Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

  1. #11
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Też mi Amerykę odkryli. Dla mnie w Canonie 6d boczne punkty AF nie istnieją, a jak sięgnę pamięcią to i 5dmkIII kompletnie nie trafiał np. z Sigmą 85.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  2. #12
    Uzależniony
    Dołączył
    Jun 2006
    Posty
    678

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Pare uwag po kilku godzinach posiadania szkla:

    - AF demonem predkosci nie jest i do takiej 135L jesli chodzi o szybkosc dzialania jest mu daleko, aczkolwiek dziala pewnie, nie kluczy w ta i z powrotem
    - Celnosc AF na 5D3 srodkowym punktem jest super, trafia tam gdzie chce, zadna mikrokalibracja nie byla potrzebna w moim przypadku
    - boczne punkty AF na 5D3 tez trafiaja tam gdzie chce, ale to jeszcze bede testowal w warunkach studyjnych (nie lubie przekadrowywac, wiec w studiu czasem uzywam skrajnych)
    - dlaczego akurat tamron ? Nowa konstrukcja (jakos mnie odrzuca od 50mm 1.4 canona po roznych wyczytanych opiniach) i polaczenie f1.8 plus VC oraz naprawde malej minimalnej odleglosci ostrzenia (Bokeh!)
    - wydaje mi sie ze jednak Canon 35mm f2 ma lepszy IS niz tamronowy VC, a juz w ogole daleko Tamronowemu VC z 45mm do IS ktory jest np w 100mm L macro
    - BOKEH - jest bardzo fajny, naprawde porownalbym go do 135L ktore posiadam i jestem z niego mega zadowolony (oczywiscie na 45mm ten bokeh jest do uzyskania na zupelnie innych odleglosciach od obiektu/osoby)
    - abberacje chromatyczne na 1.8 sa widoczne, ale minimalne
    - OSTRY od pelnej dziury, wprawdzie GO jest papierowa, ale jest naprawde ostro

    Jak troche nim popstrykam w roznych warunkach napisze wiecej jak sie sprawuje i moze doloze jakies fotki, generalnie pierwsze wrazenie b.pozytywne 4,5/5 (te 0,5 w dol za VC, spodziewalem sie ze bedzie lepszy)
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

  3. #13
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Kilka zdjęć z dzisiejszego Motor Show, większość przy pełnej dziurze:













    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  4. #14
    Pełne uzależnienie Awatar aptur
    Dołączył
    Oct 2005
    Posty
    3 077

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Fajne, ostre , kontrastowe szkło. Zastanawiam sie tylko do kogo jest kierowane biorąc pod uwagę cenę. Rozumiem, że stabilizacja podnosi cenę ale za niecałe 500 zł mamy canona 50/1.8 STM.

  5. #15
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Fajne, ostre , kontrastowe szkło. Zastanawiam sie tylko do kogo jest kierowane biorąc pod uwagę cenę. Rozumiem, że stabilizacja podnosi cenę ale za niecałe 500 zł mamy canona 50/1.8 STM.
    Mam nadzieję, ze widzisz różnicę: Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens Image Quality

    To są testy studyjne, w trudniejszych warunkach (kontrast, słońce) różnica pewnie będzie jeszcze większa.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  6. #16
    Pełne uzależnienie Awatar aptur
    Dołączył
    Oct 2005
    Posty
    3 077

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Mam nadzieję, ze widzisz różnicę: Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens Image Quality

    To są testy studyjne, w trudniejszych warunkach (kontrast, słońce) różnica pewnie będzie jeszcze większa.
    Nie przeczę, że tamron pod względem optycznym jest lepszym szkłem. Canona wystarczy przymknąć do f 2.0-2.2 aby różnice były praktycznie pomijalne. Niestety jeśli chodzi o cenę to tego powiedzieć nie mogę bo tamron kosztuje prawie 3 tyś. Przy okazji dzięki za sample. Robisz dobrą robotę.

  7. #17
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Powiedziałbym, że przynajmniej do 2.8, a pomijalnie jest przy 4.0. Za to na wyższych przysłonach Canon wydaje się być lepszy, więc kwestia priorytetów :P
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  8. #18
    Bywalec
    Dołączył
    May 2016
    Posty
    226

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Cichy jak Twoim zdaniem ma się ten Tamron do Sigmy ART? Przymierzam się do 5ds R i pbawiam się, że stabilizacja będzie mi potrzebna przy 50mpix.

  9. #19
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Cichy jak Twoim zdaniem ma się ten Tamron do Sigmy ART? Przymierzam się do 5ds R i pbawiam się, że stabilizacja będzie mi potrzebna przy 50mpix.
    A kolega czytał recenzję w poprzedniej strony ?
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  10. #20
    Uzależniony
    Dołączył
    Mar 2012
    Wiek
    39
    Posty
    667

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON SP 45mm f/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Janeek Zobacz posta
    Przymierzam się do 5ds R i pbawiam się, że stabilizacja będzie mi potrzebna przy 50mpix.
    Nie będzie Tobie potrzebna.

    Miałem go dzisiaj przez jakąś godzinę po czym spakowałem z powrotem do pudełka i odesłałem do sklepu żeby mi oddali pieniądze.

    Wszystko z ręki na Picture Style: Fine Detail spod 5DS robione przy pomocy wizjera optycznego. Klikasz, otwiera się nowa karta przeglądarki, klikasz na zdjęcie i robi się większe.

    Po lewo bez stabilizacji, po prawo ze stabilizacją, odległość nieco ponad 160cm:


    Po lewo bez stabilizacji, po prawo ze stabilizacją na f/2.8, odległość nieco ponad 160cm:


    W pobliżu nieskończoności na skali obiektywu, po lewo bez stabilizacji, po prawo ze stabilizacją:


    W pobliżu nieskończoności na skali obiektywu, po lewo bez stabilizacji kontra EF 50mm f/1.8 STM (który miał skrajnie trudne warunki bo akurat zaczęło świecić słońce prosto w obiektyw):


    Po lewo ze stabilizacją kontra EF 50mm f/1.8 STM (niestety nie przy tej samej odległości, z STM-ką odjechałem z 10 cm do tyłu):


    Teraz sprzedają te Tamrony z serii SP w promocji z kalibratorem TAP-in. No i co z tego jak w Polsce błąkają się po sklepach sztuki chyba z pierwszej partii towaru jaka w ogóle pojawiła się na świecie (w przypadku 45mm numery seryjne niższe od 001063, oryginalny firmware) przez co TAP-in jest na starcie bezużyteczny bo obiektyw wymaga wysyłki do serwisu celem aktywowania jego współpracy z tym kalibratorem. Czyli będzie błąkał się po Polsce ze trzy razy (zakładając że kupujemy przez Internet) - od sklepu do nas, od nas do serwisu i od serwisu do nas tłukąc się w autach kurierów. Wszystko po to żeby tylko móc sparować obiektyw z kalibratorem i w ten sposób sprawdzić czy w ogóle w warunkach domowych uda się nam dostroić go pod nasz aparat a jak się to nie uda to co, znowu wysyłamy na serwis (tym razem "po staremu" czyli najlepiej jeszcze z aparatem)? Ja dziękuję za taką zabawę.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 22-12-2016 o 00:38

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47