Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zdjęcie wykorzystane bez mojej zgody

Coś już napisał

Domyślnie Zdjęcie wykorzystane bez mojej zgody

Hej,

Jakiś czas temu zrobiłem 3-4 proste zdjęcia budynku, jedno z nich miało ilustrowac plakat z jego otwarcia. Tam gdzie pracuje, robię głównie plakaty, więc poproszono mnie żebym pstryknął takie proste foto. Nic trudnego, zrobiłem, poszło na plakat i ja dostałem pieniążki za pracę i jest ok.

Dzisiaj zauważyłem, że moje foto ilustruje artykuł o budowie na jednym z lokalnych portali. Na 300% jest to moje foto. Jak się tam znalazło?
    Zdjęcia zostały na komputerze firmowym, więc prawdopodonie wysłał je im jeden z pracowników, bez mojej wiedzy i zgody (jest to instytucja publiczna, więc pewnie na prośbę portalu).

Co z tym fantem zrobić?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A jaką umowę podpisałeś?
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajej Zobacz posta
    Co z tym fantem zrobić?
    Przeczytać swoją umowę o pracę a następnie Art. 12. 1. ustawy o prawie autorskim i np ten artykuł: http://www.prawopracy.fr.pl/8.php

Coś już napisał

Domyślnie

w mojej umowie nie ma nic na temat praw autorskich, umowa zlecenie

edit: okej, czyly wchodzi na to, ze mogli sobie dysponowac tymi zdjeciami. No fajnie.
    Ostatnio edytowane przez bajej ; 15-06-2011 o 13:35

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajej Zobacz posta
    edit: okej, czyly wchodzi na to, ze mogli sobie dysponowac tymi zdjeciami. No fajnie.
    Ano, tym bardziej jeśli leżały na firmowym sprzęcie. Cokolwiek zostawisz na firmowym sprzęcie traktowane jest jako firmowe, a nie swoje.

Coś już napisał

Domyślnie

dzieki za rozjaśnienie sprawy. Mam nauczkę na przyszłość

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tylko, że umowa zlecenie (regulowana przez kodeks cywilny) to nie do końca umowa o pracę (regulowana przez kodeks pracy) i tu mamy zagwozdkę dla prawników specjalizujących się w prawach autorskich...
    stosunek pracy powstaje zgodnie z kodeksem pracy,
    jak macie w pracy System Informacji Prawnej Lex (Wolters Kluwer) lub jakikolwiek inny tego typu to poczytajcie komentarze do art. 12 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych
    niestey nie jest to takie proste...
    inne pytanie jakie sobie warto postawić to czy gra jest warta świeczki... bo wydaje mi się, że w tym przypadku nie jest
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 15-06-2011 o 14:08

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

zazwyczaj pewnie gra nie jest warta swieczki, stad przy mniejszej wartosci 'zapozyczen praw autorskich' nikt nie docieka swoich praw i inni to wykorzystują.

umowa zlecenie jest dosc dziwna w tym przypadku - to jest typowa sprawa na umowe o dzielo - wykonanie konkretnego zdjecia, 50% kosztow uzyskania przychodu.

czy w Twojej umowie zlecenie bylo 'wykonac zdjecia budynku' czy bylo opisane przeznaczenie?
    wg praw autorskich kazda umowa o dzielo wymaga jasnego sprecyzowania przeznaczenia danego dzieła. na nastepny raz bierz umowe o dzielo. zapis 'wszelkie nosniki cyfrowe' lub 'wydruki roznego rodzaju' jest nieprawidłowa i nie wiąże Cię.

co wiecej w przypadku UOD mozesz zawsze ubiegac sie o renegocjacje umowy - jezeli uznales ze zostało dzieło źle wycenione, np dostales 50zł, a oni na tym zarobili milion zł.
    co prawda nie slyszalem zeby w praktyce ktos to wykorzystal, ale teoretyczna mozliwosc taka jest.

w zasadzie poki nie pokazesz swojej umowy nikt Ci tu w ciemno nie wywróży. a i z umową pewnie rozne interpretacje moznaby znaleźć
    nie jestem pewien jak traktowac umowe zlecenie w tym przypadku, ale na pewno nie jest tak jak przy umowie o prace, ze wszystkich praw sie pozbywasz poza autorskimi osobistymi.

moze poczytaj :

http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_(ustawa)

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ale on jest chyba ogólnie "zatrudniony" na umowie zleceniu

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

nie ma czegos takiego jak zatrudniony na umowie zleceniu
    tzn wiadomo - ludzie tak po kilka lat albo i cale zycie moga byc zatrudnieni, ale w kwestii prawa to nie jest takie zatrudnienie z przekazaniem praw autorskich.
    oczywiscie domyslnie. Nie znam szczegółów umowy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów