Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel.guraj
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 1283

Odp: Canon EOS R

Jeżeli chodzi o Europę to mam w sumie podobne doświadczenia.

Natomiast podzielę się jeszcze dwoma spostrzeżeniami - w Stanach zagadałem z kilkoma właścicielami luster FF (dwóch w sumie było ze mną na wypadzie, więc trudno było nie zagadać) i trochę żeśmy sobie pomacali puszki ;-) Reakcja na A7R3 była w sumie prawie zawsze podobna - "ale to jest małe" i "********y AF". Może dlatego, że byli to posiadacze 6D, 6D2 i 5D4 i jakiegoś Nikona (nie rozpoznaję). Z resztą moja reakcja w druga stronę była podobna (w sumie to już ze 4 lata żyję bez lustra) - czyli "ale to wielkie", "ale fatalny AF" no i może dodam "jak oni potrafią żyć z tym wizjerem...". Co do AF-a to oczywiście nie chodzi o skuteczność co liczba punktów i ich ułożenie. Praktycznie każde ujęcie trzeba przekadrowywać po złapaniu AF-a, a wizjer poza tym że jest jasny to jakby nie daje nic więcej - choć wiem, że to czyste gadżeciarstwo z mojej strony. O matrycach nie gadałem, bo kogo by to obchodziło - szczególnie, że prawie wszyscy przyznawali się że walą JPG-i (a wtedy to i różnica 4EV w DR nie robi różnicy...)

Druga sprawa to faktyczne zderzenie faktów "posiadam lustrzankę" i "umiem robić niezłe zdjęcia" - niestety tutaj nie wyszło najlepiej. Sprawdzałem to prostym testem (wcale nie intencjonalnym). Po prostu prosiłem, żeby ktoś zrobił mi fotkę - w końcu jak jesteś sam na wypadzie to zależy Ci, żebyś miał też jakieś swoje zdjęcia. No i niestety 95% twórczości jest do wywalenia. Albo głowa wystająca z dołu kadru (bo cała góra miała się zmieścić) albo kompozycja w stylu weź lupę to siebie zobaczysz, grunt że widać cały most. Najlepsze zdjęcie zrobił mi posiadacz ajfona, który odwdzięczył się za to, że ja mu zrobiłem potrecik jego telefonem...

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• mirror
      Pełne uzależnienie
      • 2018
      • 1535

Zamieszczone przez pawel.guraj
      Druga sprawa to faktyczne zderzenie faktów "posiadam lustrzankę" i "umiem robić niezłe zdjęcia" - niestety tutaj nie wyszło najlepiej. Sprawdzałem to prostym testem (wcale nie intencjonalnym). Po prostu prosiłem, żeby ktoś zrobił mi fotkę - w końcu jak jesteś sam na wypadzie to zależy Ci, żebyś miał też jakieś swoje zdjęcia. No i niestety 95% twórczości jest do wywalenia. Albo głowa wystająca z dołu kadru (bo cała góra miała się zmieścić) albo kompozycja w stylu weź lupę to siebie zobaczysz, grunt że widać cały most. Najlepsze zdjęcie zrobił mi posiadacz ajfona, który odwdzięczył się za to, że ja mu zrobiłem potrecik jego telefonem...

p,paw
      normalne - daleko posunięta specjalizacja landszafciarska - też nie przepadam jak mi ktoś gitarę zawraca jak tworzę - a małżowinka jak chce mieć pamiątkowe zdjęcia to bierze sobie swój aparat, raz robilśmy z kumplami "zrób mi fotkę na facebooka" na morawach (bo ktoś stwierdził że miejscówka się nadaje) było śmiesznie bo nikomu się nie chciało długich tele zmieniać na coś normalnego i ciągle padały hasła "stań ... trochę dalej proszę" ale fotki wyszły zupełnie ok separacja rozmycie prawie jak w dobrej portretówce, a posiadacz ajfona pzyzwyczajony do normalnego kąta , co do specjalizacji to ostanio popularne portale pokazują np. ślubnego co zrobił zdjęcia gór na wycieczce w górach - i co i nico zdjęcia jak zdjęcia - średnia strefa stanów średnich - moja małżowinka takie same zrobi a czasem nawet lepsze
      EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• pawel.guraj
        Pełne uzależnienie
        • 2013
        • 1283

Zamieszczone przez mirror
        normalne - daleko posunięta specjalizacja landszafciarska - też nie przepadam jak mi ktoś gitarę zawraca jak tworzę
        Tyle, że żadnego nie zakwalifikował bym do grupy specjalistów landszafciarzy. Raczej to "entuzjaści fotografii"...

p,paw
        https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3410

Sony A7iii vs Canon EOS R vs Fujifilm X-T3 (Backlight Portraits)

Canon EOS R
          35mm F1.4 L Mark ii

Fujifilm X-T3
          Fujifilm 35mm F1.4

Sony A7iii
          Zeiss 35mm F1.4

Od siebie dodam, że EYE AF bardziej mnie przekonuje w A7III i X-T3, ale to sprawa indywidualna.
          No i bez sensu ustawienie C1 Provia w X-T3 bo powinna być ustawiona do portretu Astia (a przynajmniej ja taką preferuję)
          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4087

[MENTION=18138]candar[/MENTION] - tup powinien załączyć kilka rawów ze zdjęciem colorcheckera dla każdej puszki.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Jacek_Z
              Moderator
              • 2005
              • 2726

