Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Picasa "zmiękcza" zdjęcia?

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Picasa "zmiękcza" zdjęcia?

Witam

Czy tam też podczas przeglądania zdjęć w Picasie fotki robią się mniej ostre? Ładuje zdjęcie, czekam aż wyostrzy, a tu dalej lekkie mydło i mało kontrastowo/blado. Na innych komputerach ze zdjęciami jest lepiej, przeglądając na telewizorze też. Czy to wina programu, czy tylko ja mam taki przypadek?

Pozdrawiam
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprawdź sobie w jakiej rozdzielczości wrzucasz zdjęcia i w jakiej wyświetla je picasa. Ot, cała tajemnica...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja co prawda użwyam Picasy tylko do udostępniania fotek rodzince, ale jak czasami przeglądam z jej pomocą to nie zauważyłem tego co pisze autor wątku. Generalnie IMHO Picasa całkiem przyzwoicie wyświetla fotki.

Domyślnie

Ze zmiękczaniem się zgodzę. Wygląda to jak odszumianie na potrzeby podglądu, lub nieudane skalowanie w dół.
    Kolory, kontrasty, nasycenie jest ok, takie jak w LR.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem jpgi wyświetla nie najgorzej.
    Natomiast to, co robi z RAWami, to jakaś masakra. Na początku ładuje normalnie, ale po sekundzie automatycznie wywołuje (na szczęście tylko do podglądu) i przeważnie robi to beznadziejnie. Właśnie ze względu na prosty podgląd RAWów zainstalowałem Picasę i ze względu na jakość wywaliłem z kompa.

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

potwierdzam mam u siebie to samo - RAW-y ładuje ładnie by po chwili, je wywołać i wtedy jest d.pa ;-)
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Domyślnie

Ładuje ładnie, to jpg który jest zaszyty w RAW jako podgląd. Jak się wczyta cały plik, to wywołuje go w najgorszy możliwy sposób.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Dopiero zaczyna Awatar conti
    Miasto
    św. Wieży

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja co prawda użwyam Picasy tylko do udostępniania fotek rodzince, ale jak czasami przeglądam z jej pomocą to nie zauważyłem tego co pisze autor wątku. Generalnie IMHO Picasa całkiem przyzwoicie wyświetla fotki.
    I jak kolega Bangi słusznie zauważył Picasa służy do prezentacji, RAWy zostawcie dla innych specjalizowanych wywoływarek.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak jeszcze gwoli wyjaśnienia - oglądam w Picasie tylko jpg-i więc dlatego nie widziałem różnicy

Domyślnie

W picasie offline, jpg wyświetla normalnie. Oczywiście trochę inaczej niż inne przeglądarki, ale tak już jest. Przeglądarka windowsa np. zmiękcza obraz (zobaczcie jak wygląda "piksel" przy maksymalnym powiększeniu), ale generalnie nie wpływa to na jakość oglądania, bo jak zdjęcie jest wyświetlone w skali 1:1 to zmiękczenie nie wystąpi.

Zupełnie inaczej ma się sprawa z picasą online. Zdjęcia wrzucone do sieci są kompresowane na podglądzie i to już wygląda bardzo brzydko. Właśnie dlatego (i nie tylko dlatego), wolę korzystać z flickr.com. Dużo większe możliwości, brak limitów, przy koncie płatnym i do tego dużo lepsza jakość wyświetlania.
    canon, olympus

Uprawnienia umieszczania postów