Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Wyposażenie studia - co kupić?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wyposażenie studia - co kupić?

Witam,

Zamierzam otworzyć studio fotograficzne - głównie fotografia reklamowa produktów, czasem jakaś moda, w przyszłości chciałbym wynajmować to studio oraz wykonywać w nim zdjęcia samochodów.

W sumie chcę wydać ok. 40 tys. PLN. Planuję zakup następujących rzeczy:
    - Canon 5D II
    - Canon 24-105 L
    - Canon 100 2.8 IS Macro
    - Canon Speedlite 580ex II
    - 2 x Bowens Gemini 500 PRO
    - 1 x Bowens Gemini 1000 PRO
    - Quantuum R+300 Digital HS
    - Światłomierz Sekonic L-558 DualMaster Cine
    - 2 x zwykłe statywy (2 już mam)
    - 1 x boom
    - 1 x jakiś niski statyw / piesek
    - Nakładka na lampę typu Spot - zmieniająca kształt rzucanego światła.
    - Strumienice, wrota, beauty dish,
    - Softboxy duży, średni, mały, duży i mały strip, okte 140cm
    - Statyw do apartu - jeszcze się nie zdecydowałem, ale chyba Manfrotto 190XPROB + głowica Manfrotto 804RC2 (link allegro)

Aktualnie mam Canon 400D, jakieś obiektywy (nic specjalnego kit 18-55, Sigma 55-200, Canon 50 1.8 II), tła foto, dużą blendę i dwie lampy F&V Fighter 300.

Moje pytanie, co sądzicie o planowanych zakupach? Może macie jakieś propozycje zmian albo odradzacie jakiś sprzęt? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar 7osiem
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

fot reklamowa produktów bez tilta? polecam dodac do listy i chyba jeszcze jakies 2-3 tanie słabsze lampy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nie lepiej zamiast 580 Ex Kupić jakąś inna studyjną lampę?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O tilt myślałem, tylko na razie chyba nie wystarczy mi środków, chyba że zamiast 100 Macro? Ewentualnie myślałem o adapterze z pentacon-six (mam Flektogona), tylko jeszcze nie wiem na ile to rozwiąznie jest skuteczne - na pewno tilt-shift jest na szczycie listy dalszych zakupów.

Co do lampy studyjnej zamiast 580ex - to na razie będę miał 6 lamp studyjnych (chyba sporo jak na początek), a jakąś małą przenośną do szybkich zleceń w terenie muszę mieć - nie zawsze da się podłączyć studyjne. Zwłaszcza, że jeszcze nie mam TravelPack-a.

Domyślnie

a ja bym wział systemówke bo wtedy mógł bym na krótkich czasach lecieć? i do tego jeszcze PocketWizarda albo Pixely z przeniesieniem ttl`a.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuzynPit Zobacz posta
    a ja bym wział systemówke bo wtedy mógł bym na krótkich czasach lecieć? i do tego jeszcze PocketWizarda albo Pixely z przeniesieniem ttl`a.
    Akurat w studiu, o którym jest mowa w temacie Hss się nie przyda. Ale skoro zamierza pracować w terenie to zmienia postać rzeczy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak duże masz studio?
    Do fotek samochodów to takie lampy są przykładowo: http://www.google.ie/imgres?q=photog...2&tx=133&ty=35 albo http://www.google.ie/imgres?q=photog...1t:429,r:7,s:0 Czyli coś w rodzaju ramp świetlnych. Duże rozwijane tła papierowe są z tego co pamiętam drogie i raczej trudno dostępne drogie - kiedyś z ciekawości szukałem - ale może coś się zmieniło. Wynajem - jeżeli fajne studio i w miarę wyposażone - to jest fajna opcja o ile nie masz dużej konkurencji w okolicy.
    Z przyzwyczajenia Canon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeśli chodzi o HSS to jest on też w lampie Quantuum R+300 Digital HS, to i kilka innych jej cech jest zresztą powodem jej zakupu, a przyda się to do wszystkich bardziej dynamicznych i nietypowych zdjęć reklamowych.

Co do zdjęć samochodów i specjalnych do tego lampy/ramp świetlnych to na to przyjdzie jeszcze czas (razem z większym studiem, na razie nie jest duże) - jak wszystko się dobrze ułoży to w połowie przyszłego roku, po prostu już teraz kupując sprzęt o tym myślę, bo czasem dokładając niedużo pieniędzy można kupić coś z czego później właśnie przy tego typu fotografii będę mógł korzystać. Choćby Bowens'a 1000 zamiast 750, itp.

Coś już napisał

Domyślnie

co do puszki to zależy kiedy chcesz ją kupowac, ale już niedługo można się spodziewac 5d mk III, więc możesz poczekać trochę :P zamiast 24-105L wziął bym jakąś stałke L-ke (dołożysz trochę to Ci starczy). za dużo tych wszystkich softboxów... kup jak największą oktę (będziesz miał ją czym zasilić, więc nie ma się czego bać), do tego 2x stripy, z mozliwością wysłaniania. do tego wszystkiego będą również potrzebne wyzwalacze co musisz uwzglednić w wydatkach (z Twoim budzetem nie ma co wydawac góry pieniędzy na pocket wizardy- pixel knight wystarczą)

ps: ten spoot na początku nie będzie Ci niezbędny
    Ostatnio edytowane przez undisputed ; 24-08-2011 o 21:42

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Bardzo mnie to irytuje, że kupuję akurat przed premierą nowej "piątki", ale nie mam wyjścia ;/.

Jeśli chodzi o stałkę zamiast 24-105, to wydaje mi się, że muszę mieć coś uniwersalnego? Jeśli nie będę mógł np. odejść od obiektu (zakładając, że to będzie coś większego) albo będę musiał zrobić jakieś szersze ujęcie to mogę mieć problem. A z tylko dwoma obiektywami 100mm i jakąś szerszą stałką, mogę czasem mieć problemy, hm? Myślę, że chyba lepiej na początku mieć coś takiego (zoom), a dalej inwestować już tylko w stałki?

Co do softboxów, to w sumie masz chyba rację, lepiej kupić mniej i lepsze (na pewno stripy i okte), niż dużo i średnie... muszę to poważnie przemyśleć.

Na razie mam wyzwalacz Yongnuo rf-602tx - do lamp jest fajny, tylko chyba nie przenosi TTL? - poczytam jeszcze o tym jak duża jest różnica między knightami, a wizardami i może znajdę trochę pieniędzy na któreś.

Co do spoot-a, to już kilka razy bardzo mi go brakowało i rozwiązania jakie udało mi się zrobić nie były do końca zadowalające, więc go chyba zostawię.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów