Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

  1. #11
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    A podepnij lampę reporterską i zrób 2 zdjęcia na 1/160 i 1/200 (bez i z HSS). Jest dokładnie to samo. Czemu ? No idea :/

    PS. przychodzi mi do głowy tylko fakt, że lampa oczywiście błyska tą samą temperaturą, ale HSS obcina pewien zakres widma.
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 13-05-2016 o 20:33
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  2. #12

    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    4

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Nigdy nie sprawdzałem tego na systemówkach, ale będąc w tym sklepie od razu sprawdziłem tę lampę Reporter 360 TTL i nie było tego efektu, obydwa obrazki były identyczne, atlas 600 TTL jest naprawdę super, podpisuję się pod wszystkim co napisałeś, tylko ta dominanta :/

  3. #13
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Tu masz to samo zdjęcie co na poprzedniej stronie, ale przed obróbką, bez żadnej korekcji WB. Widzisz jakąś dominantę? Jak sobie przypomnę zdjęcia w świetle dziennym z Fomei Panther, to była dopiero masakra.

    http://kubacichocki.pl/16/sandra3bez.jpg
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  4. #14

    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    4

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Nie, nie wiedzę, ale jak mam widzieć skoro magenta jest jednym z kolorów naszej skóry i czasem jej większa ilość może nawet dodać jej uroku, widzę dominantę na białej ścianie którą fotografowałem i nie wnikam czy ktoś to widzi czy nie widzi, to już jest jego prywatna sprawa, po prostu stwierdzam fakt, że na 2 testowanych przeze mnie lampach zauważyłem taka przypadłość, moim zadniem w większości przypadków to nie będzie żaden problem, zwłaszcza jak się będzie fotografowało ludzi i to w dodatku jedną lampą, ale czasem w innych okolicznościach może się pojawić problem.

  5. #15
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Jak na mój gust to jest taka różnica, jak zmiana Tint w Lightroomie na +5, czyli w zasadzie żadna. Znalazłem przykłady z Fomei Panther 600 Mini, tutaj to dopiero była jazda, kolor błysku przy balansie dziennym wręcz różowy.

    surówka:


    I nawet w procesie obróbki nie potrafiłem sobie z tym poradzić. Najlepiej by było wywoływać RAWA 2 razy i sklejać warstwy... [test] lampa FOMEI Panther 600 Mini
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 18-05-2016 o 11:56
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  6. #16

    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    4

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Różnica jest 900 na temp. i 23 na tint oczywiście, że nie jest to jakaś tragedia, zwłaszcza porównując to do tego co wkleiłeś
    99,9% że kupię tę lampę, bo jest naprawdę fajna, na razie się bawię Reporter 360 TTL.

  7. #17

    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    4

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Panie Kubo a jak jest z użytkowaniem TTL, wiele fotografów uważa to za rzecz nie przydatną - zazwyczaj są modyfikatory od beauty dish'a aż po softboxy i uważają to za bezsensowne ficzer, bo i tak trzeba modyfikować silę błysku dostosowując do modyfikatora, czy faktycznie ttl sie sprawdza i czy ta lampa jak np. reporterskie ma "ttl z hss-em"?

  8. #18
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Niestety ja użytkuję wersji bez TTL. Błyskam głównie w plenerze więc z powodzeniem wystarczy wersja manualna.
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  9. #19
    Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar Cichy
    Dołączył
    Jun 2004
    Miasto
    Poznań
    Wiek
    39
    Posty
    6 843

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Takie info: aby lampy działały w TTL z nowszymi puszkami (5ds, 7d2 itp.) korzystając z Navigator X (Atlas, Stroboss, Reporter) należy zaktualizować soft w nadajniku. Póki co jeszcze nie można tego zrobić, bo dystrybutor pracuje nad aktualizacją w wersji europejskiej, ale każdy kupiony u mnie nadajnik będzie miał najnowszy soft wgrany metodą chałupniczą
    http://www.kubacichocki.pl - moje portfolio
    SKLEP FOTO-NEGATYW - czyli zakupy u Cichego

  10. #20
    Bywalec
    Dołączył
    Feb 2009
    Posty
    179

    Domyślnie Odp: [recenzja] lampa studyjno-plenerowa Quadralite ATLAS 600 (TTL)

    Cześć!

    tak właściwie to czy w tej mocy i tych pieniądzach jest w ogole jakas alternatywa dla Atlas'a ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47