Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

  1. #1
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Thumbs up [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Wypełniając jakoś lukę w oczekiwaniu na nowego Otusa 1.4/55 postanowiłem przestrzelić nieco obiektyw, o którego sporo z Was już pytało, a ja jakoś nie mogłem udzielić jednoznacznej opinii czy warto, czy nie... Chodzi mianowicie o szeroki kąt 15mm ze światłem 2.8 ze stajni Zeissa. Obiektyw został zaprezentowany już w ubiegłym roku. Miał to być kompromis jakościowy kładący na łopatki wszystkie szerokie szkiełka pod pełną klatkę. Czy taki jest ?

    Właściwie każdy z szerokich obiektywów o podobnej ogniskowej ma inną budowę (i nawet już nie mówię o układzie optycznym, ale o wyglądzie zewnętrznym i kształcie przedniej soczewki). Zeiss jest właściwie inny od każdego z obecnych na rynku obiektywów. Jest ogromy, z zamocowaną na stałe metalową osłoną waży ponad 800 gram. Na szczęście nie ma ogromnej soczewki podatnej na uszkodzenia (jak np. w Tokinie czy Samyangu), ale nie ma też możliwości nakręcenia tradycyjnego filtra. Obiektyw chroniony jest wielkim deklem (niestety też mało poręcznym - ciężko go zmieścić w kieszeni). Jakość wykonania, płynność kręcenia pierścienie ostrości - jak zwykle u Zeissa - najwyższa klasa.



    Tradycyjnie pojawia się kwestia ustawiania ostrości. Na szczęście nie ma tutaj takich problemów, jak chociażby w 2/135 gdzie nawet przy Live View trzeba było wykazać się nie lada umiejętnościami, by dobrze wyostrzyć zdjęcie. Tutaj właściwie można spokojnie kadrować przez wizjer i wspomagać się tylko potwierdzeniem ostrości na matówce. W moim przypadku skuteczność trafień była niemal stuprocentowa.

    Ponieważ na co dzień używam obiektywów 17-40 L i czasem Samyanga 14/2.8 postanowiłem porównać ostrość tychże obiektywów na tej samej scenie. Wyniki są pod linkiem poniżej:

    http://www.kubacichocki.pl/test/zeis...15_ostrosc.jpg

    Zeiss ma też chyba najlepiej skorygowaną dystorsję. Na zdjęciach architektury nie zauważyłem żadnych wręcz niepożądanych krzywizn.



    Wyniki można sobie zinterpretować samemu. W moim odczuciu wszystkie te szkła są akceptowalnie ostre od pełnego otworu przysłony, z tym , że w Zeissie ta akceptacja jest chyba największa Największą dysproporcję widzimy na brzegu kadru w pełnej klatce. Leciwa już konstrukcja, jaką jest Canon 17-40 niestety słabo sobie radzi zarówno z ostrością, jak i aberracjami ja brzegu kadru. U Samyanga jest dużo lepiej, jednak Zeiss wyraźnie tutaj odstaje, żeby nie powiedzieć kładzie na łopatki w/w szkła. Oczywiście są jeszcze inne propozycje, jak chociażby Tokina 16-28 (jednak ona zachowuje się na brzegach podobnie jak 17-40, jest lekko nieostra i ma duże aberracje), Canon 16-35/2.8 II czy 14L, jednak nie mam możliwości by je wszystkie razem zebrać do kupy.

    f/2.8


    Pod światło Distagon radzi sobie bardzo dobrze, nie ma żadnych większych flar, choć można dopatrzyć się małych blików. Kontrast, kolory - bez najmniejszego zarzutu, co widać na załączonych obrazkach.

    f/6.3


    Obrazek z Zeissa muszę przyznać szczerze - jest na najwyższym poziomie. Ostrość właściwie w całym kadrze od pełnej dziury, choć przy landszaftach ze względu na jednak występującą winietę lepiej przymknąć obiektyw chociażby do f/5.6 kiedy to winietowanie właściwie już nie występuje. Kolorystyka - jak we wszystkich nowych Zeissach - bardzo przyjemna. Nawet bokeh wtedy, kiedy go widać - jest bardzo miękki i przyjemny. Mógłbym powiedzieć, że pomimo tego, że to jest UWA (ultra szeroki kąt) - jest bardzo plastyczny.

