Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Umowa-zlecenie a podatki od wynagrodzenia

Coś już napisał Awatar barkam43

Domyślnie Umowa-zlecenie a podatki od wynagrodzenia

WITAM!!!
    Moje pytanie jest następujące : Jeżeli wykonuję usługę fotografowania na ślubie po wcześniejszym podpisaniu umowy-zlecenia na konkretną kwotę ile i gdzie muszę odprowadzić żeby wszystko było zgodne z polskim prawem???
    Z góry dzięki za odpowiedzi....
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale dlaczego zamieściłeś to pytanie w sekcji "Osprzęt dedykowany -> pozostałe"? Przenoszę. Proszę w przyszłości rozważniej dobierać dział do pytania.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 08-09-2011 o 20:13
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Coś już napisał Awatar barkam43

Domyślnie

Ostatnio edytowane przez barkam43 ; 08-09-2011 o 20:20
    450d + Grip + Tamron 28-75/2,8 + Canon 430ExII + Hama Star 63
    www.bartoszkaminski.mojezdjecia.net

Bywalec Awatar chuba
    Miasto
    Tomaszów Lubelski

Domyślnie

W przeciągu 2 tygodni od wykonania zlecenia i pobraniu kasiorki, idziesz do skarbowego, wypełniasz PIT jakiś tam (w US ci powiedzą jaki) i płacisz 19% podatku.
    Jeśli pójdziesz tak kilka razy w roku i jakiś urzędnik się dopatrzy znamion prowadzenia DG to masz lipę. Mój znajomy takim sposobem dostał karę, musiał zakładać DG i teraz tonie w długach

Przemyśl to jeszcze 3 razy, przecież żadna para młoda nie zaniesie umowy do urzędu
    Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Miasto
    Kraków

Domyślnie

a nie lepiej umowa o dzieło? nie wiem jak w przypadku fotografów, ale w moim, o dzieło ma 50% kosztów uzyskania przychodu i nie jest ozusowana, więc do ręki dostaję 91,5% kwoty brutto
    may you always hear the whisper of wings

Domyślnie

Wiem jak to jest w przypadku umowy o dzieło, bo na takich umowach zdjęcia robiłem. Najpierw musisz ustalić, jakie masz koszty uzyskania przychodu, czyli ile sam musisz wydać z własnej kieszeni, aby wykonać daną pracę. Artyści mają koszt uzyskania przychodu 20-50%. To są Twoje koszty np. za dojazd do pracy, zakup klisz, farb, pędzli itp. rzeczy, których artysta potrzebuje. Sam ustalasz, jaka to jest wysokość, ale trzeba pamiętać, że gdyby z jakichś powodów zainteresowała się Tobą skarbówka, może chcieć uzyskać dostęp do tej umowy i wymagać od Ciebie udokumentowania, że faktycznie poniosłeś takie koszty. Dlatego ja zawsze wybieram ten minimalny próg 20%, który i tak jest wyższy, niż faktyczne koszty, jakie ponoszę.

Te 20%-50% to kwota nieopodatkowana. Odejmujesz ją od całego wynagrodzenia, a od reszty obliczasz podatek 18%. Do wyliczonego podatku dodajesz też kwoty ewentualnych ubezpieczeń, które chcesz płacić: emerytalne 9,76%, rentowe 6,50%, chorobowe 2,45% i wypadkowe w kwocie dowolnie przez Ciebie wybranej. Ja nie wybieram nic, bo składkę zdrowotną i tak już płacę z pracy na pełen etat, a wypadkowe nie uwzględniam, bo nie przewiduję, że będę spadał z rusztowania w czasie pstrykania kotletów.

Następnie wyliczony podatek odejmujesz od kwoty brutto i wychodzi Ci, ile kasy zostanie Ci w łapie.

Jeśli się nie mylę, ale tego nie jestem do końca pewny, to w przypadku, gdy zleceniodawca prowadzi działalność gospodarczą, to on odprowadza podatek za Ciebie. W przeciwnym razie sam musisz zapłacić podatek do US.

Poniżej przykład takiej umowy dla przykładowego wynagrodzenia 2350 zł brutto:

https://mail.google.com/mail/?ui=2&i...disp=inline&zw
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wiem jak to jest w przypadku umowy o dzieło, bo na takich umowach zdjęcia robiłem. Najpierw musisz ustalić, jakie masz koszty uzyskania przychodu, czyli ile sam musisz wydać z własnej kieszeni, aby wykonać daną pracę. Artyści mają koszt uzyskania przychodu 20-50%. To są Twoje koszty np. za dojazd do pracy, zakup klisz, farb, pędzli itp. rzeczy, których artysta potrzebuje. Sam ustalasz, jaka to jest wysokość, ale trzeba pamiętać, że gdyby z jakichś powodów zainteresowała się Tobą skarbówka, może chcieć uzyskać dostęp do tej umowy i wymagać od Ciebie udokumentowania, że faktycznie poniosłeś takie koszty. Dlatego ja zawsze wybieram ten minimalny próg 20%, który i tak jest wyższy, niż faktyczne koszty, jakie ponoszę.
    Rany kto Ci naopowiadał takich dyrdymałów.
    Przy umowach o dzieło i zlecenie koszty uzyskania są stałe 20% lub 50% w przypadku praw autorskich i niczego nie musisz udowadniać (ew poza udowodnieniem że dzieło/zlecenie było z prawami autorskimi jeśli wybierzesz 50%). Umowa zlecenie jest o tyle kłopotliwa że przy niej powinny pojawić się składki zus, ale pojawia się problem bo w przypadku dwóch os fizycznych trudno ustalić płatnika. W przypadku fotografii imho bez problemowo można stosować umowę o dzieło.
    Mamy takie prawo a nie inne, każdy US może mieć inne widzimisie ale w jednym z łódzkich us'ów w przypadku umów między os fizycznymi dostałem info że wykazujemy takie dochody dopiero w zeznaniu rocznym właśnie powodu nie występowania w takim przypadku płatnika zaliczek (firmy)
    Ostatnio edytowane przez Strebor ; 09-09-2011 o 08:30
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do umowy o dzieło można zastosować dowolne koszty pod warunkiem, że można je udowodnić mając odpowiednie rachunki. To w gestii wykonawcy dzieła jest wybór stałej stawki kosztów 20%/50% lub udowodnienie rzeczywistych kosztów. W przypadku zdjęć łatwiejsza jest pierwsza droga, jako że zużycie materiałów, koszty transportu etc są zwykle mniejsze od zryczałtowanej kwoty wolnej od podatku.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    Rany kto Ci naopowiadał takich dyrdymałów.
    Podinspektor ds. księgowości w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej.

Koszty uzyskania przychodu nie są stałe, pomimo powszechnej praktyki, że wpisuje się maksymalną przysługującą stawkę, bez względu na to, jakie są realne koszty. Między stawką 20% (maksymalna stawka dla dzieł nie objętych prawami autorskimi) i 50% (maksymalna stawka dla dzieł objętych prawami autorskimi) wykonawca dzieła objętego prawami autorskimi może ustalić stawkę pośrednią, jeśli bardziej odpowiada ona kosztom faktycznym.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 09-09-2011 o 12:33
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Strebor Zobacz posta
    Mamy takie prawo a nie inne, każdy US może mieć inne widzimisie ale w jednym z łódzkich us'ów w przypadku umów między os fizycznymi dostałem info że wykazujemy takie dochody dopiero w zeznaniu rocznym właśnie powodu nie występowania w takim przypadku płatnika zaliczek (firmy)
    A pokaz mi w którym miejscu ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych mówi o opodatkowaniu takiej umowy pomiędzy dwiema osobami fizycznymi? Bo w Art. 13 pkt. 8 tejże ustawy nie ma mowy o umowie o dzieło lub zlecenie zawartej pomiędzy dwiema osobami fizycznymi

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów