30D vs. 550D , 600D - porównanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kokos_bp
    • 2011
    • 14

30D vs. 550D , 600D - porównanie

Witam
    Chciałbym zmienić moje już wysłużone body 30d na coś nowego, myślę nad 550d lub 600d (550d dużo tańsza). Chodzi mi o to, że chciałbym pobawić się w nagrywanie filmów. Co stracę przesiadając się z dwucyfrowego na trzycyfrowy? Rozumiem, że technika poszła do przodu ale pytam, może ktoś miał w ręce te 2 modele i nimi pracował i może coś na ten temat powiedzieć? Na pewno 30d jest bardziej ergonomiczny. Najbardziej mi chodzi o porównanie AF i czułości matrycy.
    Ostatnio edytowany przez kokos_bp; 42319.
    C30D, C85/F1.8, Sigma50/F1.4, Tamron 17-50/F2.8, C430EX
  • CyrJak
    Bywalec
    • 2010
    • 141

Na sto procent stracisz wygode z dwucyfrowych modeli.
    Jeżeli chcesz się bawić w vDSLR do musisz zwazyć na to, że sama lustrzanka to nie koniec kosztów, a początek. Bez dodatków w stylu rolling focus ciężko nakręcić cokolwiek porządnego.
    Taka tam strona

Komentarz

• larguss
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 45

60D przecież ma możliwość kręcenia filmów. No i dwucyfrowy.
      550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro

Komentarz

• kokos_bp
        • 2011
        • 14

Masz rację. Są w podobnej cenie co 600D. Muszę to przemyśleć

Komentarz

• larguss
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 45

Gdybym teraz miał kupować aparat to dozbierał bym do 60D. Z początku bałem się tej wielkości XXD. Kiedyś uważałem ze czym mniejszy aparat tym fajniejszy. Teraz 550D wydaje mi się mały
          550D + 18-55mm f/3.5-5.6 IS + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Nissin Di866 Pro

Komentarz

• OrzelPiotr
            Początki nałogu
            • 2009
            • 350

Ja bym się skusił na 600d, 550d nie ma obracanego ekranika a do filmów to super sprawa. 60D miałem w ręku i śmiem twierdzić, że nie jest aż tak wygodny w użytkowaniu jak 7D czy 50D więc przełom XXXD/XXD nie jest, aż tak odczuwalny. Reasumując, na początek brał bym 600D z opcją wymiany w przyszłości na coś z segmentu semi pro.
            7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• michael_key
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2129

Zamieszczone przez OrzelPiotr
              Ja bym się skusił na 600d, 550d nie ma obracanego ekranika a do filmów to super sprawa. 60D miałem w ręku i śmiem twierdzić, że nie jest aż tak wygodny w użytkowaniu jak 7D czy 50D więc przełom XXXD/XXD nie jest, aż tak odczuwalny. Reasumując, na początek brał bym 600D z opcją wymiany w przyszłości na coś z segmentu semi pro.
              Popieram.
              Najbardziej racjonalna decyzja.

Komentarz

• Las3k
                Bywalec
                • 2010
                • 163

Jaki "początek", skoro ma 30D?
                C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Komentarz

• kokos_bp
                  • 2011
                  • 14

Początek do kręcenia filmów
                  Zastanawiam się jeszcze nad zakupem kamery miniDV z niższej półki do edukacji. A później zajechać sobie 5DmkII tylko ciekawe kiedy ceny spadną;(
                  Tak poza tym to nie jestem tu nowy, ale chyba moje konto wyparowało(to możliwe? Dawno się nie logowałem)

Komentarz

• abyss
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 40

Rdzewiejące konta parują - też mi się to trafiło, ale przyznam nawet nie pytałem jak reaktywować.
                    60D polecam. Po pierwszym dotknięciu 600-tki byłem pewien że wolę jedno zero mniej. Co nie znaczy, że jest to dużo gorszy aparat. Jest przede wszystkim mniej wygodny - a dla mnie to było decydujące.
                    Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• janmar
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3468

Zamieszczone przez abyss
                      Rdzewiejące konta parują - też mi się to trafiło, ale przyznam nawet nie pytałem jak reaktywować.
                      60D polecam. Po pierwszym dotknięciu 600-tki byłem pewien że wolę jedno zero mniej. Co nie znaczy, że jest to dużo gorszy aparat. Jest przede wszystkim mniej wygodny - a dla mnie to było decydujące.
                      Nie ma takiej zasady.Zawsze można spytać i należy, żeby nie zostać nieumyślnym zbanowanym klonem.
                      W większosci wypadków rdzerwieje nam pamięć niestety.Tak działa czas :-)

Komentarz

• abyss
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 40

Pamięć rdzewieje, szczególnie ta "młodsza" - tak już mamy.
                        Mi brak "nabitych" postów i stażu zupełnie nie przeszkadza, więc raczej szkoda zachodu żeby mi szukać i łaczyć konta. Jak by mi zależało, to bym się pewnie uśmiechał do kilku znajomych z RL moderatorów. No i w pełni rozumiem że się usuwa "martwe dusze" - bo przecież tego są tony.
                        Wracając do tematu - ciekawe na co się zdecydował kokos_bp ?
                        Z przyzwyczajenia Canon

Komentarz

• mostio
                          • 2010
                          • 10

Też się właśnie przesiadam z 30d na 600d. Myślałem nad 60d ale doszedłem do wniosku, że dopłacanie tysiąca złotych za kółko (dość mocno pomniejszone) jest raczej bez sensu.

Komentarz

• OrzelPiotr
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 350

No może nie tylko kółko, mamy jeszcze pryzmat i parę innych drobiazgów ale rozumowanie bardzo poprawne :]
                            7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• Adam71
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 316

Ja też stałem przed dylematem 600D czy 60D ale te 1000 zł różnicy wolę wydać na lepsze szkło. I kupiłem 600D i teraz poluje na 70-200 F4.
                              Z 600D jestem zadowolony ale jestem zupełnym amatorem .

Komentarz

Pracuję...