Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Velbon Sherpa 600R - odkręcanie głowicy PH-157Q

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Velbon Sherpa 600R - odkręcanie głowicy PH-157Q

Czy któryś z kolegów posiadających Sherpa 600R może podzielić się doświadczeniami z wymianą oryginalnej głowicy PH-157Q? Konkretnie chodzi mi o odkręcenie głowicy od kolumny. U mnie działała przez 5 lat nie ruszana, teraz zaszła potrzeba jej odkręcenia i... zonk, nie daje się :-( Niby banał ale... Coś przeoczyłem czy jest jakiś specjalny "patent" na odkręcenie? Bo na razie coraz lepiej idzie mi rozkręcanie samej głowicy, ale odkręcenie od kolumny nie bardzo...
    Czy u was zgodnie z tym co można zobaczyć na tej stronie http://www.uhn.com.tw/list.asp?id=305 głowica odkręca się w miejscu gdzie kończy się ta matowa, (piaskowana?) część głowicy?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

u mnie odkręca sie normalnie - podejscie siłowe oczywiscie - wyciągasz centralną kolumnę z glowicą , w łape i zablokowaną odkręcasz - dokłądnie w miejscu gdzie konczy sie matowa czesc .

Domyślnie

Tak odkręca się.
    Widzę, że pajlot mnie ubiegł. Odkręciłem tak samo. Wiele siły nie potrzeba.

Coś już napisał
    Miasto
    Wieruszów

Domyślnie

U mnie za pierwszym razem było ciężko,teraz przykręcam śrubę od regulacji wysokości kolumny na max i głowica odkręca się bez problemu.
    Canon :-D

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ehhh, u mnie ani drgnie, widocznie przez kilka lat zapiekło się i trzyma. OK, idę szukać imadła...

Ufff, poszło! Ale nie było łatwo, lekko podrapałem aluminiową kolumnę ale jakoś musiałem zamocować, miedzy głowicą a płytką na kolumnie niezbyt czysto było i zapieczone...
    Dzięki koledzy! Teraz wysłużona Sherpa dostanie drugie życie ;-)
    Ostatnio edytowane przez Joshec ; 04-02-2012 o 20:35

Uprawnienia umieszczania postów