FF: Zeiss 35 1.4 vs 35L?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ferrari_alex
    Bywalec
    • 2009
    • 109

FF: Zeiss 35 1.4 vs 35L?

Panowie, kto ma doświadczenie z obiektywem Zeiss 351.4? Czy warto inwestować takie pieniądze w coś, co nie ma AF, czy lepiej kupić 35L?
    Dzięki za podzielenie się doświadczeniem.
    Body - 5D MKII
    Alex
    --------------------------
    5D MKII. 24-105 F/4 IS . 70-200 F/4 IS
  • RomanS
    Uzależniony
    • 2007
    • 830

Tez dolaczam sie do pytania, mimo ze pare juz porownan w sieci poogladalem.
    np.

Komentarz

• ferrari_alex
      Bywalec
      • 2009
      • 109

Ten filmik niestety nic nie pokazuje....
      Korespondowałem nawet z autorek tego filmiku....
      Jest fanem Zeiss i to jest oczywiste, że woli Zeiss...
      Alex

Komentarz

• RomanS
        Uzależniony
        • 2007
        • 830

No to tez pisalem ze dalaczam ...
        Troche wiecej pisali o porowaniu na "optycznych" ale oczywiscie interesuja mnie przede wszystkim opinie uzywajacych obu na raz w akcji.
        Tymbardziej ze nalezy sie spodziewac nowego C. 35mm/1.4 II
        Ostatnio edytowany przez RomanS; 9360.

Komentarz

• PioterD
          Początki nałogu
          • 2010
          • 270

To jest temat rzeka i nie będzie jednoznacznej opinii. Zeiss będzie miał mniejszą dystorsję ale i mniejszą rozdzielczość na pełnej dziurze którą będzie nadrabiał mikrokontrastem po domknięciu i zapewne lepszym oddaniem barw. Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrości w czym Zeiss mistrzem nie jest nie licząc szkieł 85mm oraz 50mm makro i 100mm makro i dłuższych.

Do tego będzie pewnie sporo komentarzy odnośnie "zapotrzebowania" na AF oraz o magiczności szkieł Zeissa (coś w tym jest:grin

A skończy się na "metafizycznym zwątpieniu" doskonale znanemu tym którzy czytali artykuł Mike'a Johnstona o obiektywach 50mm ;-)

Ciekaw jestem co z tego wątku wyrośnie;-)
          5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez PioterD
            Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrośc.
            To raczej możliwe nie jest. 35L ma brzydką nieostrość z wyłażącą co chwila CA.
            Digart

Komentarz

• ferrari_alex
              Bywalec
              • 2009
              • 109

Zamieszczone przez PioterD
              To jest temat rzeka i nie będzie jednoznacznej opinii. Zeiss będzie miał mniejszą dystorsję ale i mniejszą rozdzielczość na pełnej dziurze którą będzie nadrabiał mikrokontrastem po domknięciu i zapewne lepszym oddaniem barw. Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrości w czym Zeiss mistrzem nie jest nie licząc szkieł 85mm oraz 50mm makro i 100mm makro i dłuższych.
              Zeiss ma wioęcej rozdzielczości zdecydowanie - nawet pliki RAW są większe. Chyba nie piszesz tego na podstawie własnego doświadczenia.
              Alex

Komentarz

• koraf
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1748

Posiadam zeiss 35/1.4 ZE, miałem 35/1.4L i nie żałuję . Porównując obydwa: jedyną wadą zeissa (niektórzy uważają to za zaletę ) jest większa aberracja chromatyczna, pozostałe jak rozdzielczość (miazga , szczególnie na brzegu), kontrast, bokeh są zdecydowanie lepsze.

Komentarz

• ferrari_alex
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 109

Zamieszczone przez koraf
                  Posiadam zeiss 35/1.4 ZE, miałem 35/1.4L i nie żałuję . Porównując obydwa: jedyną wadą zeissa (niektórzy uważają to za zaletę ) jest większa aberracja chromatyczna, pozostałe jak rozdzielczość (miazga , szczególnie na brzegu), kontrast, bokeh są zdecydowanie lepsze.
                  A co fotografujesz?
                  Alex

Komentarz

• koraf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1748

Zamieszczone przez ferrari_alex
                    A co fotografujesz?
                    Tu masz parę pierwszych pstryków testowych :
                    http://www.canon-board.info/showthre...t=67912&page=7

a tu co ostatnio w galerii wrzuciłem (niestety bez cz35/1.4, gdyż był za ciężki na taką wyprawę) :http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79780

Komentarz

• ferrari_alex
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 109

Czyli przeważnie rzeczy, gdzie AF nie jest specjalnie potrzebny i tu jest cały problem. Zdjęcia ludzi...coś, co się rusza cały czas....ciężko jest bez AF
                      Alex

Komentarz

• koraf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1748

Jasne, że jeżeli coś cały czas rusza (np. małe dynamiczne dzieci) to lepiej AF, dlatego mam jeszcze 24/1.4II, ostatnio widziałem dynamiczne zdjęcia ślubne robione Leica M9 (wątek początkującego fotografa ślubnego) - robią niesamowite wrażenie.

Komentarz

• ferrari_alex
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 109

Bawiłem się przez tydzień Zeiss 35 1.4 ZE i popadłem w małą frustrację....
                          Po tygodniu wróciłem do AF 70-200 i ulżyło na sercu....
                          Może typ fotografii, jaki robię...nie bardzo pasuje dzisiaj do MF...sam nie wiem....
                          No i cena Zeissa.....jest sporo droższy...więc tylko się pytam....jeśli ktoś kupuje, to dlaczego, jak sobie tłumaczy różnicę ceny?

Jaki w Polsce jest rynek na Zeiss? Patrząc na dostępność i ceny sprzętu, wydaje się, że tylko fani i bardzo bogaci ludzie kupują...
                          Alex

Komentarz

• koraf
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1748

Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).

Komentarz

• ferrari_alex
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 109

Zamieszczone przez koraf
                              Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).
                              Sam wiesz, że nie o to mi chodzi. O ilość trafionych zdjęć w porównaniu to odpowiednika z AF. Przewaznie fotografuję ludzi...sporo fajnych ujęć ominęło mnie kiedy starałem się dostroić fokus...i się upewnić, że wszystko jest ostre.
                              Zrozumiałem, że współczesne lustrzenki nie są przystosowane do czegoś takiego i wszystko jest zbudowane dookoła AF.

Widziałem zdjęcia jednego fotografa zrobione Zeiss 35 1.4 - są fenomenalne, ale przeważnie to krajobrazy. Powiedział mi, że nie radzi tego obiektywu do zdjęć ludzi...właśnie ze zględu na AF.

Ogólnie każdy jest super zadowolony z Zeiss, ale nie do zdjęć ludzi...i tu domyślam się, że chodzi o AF
                              Alex

Komentarz

Pracuję...