Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: C 50D problem z wbudowaną lampą er 05

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie C 50D problem z wbudowaną lampą er 05

witam.
    Zauważyłem dzisiaj problem z moim aparatem. jak próbuje wysunąc lampę błyskową po 3 pstryknieciach pojawia się komunikat er 05 blokada autopodnoszenia lampy błyskowej wbudowanej, wyłącz-włącz aparat.
    problem nie ustępuje,
    miał ktos kiedys taką usterkę? jesli tak to droga sprawa w sewrwisie??
    lampa działała, aparat używany " od święta"
    Ostatnio edytowane przez adamus84 ; 21-11-2011 o 00:33
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Poruszaj 'kukulka'. Ten komunikat pojawia sie zawsze, jak po 3 razach nie podniesie lampy, a to jest spowodowane najczesciej zakleszczeniem bolca blokady

Delikatnie, z wyczuciem - bez uzycia sily

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cześć

W moim 400D działo się tak samo i także wyskakiwał ten sam błąd,ale to raz na jakiś czas i się tym za bardzo nie przejmowałem.Pamiętam,że już kiedyś był taki wątek i zgłaszał taki problem. Ktoś poradził żeby lekko spiłować haczyk który łapie kukułkę i podobno pomogło. Ja pewnie też bym tak zrobił, ale u mnie to było sporadycznie i się do tego przyzwyczaiłem mimo tego, że musiałem wyciągnąć baterię żeby awaria ustąpiła.

Pozdrawiam

Domyślnie

Zobacz czy "bolec" znajdujący się pod lewą (patrząc od strony wizjera) "blaszką/stykiem" na sankach od zew. lampy nie jest zablokowany (powinien być podniesiony nie wciśnięty).

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie

przy majsterkowaniu i ręcznej pomocy udało mi się otworzyc lampe, wydaje mi się że to kwestia jakiegos niespasowania z tym haczykiem odpowiedzialnym za otwieranie.

nie widzę bolców na zewnętrznych sankach ale blaszka po leweejk stronie jest wyraznie opuszczona nizej
    Ostatnio edytowane przez adamus84 ; 21-11-2011 o 22:00
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Domyślnie

SUPER , trochę techniki a i tak czasem trzeba po staremu.... puknąć i działa! Hit ! Też miałem problem z Error 5, paznokciem podniosłem lampę i działa wszystko po staremu !
    To jest technika...

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Mi kiedyś szampan skleił lampę z body. Dosłownie kropelka wystarczyła w szczelinie. Miało to miejsce na mecie jednego z rajdów. Cały aparat wyczyściłem ale tę jedną kroplę przeoczyłem - a, że wbudowanej lampy praktycznie nie używam... minęło parę ładnych miesięcy zanim zorientowałem się w problemie. Wyczyściłem jak należy i wszystko gra.

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Miałem takie coś w swoim canonie aby pozbyć się tej usterki rozkręciłem aparat by dostać się do środka. Okazało się, że w środku jeden z elementów haczyka trzymającego lampę błyskową przed samoczynnym otwarciem wyskoczył ze swojego miejsca. Po włożeniu go na swoje miejsce i skręceniu body wszystko działa jak powinno do dzisiejszego dnia.

Uprawnienia umieszczania postów