Witam. Zastanawiam się nad tymi dwoma lampkami i nie mam zielonego pojęcia która będzie lepsza. Na chwilę obecną robię zdjęcia czysto amatorsko ale chciałabym się rozwijać w tym kierunku. Mam nadzieję, że pomożecie mi podjąć decyzję![]()
Witam. Zastanawiam się nad tymi dwoma lampkami i nie mam zielonego pojęcia która będzie lepsza. Na chwilę obecną robię zdjęcia czysto amatorsko ale chciałabym się rozwijać w tym kierunku. Mam nadzieję, że pomożecie mi podjąć decyzję![]()
też się jakiś czas temu zastanawiałem nad tymi dwiema, ale ostetcznie kupiłem systemową 430 EX II, nówki chodzą w podobnej cenie, może jednak systemowa?
Zastanawiałam się nad nią ale ona jest jednak słabsza a nie chciałabym za jakiś czas zmieniać lampy bo ta przestanie mi wystarczać :/
wybrałbym METZa. Zacna firma, miałem okazję pobawić się tą 50tką i złego słowa na nią nie powiem. Błyska powtarzalnie, szybko się ładuje, dobrze zbudowana (porządna metalowa stopka), można upgrejdować lampę za pomocą kabla USB, i ma tryb SERVO (odpala się z drugiej lampy - na drugi błysk).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tu masz też kilka opinii, niekoniecznie zgodnych z moją
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=73913
Ostatnio edytowane przez Viqy ; 07-07-2011 o 10:55 Powód: Automerged Doublepost
A nikt nic nie powie na temat Nissina?
Z tych dwóch wybrał bym 430 EX II![]()
A tak na poważnie to jeśli faktycznie miałbym wybierać to metz-a bo miałem taką lampkę tylko, że 58. Uważaj na 50 bo podobno jakaś partia miała problemy z palnikiem. Co do mocy to bym się tak nie nastawiał gdyż w zasadzie przesiadłem się z metza 58 i jak narazie jeszcze mi mocy w 430 nie zabrakło.
Ale się uparliście na tą 430To w takim razie inaczej. Dlaczego 430 byłaby lepsza? Pomijając fakt, że to canon
![]()
Ale 430 to inna klasa przede wszystkim.. Zreszta słabsza nawet od Nissins DI-622 (którego mam) więc nie o to koledze chodzi.
Nie znam się na Metzu ale mogę powiedzieć coś os Nissinie, którego niższy model DI-622 mam.
Powtarzalność błysku praktycznie za każdym razem, prosta i szybka w obsłudze, bateria starcza na bardzo długo. Model Di866 jest przede wszystkim dużo mocniejszy chyba nawet od 580 Canona.
Z wad to moja ma dość plastikowa acz bardzo solidna obudowę no i troche głośno się ładuje w porównaniu np. do Sigmy. Zoom trochę słychać.
PS: Obie lampy działaja jako 'Slave' w systemie Canona.
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Stałem przed podobnym wyborem i wybrałem Metz-a 50 AF-1.
1. Cena dałem 789zł
2. Moc (50)
3. Wbudowany kartonik oraz dyfuzor od 12mm
4. Funkcja Servo wyzwalana dowolną inną nawet wbudowaną
Kupowałem ok 6 m-cy temu jako dodatkowa do 380 EX do strobingu
Jestem bardzo zadowolony, choć na instrukcję PL czekałem po zakupie 2 tygodnie ale dosłali.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A po tym artykule odpuściłem sobie Nissin Di866
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?pid=41933#p41933
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez miczael ; 07-07-2011 o 17:32 Powód: Automerged Doublepost
50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2
Ale to jest artykuł z 2009 roku!!! Teraz jest nowy Nissin MarkII
Tutaj znalazłem zxrtykuł (review) Mark II z przykładowymi zdjęciami:
http://trentchau.wordpress.com/2010/...-usage-review/
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |