawić sobie:
    parametr a i b -opóźnienie do startu robienia fotek lub pierwszego cyklu braketingu
    parametr c -ilość zdjęć lub cykli braketingu
    parametr d i e -przerwa od 1 zdjęcia lub cyklu braketingu do następnego
    parametr f -możliwość włączenia RAW-a
    parametr g -włączanie braketingu
    parametr h -krok w braketingu ,1 to 1/3 EV
    parametr i i j -przerwa od 1 zdjęcia w braketingu do następnego

    jeżeli włączymy braketing to aparat zrobi nam 3 fotki co zadany krok
    1 fotkę w minus
    2 fotkę 0 EV
    3 fotkę w plus
    np:
    jak krok damy 3 (3/3EV) to zrobi 3 fotki
    -1EV,0EV i +1EV

    jeżeli ustawimy czas w którymś z parametrów w malutkim okienku skryptu pojawi się timer i będzie odliczał czas


    rem Written for A710IS
    rem Should be okay on others
    rem Raw on/off (Fingalo's builds only)
    rem braketing make 3 shots - 0 +
    @title D-delay I-interval N-nr

    @param a D Shot/Braket cycl (Mins)
    @default a 0

    @param b D Shot/Braket cycl (Secs)
    @default b 0

    @param c N Shots/Bracket cycl
    @default c 1

    @param d I Shot/Braket cycl (Mins)
    @default d 0

    @param e I Shot/Braket cycl (Secs)
    @default e 0

    @param f Enable RAW (0-no,1-yes)
    @default f 0

    @param g Braketing (0-off,1-on)
    @default g 0

    @param h Braketing Step (h/3)
    @default h 1

    @param i I Braket Shots (Mins)
    @default i 0

    @param j I Braket Shots (Secs)
    @default j 0


    set_raw f

    if c<0 then c=1

    if c=1 then z=0

    if h<0 then h=1

    z=(d*60)+e
    n=(a*60)+b
    k=(i*60)+j

    if n>0 then gosub "delay"

    for p=1 to c
    print "Shots/Bracket cycl", p, "of", c
    if g=1 then gosub "braketing" else shoot

    if p=c then goto "end"
    sleep z
    if z>0 then gosub "interval"
    next p
    end

    :interval
    for r=1 to z
    x=z-r
    print "Next Shot/Braket", x/60; "min" x%60+1; "sec"
    sleep 1000
    cls
    next r
    return

    :delay
    for m=0 to n-1
    q=n-m
    print "Start Shot/Braket", q/60; "min" q%60; "sec"
    sleep 1000
    cls
    next m
    return

    :pbraket
    for r=0 to k-1
    t=k-r
    print "Braket:Next Shot", t/60; "min" t%60; "sec"
    sleep 1000
    cls
    next r
    return


    :braketing
    click "erase"
    print "Preparing..."
    for n=1 to h
    click "left"
    next n

    print "braket: Shoot 1 of", 2+1
    shoot
    if k>0 then gosub "pbraket"

    for s=1 to 2
    for n=1 to h
    click "right"
    next n

    print "braket: Shoot", s+1, "of", 2+1
    shoot
    if k>0 then gosub "pbraket"

    next s

    print "Finalizing..."
    for n=1 to h
    click "left"
    next n
    return

    :end
    if f=1 then set_raw 0
    end
    Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 06-11-2007 o 16:38

  2. #32
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie EV braketing poszerzony do 4 EV

    przeczytałem na wiki ,że można zwiększyć zakres kontroli ekspozycji z "-2EV do +2 EV" jaki ma domyślnie aparat na "-4EV do +4EV"
    po co komu taka rozpietość nie wiem ...no ale dodałem do skryptu

    +-3EV w exif-ie się pokazuje ale przy 4EV już nie

    przy tak dużych zmianach żeby zobaczyć jakiś efekt trzeba podbić ISO na full- zazwyczaj, co i tak przy+3EV lub +4EV czasami nie daje efektu (w minus nie ma problemu)



