Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

  1. #11
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 852

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Idąc tym torem należałoby mieć w torbie 14,20,24,35,50,85,135 i 200mm. No chyba, że ktoś tak mocno lubi określony przedział ogniskowych. Ja od ubiegłego roku używam trzech stałek - 20, 50 i 135. I w zupełności wystarczy. Ale rozumiem, ktoś woli 35+85 (sam tak do niedawna miałem).

    Wracając do tematu: ciekawe, co pokaże Sigma na Photokinie. Tzn można się domyślać - 85/.4 Art bez OS naturalnie. Będzie ważyć ponad kilogram i mieć obrazek prawie jak Otus. I cena pewnie w okolicach 4500. Poczekamy, zobaczymy.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  2. #12
    Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Dołączył
    Feb 2006
    Miasto
    to tu to tam
    Wiek
    41
    Posty
    1 640

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Pokazał by Canon coś fajnego to by się człowiek nie stresował tą całą kalibracją ostrości
    Oko plus aparat - dobrana para.

    sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

  3. #13
    Coś już napisał
    Dołączył
    Nov 2011
    Posty
    71

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    A jak się ma ostrość przy świetle 1.8 oraz autofocus w porównaniu do Sigmy?

    Widzę ze ostrość jest raczej gorsza...

    Tamron 85mm f/1.8 Di VC USD Lens Image Quality
    Ostatnio edytowane przez xxmystiquexx ; 11-04-2016 o 10:41

  4. #14
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 852

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez xxmystiquexx Zobacz posta
    A jak się ma ostrość przy świetle 1.8 oraz autofocus w porównaniu do Sigmy?

    Widzę ze ostrość jest raczej gorsza...

    Tamron 85mm f/1.8 Di VC USD Lens Image Quality
    Tak uczciwie - dziwny mieli egzemplarz do testowania na The Digital Picture. Odnoszę wrażenie, że jest ostrzejszy w rogu niż w centrum.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  5. #15
    gnd
    gnd jest nieaktywny
    Bywalec
    Dołączył
    Mar 2013
    Posty
    166

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Może to ta aberracja sferyczna?

  6. #16
    Początki nałogu Awatar diplo
    Dołączył
    May 2005
    Miasto
    Zamość
    Wiek
    40
    Posty
    302

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    W zeszłym roku kupilem C85 1.8 (uwielbiam to szkiełko) w tym roku w takim razie się go pozbędę .
    Brak aberracji i stabilizacja w Tamronie - Super.
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

  7. #17
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Jun 2009
    Posty
    2 576

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    Brak aberracji i stabilizacja w Tamronie - Super.
    Aberracji chromatycznej brak, ale jak wynika z testu optyczne.pl jest spora sferyczna i powoduje front-fokus zależny od odległości.

  8. #18
    Uzależniony Awatar Morfii
    Dołączył
    Oct 2010
    Miasto
    Posty
    548

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Bawiłem się tym tamronem i powiem szczerze że ma jedną wadę CENA! 3500zł za VC i lepszą apperację? Moim skromnym zdaniem to przesada, tym bardziej że C85 możemy kupić używkę za 1000zł. AF w Canonie jest pewniejszy i może nawet trochę szybszy niż w tamronie. Ostrość na f1,8 faktycznie tamron ma lepszą ale **** nie urywa (jest ciut lepiej i tyle) i tu zdecydowanie minus dla tamrona. VC działa ale czy niezbędny? Spokojnie można się bez niego obejść. Podsumowując plusy i minusy za dodatkowe 2500zł i lepszą apperację zdecydowanie NIE KUPIĘ! Sory ale jestem rozczarowany. Ostatnio kupiona Sigma 50mm 1,4 i faktycznie ona na f 1,4 rozwala system obrazkiem i ostrością a u Tamrona nie ma tego ŁAŁ. Więc zdecydowanie nie ma się co podniecać. Bardzo lubię tą ogniskową ale... Jest to moja subiektywna ocena i chętnie korzystam z obiektywów innych firm jeśli ma to sens.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

  9. #19
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 852

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Mało tych różnic dostrzegłeś Kosmiczna różnica w ostrości na brzegu klatki, uszczelnienia, praca pod światło, kontrast - urządzenie nieporównywalnie lepsze od stareńskiego Canona. AF jedynie łeb w łeb, cena adekwatna x 2,5. Gwarancja 1 vs 5 lat.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  10. #20
    Początki nałogu Awatar merida
    Dołączył
    May 2010
    Posty
    399

    Domyślnie Odp: [recenzja] TAMRON 85/1.8 VC USD

    Póki co biorąc pod uwagę cenę wolę za nie wiele więcej mieć canona 85mm+135L niż*samego Tamrona. Chociaż jak sigma wyda w sensownej cenie 85 1.4 to już będzie kusiło Prawdę mówiąc najchętniej to widziałbym odpowiednika Nikkora 58mm. Szkiełko bajka i ta ogniskowa

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47