"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
pisalem raczej o np takim gdzie snajomi uderzaja w instrumenty w pokoju u "mamy" i prosza bys im zrobil "teledysk"
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w innym wypadku nagrywa sie wszystkie instrumenty osobno bezposrednio w mono.. wyjatkiem sa gitary basowe itd
Ostatnio edytowane przez MichalP ; 18-11-2011 o 18:33 Powód: Automerged Doublepost
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Zamiast mikrofonu stereo lepiej zainwestować w rejestrator na poziomie Zoom H2. Można nim rejestrować nawet 4 kanały czterema wbudowanymi mikrofonami skąd już tylko malutki krok do Dolby Digital czy DTS. Poza tym może on służyć jako interface audio do komputera i przekazywać sygnał z mikrofonów wbudowanych lub z wejścia liniowego do którego można podpiąć np. gitarę.
mialbym pewne uwagi co do Zoom h2... H4n zdecydowanie ma lepsze preampy... i tez moze nagrywac 1,2 lub 4 sciezki.. do tego pelny zakres phantom power (co prawda szybko ubywa energii z paluszkow przy pelnej mocy).
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
Opinie są różne jeśli chodzi o H2 vs.H4n. Osobiście wybrałem H2 bo do tego co robię bardziej mi pasuje układ mikrofonów w nim. Gdybym musiał korzystać z XLR wybierałbym między H4n, Tascam-em DR-100 a Rolandem R-26. Z XLR korzystam podczas wywiadów bo mam taki mikrofon i kamerę z wejściami XLR. Jak będę nagrywał perkusję to i tak będę potrzebował 4-5 mikrofonów a wtedy to już wymienione rejestratory i tak wymiękną. Pozostanie zakup interfejsu audio z odpowiednią ilością wejść phantomowych i rejestracja dźwięku na komputerze. No ale to temat niekoniecznie tego wątku.
W sumie te rejestratory Zoom-a to do podręcznego nagrywania dźwięku (szczególnie wywiadów) się nadają natomiast do poważniejszych zadań trzeba czegoś o lepszym brzmieniu i mniej szumiącego. Co tu dużo mówić jak chce się mieć dobry dźwięk to trzeba nieraz sprzętu więcej i droższego niż do Video i do tego dźwiękowca który potrafi to wszystko ogarnąć.
Dla chodzących na skrótyto bardzo przyzwoite kompaktowe rejestratory robi Sony np. SONY PCM-D50 albo legendarny już MARANTZ PMD 661. Koszt ok. 2500zł. Oba cechuje wysoka jakość przetworników i bardzo przyzwoite wbudowane mikrofony (szczególnie w Sony).
Kapitan Wagner
Pytanie ile osób usłyszy różnicę między rejestratorem za 2500 a za 700zł. A drugie pytanie to ile osób potrafi zaaranżować plan filmowy aby wydobyć przewagę rejestratora za 2500 od tego za 700złWłaśnie słucham koncertu zarejestrowanego dziś Zoom-em H2 na wbudowanych mikrofonach i po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że były to bardzo dobrze wydane pieniądze.
Tak to bardzo podobne zagadnienie jak czy wystarczy kit czy konieczne jest kupowanie eLek.
Kapitan Wagner
poszukaj na vimeo porownania w warunkach naturalnych przy uzyciu zwyklego krotkiego mikrofonu typu shootgun na boomie. Juicedlink dt454 praktycznie byl idealny.. zaraz po nim h4n... a z tego co pamietam i z porownan h4n do h2 roznica byla spora.. a na wspomnianym nagraniu h4n wyraznie szumi.
Nie przesadzal bym z tym, ze filmowcy uzywaja super wyszukanego sprzetu. Nagrywalem pare epizodow dla BBC i ITV4 i na 3 rozne ekipy wszyscy jechali na 5d z pelnymi rigami.. 2x h4n i jeden z juicedlinkiem + zapasowy Beattech (chyba). Jedynie mikrofony byly dosc drogie (moj nie)
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.