    @title symmetry EV Braket 5
    @param a Range EV (a/3 EV)
    @default a 1
    @param b Step size (b/3 EV)
    @default b 1
    @param c Shots in 1 (b/3EV ) step
    @default c 1

    get_prop 25 i

    q=-a*32
    p=b*32

    if b=0 then goto "end2"
    if a>12 then goto "end2"
    if b>12 then goto "end2"

    if c<1 then let c=1
    if a=1 and b=1 then d=2*p
    if b>a then goto "end2"
    if a=2 and b=1 then d=4*p
    if a=2 and b=2 then d=p
    if a=3 and b=1 then d=6*p
    if a=3 and b=2 then d=3*p
    if a=3 and b=3 then d=2*p
    if a=4 and b=1 then d=8*p
    if a=4 and b=2 then d=4*p
    if a=4 and b=3 then goto "end2"
    if a=4 and b=4 then d=2*p
    if a=5 and b=1 then d=10*p
    if a=5 and b=2 then d=5*p
    if a=5 and b=3 then goto "end2"
    if a=5 and b=4 then goto "end2"
    if a=5 and b=5 then d=2*p
    if a=6 and b=1 then d=12*p
    if a=6 and b=2 then d=6*p
    if a=6 and b=3 then d=4*p
    if a=6 and b=4 then d=3*p
    if a=6 and b=5 then goto "end2"
    if a=6 and b=6 then d=2*p

    if a=7 and b=1 then d=14*p
    if a=7 and b=2 then d=7*p
    if a=7 and b=3 then goto "end2"
    if a=7 and b=4 then goto "end2"
    if a=7 and b=5 then goto "end2"
    if a=7 and b=6 then goto "end2"
    if a=7 and b=7 then d=2*p
    if a=8 and b=1 then d=16*p
    if a=8 and b=2 then d=8*p
    if a=8 and b=3 then goto "end2"
    if a=8 and b=4 then d=4*p
    if a=8 and b=5 then goto "end2"
    if a=8 and b=6 then goto "end2"
    if a=8 and b=7 then goto "end2"
    if a=8 and b=8 then d=2*p
    if a=9 and b=1 then d=18*p
    if a=9 and b=2 then d=9*p
    if a=9 and b=3 then d=6*p
    if a=9 and b=4 then goto "end2"
    if a=9 and b=5 then goto "end2"
    if a=9 and b=6 then d=3*p
    if a=9 and b=7 then goto "end2"
    if a=9 and b=8 then goto "end2"
    if a=9 and b=9 then d=2*p
    if a=10 and b=1 then d=20*p
    if a=10 and b=2 then d=10*p
    if a=10 and b=3 then goto "end2"
    if a=10 and b=4 then d=5*p
    if a=10 and b=5 then d=4*p
    if a=10 and b=6 then goto "end2"
    if a=10 and b=7 then goto "end2"
    if a=10 and b=8 then goto "end2"
    if a=10 and b=9 then goto "end2"
    if a=10 and b=10 then d=2*p
    if a=11 and b=1 then d=22*p
    if a=11 and b=2 then d=11*p
    if a=11 and b=3 then goto "end2"
    if a=11 and b=4 then goto "end2"
    if a=11 and b=5 then goto "end2"
    if a=11 and b=6 then goto "end2"
    if a=11 and b=7 then goto "end2"
    if a=11 and b=8 then goto "end2"
    if a=11 and b=9 then goto "end2"
    if a=11 and b=10 then goto "end2"
    if a=11 and b=11 then d=2*p
    if a=12 and b=1 then d=24*p
    if a=12 and b=2 then d=12*p
    if a=12 and b=3 then d=8*p
    if a=12 and b=4 then d=6*p
    if a=12 and b=5 then goto "end2"
    if a=12 and b=6 then d=4*p
    if a=12 and b=7 then goto "end2"
    if a=12 and b=8 then d=3*p
    if a=12 and b=9 then goto "end2"
    if a=12 and b=10 then goto "end2"
    if a=12 and b=11 then goto "end2"
    if a=12 and b=12 then d=2*p

    if d/p>1 then print "Total Shots",((d/p)+1)*c else print "Total Shots",((d/p)+2)*c

    if c>1 then print "Make",c,"Shots in 1 Step"

    for s=q to -q step p

    if s=-384 then print "Shot -4 EV"
    if s=-352 then print "Shot -3 2/3 EV"
    if s=-320 then print "Shot -3 1/3 EV"
    if s=-288 then print "Shot -3 EV"
    if s=-256 then print "Shot -2 2/3 EV"
    if s=-224 then print "Shot -2 1/3 EV"

    if s=-192 then print "Shot -2 EV"
    if s=-160 then print "Shot -1 2/3 EV"
    if s=-128 then print "Shot -1 1/3 EV"
    if s=-96 then print "Shot -1 EV"
    if s=-64 then print "Shot -2/3 EV"
    if s=-32 then print "Shot -1/3 EV"

    if s=0 then print "Shot 0 EV"

    if s=32 then print "Shot +1/3 EV"
    if s=64 then print "Shot +2/3 EV"
    if s=96 then print "Shot +1 EV"
    if s=128 then print "Shot +1 1/3 EV"
    if s=160 then print "Shot +1 2/3 EV"
    if s=192 then print "Shot +2 EV"

    if s=224 then print "Shot +2 1/3 EV"
    if s=256 then print "Shot +2 2/3 EV"
    if s=288 then print "Shot +3 EV"
    if s=320 then print "Shot +3 1/3 EV"
    if s=352 then print "Shot +3 2/3 EV"
    if s=384 then print "Shot +4 EV"

    set_prop 25 s
    set_prop 26 s

    for w=1 to c

    get_prop 67 j

    j=1

    if j=0 then goto "end3"

    shoot

    next w

    next s

    :end
    set_prop 25 i
    set_prop 26 i
    end

    :end2
    print "Error, check parameters"
    end

    :end3
    print "focus immposible"
    print "set AF FRAME from AiAF"
    print "to Center or Center to"
    print "AiAF-maybe it help"
    end

  3. #33
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie

    skrypt w wersji 5 ma niewielki błąd, nie wykasowałem linii "j=1" ,którą musiałem zdefiniować do testów-sorry ,tak to jest jak się pisze po nocy
    ale nie ma tego złego.....

    poniżej skrypt poprawiony+dodałem niewielkie uproszczenie
    brakuje mi jeszcze wzoru-co robić jak reszta w parametrze d nie jest liczbą całkowitą (np 2,66666) -może wymyślę coś w następnej wersji




    @title symmetry EV Braket 6
    @param a Range EV (a/3 EV)
    @default a 1
    @param b Step size (b/3 EV)
    @default b 1
    @param c Shots in 1 (b/3EV ) step
    @default c 1


    get_prop 25 i

    q=-a*32
    p=b*32

    if b=0 then goto "end2"
    if a>12 then goto "end2"
    if b>12 then goto "end2"

    if c<1 then let c=1
    if b>a then goto "end2"

    d=(2*a/b)*p

    if a=4 and b=3 then goto "end2"

    if a=5 and b=3 then goto "end2"
    if a=5 and b=4 then goto "end2"

    if a=6 and b=5 then goto "end2"

    if a=7 and b=3 then goto "end2"
    if a=7 and b=4 then goto "end2"
    if a=7 and b=5 then goto "end2"
    if a=7 and b=6 then goto "end2"

    if a=8 and b=3 then goto "end2"

    if a=8 and b=5 then goto "end2"
    if a=8 and b=6 then goto "end2"
    if a=8 and b=7 then goto "end2"

    if a=9 and b=4 then goto "end2"
    if a=9 and b=5 then goto "end2"

    if a=9 and b=7 then goto "end2"
    if a=9 and b=8 then goto "end2"

    if a=10 and b=3 then goto "end2"

    if a=10 and b=6 then goto "end2"
    if a=10 and b=7 then goto "end2"
    if a=10 and b=8 then goto "end2"
    if a=10 and b=9 then goto "end2"

    if a=11 and b=3 then goto "end2"
    if a=11 and b=4 then goto "end2"
    if a=11 and b=5 then goto "end2"
    if a=11 and b=6 then goto "end2"
    if a=11 and b=7 then goto "end2"
    if a=11 and b=8 then goto "end2"
    if a=11 and b=9 then goto "end2"
    if a=11 and b=10 then goto "end2"

    if a=12 and b=5 then goto "end2"

    if a=12 and b=7 then goto "end2"

    if a=12 and b=9 then goto "end2"
    if a=12 and b=10 then goto "end2"
    if a=12 and b=11 then goto "end2"


    if d/p>1 then print "Total Shots",((d/p)+1)*c else print "Total Shots",((d/p)+2)*c

    if c>1 then print "Make",c,"Shots in 1 Step"

    for s=q to -q step p

    if s=-384 then print "Shot -4 EV"
    if s=-352 then print "Shot -3 2/3 EV"
    if s=-320 then print "Shot -3 1/3 EV"
    if s=-288 then print "Shot -3 EV"
    if s=-256 then print "Shot -2 2/3 EV"
    if s=-224 then print "Shot -2 1/3 EV"

    if s=-192 then print "Shot -2 EV"
    if s=-160 then print "Shot -1 2/3 EV"
    if s=-128 then print "Shot -1 1/3 EV"
    if s=-96 then print "Shot -1 EV"
    if s=-64 then print "Shot -2/3 EV"
    if s=-32 then print "Shot -1/3 EV"

    if s=0 then print "Shot 0 EV"

    if s=32 then print "Shot +1/3 EV"
    if s=64 then print "Shot +2/3 EV"
    if s=96 then print "Shot +1 EV"
    if s=128 then print "Shot +1 1/3 EV"
    if s=160 then print "Shot +1 2/3 EV"
    if s=192 then print "Shot +2 EV"

    if s=224 then print "Shot +2 1/3 EV"
    if s=256 then print "Shot +2 2/3 EV"
    if s=288 then print "Shot +3 EV"
    if s=320 then print "Shot +3 1/3 EV"
    if s=352 then print "Shot +3 2/3 EV"
    if s=384 then print "Shot +4 EV"

    set_prop 25 s
    set_prop 26 s

    for w=1 to c

    get_prop 67 j

    if j=0 then goto "end3"

    shoot

    next w

    next s

    :end
    set_prop 25 i
    set_prop 26 i
    end

    :end2
    print "Error, check parameters"
    end

    :end3
    print "focus immposible"
    print "set AF FRAME from AiAF"
    print "to Center or Center to"
    print "AiAF-maybe it help"
    end

  4. #34
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie symmetry EV Braket v7

    no koniec zabawy z tym skryptem
    to wersja ostateczna
    problem z ułamkiem w parametrze d rozwiązany


    @title symmetry EV Braket v7
    @param a Range EV (a/3 EV)
    @default a 1
    @param b Step size (b/3 EV)
    @default b 1
    @param c Shots in 1 (b/3EV ) step
    @default c 1

    get_prop 25 i

    q=-a*32
    p=b*32

    if b=0 then goto "end2"
    if a>12 then goto "end2"
    if b>12 then goto "end2"

    if c<1 then let c=1
    if b>a then goto "end2"

    d=(2*a/b)*p

    g=2*a
    if g%b>0 then goto "end2"

    if d/p>1 then print "Total Shots",((d/p)+1)*c else print "Total Shots",((d/p)+2)*c

    if c>1 then print "Make",c,"Shots in 1 Step"

    for s=q to -q step p

    if s=-384 then print "Shot -4 EV"
    if s=-352 then print "Shot -3 2/3 EV"
    if s=-320 then print "Shot -3 1/3 EV"
    if s=-288 then print "Shot -3 EV"
    if s=-256 then print "Shot -2 2/3 EV"
    if s=-224 then print "Shot -2 1/3 EV"

