Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: laptop+monitor+stacja dokujaca?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie laptop+monitor+stacja dokujaca?

Witam Wszystkich po swietach.

Mam do Was pytanie. Szczegolnie do znawcow laptopow.

Zamierzam kupic laptop i podlaczac go do monitora crt (Eizo t962). Myslalem, ze nie ma z tym problemow ale znajomy ostrzegl mnie, ze karty montowane w laptopach nie sa najlepszej jakosci a zwlaszcza jakosc wyjsc monitorowych jest tragiczna i nie jest to dobry pomysl.

Chcialbym Was zapytac czy wiecie cos moze o tym? Czy to prawda ze nie warto podalczac dobrego crt do laptopa bo traci sie strasznie na jakosci? Kolejna sprawa to czy robi to roznice jesli podpina sie monitor przez stacje dokujaca? czy to generalnie jest tak zle czy moze sa jakies firmy ktore montuja lepsze komponenty i sytuacja wyglada lepiej?

Prosze Was o pomoc. Poza tym mam pytanie jaka karte polecacie i jaki procesor do wzglednie dobrej pracy z CS2. Wiem, ze potrzeba duzo ramu ale zastanawiam sie czy procesor to taka wazna sprawa i czy nie oszczedzic na procesorze i kupic wiecej ramu?

dziekuje za pomoc z gory.

Pozdrawiam

Michal

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

przy cs2 najwazniejsza jest sila procesora.. tam obrabia sie 2d
    wiec moc kart 3d nie jest ci az tak potrzebna

ja osobiscie uzywam czesto laptopa jako stacji roboczej - na Turionie 64
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asterix
    przy cs2 najwazniejsza jest sila procesora.. tam obrabia sie 2d
    wiec moc kart 3d nie jest ci az tak potrzebna

ja osobiscie uzywam czesto laptopa jako stacji roboczej - na Turionie 64
    asterix: i jak ci sie spisuje CS2 na laptopie? Jaka konfiguracja(ile ram i proc jaka czest)? A co mozesz powiedziec o tych kartach z dzielona pamiecia? Podpinales go do monitora?

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

uzywam turiona 64 2ghz 1gb ramu, x700 128 (nie dzielona), wpinany roznie.. najczesciej w skalibrowany phlips 109p40

porownujac np do kompa z athlonem 64 3800+ x2 zblizona wydajnosc.
    Pracuje glownie na duzych plikach - wielowarstwowych (reklamy do gazet, foldery itp)
    Praca raczej bez problemowa..

Jedynie wyswietlacza z laptoka mozesz uzywac w tym zawodzie jako pulpit do narzedzi dla CS2 wiec nie kupuj 17 calowych matryc.. ewentualnie 15,4 panorame dobra dla divx i netu
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Coś już napisał

Domyślnie

Niskobudzetowe lapy, tzn. takie z matryca 15" i karta graficzna zintegrowana z plyta glowna najczesciej wyposazane sa tanie uklady graficzne, ktorych wydajnosc wystarcza jedynie do prostych zastosowan domowo-biurowych. Jakosc generowanego obrazu na monitorze crt bedzie adekwatna do ceny, jaka musisz zaplacic za lapa.

Druga, wyraznie drozsza grupa, sa lapy z grafika nie wszyta w plyte glowna.
    Testowalem kilka roznych ukladow i moim faworytem w tej klasie cenowej jest Radeon X700 z 128Mb wlasnego ramu. Wg mnie jest to znacznie lepsza karta od GeForce'ow 6200 itd., zwlaszcza pod wzgledem jakosci generowanego obrazu i wydajnosci.

Jezeli myslisz o obrobce plikow graficznych inwestuj w procesory 64-bitowe, Turion jest tutaj najlepszym wyborem, jezeli Twoj budzet nie przekracza ok. 4500 PLN.

Oczywiscie moc procka i osobnej karty graficznej przeklada sie na wydajnosc baterii - lap z Turionem i X700 pracuje wg mnie co najmniej 30-40% krocej, niz lap z karta wszyta w plyte i prockiem typu CeleronM.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Argento
    Jezeli myslisz o obrobce plikow graficznych inwestuj w procesory 64-bitowe
    Hemm? Czy rzeczywiście w tym laptopie ma być ponad 2GB pamięci?
    (nie wiem jak to dokładnie jest w Windows, ale pod Linuxem z 4GB przestrzeni adresowej 2 albo 1 jest zarezerwowane na system. A i to nie jest ograniczenie "twarde", bo można włożyć (i wykorzystać) więcej, ale tylko jednego procesu). Athlony są OK jako takie, ale ta cała 64-bitowość to jak dla mnie bajer.

Natomiast co do mocy... ostatnio przekonałem się, że jednak laptop to będzie zawsze kompromis i tyle. Dlatego ja bym nie szarżował, tylko wziął coś na jakimś wyższym Centrino.

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Osobiscie uzywam (plenerek czasem tez) laptopa na Centrino (Dothan - 1.86GHz) z 1GB ramu na pokladzie (DDR2) oraz X600 z 64MB. Da sie podlaczyc zewnetrzny monitor. Na moim leciwym CRT nie ma co porownywac, ale nie ma zauwazalnych roznic. Jako porownanie moge tu wystawic desktopowe Ati 8500 produkowane przez samo Ati. Kto pamieta zamierzchle wojny przetwornikowe, ten wie o czym mowie.
    Wydajnosciowo jest, uwazam, dobrze. Fajnie sie sprawuje jako wypasiony wezyk spustowy ;P
    Niestety nie posiadam oryginalnego PSa musze sie zadowolic GIMPem.
    Nie zauwazam jakiegos mulenia.
    Odnosnie ilosci pamieci graficznej (rozdzielczosc ekranu 1400x1050) to spokojnie wystarcza jesli trzeba obrabiac duze pliki. Ten LCD wmontowany nie jest szalem technicznym, poligrafii sie uprawiac nie da.

A i wbudowany czytnik SD/MMC... oraz przejsciowka CF-PCMCIA i dodatkowo taki srednio poreczny databank, za to z duzym ekranem.

wniosek jeden. Do edycji... chyba jednak stacjonarny. plenerek / prezentacja / wyjazd wtedy tak. ale pelny komfort chyba tylko na stacjonarnym.
    Ostatnio edytowane przez fICHU ; 30-12-2005 o 19:19
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fICHU: ja tez nie jestem jakims nie wiem jakim super grafikiem. Ot fotograf amator, ktory ambitnie chce sobie sam obrobic fotki przed wywolaniem w labie (wole wywolywane) i po prostu pytam czy jak kupie laptopa z jaks karta montowana obecnie w laptopach i podlacze to do CRT to bedzie lepiej lub tak samo jak mam teraz w kompie z karta radeon 9550. CO myslicie? Czy w ogole roznica bedzie?

Coś już napisał

Domyślnie

Radeon 9550 ma kilka trybow pracy wiecej, niz karty SIS, Intel 830, 852xx, 855, 910, 915 i tansze S3, ogolnie jest tez lepszy, jezeli Cie stac to kup lapa z osobna grafika i masz watpliwosci z glowy.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

hehe... jakby mnie bylo stac to bym kurde nie myslal tak intensywnie :-).
    Czyli mowisz Argento, ze jednak jest roznica na korzysc dla 9650? Nawet w grafice 2D?

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów