Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: [recenzja] Canon 6D2

  1. #1
    KNC
    KNC jest nieaktywny
    Coś już napisał
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    82

    Domyślnie [recenzja] Canon 6D2

    9 lat temu kiedy wziąłem do łapki pierwszą lustrzankę (40D) cieszyłem się jak dziecko.
    Tydzień temu gdy rozpakowałem karton i wieczorem fociłem sarny znowu tak się poczułem
    6D2 spełnia prawie wszystkie moje fotoprzyrodnicze potrzeby.
    Jest mały, lekki ale przy tym dobrze wykonany. Producent zapewnia że wodo i pyło odporny - to się okaże z czasem :P
    Obudowa wykonana jest głównie z tworzywa sztucznego a nie metalu, ale wszystko dobrze spasowane.
    Gibany ekranik z działającym w końcu AF to zbawienie. Nie trzeba się kłaść w podmokłą łąkę na kilka godzin by uzyskać niska perspektywę.
    AF w LV w końcu działa! Jest bardzo czuły i precyjny. W/g specyfikacji działa już od -2.5EV gdzie w moim 1D4 AF wizjerowy działał dopiero od -1EV!
    W trybie LV mamy około 300 pól AF rozsianych praktycznie po całym kadrze.
    W tradycyjnym(archaicznym) ostrzeniu przez wizjer mamy 45 pól AF, wszystkie krzyżowe działają na prawdę dobrze. W ciemnościach gdzie 1D4 juz nie ustawiał ostrości, 6D2 cały czas ostrzyło.
    Nie przetestowałem jeszcze AI Servo, to dopiero zrobię w czasie jesien/zimi w budzie.
    Obraz z wizjrze jest abrdzo wyraźny. Wizjer wyświetal wiele informacji, które możemy wyłączać i włączać w menu. Jest też poziomica.
    Podoba mi się duża możliwość konfiguracji przycisków.
    Pod palcem wskazującym ma przycisk którym wybieram strefy AF, czy ma być to pojedynczy AF, punktowy, czy mniejsza lub większa strefa.
    Pod kciukiem mam przycik któym zmieniam tryb AF z trybu ciągłego na tryb pojedynczy lub odwrotnie.
    Pod kciukiem mam jeszcze przycisk ktorym blokuję ekospozycję.

    1.


    2.


    3.


    W końcu doczekałem się użytecznego Auto iso! Co mi po auto iso które było ograniczone do np. iso 400, albo jak już nie było ograniczone to nie było możliwości
    kompensacji ekospozycji. Teraz mam pełne auto iso, i możliwość kompensacji ekspozycji bez wchodzenia do menu. Nie potrafiłem zrozumieć dalczeg nie ma tego w poprzednich moich aparatach.
    Jakość obrazka jest na prawdę na porządnym poziomie. Jeśli chodzi o iso to jest lepiej niż w moim 1D4, w niskim iso o jakies 2/3ev, w iso od 6400 o 1ev lepiej. Szum jest drobniutki, przyjemny, nie to co było w 7D.
    Ostrość nawet gdy podepnę tcx2 jest bardzo fajna od pełnej dziury.

    4. 6D2, 400mm, f2.8, iso 1600, 1/60s.


    5. 6D2, 800mm, f5.6, iso 3200, 1/60s.


    6. 6D2, 800mm, f5.6, iso 640, 1/200s.


    7. 6D2, 800mm, f7.1, iso 500, 1/200s.


    I w końcu cichy tryb migawki jest cichy nie tylko z nazwy
    Odechciało mi się bezlusterkowca

  2. #2
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    2 052

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Fajnie że Ci "przypasował".

    Warto byś sprawdził (przy Twoich ogniskowych) stabilność statywu, odporność na drgania i tłumienie drgań a więc to co w statywie najważniejsze.
    Drgania wywołane lustrem, silnikiem AF i migawką.

    Potrzebny jest dowolny, może być zabawkowy/tani wskaźnik laserowy.

    1.
    Mocujesz aparat z obiektywem (chodzi o ciężar, sposób mocowania, ....) na statywie jakieś 7 - 10 (lub więcej) metrów od ściany
    2.
    Do aparatu/obiektywu mocujesz wskaźnik laserowy tak by "plamka" była widoczna na ścianie
    3.
    Stojąc przy ścianie, patrząc na plamkę powodujesz wyzwalanie aparatu (pilot, samowyzwalacz, ...)

    Wielkość ruchu plamki na ścianie i czas zaniku ruchu świadczy o jakości Twojego sprzętu.
    Ten ruch to rozmywanie ostrości zdjęcia.

    To jest test bardzo ograniczony, nie uwzględnia wiatru, niestabilności podłoża itd.

    jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-08-2017 o 08:43
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark II, Voigtlander 15mm/4.5 III, Zeiss Batis FE 2/25, Sony Zeiss FE 1.8/55, Zeiss Batis FE 1.8/85, Zeiss Batis Batis FE 2,8/135
    www.public.fotki.com/janusz-pawlak

  3. #3
    Uzależniony
    Dołączył
    Dec 2010
    Miasto
    Poznań, WLKP
    Posty
    890

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    KNC dzięki za prawdziwą recenzję.
    Czy ktoś z moderatorów mógłby skasować spam zamieszczany przez JP w kolejnym wątku?

  4. #4
    Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Dołączył
    Jun 2013
    Miasto
    Londyn
    Posty
    2 065

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Swietne fotki i w koncu jakies "real life review" a nie placze, ze to nie 5d4 .

  5. #5
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    39
    Posty
    10 059

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    KNC dzięki za prawdziwą recenzję.
    Czy ktoś z moderatorów mógłby skasować spam zamieszczany przez JP w kolejnym wątku?
    kasowac nie bedziemy, bo czyjes specyficzne zapotrzebowania (jakkolwiek komukolwiek nie wydawalyby sie perwersyjne) nie sa jeszcze spamem.

  6. #6
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    2 052

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    KNC dzięki za prawdziwą recenzję.
    Czy ktoś z moderatorów mógłby skasować spam zamieszczany przez JP w kolejnym wątku?
    Od kiedy rada by i jak sprawdzić czy przyczyną nie najlepszej ostrości zdjęć nie jest (przypadkiem) jakiś element sprzętu jest spamem ?

    jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 11-08-2017 o 09:59
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark II, Voigtlander 15mm/4.5 III, Zeiss Batis FE 2/25, Sony Zeiss FE 1.8/55, Zeiss Batis FE 1.8/85, Zeiss Batis Batis FE 2,8/135
    www.public.fotki.com/janusz-pawlak

  7. #7
    Uzależniony
    Dołączył
    Dec 2010
    Miasto
    Poznań, WLKP
    Posty
    890

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kasowac nie bedziemy, bo czyjes specyficzne zapotrzebowania (jakkolwiek komukolwiek nie wydawalyby sie perwersyjne) nie sa jeszcze spamem.
    Ale ile razy można czytać to samo? Za chwilę jeszcze będzie cos o dxo i watek z realną recenzja 6d2 pójdzie w morze śmieci. Ok. Też kończę, bo tez śmiecę.

    --- Kolejny post ---

    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Od kiedy rada by i jak sprawdzić czy przyczyną nie najlepszej ostrości zdjęć jest jakiś element sprzętu jest spamem ?

    jp
    Od wtedy gdy poprzez kopiuj/wklej umiescileś ją po raz 50-ty w 40-tym wątku. Niczym producent viagry zamieszcza swoje rady dotyczące stabilności.

  8. #8
    Pełne uzależnienie Awatar Bangi
    Dołączył
    Jun 2010
    Wiek
    35
    Posty
    2 883

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    @KNC co rozumiesz pod pojęciem realnego AutoISO i kompensacji bez wchodzenia w menu ? Możesz to rozwinąć?

    Czy w trybie M jak ustawisz AutoISO to kompensacja ekspozycji działa ?

  9. #9
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    39
    Posty
    10 059

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Ale ile razy można czytać to samo? Za chwilę jeszcze będzie cos o dxo i watek z realną recenzja 6d2 pójdzie w morze śmieci. Ok. Też kończę, bo tez śmiecę.
    zgadzam sie, niestety, ze te dyskusje sa meczace i jakosc merytoryczna watku o 6D mkII lezy i kwiczy (nawet na tle watkow o innych premierach, czyt. "porazkach")...

    no ale tej jakosci nie da sie wymusic cenzura. pozostaje ignorowac

  10. #10
    KNC
    KNC jest nieaktywny
    Coś już napisał
    Dołączył
    Dec 2010
    Posty
    82

    Domyślnie Odp: [recenzja] Canon 6D2

    @jan pawlak - dzięki za radę. Ale kurcze nie wydaje mi się bym jej potrzebował. 90% publikowanych przezemnie fot jest w 100% jakośći jaka mozna wycisnąć, 10% to jakies ekstremalne sytuacje, akurat nie występujące w ostatnim czasie i na załączonych wyżej zdjeciach.
    Może zerknij na flickrowe większe rozdziałki:
    4: https://flic.kr/p/XbBxNa
    5: https://flic.kr/p/W3Btro
    6: https://flic.kr/p/XgrUdD
    7: https://flic.kr/p/WgdNuk

    @Bangi - tak, w trybie M w auto iso działa kompensacja ekspozycji tak jak w trybach półautomatycznych np. Av, Tv

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47