Canon 430EX działa tylko tryb manual

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nicola
    • 2012
    • 7

Canon 430EX działa tylko tryb manual

Witam wszystkich.
    Źle się dzieje z moją lampą Canon 430EX nie synchronizuje się z aparatem w trybie ETTL (sprawdziłam na dwóch aparatach 7d i 1ds). Działa tylko manual i to tylko na pełnej mocy. Czy ktoś miał podobny problem?
    Ostatnio edytowany przez Nicola; 44352.
  • sylwek2k
    Początki nałogu
    • 2009
    • 352

na 99% padl Ci tranzystor IGBT, odpowiedzialny za przerywanie blysku /a tym samym za regulacje mocy lampy w manualu i e-ttl-u/

Koszt samego tranzystora to 20-40 zeta...

Komentarz

• Nicola
      • 2012
      • 7

Dzięki za odpowiedź.
      Czy orientujesz się może czy taką naprawę robi się raczej w serwisie czy też można sobie z tym samemu poradzić (czyli naprawi to ktoś niebojący się elektroniki ale jednak nie kształcony w elektronice)?

Komentarz

• sylwek2k
        Początki nałogu
        • 2009
        • 352

jak ma sprzet i umiejetnosci, oraz odrobine pomyslunku to raczej da sobie z tym rade.

W serwisie Canona wymienia caly modul (pewnie w okolicach 300 zeta za modul+robocizna+wysylka), w serwisach alternatywnych pewnie beda sie bawic w wymiane uszkodzonego elementu (~100 zeta za robocizne).

Komentarz

• Nicola
          • 2012
          • 7

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez Nicola
            Czy orientujesz się może czy taką naprawę robi się raczej w serwisie czy też można sobie z tym samemu poradzić (czyli naprawi to ktoś niebojący się elektroniki ale jednak nie kształcony w elektronice)?
            Jak będzie miał tranzystor to naprawi. To nie jest żarnik (palnik), lutowany srebrem, którego nawet stacją lutowniczą nie idzie ruszyć :-)
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Nicola
              • 2012
              • 7

Właśnie dziś rozglądałam się za tym tranzystorem, ale nigdzie nie znalazłam... Jest opcja przesyłki z Chin co trwa 30-50dni
              Może ktoś z forum orientuje się gdzie można kupić ten tranzystor, chodzi o CT40KM8.

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Nicola
                Może ktoś z forum orientuje się gdzie można kupić ten tranzystor, chodzi o CT40KM8.
                Zapytaj Naprawiacza.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Nicola
                  • 2012
                  • 7

o dzięki :grin:
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Znalazłam zamiennik IRG4BC40UPBF. Będziemy próbowali naprawić...
                  Ostatnio edytowany przez Nicola; 44352. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Nicola
                    • 2012
                    • 7

Suuuuper! Daliśmy radę własnymi siłami zreperować sprzęt. Ogromne dzięki wszystkim, a szczególnie sylwek2k za 100% trafność diagnozy.
                    Koszt naprawy 21,10zł.

Komentarz

• Mojlo
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 116

Mam ten sam problem z moją 580 EX II czy mogli byście napisać gdzie można zakupić ten tranzystor?
                      ...

Komentarz

• Nicola
                        • 2012
                        • 7

Nie wiem czy można tutaj rzucać linkami, ale podaję nazwę sklepu internetowego jest to TME. Może Google wyrzucą linka jak nie to podam na PM.

Komentarz

• Mojlo
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 116

Tylko pytanie czy w 580EX II jest taki sam tranzystor jak w 430?
                          ...

Komentarz

• MamPeugeota
                            • 2012
                            • 1

Mam ten sam problem w 580EX II, może macie namiary na kogoś kto to zrobi Bo u jednego gościa lampa po zmianie palnika leżała 1,5 miesiąca i nic nie dał rady znaleźć a objawy jak wyżej wymienione.

Komentarz

• Mojlo
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 116

Teoretycznie trzeba tylko wymienić tranzystor, więc mając takowy powinien zrobić to każdy mający trochę pojęcia o elektoronice i używaniu lutownicy Pytanie tylko czy w 430 i 580 jest taki sam? Mam ochotę wysłać na Żytnią ale jak mnie skasują 200-300zł + wysyłka to zdecydowanie lepiej najpierw spróbować z tym tranzystorkiem.
                              Ostatnio edytowany przez Mojlo; 24395.
                              ...

Komentarz

Pracuję...