Filtry UV do stałek

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 022022
    • 2012
    • 9

Filtry UV do stałek

Witam, chciała bym dokupić filtry ochronne UV do moich stałek (28,50,85mm) jakie polecanie ?
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

28/1.8 czy 28/2.8? 50/1.8, 50/1.4 czy 50/1.2? 85/1.8 czy 85/1.2?
    Odrobina precyzji nie zaszkodzi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• wiktor2323
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1290

Kup najpierw jeden i sprawdź czy nie będzie Ci przeszkadzał Ja dostałem z jednym obiektywem i przekonałem się że sam nie kupie- fakt, najwyższych lotów nie był
      Facebook

Komentarz

• 022022
        • 2012
        • 9

28 1.8, 50 1.4, 85 1.8

Komentarz

• kerami82
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 39

Zalezy w jakim budzecie się obracamy. Jeśli to ma być niewielka cena to polecam samyanga. Może nie jest to super filtr, ale jesli chodzi o własciwosci ochronne jest ok.

Komentarz

• welury
            Bywalec
            • 2008
            • 171

Filtry ochronne ale przed czym? Ochrona obiektywu czy filtrowanie promieni UV?
            Pozdrawiam

Komentarz

• Duda
              Coś już napisał
              • 2012
              • 75

Zamieszczone przez welury
              Filtry ochronne ale przed czym? Ochrona obiektywu czy filtrowanie promieni UV?
              mając na uwadze fakt, że filtr jest kolejną soczewką którą w jakimś stopniu wpływa na jakość obrazka.
              podpiszę się do kolegi postu i zapytam o budżet

Komentarz

• michael_key
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2129

Mając na uwadze kupno UV wolałbym dokupić po oryginalnej osłonie przeciwsłonecznej do każdego ze szkieł.

Komentarz

• Morfii
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 529

Jako że temat jest ciekawy... co polecacie... najlepszy filtr UV do obiektywu... cena nie gra roli osłony przeciwsłoneczne już mam
                  było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• michael_key
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2129

Może coś z testowych?

Komentarz

• welury
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 171

Ja używam filtrów ochronnych (nie UV) Marumi, są niedrogie i nie widzę wpływu na pogorszenie obrazu.
                      mając na uwadze fakt, że filtr jest kolejną soczewką
                      pisze Duda
                      Ale filtr nie jest soczewką, chociaż powoduje minimalne załamania światła w odpowiednich kątach.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• tryton
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 557

Żeby nie filozofować za długo nad tak prostym tematem proponuję kupić jakiś filtr HOYA. To generalnie sprawdzone filtry i nie wpływają na jakość. Znaczy wpływają jak masz jakiś program komputerowy, który to będzie w stanie wykryć, ale twoje oko nie wykryje (jeśli właśnie dobry filtr kupisz). Bo przy słabszych faktycznie spada kontrast itp.
                        A jeśli chodzi o dyskusję na temat ogólnej sensowności stosowania UV to po prostu niech sobie każdy odpowie na pytanie: "Czy woli być w razie czego zmuszony do wymiany filtra czy obiektywu"
                        Ostatnio edytowany przez tryton; 14778.
                        Tryton
                        --------------------------------------------------------------
                        5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Komentarz

• krisnrj
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 365

z mojej strony polecam marumi wpc lub hoya pomarańczowe slim. nie są to duże koszty. generalnie możesz pstrykać bez filtrów chyba że wiesz iż napotkasz okoliczności w których żwir będzie latać w powietrzu albo tak jak ja lubisz zdjąć słoik i wrzucić do torby/plecaka bez zakładania capa
                          Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

Pracuję...