..Baterie w 1-szej i 2-giej generacji body Sony były bardzo słabiutkie ...
              Z resztą dokładnie takie same są w pierwszych generacjach Z-tek i R-ki - jeżeli wierzyć CIPI-e ;-)
              Nie wierz, ludzie są zdziwieni wydajnością w Z-ce, robią ponad tysiąc.
              Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Jacek_Z
                Moderator
                • 2005
                • 2726

..Druga sprawa to faktyczne zderzenie faktów "posiadam lustrzankę" i "umiem robić niezłe zdjęcia" - niestety tutaj nie wyszło najlepiej. Sprawdzałem to prostym testem (wcale nie intencjonalnym). Po prostu prosiłem, żeby ktoś zrobił mi fotkę - w końcu jak jesteś sam na wypadzie to zależy Ci, żebyś miał też jakieś swoje zdjęcia. No i niestety 95% twórczości jest do wywalenia.
                Niestety tak to wygląda. prowadzę kursy, robie plenery. To jaki kto ma wypasiony sprzęt to kwestia kasy, a nie umiejętnosci. Nie zakładajcie, że ludzie maja dużo aparatów X bo sa one "najciekawszym wyborem". To raczej kwestia reklamy marki, umiejętnosci sprzedawcy itd. Tak to wygląda.
                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• pawel.guraj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1283

Zamieszczone przez Jacek_Z
                  Niestety tak to wygląda. prowadzę kursy, robie plenery. To jaki kto ma wypasiony sprzęt to kwestia kasy, a nie umiejętnosci. Nie zakładajcie, że ludzie maja dużo aparatów X bo sa one "najciekawszym wyborem". To raczej kwestia reklamy marki, umiejętnosci sprzedawcy itd. Tak to wygląda.
                  Dokładnie. W takim kierunku ten rynek dąży. Dla przeciętnych wakacyjnych pstrykaczy oferta jest za droga, profesjonaliści mają to w dupie, bo im sprzęt kupuje firma i zapłaci ile kto zechce, tak więc zostaje rynek bogatych fanbojów, którzy kupią bo wierzą w marketing, że ich marka jest najlepsza. Nie dotyczy to z resztą tylko rynku foto.

p,paw

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4335

Zamieszczone przez Jacek_Z
                    W sumie to jest złożenie/wypadkowa trzech "rzeczy" , (według mnie) w kolejności :

1.
                    - umiejętności fotograficznych,
                    - aktualnego nastawienia/nastroju/chęci
                    - pomysłu na zdjęcie
                    2.
                    - znajomość możliwości sprzętu
                    - umiejętności wykorzystania możliwości sprzętu
                    3.
                    - możliwości posiadanego sprzętu

które są decydujące zarówno o jakości zdjęcia jak i zadowolenia ze robienia tego zdjęcia

jp
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3609

W kolejnych miesiącach czeka nas ciekawy rozwój sytuacji, tak sądzę. Dlaczego:

1. Cała rodzina Sony A7 (w tym poprzednie modele serii II oraz model R) sprzedaje się bardzo dobrze. A7 III sprzedaje się rewelacyjnie. A9 słabo/przeciętnie.
                      2. Eos R sprzedaje się co najwyżej przeciętnie, Nikon Z słabo.
                      3. Canon M50 sprzedaje się co najmniej bardzo dobrze, ale to niewiele zmienia, bo to segment rynku, który daje zarobić słabo i wszyscy producenci uciekają w FF.

Powyższe dotyczy rynku US.

To taki zaczyn do myślenia jakiego aparatu potrzebuje w tej chwili Canon najbardziej A potrzebuje bardzo.
                      Ostatnio edytowany przez jotes25; 2590.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez jotes25
                        W kolejnych miesiącach czeka nas ciekawy rozwój sytuacji, tak sądzę. Dlaczego:

1. Cała rodzina Sony A7 (w tym poprzednie modele serii II oraz model R) sprzedaje się bardzo dobrze. A7 III sprzedaje się rewelacyjnie. A9 słabo/przeciętnie.
                        2. Eos R sprzedaje się co najwyżej przeciętnie, Nikon Z słabo.
                        3. Canon M50 sprzedaje się co najmniej bardzo dobrze, ale to niewiele zmienia, bo to segment rynku, który daje zarobić słabo i wszyscy producenci uciekają w FF.

Powyższe dotyczy rynku US.

To taki zaczyn do myślenia jakiego aparatu potrzebuje w tej chwili Canon najbardziej A potrzebuje bardzo.
                        Jakieś dane?
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• Stanislaw
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 124

Działa komuś normalnie jakiś chiński flash? 2 różne modele Yongnou niestety nie współpracują najlepiej.
                          EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
                          facebook

Komentarz

• jotes25
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3609

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            Jakieś dane?
                            Nie. Może luty-marzec, wtedy oficjalne Canona będą. Się przypomnę.

Komentarz

• robertskc7
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1513

Zamieszczone przez jotes25
                              Nie. Może luty-marzec, wtedy oficjalne Canona będą. Się przypomnę.
                              Wjedziesz i pozamiatasz forum jak rycerz na białym rumaku
                              www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jotes25
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 3609

Zamieszczone przez robertskc7
                                Wjedziesz i pozamiatasz forum jak rycerz na białym rumaku
                                Wolałbym sobie kupić jednak jakieś fajne bezlustro Canona Do wiosny mają czas Bo obiektywy (EF) już mam i jestem z nich więcej niż zadowolony.

Komentarz

Pracuję...