    f/2.8


    f/2.8


    Czy warto ? Szkło nie jest na pewno tanie. Koszt 9000 zł plus minus. Dla amatora - za drogi. Dla kogoś nie uznającego kompromisów - w sam raz. Chętnie porównałbym go z nowym Canonem 14/2.8 L, ciekaw jestem, czy Lka mu dorównuje optyką. Bo przy takich właściwościach optycznych na szerokim kącie to tylko można do niego równać. Naprawdę klasa sama w sobie. Szkoda mi tylko tych filtrów, bo kształt obudowy wskazuje na to, że można mu było zrobić odkręcaną osłonę i wsadzić jakiś wielki gwint na filtry. Chociaż z drugiej strony na żadną szeroką stałkę nie można zakręcić filtra, więc i tutaj się Zeiss nie wyróżnia w żaden sposób.

    Poniżej jeszcze kilka kadrów, jakie udało mi się nim zrobić, a pod podanym adresem znajdziecie linki do zdjęć w pełnej rozdzielczości: http://www.kubacichocki.pl/test/zeiss15/linki.txt

    f/2.8


    f/2.8


    f/5


    f/4.5


    f/2.8


    f/2.8


    f/9


    f/4


    Dziękuję za uwagę ! W razie pytań - piszcie.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  2. #2
    Bywalec Awatar Gall_Anonimowy
    Dołączył
    Feb 2006
    Posty
    186

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Czy aby na pewno nie można przykręci filtrów 95mm które Zeiss wprowadził razem z tym obiektywem?
    5D MarkII i III, + szkiełka L ... i Mitros+

  3. #3
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Masz racje, mozna kupic te fabryczne filtry Zeissa. Jutro sprawdze ile kosztuje taka impreza.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  4. #4
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Tak patrzę, że chyba zmyliła mnie ta stała osłona i dekiel nasadkowy, bo tam w środku jednak jest jakiś gwint i być może pasują nawet standardowe filtry 95mm, choć i tak tanie to one nie są w tym rozmiarze. Troche jednak nie rozumiem, czemu tu nie zastosowanego normalnego płaskiego dekielka.

  5. #5
    Pełne uzależnienie Awatar strideer
    Dołączył
    Mar 2005
    Posty
    1 905

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Shut up and take my TS-E!
    Jeśli Twój obiektyw przerysowuje, to znaczy, że jesteś za blisko.

  6. #6
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Shut up and take my TS-E!
    Napisz po polsku, jestem ciekaw Twojej opinii
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  7. #7
    Pełne uzależnienie Awatar strideer
    Dołączył
    Mar 2005
    Posty
    1 905

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Chętnie napiszę, ale na razie nie mam budżetu na to szkło. Może kiedyś :-)
    Jeśli Twój obiektyw przerysowuje, to znaczy, że jesteś za blisko.

  8. #8
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Miałem sprawdzić ceny filtrów Zeiss, no więc UV prawie 9 stówek, polar 1300...

    PS. no ale Heliopan UV SHPMC to ok 500 zł, więc nie tak strasznie
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 07-11-2013 o 11:56
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  9. #9
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    1 631

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Optyczne niezbyt przychylnie oceniły 14L. Patrząc po tym to też nie jest najlepiej:

    Zeiss 15mm f/2.8 Distagon T* ZE Lens Image Quality

    Z drugiej strony jeżeli na przykładzie 17-40 daje radę, to 14L da ją tym bardziej.

    Tak paczam po tych zdjęciach i stwierdzam, że chyba wyrosłem z UWA. Albo nigdy nie dorosłem. Aczkolwiek jak kupowałem 5D to perspektywa posiadania 17 mm bardzo mnie cieszyła. A Zeiss faktycznie ładny obrazek generuje.

  10. #10
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    40
    Posty
    7 131

    Domyślnie Odp: [recenzja] ZEISS 2.8/15 Distagon T*

    Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Optyczne niezbyt przychylnie oceniły 14L. Patrząc po tym to też nie jest najlepiej:

    Zeiss 15mm f/2.8 Distagon T* ZE Lens Image Quality

    Z drugiej strony jeżeli na przykładzie 17-40 daje radę, to 14L da ją tym bardziej.
    No ale przecież tutaj 14L II wypadło gorzej. Zwłaszcza pod kątem ostrości i CA. W ogóle przeleciałem tak wszystkie UWA i żadne nie daje lepszych rezultatów.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51