C 50D problem z wbudowaną lampą er 05

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adamus84
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 29

C 50D problem z wbudowaną lampą er 05

witam.
    Zauważyłem dzisiaj problem z moim aparatem. jak próbuje wysunąc lampę błyskową po 3 pstryknieciach pojawia się komunikat er 05 blokada autopodnoszenia lampy błyskowej wbudowanej, wyłącz-włącz aparat.
    problem nie ustępuje,
    miał ktos kiedys taką usterkę? jesli tak to droga sprawa w sewrwisie??
    lampa działała, aparat używany " od święta"
    Ostatnio edytowany przez adamus84; 36827.
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...
  • sylwek2k
    Początki nałogu
    • 2009
    • 352

Poruszaj 'kukulka'. Ten komunikat pojawia sie zawsze, jak po 3 razach nie podniesie lampy, a to jest spowodowane najczesciej zakleszczeniem bolca blokady

Delikatnie, z wyczuciem - bez uzycia sily

Komentarz

• Natan
      Coś już napisał
      • 2009
      • 91

Cześć

W moim 400D działo się tak samo i także wyskakiwał ten sam błąd,ale to raz na jakiś czas i się tym za bardzo nie przejmowałem.Pamiętam,że już kiedyś był taki wątek i zgłaszał taki problem. Ktoś poradził żeby lekko spiłować haczyk który łapie kukułkę i podobno pomogło. Ja pewnie też bym tak zrobił, ale u mnie to było sporadycznie i się do tego przyzwyczaiłem mimo tego, że musiałem wyciągnąć baterię żeby awaria ustąpiła.

Pozdrawiam

Komentarz

• Kronos
        Bywalec
        • 2008
        • 237

Zobacz czy "bolec" znajdujący się pod lewą (patrząc od strony wizjera) "blaszką/stykiem" na sankach od zew. lampy nie jest zablokowany (powinien być podniesiony nie wciśnięty).

Komentarz

• adamus84
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 29

przy majsterkowaniu i ręcznej pomocy udało mi się otworzyc lampe, wydaje mi się że to kwestia jakiegos niespasowania z tym haczykiem odpowiedzialnym za otwieranie.

nie widzę bolców na zewnętrznych sankach ale blaszka po leweejk stronie jest wyraznie opuszczona nizej
          Ostatnio edytowany przez adamus84; 36827.
          C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Komentarz

• jacuś
            • 2011
            • 3

SUPER , trochę techniki a i tak czasem trzeba po staremu.... puknąć i działa! Hit ! Też miałem problem z Error 5, paznokciem podniosłem lampę i działa wszystko po staremu !
            To jest technika...

Komentarz

• kuzi4
              Początki nałogu
              • 2008
              • 411

Mi kiedyś szampan skleił lampę z body. Dosłownie kropelka wystarczyła w szczelinie. Miało to miejsce na mecie jednego z rajdów. Cały aparat wyczyściłem ale tę jedną kroplę przeoczyłem - a, że wbudowanej lampy praktycznie nie używam... minęło parę ładnych miesięcy zanim zorientowałem się w problemie. Wyczyściłem jak należy i wszystko gra.
              WWW.RSMP.PL
              http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
              WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
              www.rallynews.pl

Komentarz

• kulek855
                Początki nałogu
                • 2009
                • 327

Miałem takie coś w swoim canonie aby pozbyć się tej usterki rozkręciłem aparat by dostać się do środka. Okazało się, że w środku jeden z elementów haczyka trzymającego lampę błyskową przed samoczynnym otwarciem wyskoczył ze swojego miejsca. Po włożeniu go na swoje miejsce i skręceniu body wszystko działa jak powinno do dzisiejszego dnia.
                ARTLIMITED

Komentarz

Pracuję...