    if s=-192 then print "Shot -2 EV"
    if s=-160 then print "Shot -1 2/3 EV"
    if s=-128 then print "Shot -1 1/3 EV"
    if s=-96 then print "Shot -1 EV"
    if s=-64 then print "Shot -2/3 EV"
    if s=-32 then print "Shot -1/3 EV"

    if s=0 then print "Shot 0 EV"

    if s=32 then print "Shot +1/3 EV"
    if s=64 then print "Shot +2/3 EV"
    if s=96 then print "Shot +1 EV"
    if s=128 then print "Shot +1 1/3 EV"
    if s=160 then print "Shot +1 2/3 EV"
    if s=192 then print "Shot +2 EV"

    if s=224 then print "Shot +2 1/3 EV"
    if s=256 then print "Shot +2 2/3 EV"
    if s=288 then print "Shot +3 EV"
    if s=320 then print "Shot +3 1/3 EV"
    if s=352 then print "Shot +3 2/3 EV"
    if s=384 then print "Shot +4 EV"

    set_prop 25 s
    set_prop 26 s

    for w=1 to c

    get_prop 67 j

    if j=0 then goto "end3"

    shoot

    next w

    next s

    :end
    set_prop 25 i
    set_prop 26 i
    end

    :end2
    print "Error, check parameters"
    end

    :end3
    print "focus immposible"
    print "set AF FRAME from AiAF"
    print "to Center or Center to"
    print "AiAF-maybe it help"
    end

  5. #35
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie motion detection

    jeśli ktoś się tym skryptem bawił to zauważył ,że wykrywanie ruchu działa TYLKO jeśli mamy włączony ekran LCD
    w większości kompaktów z powodu oszczędzania energii ten czas max wynosi 3 minuty

    jeśli byśmy zasilili aparat z zasilacza ten czas przydałoby się wydłużyć

    ma ktoś pomysły jak?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na forum angielskojęzycznym już rozwiązali problem (jak widać tam szybciej można dostać odpowiedź niż na wiki chdk)

    jeżeli nie chcemy żeby nasz LCD się wyłączał (nieważne ,że ustawimy w menu aparatu np żeby wył LCD po 10 sekundach)
    to w menu CHDK Misc/Disable LCD off ustawiamy na Script (inne pozycje to Alt i No)
    Ostatnio edytowane przez Kociałko ; 20-11-2007 o 21:41 Powód: Automerged Doublepost

  6. #36
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie Motion-detection3

    3 wersja skryptu niezapętlającego się (przynajmniej u mnie)
    jeśli parametr j ustawiamy na 0 to przed uruchomieniem skryptu ustawić trzeba ręcznie ostrość-szybciej działa wykrywanie
    j=1 działa autofokus-wolniej działa wykrywanie


    @title motion_noloop3

    @param j Shot (0=mf 1=af)
    @default j 1

    @param a Columns
    @default a 10

    @param b Rows
    @default b 10

    @param c Threshold (0-255)
    @default c 10

    @param d compare Interval (millisecs)
    @default d 80

    @param e Begin Triggering Delay(secs)
    @default e 0

    @param f Detect Timeout (seconds)
    @default f 0

    @param g pix step(speed/accuracy adj)
    @default g 8

    @param h reg mode(0-no,1-incl,2-excl)
    @default h 0

    @param i 1Y,U0,V2
    @default i 1

    if a<1 then let a=1
    if b<1 then let b=1
    if c<0 then let c=0
    if g<1 then let g=1
    if f<1 then let f=1
    if j<0 then let j=1

    let f=f*1000
    let e=e*1000
    :loop
    let t=0
    md_detect_motion a, b, i, f, d, c, 1, t, h, 2, 2, a-1, b-1, 0, g, e

    if j=0 and t>0 then click "shoot_full"
    if j=1 and t>0 then shoot
    goto "loop"

  7. #37
    Bywalec
    Dołączył
    Nov 2007
    Wiek
    33
    Posty
    156

    Domyślnie

    No niestety, na moim A620 robi zdjęcia na okrągło dopóki nie nacisnę migawki. Chyba najlepsza wersja to ta starsza z ręcznym wyborem ilości zdjęć. A funkcję wyboru ostrości równie dobrze można zastąpić wcześniejszym przełączeniem aparatu na mf. Skrypt nie ustawia wtedy sam ostrości. Daję to starszą wersję ze zmienionymi parametrami domyślnymi podobnie jak w skrypcie 3. Mam nadzieję, że autor nie będzie miał nic przeciwko.

    @title motion shoot count

    @param j Shoot count
    @default j 1

    @param a Columns
    @default a 10

    @param b Rows
    @default b 10

    @param c Threshold (0-255)
    @default c 10

    @param d compare Interval (millisecs)
    @default d 80

    @param e Begin Triggering Delay(secs)
    @default e 0

    @param f Detect Timeout (seconds)
    @default f 0

    @param g pix step(speed/accuracy adj)
    @default g 8

    @param h reg mode(0-no,1-incl,2-excl)
    @default h 0

    @param i measure mode(1-Y,0-U,2-V)
    @default i 1


    if j<1 then j=1
    if a<1 then let a=1
    if b<1 then let b=1
    if c<0 then let c=0
    if g<1 then let g=1
    if f<1 then let f=1

    let f=f*1000
    let e=e*1000

    for z=0 to 10000

    let t=0

    md_detect_motion a, b, i, f, d, c, 1, t, h, 2, 2, a-1, b-1, 0, g, e

    if t>0 then goto "1"
    next z
    end

    :1
    for n=1 to j
    print "Shot", n, "of", j
    shoot
    next n
    end

  8. #38
    Początki nałogu Awatar Juriko
    Dołączył
    Jun 2007
    Posty
    485

    Domyślnie

    U mnie na A710IS też się zapętla, ale jest jeden, który wskazał mi Kociałko na maila, działający prawidłowo. Czyli wykryje ruch, zrobi zdjęcie i czeka na następny ruch itd.Ten skrypt jest tu:
    http://chdk.wikia.com/wiki/UBASIC/Sc...tion_Detection

  9. #39
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie

    na stronie http://hem.passagen.se/fsmmal/chdk2.html
    pojawiła się nowa wersja łatki CHDK
    najważniejsze zmiany to:

    "In menu "Miscellaneous stuff" there is the new menu entry 'TV Bracketing value'.
    (When starting this bracket on 15 sec in manual mode, I can get exposure times longer than 15 seconds ie 15, 8, 30 , 4 sec etc ?!?!)"
    ? możliwa dłuższa ekspozycja niż 15 sekund?

    "I added autostart for script files, a get_raw_nr "

    HURAAAA!!! moja propozycja ,którą poddałem autorowi zrealizowana czyli wykonywanie skryptów od razu przy autostrcie!!!

  10. #40
    Coś już napisał Awatar Kociałko
    Dołączył
    Oct 2007
    Posty
    98

    Domyślnie Fingalo wersja 122

    w nowej wersji Fingalo dodał TV bracketing od 1/3 do 1EV
    o ile dobrze kumam to jeśli ustawimy aparat w tryb Manual i tryb seryjnych zdjęć i włączymy TV Bracketing to :

    dla 1 EV i 1/100s dostaniemy serię zdjęć
    1/100, 1/200, 1/50, 1/400, 1/25, 1/800, 1/13, 1/1600, 1/8 ...

    limit wynosi 65-sekund lub 1/2500 (lub 1/3200 zależy od aparatu)
    jak zaczniemy z ustawieniami 1/1600, 1 EV to seria zdjęć będzie taka:

    1/1600, 1/3200, 1/800, 1/3200, 1/400, 1/3200...

    na długich czasach jak zaczniemy od 15 sekund:

    15", 8", 30", 4", 65", 2" 65", 1", 65", 1/2", 65", ...

    co ciekawe o ile dobrze tłumaczę to przysłona F cały czas się nie zmienia!
    więc możemy uzyskać F 2.7 z czasem 1/2500 lub 1/3200

Strona 4 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •