Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tania lampa błyskowa

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie Tania lampa błyskowa

Hej,
    Myślałem ostatnio o zakupie taniej lampy błyskowej, tak do 400-500zł. Główne myślałem o zastosowaniu w domowym studio, czyli jakieś makro itp. Ważne abym mógł wyzwalać lampę zdalnie. Co myślicie o takim czymś http://allegro.pl/lampa-tumax-383-af...539124535.html ?
    Pzdr
    Konserwy: Canon 450D + Canon 70D i kilka słoiczków: Canon 28-70 + Canon 50 1.8 + Tokina 12-24 + Sigma 18-50 2.8
    www.wszedzieinigdzie.pl - blog podróżniczy, zapraszam

Dopiero zaczyna Awatar xite
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Hmm...o tumax`ie pierwszy raz słyszę więc nie wiem czy się na da. Nie wygodniej kupić na alledrogo jakąś starszą i używaną lampę systemową np. Canon Speedlite 550 EX lub 420 EX, wyjdzie nie wiele drożej, ale chyba więcej z nich da się wycisnąć.
    Eos 50D, 17-85, 28/2.8, 430 EX II
    Zdjęcia na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=62961

Zdjęcia na PB: http://xite.pinkbike.com/

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

yonguo 460II + bf-602 powinno styknac

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

rf-602

poza tym tumax jest z eTTL a YN460II

co wcale nie znaczy ze osobiscie wybralem taki wlasnie zestaw (majac systemowke)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jeszcze raz (ehhh edycja postow)

Chyba RF-602 a nie BF

poza tym tumax jest z eTTL a YN460II nie

osobiscie wybralem taki wlasnie zestaw (majac juz systemowke)
    Ostatnio edytowane przez rzech ; 12-04-2011 o 17:01 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar fotoG3

Domyślnie

mateuszw3
    Miałem kiedyś lampę Tumaxa jeszcze do analogowej Minolty i służyła mi wiernie ponad 10lat.
    Lampa systemowa musi działać w eTTLu.
    Nie ma sensu zakładać na aparat lampy bez eTTLa i wspomagania AF.

Tumax 383 kosztuje 390zł i trudno będzie znaleźć coś w tej cenie z eTTLem.
    Wygląda bardzo dobrze.
    Ma rozpraszacz i dyfuzor do odbiajnia światła. W praktyce wspomaganie AF, dyfuzor i kręcenie głowicą lampy to trzy najpotrzebniejsze rzeczy w lampie błyskowej.

Używanej lampy nie polecam. Kto sprzedaje za grosze dobrą lampę? Jeżeli masz pewność że jest z dobrego źródła i palnik jest OK to można kupować.
    Swego czasu kupiłem używaną 420EX, po kilku miesiącach zaczęły się powtarzać problemy z odpalaniem i okazało się, że ma wadę która wymaga wymiany płyty głównej i naprawa jest nieopłacalna. Podobno było to wynikiem mikropęknieć na płytce z powodu uderzenia lub upadku.

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Kolega rzech, ma rację chodziło o RF-602.

Yongnuo bardzo dobrze współpracuje z powyższy właśnie wyzwalaczem i podobnie dobrze współdziałają lampy C czy N. W razie jakby kiedyś się zmieniło system.

Tumaxa, co prawda miałem dobre 5 lat temu na nikonie i jakością wykonania, a także współpracą z korpus nie grzeszyła. Na gwarancji wymieniali mi ją 2 razy. Pierwszy z powodu nadmiaru jakieś substancji na płytce (za dużo pasty termo przewodzącej(?)), drugi z powodu iż lampka po 2 miesiącach od wymiany wprawiała w ogłupienie aparat. Sama włączała podświetlenie, wyzwalała migawkę itd, etc..etc. Nie wiem jak jest teraz, może coś się zmieniło. Ale czy warto ryzykować z tumaxem, chyba jednak nie.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

nissin di622 nie jest chyba drogi (wciąż) a mam i generalnie działa, ma odbłyśnik, wbudowany dyfuzor,średnie wspomaganie AF, no i jest eTTL.
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Coś już napisał

Domyślnie

Kiedyś do podobnego zastosowania skompletowałem sobie zestaw oparty na dwóch używanych Metz 60 CT-1. Rozejrzyj się za używanymi, w tej kwocie znalazłem dwie przenośne lampy które bez problemu napędzą 90cm parasolki. Liczba przewodnia 60przy szerokim kącie rozsyłu światła - a nie tak jak teraz w systemówkach podają wartości na skupionej wiązce.

Domyślnie

Jeśli już miałbym kupować nie systemowe, to tylko coś z Metza, Nissin, Sunpak.
    Yonguo i Tumax to chińczyki. Mam kilka rzeczy Made in China, i dostałem alergii na produkty z tego dalekiego kraju.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

nissin di622

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów