Pierwszy zakup

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jesik
    • 2011
    • 6

Pierwszy zakup

Szukam aparatu którym mógłbym robić zdjęcia plenerowe, makro, wakacyjne.Mój budżet kończy się na 2000 tyś. Myślałem o Canonie SX30,SX20 lub 1100D.Im więcej czytam opinii tym większy mam ból głowy.Jeszcze jedno,szukam aparatu do robienia dobrych zdjęć a nie filmów i nie musi to być koniecznie Canon.
  • kawo
    Bywalec
    • 2006
    • 238

Zamieszczone przez Jesik
    Szukam aparatu którym mógłbym robić zdjęcia plenerowe, makro, wakacyjne.Mój budżet kończy się na 2000 tyś. Myślałem o Canonie SX30,SX20 lub 1100D.Im więcej czytam opinii tym większy mam ból głowy.Jeszcze jedno,szukam aparatu do robienia dobrych zdjęć a nie filmów i nie musi to być koniecznie Canon.
    to spory budżet masz... to trochę się trzeba zastanowić...
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• agaj666
      Bywalec
      • 2005
      • 172

2000 tyś.
      Szacun...
      Za taką kasę kupisz osobistego fotografa i tragarza do najlepszego sprzętu na świecie
      Tu była zakazana reklama

Nie podoba Ci się mój styl jazdy?
      Zejdź z chodnika !!!

Komentarz

• Jesik
        • 2011
        • 6

Oczywiście że 2 tyś. drobny błąd każdemu może się zdarzyć.A prześmiewcy tylko czekają

Komentarz

• najeli
          Uzależniony
          • 2008
          • 992

To zależy, czy chcesz się dalej bawić w fotografię "na poważnie".
          Jeżeli tylko robić zdjęcia "z wakacji" to wygodniejszy będzie kompakt.

Kupisz lustrzankę, to się zaraz okaże, że do macro to trzeba pierścienie, albo obiektyw za 1500, żeby portet ładnie wyszedł to kolejny obiektyw, a jeszcze żeby ptaka na drzewie złapać, to kolejny, bo wszystkie pozostałe mają za małe ogniskowe ;-) Trochę przesadzam, ale za 2tys nie kupisz świetnego zestawu lustrzankowego. Jeżeli nie ma to być baza pod dalszy rozwój systemu to chyba "mniej roboty" będziesz miał z kompaktem
          www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
          C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Jesik
            • 2011
            • 6

ok. mój błąd, przepraszam . Czekam na poważne opinie, co możecie mi zaproponować.

Komentarz

• KGR
              Bywalec
              • 2010
              • 164

możesz kupić kompact, do krajobrazu i na wycieczki wystarczy a do macro dokupisz Raynox'a i tez zrobi.
              2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
              Regulamin pkt8.

Komentarz

• Jesik
                • 2011
                • 6

Masz rację najeli , lustrzankę chyba sobie zostawię na "deser" jak już spełnię się jako fotograf-początkujący.W takim razie jaki kompakt mi zaproponujesz?

Komentarz

• Darx
                  Uzależniony
                  • 2011
                  • 725

Zamieszczone przez najeli
                  do macro to trzeba pierścienie, albo obiektyw za 1500, żeby portet ładnie wyszedł to kolejny obiektyw, a jeszcze żeby ptaka na drzewie złapać, to kolejny
                  Canon 180/3,5L Do ptaszków może ogniskowa przy krótka, ale na upartego starczy. Do makro w sam raz i jako portretówka z długim odstępem też nieźle.

Trochę przesadzam, ale...
                  Nie przesadzasz. Tak właściwie powinien wyglądać wstępny opis pod każdą lustrzanką. Streszczając go można napisać: "apetyt rośnie z jedzeniem"

Podstawową sprawą będzie dobranie odpowiednich potrzeb. Rynek kompakt nie jest już tak podstawowy jak kiedyś. W obecnej chwili mamy do czynienia z hybrydami (zaawansowany kompakt z chociażby pierścieniem do zoomowania i ostrzenia), zaawansowany kompakt, kompakty oraz idioten-kamery za kilka groszy. Ciekawostką są też kompakty z wymienną optyką.

Poleciłbym Fujifilm x100, ale jego cena jest wysoka i nie oferuje zbyt pokaźnych zbliżeń.

Liczę na to, że Jesik wpierw pochwali się jakie stawia oczekiwania przed aparatem. Wtedy każdy dopisze swoje kilka groszaków (byle nie tych żółtych)
                  |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• Gimli
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 172

Jako początkujący .... kup SX30is, będziesz zadowolony.
                    Pozdrawiam....Gimli
                    http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                    http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• michael_key
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2129

Zamieszczone przez Gimli
                      Ja ze swojej strony polecam Canona PowerShot S100. Widziałem, pstryknąłem zdjęcia testowe w sklepie tak z ciekawości.
                      Choć Canon PowerShot SX30 IS lepszy ergonomicznie.

Komentarz

• Aleximov
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 260

Witam,

Zamieszczone przez Jesik
                        "Dobre zdjęcia" to pojęcie względne ;-) Rozumiem, że chodzi Ci raczej o dobrą jakość zdjęć, a o ich dobrą wartość artystyczną to już sam się zatroszczysz... Polecam rozważyć:
                        - zaawansowany kompakt (np. Canon G12, Pana LX5 czy Oly XZ1) - zalety: w miarę dobra jakość zdjęć i jasna optyka (jak na kompakt), wiele pokręteł do ustawiania (trening się przyda pod lustrzankę w przyszłości...), stosunkowo mały, można dokupić Raynoxa do makro - wady: mały zoom
                        - bezlusterkowiec Olympus PEN lub Panasonic Lumix G - zalety: lepsza jakość zdjęć niż z kompaktu, na początek obiektyw kitowy wystarczy (ew. od razu kupic body + 14-150 a w przyszłości dokupić jasną stałkę), też można sobie pokręcić gałkami i ponaciskać klawisze - wady: drożej Cię wyjdzie i ew. dalsze koszty w przyszłości (obiektywy, lampki itp.)
                        - super-zoom typu SX-30 - zalety: duży zoom i wygląd mini-lustrzanki - wady: gorsza jakość obrazka, większość zdjęć będzie w trybie Auto, więc nie nauczysz się pracować z innymi trybami.

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• Gimli
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 172

Zamieszczone przez Gimli
                          Też pstrykałem sx30 ;-) Nota bene, na ten model namówiłem kumpla jakieś pól roku temu.

Każdy chwali to co zna ;-)
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Zamieszczone przez Aleximov
                          - super-zoom typu SX-30 - zalety: duży zoom i wygląd mini-lustrzanki - wady: gorsza jakość obrazka, większość zdjęć będzie w trybie Auto, więc nie nauczysz się pracować z innymi trybami.
                          Pozdrawiam, Alex
                          Ma tryby Tv, Av, P ... więc "prawie" jak lustro :wink:
                          Ostatnio edytowany przez Gimli; 24296. Powód: Automerged Doublepost
                          Pozdrawiam....Gimli
                          http://lotnictwo.net.pl/gallery/foto...z_walczyk.html
                          http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• Jesik
                            • 2011
                            • 6

Zamieszczone przez Aleximov
                            Witam,

"Dobre zdjęcia" to pojęcie względne ;-) Rozumiem, że chodzi Ci raczej o dobrą jakość zdjęć, a o ich dobrą wartość artystyczną to już sam się zatroszczysz... Polecam rozważyć:
                            - zaawansowany kompakt (np. Canon G12, Pana LX5 czy Oly XZ1) - zalety: w miarę dobra jakość zdjęć i jasna optyka (jak na kompakt), wiele pokręteł do ustawiania (trening się przyda pod lustrzankę w przyszłości...), stosunkowo mały, można dokupić Raynoxa do makro - wady: mały zoom
                            - bezlusterkowiec Olympus PEN lub Panasonic Lumix G - zalety: lepsza jakość zdjęć niż z kompaktu, na początek obiektyw kitowy wystarczy (ew. od razu kupic body + 14-150 a w przyszłości dokupić jasną stałkę), też można sobie pokręcić gałkami i ponaciskać klawisze - wady: drożej Cię wyjdzie i ew. dalsze koszty w przyszłości (obiektywy, lampki itp.)

Pozdrawiam, Alex
                            Dokładnie, najbardziej zależy mi na jakości zdjęć. Mam już Power Shot A610 i powiem szczerze że wolałbym coś gabarytowo większego np.SX30 a nawet SX20, gdzie można by dołożyć lampę lub Raynoxa.

Komentarz

• adawro
                              Pełne uzależnienie
                              • 2011
                              • 1112

Zamieszczone przez Jesik
                              Dokładnie, najbardziej zależy mi na jakości zdjęć. Mam już Power Shot A610 i powiem szczerze że wolałbym coś gabarytowo większego np.SX30 a nawet SX20, gdzie można by dołożyć lampę lub Raynoxa.
                              No to np do Canon G12 lub Nikon P7100 jak najbardziej doczepisz odpowiednią dla systemu lampę.
                              R3 + RF85LDS

Komentarz

Pracuję...