Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

  1. #51
    Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Dołączył
    Dec 2007
    Miasto
    Toronto, Kanada
    Wiek
    33
    Posty
    1 215

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No i pokazała Optycznie będzie pewnie miód malina, ale chyba jednak nie zmienię swojego Tamrona, zwłaszcza, że ostatnio coraz częściej domykam go do 2.2-2.8. Nie dlatego, że nie jest ostry na 1.8, ale jakoś przy tych ogniskowych i tak tło jest dość mocno odseparowane, a lekko domknięty (zarówno on jak i mój 135L) jest już ostry jak brzytwa No i przede wszystkim jest w miarę lekki i ma stabilizację.

    Jeden pstryk z ostatniej sesji:
    http://kubacichocki.pl/test/tamron85vc/klt01.jpg

    i RAW dla chętnych http://kubacichocki.pl/test/tamron85vc/kl.cr2
    No Cichy, robiąc takie ciasne kadry nie dziw się, że masz zbyt mocno odseparowane tło. Robiąc całą sylwetkę czasem wręcz chciało by się mieć możliwość otworzenia przysłony jeszcze bardziej )
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

    kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

  2. #52
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2010
    Posty
    70

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No i pokazała Optycznie będzie pewnie miód malina, ale chyba jednak nie zmienię swojego Tamrona, zwłaszcza, że ostatnio coraz częściej domykam go do 2.2-2.8. Nie dlatego, że nie jest ostry na 1.8, ale jakoś przy tych ogniskowych i tak tło jest dość mocno odseparowane, a lekko domknięty (zarówno on jak i mój 135L) jest już ostry jak brzytwa No i przede wszystkim jest w miarę lekki i ma stabilizację.
    To zdjęcie jest bardzo ostre.
    Mam pytanie odnośnie stabilizacji. Czytałem opinię, że po jej włączeniu zdjęcia są ciut mniej ostre.
    Faktycznie tak jest czy to tylko internetowa plotka ??
    Chodzi mi bardziej o zakresy czasów 1/50-1/125s niż ekstremalnie długie.

  3. #53
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    Zgorzelec
    Wiek
    56
    Posty
    1 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie stabilizacji. Czytałem opinię, że po jej włączeniu zdjęcia są ciut mniej ostre.
    Faktycznie tak jest czy to tylko internetowa plotka ??
    Chodzi mi bardziej o zakresy czasów 1/50-1/125s niż ekstremalnie długie.
    Takie zjawisko występowało, w przypadku używania stabilizacji na statywie. Pojawiało się zjawisko ruchu stabilizowanej sekcji w trakcie naświetlania.
    Jeżeli ktoś testował obiektyw na statywie z włączoną i wyłączoną stabilizacją to mógł dojść do wniosku, że zdjęcia bez stabilizacji są ostrzejsze.
    Nowe obiektywy Canona podobno rozpoznają, że aparat jest na statywie i tego zjawiska nie ma. Ja zawsze wyłączam stabilizację na statywie.
    5DII, 16-35/4L IS, 35/2 IS, 70-300L IS
    https://500px.com/m_kowalczyk/galleries

  4. #54
    Pełne uzależnienie Awatar salas
    Dołączył
    Nov 2012
    Miasto
    KIELCE
    Posty
    2 911

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Ogólnie się mówi, że foty z wyłączoną stabilizacją są ostrzejsze od tych z włączoną u mnie tak jest w przypadku t70-300 vc
    450d -> 600d -> 60d -> 5d -> 6d | 100d |
    kupa szkieł

  5. #55
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Jak wyżej - jeśli czasy naświetlania są takie, że stabilizacja może pomóc, to zostawiamy włączoną, ale jeśli są krótsze - lepiej wyłączyć, bo drgania ukłądu optycznego mogą minimalnie poruszyć zdjęcie. Dla obiektywu 85mm taką granicę ustawiłbym na 1/100 sek
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  6. #56
    Coś już napisał
    Dołączył
    May 2010
    Posty
    70

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Ogólnie się mówi, że foty z wyłączoną stabilizacją są ostrzejsze od tych z włączoną u mnie tak jest w przypadku t70-300 vc
    Zdaje mi się, że w niektórych obiektywach stabilizacja daje idealnie ostry obraz, a w innych tylko zmniejsza poruszenie.

  7. #57
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Kilka z ostatniej sesji przy f/2.0-2.5





    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  8. #58
    Uzależniony
    Dołączył
    Jul 2009
    Posty
    505

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    Zdaje mi się, że w niektórych obiektywach stabilizacja daje idealnie ostry obraz, a w innych tylko zmniejsza poruszenie.
    To chyba zależy od tego czy stabilizacja już jest ustabilizowana w trakcie zrobienia zdjęcia. Gdy jest jeszcze w fazie rozruchu, prędzej zepsuje zdjęcie.

    @Cichy, w tym pierwszym portrecie (z postu #57), GO jakoś dziwnie się rozkłada (oko, usta, ręka), czy tylko mi się tak wydaje?

  9. #59
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    38
    Posty
    6 794

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    @Cichy, w tym pierwszym portrecie (z postu #57), GO jakoś dziwnie się rozkłada (oko, usta, ręka), czy tylko mi się tak wydaje?
    IMO jest raczej w jednej płaszczyźnie, czyli dobrze. Co nie zmienia faktu, że mogłaby być nie co większa
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47